Kemin kesäisen sisäsataman näkymää.

10 syytä poiketa Kemiin – merellisen Peräpohjolan sydämeen

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Visit Kemin kanssa.

Perämeren helmi 

Meri-Lapin pääkaupunki Kemi on noin 20 000 asukkaallaan väkiluvultaan Lapin maakunnan kolmanneksi suurin kunta.

Kaupunki on kiinnostava yhdistelmä Lappia ja merellistä miljöötä: Kemi sijaitsee Lapissa, mutta meren rannalla. Tämä on uniikki yhdistelmä koko Suomen mittakaavassa! Ainutlaatuisesta sijainnistaan ja viihtyisästä kaupunkikuvastaan huolimatta Kemi vaikuttaa olevan jostain syystä matkakohteena tunnetumpi ulkomaalaisten turistien kuin suomalaisten matkailijoiden keskuudessa.

Purjevene Kemin sisäsatamassa.
Kemi on aito Peräpohjolan kaupunki ja merellinen portti Lappiin.

Olen syntynyt Kemissä ja viettänyt sen maisemissa lapsuuteni ja nuoruuteni. Muutin Kemistä pois ensi kertaa aloittaessani yliopisto-opinnot Rovaniemellä. Kemi on kuitenkin ollut myöhempinäkin vuosinani vahvasti läsnä elämässäni.

Bloggaaja ja koirat istuvat punaisen rakennuksen portailla Kemin sisäsatamassa.

Vanha pieni keltainen puurakennus Kemin sisäsatamassa.

Veneitä Kemin sisäsatamassa.

Ilokseni olen saanut huomata, kuinka Kemin kaupunkikuvaa on viime vuosina kehitetty ja sen viihtyvyyteen ja vetovoimaan selkeästi panostettu. Tämä näkyy selvästi kaupungin katukuvassa, Sisäsatamassa sekä entistä viihtyisemmissä rantapuistomaisemissa. Kemi on todellakin niin paljon enemmän kuin ”vain Kemi” – pienehkö kaupunki Peräpohjolan perukoilla, jollaiseksi kotikaupunkinsa nuoruusvuosinaan helposti mielsi.

Olen kiitollinen, että sain tilaisuuden päästä tutustumaan kotikaupunkiini tällä kertaa matkailijan silmin. Kemi näytti minulle itsestään täysin uusia puolia, joista tahdon kertoa muillekin kotimaanmatkailijoille.

Kemi on helposti haltuun otettava, merellinen ja luonnonläheinen kaupunki, jossa kannattaa ainakin Nelostietä matkaa tehdessään ehdottomasti pistäytyä – ja miksei koukata tänne vähän kauempaakin!

Matkailuautoilijoille täältä löytyy merellisillä näköaloilla varustettuja puskaparkkeja sekä laadukasta leirintätarjontaa niin ikään paraatipaikoilta meren ääreltä. Lisäksi kaupungin keskusta on tiivis; täältä on helppoa löytää maksutonta parkkitilaa ja liikkua sen jälkeen paikasta toiseen nopeasti ja vaivatta jalkaisin tai pyörän satulassa.

Muraali Kemissä, Wild Drawingin "Prosperous".
Kemin Keskuspuistokadulla sijaitsevan kerrostalon seinää koristaa maailmankuulun balilaistaiteilija Wild Drawingin taituroima Prosperity-niminen muraali.
Bloggaaja merenrannalla Kemissä.
Kemi on ainutlaatuinen sekoitus merellistä maisemaa ja lappilaista mentaliteettia.
Monumentti merimaiseman äärellä Kemissä.
Kemistä löytyy runsaasti kauniita merellisiä ulkoilureittejä.
Retkeilyauton parkissa merellisessä Kemissä.
Matkailuajoneuvoille riittää Kemissä reilusti ilmaista parkkitilaa, jopa aivan meren ääreltä.

Tässä postauksessa tutustutan blogini lukijat tähän Meri-Lapin merelliseen helmeen ja tarjoilen kaupungin yleisesittelyn ohella 10 erityistä syytä sille, miksi Kemiin kannattaa poiketa vierailulle ja viipyä kaupungin merellisissä maisemissa mieluiten ainakin yhden yön verran  – olipa suuntana sitten Suomen Lappi, länsinaapurimme Ruotsi tai Pohjois-Norjan jylhät maisemat. Postauksen lopussa jaan joitakin paikallisten vinkkejä paikoista, joita he suosittelevat Kemissä koettavaksi.

Bloggaaja porealtaassa Satamakonttorilla Kemissä.
Muun muassa Satamakonttorin sauna löytyi useamman kemiläisen vinkkilistalta – ja hyvästä syystä!

Postaus on laadittu erityisesti matkailuautolla reissaajan näkökulmasta, mutta suurin osa Kemin vinkeistäni soveltuu kaikille vierailijoille matkustusmuodosta riippumatta!

Punaisia rantamakasiineja Kemissä ilta-auringossa.

Kuinka päästä perille

Kemi sijaitsee Perämeren perukoilla melkolailla Oulun ja Rovaniemen puolivälissä. Tornioon ja Ruotsin rajalle hurauttaa Kemistä moottoritietä reilussa 20 minuutissa.

Kemi onkin oivallinen tauko- ja pysähdyspaikka Nelostien varressa muun muassa Etelä-Suomesta pohjoiseen matkaajille; esimerkiksi Helsingistä on Kemiin reilun 700 kilometrin pituinen matka, eli suurin piirtein yhden päivän ajorupeama.

Pohjoiseen suuntaavat jatkavat Kemistä kätevästi matkaa joko Nelostietä Rovaniemelle, tai E8:aa Tornion ja Torniojokilaakson kautta Käsivarren Lappiin. Nelostien lisäksi Kemiin pääsee perille junalla ja lentäen.

Tienviitta meren edustalla Kemissä.

Katsahdus Kemin menneisyyteen ja nykypäivään

Kemin kaupunki perustettiin vuonna 1869, mutta maata viljelevää asutusta arvellaan muodostuneen seudulle jo vuosisatoja aiemmin – viimeistään 1200-luvulla. Ensimmäinen kirjallinen tieto Kemin seurakunnasta on vuodelta 1329.

Kemin vanhoja rantamakasiineja sisäsatamassa.
Kemin rakennusperintöön ovat vaikuttaneet meren läheisyyden lisäksi saha- ja paperiteollisuus, jotka ovat olleet alueelle perinteisesti tärkeitä elinkeinoja.
Kahvilan terassin osaksi kunnostettu vanha junavaunu Kemissä.
Vanha junavaunu on muuntautunut osaksi kahvila Cafe Hertan terassialuetta.

Kemin kaupunki säästyi pommituksilta talvi- ja jatkosodan aikana, mutta Lapin sodassa saksalaiset pääsivät tekemään tuhojaan. Tästä huolimatta monet Kemin vanhoista rakennuksista onnistuivat selviämään Lapin sodasta, kun taas suuresta osasta Lappia vanhat talot hävisivät sodan myötä.

Kemin vanha leipätehdas.
Kemin keskustan kaduilta voi löytää edelleen hyvin säilyneitä puu- ja tiilitaloja muistoina menneistä ajoista.

Cafe Hertta ulkoa käsin kuvattuna, Kemi.

Vanha puutalo Kemin keskustassa.

Kemin vanhimmat säilyneet puurakennukset ovat 1800-luvun lopulta. Lisäksi kaupungista löytyy useita 1920-luvun klassismia edustavia taloja ja funktionalistisia rakennuksia 1930-luvulta.

Puistopaviljonki, Kemi.
Meripuistossa Sisäsataman kupeessa sijaitseva Puistopaviljonki valmistui vuonna 1893. Kauniissa puutalossa on toiminut aikoinaan klubi- ja ravintolarakennus, virastotalo, rahatoimikamari ja raatihuone. Itsekin muistan nuoruusvuosiltani ajan, jolloin täällä toimi ravintola Hullun-Mylly. Nykyisin Puistopaviljongissa toimii viihtyisä ruokaravintola Puistopaviljonki ja pizzeria San Milano (listalta löytyy mm. poro- ja vegaanipizzaa!).
Kemin vanha Leipätehdas.
Sankarikadulla sijaitseva, vuonna 1897 rakennettu Leipätehdas on Kemin ensimmäinen tiilirakennus. Kaunis punatiilinen rakennus on toiminut historian saatossa muun muassa jauhomakasiinina, leipätehtaana, lihatarkastamona ja makkaratehtaana.
Punatiilinen Kemin pirtti -rakennus ja kukkaistutuksia Kemin Valtakadulla.
1920-luvun klassismia edustava punatiilinen rakennus Kemin Pirtti erottuu edelleen edukseen Kemin Valtakadun ja kävelykadun katukuvasta.
Kemin kirkko.
Uusgoottilainen Kemin kirkko on valmistunut 1902. Kirkkosalin holvit, suuret ikkunat ja ulkonevat tukipilarit henkivät suurten eurooppalaisten katedraalien perinteitä – sisätilojen yksinkertainen kalustus ja vähäeleinen koristelu kunnioittavat puolestaan perinteistä suomalaista kivikirkkorakentamista.
Kemin kaupungintalo.
Kemin maamerkki on korkealle kohoava pilvenpiirtäjämäinen kaupungintalo. 52 metriä korkea funktionalistinen rakennus oli valmistuessaan vuonna 1940 Pohjois-Suomen ensimmäinen tornitalo. Kaupungintalo on tullut kuuluisaksi kestävyydestään, sillä sen onnistui pysyä pystyssä kuin ihmeen kaupalla saksalaisten yrittäessä räjäyttää sen vuonna 1944. Kaupungintalon yhdeksännestä kerroksesta löytyy kolme suurta vesisäiliötä, joten rakennus yhdistää edelleen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kaupungintalon ja vesitornin. Kaupungintalon ylimmästä kerroksesta löytyy Hertta Sky -lounasravintola.

Kemi on merellisen tunnelmansa ohella varsin vehreä kaupunki; kaupunkiin mahtuu yhteensä 80 hehtaaria puistoalueita. Kemin keskustaa halkovat leveät puistokadut, jotka ovat ahkerassa kävelijöiden ja koiranulkoiluttajien käytössä. Kemin Pajarinrannassa sijaitsee myös koirapuisto. Satama Open Air -musiikkifestivaali on järjestetty usean vuoden ajan Ruutinrannan puistossa.

Meripuisto ja puistopaviljonki, Kemi.
Puistot, puistokadut ja viheralueet ovat olennainen osa Kemiä. Kuvassa Meripuiston maisemaa.

10 erityistä syytä poiketa Kemiin

1. Lapin merellisin kaupunki

Meri on Kemissä vahvasti läsnä ja sen läheisyys luo kaupunkiin aivan oman tunnelmansa. Meri elää vahvasti vuodenajan mukaan, mutta Kemin merelliset maisemat pääsevät mielestäni parhaiten oikeuksiinsa kauniissa kesäsäässä – meren kimmeltäessä syvänsinisenä auringossa ja laineiden lempeästi liplattaessa.

Heiniä vasten merimaisemaa Kemissä.
Meri on kiistatta Kemin hallitseva elementti.

Ranta Kemin keskustan liepeillä.

Koiran ulkoiluttaja rantapolulla meren äärellä Kemissä.

Merestä pääsee nauttimaan Kemissä monin tavoin. Sen äärellä voi rentoutua rantareiteillä kävellen tai pyöräillen, uimarannalla rentoutuen, SUP-lautaillen tai vesiurheillen, kahvilan tai ravintolan merellisellä terassilla päivää paistatellen, saunoen, tai vaikka hypätä perinnepurjelaiva Jähdin kyytiin ja seilata Perämeren kansallispuiston merellisiin maisemiin.

Mansikkanokan uimaranta Kemissä.
Vehreiden puistojen ja viihtyisien ulkoilureittien ympäröimä Mansikkanokan uimaranta sijaitsee ihan kaupungin keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä Sisäsatamasta. Täältä löytyy muun muassa beach volley -kenttä, lasten leikkipaikka, kuntoilutelineet, laavu ja tulistelupaikka.

Mansikkanokan uimaranta ja ulkoilmasali Kemissä.

Merellinen Kemi.
Kuinka kaunis Kemin kesä voikaan olla.
Mies ja koirat kahlaavat ilta-auringossa Kemin Ajoksen merivedessä.
Merivedessä kahlailua laskevassa ilta-auringossa Ajoksen rannassa.

Kaksi henkilöä istuu puistonpenkillä meren äärellä Kemissä.

Kemistä löytyy myös useita parkkimahdollisuuksia merimaisemissa. Pysäköinti lienee kaikkialla maksutonta.

Pieni parkkipaikka Kemin mansikkanokalla.
Mansikkanokka.
Borderterrieri Torres katselee ulos avoimista retkeilyauton takaovista meren edustalla Kemissä.
Sisäsatama.
Retkeilyautot parkissa Kemin sisäsatamassa.
Sisäsatama.
Retkeilyauton parkissa Kemin Ajoksessa meren edustalla.
Ajos.

2. Sisäsatama – kesäisen Kemin ehdoton vetonaula

Rantabulevardilla sijaitsevaa Sisäsatamaa tituleerataan kesäisen Kemin helmeksi – ja täysin oikeutetusti.  Jos täytyisi valita yksi paikka Kemissä, johon pikaisella pysähdyksellä suunnata kulkunsa, on Kemin Sisäsatama oikea valinta.

Punaisia rantamakasiineja Kemin sisäsatamassa.
Kemin Sisäsataman maisemaan kuuluvat erottamattomasti vanhat punaiset rantamakasiinit, joiden edessä satamaan saapuvat laivat ennen vanhaan purkivat ja täyttivät lastinsa.
Koiranulkoiluttaja Kemin punaisilla rantamakasiineilla.
Vanhana porvoolaisena tuli mieleen, että nämä rantamakasiinit ovat tavallaan kuin Kemin versio vanhan Porvoon kuuluisista punaisista ranta-aitoista.

Viihtyisä ja lukuisin kukkaistutuksin koristeltu satama-alue on kemiläisten merellinen olohuone, joka tarjoaa oivalliset puitteet kesäpäivän viettoon: täältä löytyy ravintolaterassia, jäätelökioski, kahviloita, livemusiikkia, minigolfia ja jopa yleinen sauna.

Kukkaistutuksia ja rantamakasiini Kemin sisäsatamassa.
Kemin Sisäsatama on puhjennut kunnolla kukoistukseen vasta kuluneen vuosikymmenen aikana.

Jäätelökioski Kemin sisäsatamassa.

Kemin sisäsataman rantabulevardi-kävelykatua.

Kemin sisäsatama ja Satamakaffila Nuotta.

Kukkaistutus ja Wifistä ilmoittava kyltti Kemin sisäsatamassa.

Sisäsatamasta löytyy ilmaista parkkitilaa meren ääreltä. Tänne voi halutessaan jäädä parkkiin myös yöksi, jos Sisäsataman tunnelma ja illanvietto vie mennessään.

Bloggaaja Satamakaffila Nuotassa Kemissä.

Koiraihmisenä on pakko nostaa esiin Sisäsataman tarjonnasta meren äärellä sijaitseva Satamakaffila Nuotta. Pannareistaan maankuulun Nuotan tunnelmallisella terassilla tuli pyörähdettyä tänäkin kesänä pariinkin otteeseen. Kesäviikonloppuisin Nuotassa soi livemusiikki.

Satamakaffila Nuotta, Kemi.

Borderterrierit Vasco ja Torres Satamakaffila Nuotassa.
Nuotta on Kemin koiraystävällisimmän ravintolan maineessa, ja täällä paistatteleekin kesäpäivää usein ihmisten lisäksi monia koiria. Nelijalkaisille asiakkaille löytyy oma Dog Menu.
Toastit ja oluet Satamakaffila Nuotassa Kemissä.
Tällä kertaa päätimme testata äitini kanssa kuuluisien pannukakkujen ohella Nuotan toastit (vuohenjuusto ja poro), jotka toimivat suolaiseen nälkään mainiosti!

Tässä postauksessa tutustutaan vielä tuonnempana tarkemmin muutamaan Sisäsatamasta löytyvään vierailunarvoiseen kohteeseen!

Ihmisiä ravintolan terassilla Kemin sisäsatamassa.

3. Kiikeli ja muut seudun luontoreitit

Kemin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva merellinen Kiikelin lähimetsä on kemiläisten suosima urbaani virkistysalue. Kiikeli on oivallinen retkikohde, jonne kannattaa suunnata, kun mieli tekee merellisen luonnon äärelle, tai kun tahtoo vaikkapa viedä koirat mukavalle jaloittelutauolle matkanteon lomassa (tänne on nopeaa poiketa Nelostieltä!). Pidäthän koirasi kuitenkin Kiikelissä kytkettynä.

Metsäinen luontopolku Kiikelissä Kemissä.

Kiikeli on helposti saavutettavissa. Ajoneuvonsa voi parkkeerata vaikkapa Sisäsatamaan tai Merikadun ja Sairaalakadun kulmassa sijaitsevalle parkkipaikalle. Näiltä kulmilta on reilun kilometrin kävelymatka viihtyisän Ruutinrannan puiston poikki Ruutinrannanpolkua pitkin Kiikeliin.

Merellinen Ruutinrannan puisto, Kemi.
Ruutinrannan rantareitin maisemaa.
Kiikelinsilta, Kemi.
Kiikelin silta.

Kiikelin sillalta alkaa Kiikelin ulkoilureitti, edestakaiselta matkaltaan 2,4 kilometriä. Perillä Kiikelinnokalla merenrannalta löytyy näköalatorni ja laavu, jonka äärellä istuskelee usein retkeilijöitä nuotion ääressä. Nautimmepa mekin täällä tunnelmallisen nuotiotulen äärellä kahvit ja kasvisgrilletit.

Laavu Kiikelissä Kemissä.

Retkeilijät laavulla Kiikelissä Kemissä.

Kuksat Kiikelin laavulla Kemissä.

Borderterrierit Torres ja Vasco Kiikelin laavulla Kemissä.

Retkeilijä hiekkarannalla Kiikelissä Kemissä.
Kiikelinnokasta löytyy myös pieni hiekkaranta.
Lapinlehmät loikoilemassa nurmella Kiikelissä Kemissä.
Kiikelin metsässä laiduntaa kesäisin neljä vaaleaa lapinlehmää. Uhanalaisten lehmien laitumen perustaminen keskustan tuntumaan on osa ympäristönministeriön rahoittamaa Helmi-luonnonsuojeluhanketta.

Kiikelin ulkoilureitti on auki ympäri vuoden. Olemmepa viettäneet Kiikelin laavulla kerran Craigin syntymäpäivääkin ystäväporukalla rapsakassa joulukuisessa pakkassäässä.

Merilapin seutu tarjoilee Kiikelin ohella useita muitakin luontoreittejä. Kaikki alueen retkeilyalueet löytyvät kattavasta Lounais-Lapin retkioppaasta.

Retkeilijä kävelee Kiikelin sillalla Kemissä.

4. Perinnepurjelaiva Jähti ja Perämeren kansallispuisto

Kemin ja Tornion ulkosaaristossa sijaitseva Perämeren kansallispuisto on yksi Suomen 41 kansallispuistosta. Se tarjoaa matkailijalle pohjoista meriluontoa kauneimmillaan.

Retkeilijä pääsee nauttimaan täällä kivisistä luodoista, kukkivista rantaniityistä ja katajaisista nummista. Meren muovaamaa saaristomaisemaa pääsee ihailemaan esimerkiksi Selkä-Sarven kahden kilometrin pituisella luontopolulla.

Perämeren kansallispuisto on pääasiassa kesäkohde. Kansallispuistoon pääsee omalla veneellä, tai kesäisin järjestetyllä risteilyllä perinnepurjelaiva Perämeren Jähdin kyydissä.

Perinnepurjelaiva Jähti Kemissä.

Perämeren Jähti on rakennettu Kemissä vuosina 2005–2007 vanhoja 1800-luvun laivanrakennusperinteitä kunnioittaen. Jähdin kyydissä seilatessa pääsee nauttimaan purjehduselämyksestä vanhan ajan tapaan. Purjelaiva pitää sisällään muun muassa viihtyisät oleskelu- ja ruokailutilat, salongin ja keittiön. Risteilyn ajan on mahdollista nauttia laivan ravintolan antimista.

Perämeren Jähdin ohjaamo.

Jähti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä ihailemaan, miltä Kemi näyttää mereltä päin. Moni on sitä mieltä, että yhtä viihtyisää rannikkokaupunkia Suomesta saa hakea!

Perämeren Jähti, Kemi.

Perinnepurjelaiva Jähti miehistöineen Kemissä.
Purjehduselämys vanhanajan tapaan? Jähdillä tämä onnistuu!

Risteilyjen tiedustelut ja varaukset: +358 400 696124 tai info@satamankrouwi.fi.

Perinnepurjelaiva Perämeren Jähti Kemissä.

5. Sataman Krouwi

Perämeren kulttuurihistorian inspiroima tapahtumaravintola Sataman Krouwi sijaitsee Kemin viihtyisässä Sisäsatamassa. Punainen aittarakennus kätkee sisäänsä historiaa huokuvan ravintolan, joka on sisustettu merelliseen tyyliin vanhaa kunnioittaen.

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.

Krouwia koristaa lukuisat vanhanajan esineet, joita monet paikalliset ovat kaivaneet esiin varastoistaan ja mummolan vinteiltään ja tuoneet tänne näytille asetettavaksi. Olo on melkein kuin museossa!

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.
Sataman Krouwiin kannattaa suunnata jo paikan omintakeisen sisustuksen vuoksi – aittarakennus on mielenkiintoisia yksityiskohtia pullollaan!

Sataman Krouwi -ravintola Kemissä.

Yksityiskohta Sataman Krouwi -ravintolassa Kemissä.

Sohva ja nojatuoli Sataman Krouwi -ravintolassa Kemissä.
Kuin merellinen olohuone!

Krouwista löytyy silmänruoan lisäksi ihan aitoakin purtavaa monenlaiseen nälkään. Etelä-Amerikassa aikoinaan cevicheen – limetillä raakakypsytettävään kalaruokaan – ihastuneina tahdoimme päästä kokeilemaan Krouwin siikacevicheä. Annos oli mitä mainioin ja sen makumaailma johdatti meidät oitis takaisin Perun muistoihin. Tälle iso suositus!

Siikaceviche-annos Sataman Krouwi -ravintolassa Kemissä.

Ruokailun jälkeen istahdimme Krouwin isännän mummolan vanhalle sohvalle kuuntelemaan svengaavaa lappilaista blues-musisointia. Pikkuhiljaa Krouwi täyttyi bluesin sävelten lisäksi hyväntuulisista lauantai-illan viettäjistä. Astelipa muutama vieras tanssilattiallekin pyörähtelemään musiikin tahtiin.

Blues-duo soittamassa Sataman Krouwi -ravintolassa Kemissä.
Lauantai-illanviettoa kemiläisittäin.

Blues-duo soittamassa Sataman Krouwi -ravintolassa Kemissä.

Krouwissa on arkisin tarjolla täyttävä lounas salaattipöytineen (sisältäen myös kasvisvaihtoehdon!). Osa Sisäsataman ravintoloista ja kahviloista sulkee ovensa kesäkauden päättyessä, mutta Sataman Krouwi palvelee nälkäisiä ja janoisia vuoden ympäri! Kesäviikonloppuisin paikan päällä pääsee nauttimaan usein paikallisen ruoka- ja juomakulttuurin ohella live-musiikista.

6. Satamakonttori – Meri-Lapin ainoa yleinen sauna

Tiesitkö, että Kemin Sisäsatamassa on nykyisin mahdollista päästä nauttimaan ihanista löylyistä ja halutessaan vieläpä pulahtamaan löylyjen lomassa virkistävään Perämereen? Mikäpä sen parempi keino virkistäytyä matkanteon lomassa!

Satamakonttorin sauna Kemissä.

Satamakonttorin sauna on heittämällä viihtyisin yleinen sauna, jonka itse olen päässyt kokemaan. Ja mitkä merinäköalat täältä avautuukaan!

Satamakonttorin saunan terassi ja poreallas Kemissä.
Satamakonttorin saunan katetulla terassilla saa ihailla silmien edessä avautuvaa merimaisemaa loistavissa puitteissa. Terassin vierestä laskeutuu portaat uimalaiturille.

Satamakonttorin sauna Kemissä.

Satamakonttorin sauna on avoinna vuoden ympäri; talvisin täällä pääsee kastautumaan löylyistä avantoon. Kyseessä onkin Meri-Lapin ainoa yleinen saunallinen avantouintipaikka. Saunatilaa pystyy vuokraamaan myös yksityiskäyttöön.

Satamakonttorin sauna, Kemi.

Bloggaaja Satamakonttorin saunalla Kemissä.

Satamakonttorin saunan terassinäkymää Kemissä.

Satamakonttori tarjosi meille rentouttavat löylyt ja kokonaisuutena täydellisen kesäisen alkuillanvieton. Craig hyppäsi löylyistä mereen viilentymään pariinkin otteeseen, kun taas itse keskityin nauttimaan saunan ohella upean saunaterassin porealtaasta.

Vanlife-bloggaaja poreaammeessa Satamakonttorilla Kemissä.
Näissä poreissa kelpaa rentoutua.
Uimari hyppää pää edellä veteen laiturilta Kemin Satamakonttorin saunalla.
Craig rentoutui poreita mieluummin Perämeren virkistävissä vesissä.

Uimari hyppää pää edellä veteen laiturilta Kemin Satamakonttorin saunalla.

Bloggaaja Satamakonttorin saunalla merinäköalan äärellä Kemissä.

Satamakonttorin kahvila on yksi Kemin vanhimpia rakennuksia. Tarina kertoo, että se kuljetettiin nykyiselle paikalleen merenjäitä pitkin 1880-luvulla. Vanhasta kahvilarakennuksesta voi halutessaan ostaa saunavirvokkeita ja vaikkapa kahvia ja munkkeja.

Satamakonttorin vanha kahvila Kemin sisäsatamassa.

Eukonkannon MM-mitaleita Satamakonttorin kahvilassa Kemissä.
Satamakonttorin isäntä on moninkertainen eukonkannon maailmanmestari, ja komea mitalisaalis on kahvilassa näytillä.

Satamakonttorin kahvila Kemissä.

Saunavuorot, ajankohtaiset hintatiedot ym. pääset tsekkaamaan myös Instagramista tilitä @satamakonttorioy.

7. Lumilinna Camping 

Paatuneinkin puskaparkkeilija kaipaa toisinaan leirintäalueen palveluiden pariin. Tällöin on mukavaa, jos leirintä tarjoaa peruspalveluiden lisäksi ripauksen jotain ekstraa. Me saimme tällä kertaa kokea unohtumattoman camping-elämyksen, kun pääsimme viettämään yhden yön Lumilinna Campingissa.

Kemin Lumilinna -rakennus.
Mikä olisikaan parempi paikka nauttia pohjoisen leirintähengestä, kuin majoittua legendaarisen Lumilinnan alueella!

Moni on varmaan kuullutkin Kemin lumilinnasta; maailmanluokan nähtävyydestä, joka nosti Kemin maailmankartalle valmistuessaan ensimmäistä kertaa vuonna 1996. Tuolloin se pääsi jopa Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana lumilinnana. Lumen ja jään elämykset ovat edelleen tarjolla Kemissä – vuodesta 2019 lähtien vuoden ympäri.

Bloggaaja istuu jäävaltaistuimella Kemissä.
Kemi on tunnetusti lumen ja jään kaupunki –myös kesällä.

Lumilinna Campingin sijainti on mitä mainioin. Leirintäalue sijaitsee meren ympäröimällä LumiLinna-alueella, aivan keskustan ja Sisäsataman kupeessa. Täältä lähtee kävelyretkiin soveltuvia rantareittejä pariinkin eri suuntaan; joko Mansikkanokan uimarannalle ja puistoalueelle ja sitä kautta Kemin Sisäsatamaan, tai vastakkaiseen suuntaan niin ikään kaunista rantareittiä Pajarinrannan kautta Peurasaaren kappelille saakka (kumpikin yhdensuuntainen reitti noin 1,2 kilometriä).

Rantapolku Kemissä.

Vehreä rantareitti Kemissä.

Ketokukkia rantareitin varrella Kemissä.

Moitteettomien peruspalveluiden ja muun muassa siistien ja nykyaikaisten WC- ja suihkutilojen lisäksi Lumilinnan leirintäalue tarjoaa muun muassa tasokkaan ravintolan sekä saunamahdollisuuden.

Lisäksi Lumilinna-alueen päärakennuksesta löytyy jäinen elämystila, SnowExperience365,  jossa on mahdollisuus päästä kokemaan talvinen maailma jääveistoksineen rapsakassa -5 asteen lämpötilassa ympäri vuoden!

Lumilinnarakennuksen aula Kemissä.
Leirintäalueen vastaanotto sijaitsee Lumilinnan päärakennuksessa. Täältä löytyy lisäksi muun muassa Lumihiutale-ravintola aurinkoterasseineen, sauna, matkamuistomyymälä ja talvinen SnowExperience365-elämystila.
SnowExperience365-elämystila Kemissä.
SnowExperience365 on auki vuoden jokaisena päivänä. Täällä pääsee ihailemaan hienoja jääveistoksia ja laskemaan jääliukumäkeä jopa kesähelteillä.
Bloggaaja Kemin SnowExperience365-elämystilassa.
Myös jääravintola löytyy!
Bloggaaja Lumilinna Campingin suihkun pukuhuoneessa Kemissä.
Lumilinna Campingissa matkailijaa hemmotellaan uudenaikaisilla ja moitteettoman puhtailla suihku- ja WC-tiloilla.

Aivan leirintäalueen vieressä toimii kesäisin myös vesiurheilukeskus Seadventures, joka tarjoaa kuumiin kesäpäiviin virkistäviä merellisiä vesiaktiviteetteja. Majoittujan aika ei käy täällä siis todellakaan pitkäksi, kun vierailuun on mahdollista sisällyttää useampikin elämys ja aktiviteetti!

Lumilinna Campingin teltta-alue Kemissä.

Kesäkeittiö Kemin Lumilinna Campingissa.
Meren ääreltä löytyvässä kesäkeittiössä pääsee halutessaan kokkailemaan ja tiskaamaan vaivatta.

Lumilinna Campingin kesäkeittiö Kemissä.

Seaside Glass Villas, Kemi.
Teltta- ja caravan-alueen lisäksi tarjolla on myös majoitusta upealla merinäköalalla varustetuissa moderneissa Seaside Glass Villa -pienhuviloissa. Osa villoista toivottaa tervetulleeksi myös koiravieraat.

Hotellitason aamupala leiriytymisen yhteydessä on harvinaista luksusta, mutta Lumilinna Campingissa tämäkin on mahdollista kokea! Aamupalapöydän monipuoliset ja herkulliset antimet pitivät nälän loitolla pitkälle iltapäivään. Myös vegaanit on huomioitu!

Aamupala Lumihiutale-ravintolan pöydällä Kemissä.
Makoisan aamupalahetken kruunasi ikkunasta avautuvat merimaisemat. Kauniilla säällä Lumihiutale-ravintolan aamiainen kannattaa nauttia ravintolan aurinkoterassilla.

Bloggaaja kahvikupin kanssa Lumihiutale-ravintolan terassilla Kemissä.

Lumihiutale-ravintolan aula Kemissä.
Lumiteema on kauniisti esillä Lumihiutale-ravintolan sisustuksessa ja tyylissä.

Campingissa oli kansainvälinen tunnelma: yhtä aikaa leirinnässä kanssamme majoittui ainakin saksalaisia, hollantilaisia ja ranskalaisia. Nauru raikasi, kun joukko espanjalaisia turisteja laski jääliukumäkeä SnowExperience365-elämystilassa.

Retkeilyauto parkissa Lumilinna Campingissa Kemissä.

Lähtöaamuna tapasin kesäkeittiöllä nuoren ranskalaisnaisen, joka oli juuri pakkailemassa pyöräänsä ja tekemässä hänkin lähtöä. Päätin jututtaa häntä, sillä itseänikin sattuu kiehtomaan ajatus pitkän matkan pyöräilystä.

Kävi ilmi, että ranskalainen oli lähtenyt matkaan neljä kuukautta aiemmin; hän oli ehtinyt pyörähtää jo Nordkappissa ja oli nyt suuntaamassa takaisin etelään. ”Kuinka etelään?” kysyin. Kuulemma Kreikkaan saakka. Ranskalainen ei osannut arvioida, kuinka kauan matka Kreikkaan kestää, sillä hän ei ole kuulemma tottunut pyöräilijä, eikä kuulemma luonnostaankaan mikään varsinainen atleetti.

Kysyin, mikä oli antanut hänelle inspiraation elämänsä ensimmäiseen pitkään pyöräilymatkaan. Ranskalainen kohautti olkiaan ja sanoi, ettei jaksanut enää työtään, päätti ottaa loparit ja hypätä pyörän selkään. Hänen tarinassaan oli jotain tuttua. 🙂 Toivotin ranskattarelle ikimuistoista matkaa ja jäin itse haaveilemaan tulevaisuuden pyöräseikkailuista ja pähkäilemään, löytyisikö itsestäni kanttia moiseen.

Lumilinna Camping, Kemi.

Lisää leirintäalueen palveluista sekä muun muassa ajankohtaiset hintatiedot pääset tsekkaamaan täältä!

8. Kemin kävelykadun terassialue

Kemin kävelykatu on noin 60 metriä pitkä promenadi Kemin keskustassa Valtakadulla. Täällä sijaitsee Oluthuone Kukon, CafeBar Kinon & Mori-ravintolan yhteisterassialue.

Terassialue Kemin kävelykadulla.

Vanlife-bloggaaja ja koirat Kemin kävelykadulla.
Terassialue (taustalla) sijaitsee historiallisen punatiilisen Kemin pirtin nurkilla.

Kemin kävelykatu.

Tilava, viihtyisä terassi on paikallisten keskuudessa suosittu kohtaus- ja seurustelupaikka ja oiva vaihtoehto (tai lisä!) illanvietolle Sisäsatamassa. Päätitpä istua mihin terassipöytään tahansa, on käytössäsi kaikkien kolmen paikan juoma- ja ruokatarjoilu. Kesäisin paikan päällä soi usein livemusiikki.

Oluttuoppi Kemin kävelykadun terassilla.

Cafebar Kino, Kemi.

9. Satama Open Air -festivaalit

Kemissä riittää erilaisia tapahtumia, jotka tuovat eloa ja vipinää pienehköön merenrantakaupunkiin ympäri vuoden. Meidät vetää Kemiin joka vuosi elokuun ensimmäinen viikonloppu Kemin Ruutinrannassa (merellisessä miljöössä tottakai) järjestettävä Satama Open Air -festivaalitapahtuma, jossa kotimaan ykkösartistit esiintyvät perjantain ja lauantain aikana kahdella lavalla yli 12 000 hengen festarikansalle.

Huom. Satama Open Air myydään usein loppuun, joten ei kannata laskea sen varaan, että lippunsa saa ostettua portilta!

Pariskunta Satama Open Air -festareilla Kemissä.
Satama Open Air tarjoaa merellistä festaritunnelmaa parhaimmillaan.

P.S. Jos tapahtumaan ei onnistu saamaan lippuja, yksi keino päästä osalliseksi festariviikonlopun riehakasta tunnelmaa on parkkeerata matkailuajoneuvonsa Ruutinrannan puiston lähistölle, josta löytyy ilmaista parkkitilaa. Täällä vallitsee viikonlopun ajan lähes yhtä kovat bileet kuin viereisellä festarialueellakin. Jos näille kulmille mielii pysäköidä matkakotinsa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, kannattaa varautua koko viikonlopun kestävään festaririehaan.

10. Cafe Hertta

Cafe Hertta lienee koko kaupungin suosituin kahvila, joka houkuttelee tuoreiden itseleivottujen herkkujen äärelle sekä paikallisia että matkailijoita vuoden ympäri. Kahvila sijaitsee vuonna 1932 rakennetussa tunnelmallisesti remontoidussa vanhassa asemaravintolassa. Samaisesta puurakennuksesta löytyy myös pieni putiikkihotelli Kemi 1932.

Vanha keltainen puurakennus Kemissä.

Cafe Hertta, Kemi.

Cafe Hertta Kemin juna-asemalla.

Kemissä makoisasti nukutun yön jälkeen Hertta on oivallinen vaihtoehto poiketa aamiaiselle, ennen kuin matka tien päällä jatkuu (arkisin Hertan aamiainen maksaa vain 9,90 euroa, viikonloppuisin 12,90 e). Kahvila sijaitsee käytännössä asemalaiturilla, joten Hertta on erinomainen paikka pistäytyä kahville junaa odotellessaan, ja vaikkapa napata tuoreet reissueväät matkaan.

Cafe Hertta, Kemi.

Cafe Hertta, Kemi.

Leivos ja piirakka Cafe Hertan pöydällä Kemissä.
Herkuttelimme tällä kertaa pätkisjuustokakulla ja poropiirakalla. Craig ihastui poropiirakkaan niin kovasti, että päätti ottaa mukaan pari jäljellä olevaa palaa takeawayna.

Kemiläisten vinkit

Päätin kysyä Kemin Facebook-ryhmässä paikallisilta vinkkejä paikoista, joita he suosittelisivat Kemin matkailijalle nähtäväksi ja koettavaksi. Monet suositellut paikat olenkin käsitellyt jo aiemmin tässä postauksessa, mutta ohessa vielä muutamia lisäpoimintoja kemiläisten vinkkaamista paikoista.

Veitsiluodon kalapaikka

Kemin eteläpuolelta Veitsiluodosta löytyy 55 hehtaarin kokoinen makeavesijärvi, jonka Suomen vapaa-ajan kalastajat valitsivat vuonna 2020 vuoden lähikalastuspaikaksi. Kalastuksesta kiinnostuneille Veitsiluodon kalapaikka tarjoaa mainiot kalastusmahdollisuudet. Kalapaikan lisäksi täältä löytyy lintutorni, noin neljän kilometrin pituinen luontopolku, laavu, WC sekä useampia tulistelupaikkoja.

P.S. Visit Kemistä vinkataan, että Veitsiluodon kalapaikka on myös mainio puskaparkki – tervetuloa testaamaan! 

Murhaniemi

Paikan pahaenteisestä nimestä huolimatta täällä uskaltaa nauttia luonnosta turvallisin mielin! Murhaniemen luonnonsuojelualue Ajoksessa tarjoaa Kemin rantamaisemaa parhaimmillaan ja oivalliset retkeily- ja virkistysmahdollisuudet Perämeren rantaluonnossa. Alueelta löytyy pitkään koskemattomana ollutta metsää sekä kaunista kalliorantaa, jossa sijaitsee myös ruoanlaittoon – ja miksei yöpymiseenkin – soveltuva laavu. Autolla pääsee kätevästi suoraan luonnonhoitoalueen reunamille. 

Keminmaan vanha kirkko ja kirkkoherra Rungiuksen muumio

Yksi Kemin seudun erikoisimmista nähtävyyksistä löytyy Keminmaan vanhasta kirkosta, noin 10 kilometriä Kemin keskustasta pohjoiseen. Pääosin 1550-luvulla rakennetussa Pyhän Mikaelin kivikirkossa, lasikattoisessa arkussa, lepää vuonna 1629 kuollut kirkkoherra Nikolaus Rungius, jonka ruumis maatumisen sijaan muumioitui. Rungiuksen väitetään eläessään sanoneen: ”Elleivät sanani ole totta, ruumiini mätänee, mutta jos ne ovat totta, se ei koskaan mätäne.”

Rungiuksen mädäntymätön ja muumioitunut ruumis löydettiin kirkon lattian alta 1700-luvun alussa. Tämän jälkeen Rungiuksen ympärille muodostui pyhimysmäinen legenda ja ruumiin luo tehtiin jopa pyhiinvaelluksia. Nykyisin kirkko on avoinna ja Rungiuksen muumio nähtävillä kesäaikaan.

Keminmaan vanha kirkko.
Rungiuksen kerrotaan kummittelevan kirkossaan yöaikaan.

Rungius lepäsi vielä vuonna 1875 molemmat kädet ristissä. Sen jälkeen toinen käsi on mystisesti kadonnut. Yhden tarinan mukaan humalaiset saksalaiset sotilaat tanssittivat muumiota toisen maailmansodan aikana, jolloin sen käsi irtosi.

Lisäksi:

”Ajoksen frisbeegolfrata kuivan mäntymetsän suojissa. Lajista kiinnostuneelle löytyy radat lähialueilta myös Pajarista ja Keminmaan Kallilta.”

Eläinpuisto Arkadia Maksniemessä.”

”Torniolaisena kehun Kemin saaria. Pääsin kesäkuussa käymään muun muassa Laitakarissa ja oli upea kokemus. Eli saaristossa risteilyä ja saarilla käyntiä suosittelen!”

Vanlife-bloggaaja Kemin Takajärven laiturilla.
Reilu viiden minuutin ajomatkan päässä Kemin keskustasta löytyy Takajärven uimaranta, joka on suosittu uimapaikka paikallisten keskuudessa.

”Puskaparkkeja esimerkiksi Keminmaassa Valmarinniemessä; sieltä löytyy laavu ja joen rannalla voi yöpyä. Veneenlaskupaikka Länsikoskella on myös aika suosittu puskaparkki, siellä myös laavu ja helppo uida.”

”Keminmaassa Kivalon autiotupa keskellä kivirakkaa Keski-Penikan alueella. Lyhyt matka kävellä ja myös yöpyminen on mahdollista.”

Lounais-Lapin retkioppaassa on esitelty kaikki Kemin alueen retki- ja luontokohteet.”

”Kahvila-ravintola Pursiseura. Hyvää ruokaa, hienot maisemat venesatamaan. Jälkiruoaksi voi kävellä rantalaitureiden halki jäätelökioskille.”

Bloggaaja ja borderterrierit merenrannalla Kemissä.
Nähdäänkö ensi kesänä Kemissä?

Tutustu lisää Kemin matkailuun VisitKemin sivuilla!

Lisää vinkkejä kotimaanmatkailuun? Tässäpä lisää postauksia kesäisen Suomen maisemista: 

Porvoon parhaat koiraystävälliset ravintolat

Kesäinen roadtrip Saimaan maisemiin

2 thoughts on “10 syytä poiketa Kemiin – merellisen Peräpohjolan sydämeen”

  1. Vaikuttaa, että Kemissä onkin paljon nähtävää. Kemi on toiminut yleensä pysähdyspaikkana Laappiin mennessä, mutta muuten kaupunkiin ei olekaan tullut tutustuttua. Perämeren kansallispuisto ja Kemin upea kirkko ovat kuitenkin ehtineet tulla tutuiksi.

  2. Pasi Lampiaho

    Olen kasvanut Kemin lähipiirissä. Olen itsekin miettinyt samanlaista kirjoitusta, mutta nyt ei tarvitse miettiä, kun sen saa lukea.
    Todella silmiä avaava kirjoitus.
    Tämä saa miettimään kotiin paluuta Lappiin.
    Todella iso kiitos kirjoituksesta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *