Getsemanin värikäs kaupunginosa Cartagenassa, Kolumbiassa.

Kirjeitä Kolumbiasta: värien, historian ja hurmaavan katutaiteen Cartagena

Cartagena, Kolumbia, 9.2.2018.

Hola taas! Reilu viikko sitten saavuin tosiaan tänne Kolumbiaan, jossa ensimmäiset neljä yötä vietin Capurganan kylässä kylää ympäröivään kauniiseen, vehreään luontoon pikku kävelyretkiä tehden. Kerran sain hypätä kylänraitilla paikallisen ystävällisen maajussin hevoskärryjen kyytiin välttyäkseni joessa kahlaamiselta.

Pääset lukemaan ikimuistoisesta matkastani Panamasta Kolumbiaan ja San Blas -saariseikkailustani tästä postauksesta

Matkailijat riippukeinuissa viidakossa Kulumbiassa.
Kolumbian reissuetappini alkoi varsin leppoisissa tunnelmissa.

Matkaaja tähyilee näköalapaikalta ympäröivään viidakkoon Kolumbiassa.

Capurganan rannikkomaisemaa Kolumbiassa.

Viime sunnuntaina otin reissuni tähän mennessä kamalimman puolitoistatuntisen speedboat-kyydin, ja jouduin epäonnekseni vieläpä istumaan veneen etuosaan. Kyyti oli ihan kuin vuoristoradassa olisi ollut. Välillä paatti mäiskähteli valtavien aaltojen pohjalle matkustajien huudahdusten ja kiljahdusten säestämänä niin voimalla, että esimerkiksi edessäni istunut nainen satutti kunnolla selkänsä.

Ilmalennon lopussa piti aina yrittää nostaa takamus pois penkistä, ettei selkäranka olisi hajonnut palasiksi aallon pohjalle rysähtäessämme.

Rentouttavan venereissun jatkoksi oli tiedossa vielä 8,5 tuntinen bussimatka 1500-luvulla perustettuun Cartagenan satamakaupunkiin. Cartagenan hurmaava kolonialistinen vanhakaupunki vetää puoleensa turisteja ympäri maailmaa.

Keltainen talo ja kahvila Cartagenassa Kolumbiassa.

Me pienemmän päiväbudjetin reppureissaajat majoitutaan yleensä vanhaakaupunkia edullisemmassa Getsemanin kaupunginosassa. Getsemanista historialliseen “turisti”keskustaan on vain muutaman minuutin kävelymatka ja samalla kaupunginosa tarjoaa, kuten kuvistakin voi kenties aistia, kaupungin idyllisimmät maisemat, kauneimmat kadut, värikkäimmät rakennukset, taidokkaimman street art -taiteen ja samalla aidon paikallisen meiningin. 

Getsemanin naapurustoa Cartagenassa.
Värikkääseen Getsemanin naapurustoon on viime vuosina noussut paljon kotoisia hostelleja ja putiikkihotelleja.
Katutaidetta Cartagenan Getsemanissa.
Getsemanin katutaide on pysäyttävän taidokasta.

Pyörä ja oranssi talo Cartagenan Getsemanissa.

Taidegalleria Cartagenan Getsemanissa.

Kettu ja tyttö -seinämaalaus Cartagenan Getsemanissa.

Keltainen talo liloine ovine ja ikkunoineen Cartagenassa.

Punainen seinä ja naista esittävä muraali Cartagenan Getsemanissa.

Cartagena on saanut reppureissupiireissä melko kalliin ja turistisoituneen imagon. Aluksi mietinkin, onkohan tällä kaupungilla tarpeeksi tarjottavanaan, jotta jaksan viihtyä täällä suunnittelemani neljä kokonaista päivää.

No, sittemmin ei ole tarvinnut huolehtia, miten täällä saisi aikansa kulumaan! Olisin voinut ottaa kuljetuksen myös läheisille hienolle biitseille ja saariretkille, mutta täällä Getsemanín katuja kolutessa aika on mennyt ihan hujahtamalla. Tänään viimeisenä päivänä kävin kuleksimassa myös kaupungin suosituimmassa turistiosassa, jossa oli toki kaunista historiallisine rakennuksineen, mutta jokin Getsemanin kotoisasta fiiliksestä jäi kuitenkin puuttumaan.

Cartagenan vanhaakaupunkia.

Perinteiseen asuun pukeutunut tumma nainen Cartagenassa kantaa hedelmäkoria päänsä päällä.

Vanha kaupungin portti Cartagenan vanhassakaupungissa Kolumbiassa.
Vanhankaupungin portti 1600-luvulta sekä 1800-luvun kellotorni.

Aurinko on paistanut kirjaimellisesti pilvettömältä taivaalta siitä lähtien, kun tänne saavuin. Päivälämpötila on ollut 30 asteen paremmalla puolella; onneksi tässä vaiheessa reissua on ehtinyt tarttua jo ihan kivasti suojaväriä pintaan, eikä mun ole enää tarvinnut stressata juurikaan ihon palamisesta.

Cartagenan säätiedote.
Cartagenassa tarkenee mukavasti myös helmikuussa.

Olen täyttänyt mahan paikallisissa katukeittiöissä noin euron hintaan. Sen lisäksi olen hemmotellut itseäni päivittäin eräässä ihanassa, joskin paikalliseen hintatasoon nähden hintavassa kahvilassa puolentoista euron tuorehedelmäsmoothieilla sekä neljän euron vegesalaateilla, -tortilloilla ja -burritoilla (laadukasta ja terveellistä kasvisruoka ei täällä päin maailmaa ole todellakaan aina näin helposti saatavilla!).

Kahvilan smoothie-menu Cartagenassa.
Tuoreista, eksoottisista hedelmistä valmistetut smoothiet ovat täällä yksi suurimpia paikallisia makunautintoja.
Kasvisruoka-annos kahvilassa Cartagenassa.
Terveellistä, tuoretta ja monipuolista kasvisruokaa osaa näillä kulmilla aina arvostaa.

Tuoreita hedelmiä saa hedelmäkauppiaiden kärryistä mukaan evääksi pikkurahalla ympäri kaupunkia. Kolmena iltana ollaan hostellikavereiden kanssa hyödynnetty erään lähibaarin pysyvää tarjousta: 3 mojitoa 20 000 pesolla, eli 5,70 eurolla (tällä hetkellä 20 000 Kolumbian pesoa on noin neljä euroa, toim. huom.) .

Plaza de la Santisima Trinidadin aukio Cartagenassa.
Plaza de la Santísima Trinidad, Pyhän kolminaisuuden aukio, on Getsemanin kaupunginosan ykköskohtaamispaikka.
Katukeittiö iltavalaistuksessa Cartagenassa.
Katukeittiö Santísima Trinidadin aukiolla.

Kävin myös riskialttiisti, mutta lopulta onneksi menestyksekkäästi kolumbialaisessa kampaamossa pistämässä tätä auringon kuivattamaa ja kellertämää tukkaa jälleen ruotuun.

Reppureissaajan selfie Kolumbian Cartagenassa.
Raidoitus ja leikkaus paikallisessa kampaamosalongissa maksoi Cartagenassa kuutisen kymppiä. Afro-kampaajaa silminnähden jännitti käsitellä ohutta, skandinaavista hiustani, mutta onneksi olimme kumpikin tyytyväisiä lopputulokseen.

Keskiviikkona käynnistelin itselle asettamaani Kolumbian projektia, salsan oppimista, ja otin kaksi salsatuntia paikallisessa mainekkaassa salsakoulussa (Crazy Salsa). Aamukymmenen tunnilla opettelin perusaskeleet, ja samana iltana työstettiin jo eri pyörähdyksiä ja käsiliikkeitä.

Salsa on ihan mahdottoman hauska ja rento tanssi ja haluan todellakin jatkaa sen opettelua, jotta pääsen kunnolla joraamaan myöhemmin maailman salsapääkaupungin Calin 24/7 salsaklubeilla!

Värikäs seinä Cartagenan Getsemanissa.

Cartagena (ja tähän mennessä koko Kolumbia) on tehnyt muhun suuren vaikutuksen, jonka kaikkia syitä en osaa edes eritellä. Ei mikään ihme, että Kolumbia tuntuu saavan osakseen täällä päin maailmaa eniten hehkutusta reppureissaajilta. Tänään tuli sellainen fiilis, että voisin luultavasti itsekin asettua asumaan tänne Cartagenan Getsemanin kulmille.

vaaleansininen talo ja ovi Kolumbian Cartagenassa.
Voisiko tämä olla tuleva kotioveni? Cartagenassa minut valtasi tunne, että kyllä voisi.
Vaaleanpunainen talo Kolumbian Cartagenassa.
Vaiko ehkä sittenkin tämä pinkki yksilö?
Sininen ovi kirkkaan pinkissä kivitalossa Cartagenassa.
Miksi Suomen katukuvasta puuttuvat kaikki nämä upeat värit?

Tänään perjantaina matka jatkuu kuitenkin kohti seuraavaa kohdetta: parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa Barranquillan kaupunkia, jossa tiedossa on ihan kreisi viikonloppu. Tulen nimittäin bailaamaan muutaman päivän (ja yön) miljoonien muiden ihmisten kanssa heti Rio de Janeiron karnevaalien jälkeen Amerikoiden toiseksi suurimmilla karnevaaleilla. Luvassa pitäisi olla hullu, meluisa, värikäs, sotkuisa, kostea ja ennen kaikkea elämyksellinen viikonloppu. Wish me luck!

Lintugraffiti Cartagenan Getsemanissa.
Kiitos, Cartagena: jätit ikuisen värikkään jäljen sydämeeni. <3

Cartagena matkakohteena

Reilu miljoonan asukkaan Carta­gena, koko nimeltään Cartagena de Indias, sijaitsee Kolumbian pohjoisrannikolla Karibianmeren rannalla. Kaupunki perustettiin vuonna 1533, ja se oli aikoinaan tärkeä satamakaupunki ja orjien kauppapaikka.

Matkailija ja Kolumbian lippu Cartagenan kaupungin muureilla.
1500-luvulta peräisin oleva, merirosvoja ja valloittajia vastaan rakennettu useiden kilometrien pituinen kaupunginmuuri on yksi Cartagenan tunnismerkeistä.

Marraskuun 11. päivänä 1811 Cartagena julistautui itsenäiseksi Espanjasta ensimmäisenä kolumbialaisena kaupunkina. Tämä tapahtuma käynnisti Latinalaisen Amerikan itsenäisyyssodat.

Myöhemmin 1900-luvulla kaupunki koki uuden kasvun ja kukoistuksen ajan. Cartagena on nykyisin Kolumbian viidenneksi suurin kaupunki.

Getsemanin värikkäitä vanhoja taloja Cartagenassa.
Cartagenan satama, muuritettu vanha kaupunki linnoituksineen ja monumentteineen sekä Getsemanin käsityöläiskorttelit kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Nykyisin tämä aurinkoinen kaupunki huokuu Kolumbialle tyypilliseen tapaan ystävällistä, vieraanvaraista fiilistä ja positiivista elämänmenoa. Cartagena on takuulla yksi kauneimpia (ja värikkäimpiä!) näkemiäni kolonialistisen ajan kaupunkeja. Se on myös koko Kolumbian suosituin matkakohde, joka kannattaakin mielestäni ehdottomasti kokea, jos matka vie Kolumbiaan ja sen Karibian rannikon suunnille. 

Taidegalleria Cartagenassa Kolumbiassa.

Cartagenan värikästä katukuvaa.
Cartagena on hurmaava ja eloisa katutaiteen mekka, jonka historiallisen keskustan kaduilta ei puutu väriä.
Skootteri ja koristeellinen talon seinä Cartagenassa.
Kaupungin vuosisatoja vanhat korttelit on restauroitu huolella ja herätetty uuteen loistoon.

Koira punaisen talon portailla Cartagenassa.

Haitarimies-graffiti Cartagenassa.

Naista esittävä graffiti Kolumbian Cartagenassa.

Kolonialistisen ajan vanhankaupungin vastapainoksi Cartagenasta löytyy myös ultramoderni Bocagranden alue. Nelisen kilometriä pitkälle hiekkarantojen reunustamalle niemelle rakennettu hotelliketjujen, pilvenpiirtäjien, tyylikkäiden putiikkien, ostoskeskusten ja ravintolaketjujen moderni mekka jäi itseltäni kokonaan kokematta – koin vanhan kaupunginosan sen verran kotoisaksi ja kiinnostavaksi koluta, ettei aikani tai kiinnostukseni riittänyt Bocagrandelle saakka.

Värikäs katu Getsemanin työläiskorttelissa.

Cartagena on suhteellisen turvallinen turistikohde, vaikkakin täällä tapahtuu jonkin verran myös matkailijoihin kohdistuvia omaisuusrikoksia.

Linnoitetun kaupungin turistialueella ja Getsemanin työläiskorttelissa tuntui turvallista liikkua (jopa iltaisin ja yksinmatkustavana naisena), mutta monilta muilta osin Cartagenan kaduilla ei kannata kuljeskella yksin varsinkaan pimeän jälkeen.

Kolumbian kaupungeissa ei yleisesti ottaen kannata kanniskella mukanaan turhaan arvokkaita koruja tai muita arvoesineitä. Kuten muuallakin Latinalaisessa Amerikassa, käteistä kannattaa täällä pitää mukanaan vain se määrä, minkä kulloinkin arvioi tarvitsevansa.

Edgardo Carmonin taideteos Cartagenassa.
Edgardo Carmonin humoristista katutaidetta pääsee ihailemaan ympäri Cartagenaa.

Edgardo Carmonin katutaidetta Cartagenassa.

Cartagenan lisäksi Kolumbian pohjoisrannikolla riittää tekemistä ja nähtävää, eikä Cartagena ole suinkaan ainoa syy matkata näille kulmille Latinalaista Amerikkaa. Itse vietin Kolumbian Karibian rannikolla yhteensä kuukauden päivät, eikä sen jälkeenkään olisi ollut vielä kiire minnekään. Lisää vinkkejä ja tunnelmia Karibian rannikolta luvassa seuraavissa postauksissa!

Matkailija ja graffitit, Cartagena.
Nyt kun reissutaival on viimein edennyt Kolumbiaan, täältä ei ole hetkeen kiire minnekään! Myös seuraavat reissupostaukset tullaan fiilistelemään jalat tukevasti Kolumbian maaperällä.

Psst! Jos olet missannut reppureissuni aikaisemmat etapit, ei huolta – tässä kootusti linkit kaikkiin tähänastisiin Latinalaisen Amerikan seikkailuihini:

2 thoughts on “Kirjeitä Kolumbiasta: värien, historian ja hurmaavan katutaiteen Cartagena”

  1. Nuo Barranquillan karnevaalit kuulostavat hienolta kokemuksesta! Itse olen ollut Rio de Janeiron karnevaaleilla joitain vuosia sitten. Mahtava kokemus, vaikka tuolloin aikaerosta hieman kärsimmekin. Kuvien perusteella Kolumbiasta ja sen värikkyydesta tulee Karibia mieleen. Todella pirteän näköistä!

    1. Moi, Mikko! Kyseessä oli Barranquillan osalta tosiaankin yksi kaikkien aikojen huikeimpia reissukokemuksiani. Barranquillan karnevaaleista pääsee lukemaan nyt lisää tuoreimmasta postauksestani! Itselläni on Rion karnevaalit kokonaan kokematta – olisi ehkä kiinnostavaa päästä vertaamaan niitä ja Barranquillan karnevaalimenoja keskenään ja katsoa, kuinka samanlainen / erilainen tunnelma ja yleisfiilis niistä välittyy. Huikeita tapahtumia varmasti kumpainenkin!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *