Borderterrierit Torres ja Vasco katsovat ulos retkeilyauton ikkunasta.

Koirien kanssa tien päällä Euroopassa

Reissukoiran elämää jo 23 maassa 

Koirien kanssa matkailuautolla reissaus Euroopassa tuntuu olevan yleinen kiinnostuksen aihe, johon liittyen saan säännöllisesti vastata muun muassa sosiaalisen median kautta esitettyihin kysymyksiin. 

Vastikään minua pyydettiin myös Koira ohjaksissa -podcastiin juttelemaan aiheen tiimoilta. Tämän pohjalta mieleeni juolahti, että miksipä en kirjoittaisi aiheesta hieman laajemmin myös blogini puolella. Useat koiralliset matkaajat kun näyttävät suunnittelevan Euroopan pakureissua, tai muutoin haaveilevan irtiotosta tien päällä nelijalkaisten ystäviensä kera.

Borderterrieri Vasco katsoo campervanin ikkunasta ulos.
Kroatian rannikolla toukokuussa 2022.

Tässä postauksessa kerron omista kokemuksistamme tien päällä kahden borderterrierin kanssa. Takanamme on tällä hetkellä unohtumattomia reissukokemuksia sekä pakuelämän arkea yhteensä 23 Euroopan maassa.

Postauksen lopussa jaan vinkkejä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon koiran kanssa Euroopan reissua suunniteltaessa. Postaus sisältää myös muutamia kohdevinkkejä erityisen koiraystävällisen fiiliksen jättäneistä maista ja kaupungeista.

Borderterrierit retkeilyauton sängyn päällä ja auringonlasku merellä taustalla.
Espanjan rannikko, joulukuu 2021.

Olen kirjoittanut aikoinaan myös postauksen vanlife koiranpennun kanssa. Kyseinen postaus käsittelee nimensä mukaisesti Vacscon pentuajan totuttelua matkailuautossa eloon sekä ensimmäisiä kotimaan reissujamme ajalta, kun Vasco oli vasta muutaman kuukauden ikäinen.

Borderterrierin pentu retkeilyauton sängyn päällä.
Vasco aloitti pakukoiran elämään totuttelun ollessaan kahdeksan viikkoa vanha.

Koirat tekevät reissukodin

Meille oli alusta alkaen täysin selvää, että rakkaat karkeakarvaiset perheenjäsenemme Torres (10 v) ja Vasco (2 v) lähtisivät mukaan toteuttamaan reissu-unelmaamme tien päälle. Pidempi reissu ilman koiria ei yksinkertaisesti ollut meille vaihtoehto.

Torres ja Vasco olivat jo ennen nykyistä suurta pakumatkaamme melkoisia reissukonkareita. Ne ovat solahtaneet tien päällä vietettyyn reissuarkeen ja ottaneet kompaktin matkakotimme omakseen vähintään yhtä mutkattomasti kuin me ihmisetkin.

Borderterrierit Torres ja Vasco retkailyauton sängyn päällä.
Pallastunturin kupeessa elokuussa 2020.

Aktiiviset ja seikkailumieliset borderterrierit soveltuvat Euroopan roadtripille matkaseuralaisiksi mainiosti. Kompaktin kokonsa ansiosta ne kulkevat kätevästi mukana pienemmässäkin matkailuautossa. Pitkistä jaloista ja sporttisesta rungosta on etua niin vaelluksilla ja maastossa kuin pääkaupunkien ihmisvilinässäkin liikuttaessa.

Borderterrierit Torres ja Vasco Bardenin huipulla Senjalla Norjassa.
Barden-vuoren huipulla Senjan saarella. Norja, heinäkuu 2021.

Kumpikin koiristamme rauhoittuu retkipakuumme aina hyvin, ja ne tuntuvat suorastaan nauttivan olostaan matkanteon aikana. Rajoitetut sisätilat eivät ole ongelma, kun energia päästään purkamaan päivisin tehokkaasti ja monipuolisesti ulkosalla. 

Öisin koirat nukkuvat joko etupenkeille käpertyneinä tai omassa ”luolassaan” sänkymme alla. Erityisen viileinä öinä, hitaina aamuina ja päiväunien aikaan ne pääsevät köllöttelemään ihmisten viereen sänkyyn. 

Borderterrierit Torres ja Vasco nukkumassa retkeilyauton sängyssä.

Borderterrieri katsoo auton etupenkiltä ikkunasta ulos Norjan Lyngenissä.
Torres ja Vasco nauttivat, kun pääsevät seuraamaan ympäristöään ja pitämään vahtia ikkunasta ulos katselemalla. Kuva Norjan Lyngenistä kesäkuulta 2021.
Borderterrieri Torres katselee ulos auton etupenkillä.
Lampaita näkyvissä!

Olemme yksimielisiä Craigin kanssa siitä, että ilman Torresta ja Vascoa matkastamme puuttuisi jotain oleellista. Nämä kaverit tuovat päiviimme niin paljon ekstrasisältöä, huumoria, toimintaa ja hyvää energiaa, ettei reissukokemuksemme yksinkertaisesti olisi yhtä antoisa ilman niitä. 

Bloggaaja ja borderterrieri juoksevat hiekkarannalla.

Reissukoiran elämää

Tien päällä reissatessa koirat saavat osallistua ja olla tiivis osa jokapäiväistä olemistamme ja tekemistämme aamusta iltaan. Joka päivä niitä odottaa tavallisesti uusi ympäristö uusine hajuineen ja seikkailuineen. 

Alati vaihtuvat maisemat, luonnon äärellä eläminen, pitkät päiväretket ja vaellukset, keppileikit ja kirmailut lukuisilla rannoilla, kiireettömyys sekä tiivis yhdessäolo lauman kanssa. Uskallan veikata, että koiramme nauttivat liikkuvasta elämäntavastamme sekä päivittäisestä uuden näkemisestä ja kokemisesta yhtä paljon kuin omistajansakin. 

Torres ja Vasco ovat saaneet koluta toinen toistaan suloisempia keskiaikaisia kyliä ja hurmaavia vanhoja kaupunkeja. Ne ovat matkanneet maisemajunalla Alppien toiseksi suurimman jäätikön, Mer de Glacen, äärelle Chamonixissa. Ne ovat veneilleet mahtipontisen Verdon-kanjonin pohjalla virtaavan joen turkoosissa vesissä.

Bloggaaja ja borderterrierit Bleikin rannalla Pohjois-Norjassa.
Bleikin rannalla Pohjois-Norjassa heinäkuussa 2021.

Ne ovat viettäneet yönsä Euroopan korkeimman vuoren, Mont Blancin, kupeessa. Ne ovat vilvoitelleet itseään Välimeren lempeissä aalloissa, uineet sydämensä kyllyydestä Lac de Sainte Croix -järven uskomattoman kirkkaissa vesissä sekä nauttineet kiireettömistä aamukävelyistä toinen toistaan kauniimmilla Algarven hiekkarannoilla.

Borderterrieri Vasco veneilemässä Verdonin kanjonissa.
Verdonin kanjonissa veneilyä lokakuussa 2021.
Borderterrierit Mer de Glace -jäätikön reunalla.
Mer de Glace -jäätikön reunalla Chamonixissa lokakuussa 2021.
Craig ja borderterrieri Vasco uimassa Sainte-Croix -järvessä Ranskassa.
Lokakuun lopulla Etelä-Ranskassa tarkeni vielä uida hyvin. Lac de Sainte Croix, lokakuu 2021.
Borderterrierit Algarven rannikolla.
Algarven rannikon luolia tutkimassa laskuveden aikaan. Helmikuu 2022.

Koirat olleet mukanamme 1400-luvulta peräisin olevassa Langeaisin linnassa Ranskassa, kidutusmuseossa Belgian Bruggessa, Villa D’Esten renessanssipalatsissa Italian Tivolissa, Viscrin linnoitetussa kirkossa sekä Castelul de Lut -teemapuistossa Romaniassa, antiikinajan roomalaiskaupungin Conimbrigan raunioilla Portugalissa, Surya Surf & Yoga -joogaretriitillä Espanjan Cadizissa, rikosmuseossa Rothenburg ob der Tauberissa sekä sellaisilla Rooman kuuluisimmilla nähtävyyksillä kuten Colosseum, Piazza Navona, Pantheon ja Trevin suihkulähde. 

Borderterrieri Langeaisen linnassa Ranskassa.
Langeaisin linnassa Ranskassa lokakuussa 2021.
Bloggaaja ja borderterrierit Castelul de lut -teemakylässä Romaniassa.
Castelul de lut -teemapuistossa Romaniassa toukokuussa 2022.
Craig ja borderterrierit rikosmuseossa Rothenburg ob der Tauberissa.
Rothenburgin Medieval Crime and Justice -museossa syyskuussa 2022.
Borderterrierit joogaretriitillä Buddha-patsaan äärellä.
Joogaretriitillä Espanjan Cadizissa tammikuussa 2022.
Borderterrieri Vasco Conimbrigan roomalaisilla raunioilla Portugalissa.
Antiikinaikaisen roomalaisen kaupungin Conimbrigan raunioihin tutustumassa Portugalissa, helmikuu 2022.
Bloggaaja ja borderterrierit Villa d'Esten huvilan puutarhassa Italassa.
Villa D’Esten barokkipuutarhassa Italian Tivolissa, huhtikuu 2022.
Borderterrierit Colosseumin edustalla Roomassa.
Roomassa huhtikuussa 2022.

Reissupakumme lisäksi Torres ja Vasco ovat päässeet matkustamaan lautalla, laivalla, metrolla, raitiovaunulla, junalla, bussilla ja Bolt-taksilla. Olipa kulkuneuvon tyyppi mikä tahansa, koiramme tuntuvat olevan matkanteosta joka kerta mielissään.

Borderterrieri Vasco Montenversin maisemajunan kyydissä Ranskassa.
Montenvers-maisemajunan kyydissä kohti jäätikköä Ranskan Chamonixissa, lokakuu 2021.
Bloggaaja ja borderterrieri Vasco bussissa Italiassa.
Bussin kyydissä Italiassa huhtikuussa 2022.
Bloggaaja ja borderterrieri Torres raitiovaunun kyydissä Amsterdamissa.
Raitiovaunussa Amsterdamissa syyskuussa 2021.
Borderterrieri nukkuu bussin lattialla.
Vascolle maittoi uni täpötäyden bussin lattialla Roomassa huhtikuussa 2022.

Torres ja Vasco ovat käyneet mukanamme kymmenissä, jolleivät sadoissa ravintoloissa, kahviloissa, pubeissa, bistroissa ja drinkkibaareissa. Ne tuntuvat omistajiensa tapaan nauttivan suuresti pienestä pakuarjen luksuksesta; ajoittaisesta ulkona syömisestä. 

Borderterrieri ravintolan pöydän alla.
Koirat rauhoittuvat yleensä hyvin nopeasti pöydän alle lepäämään omistajiensa herkutteluhetken ajaksi. Paitsi jos lautasella on pizzaa – silloin täytyy päivystää, liikenisikö niille yhtään pizzareunoja.

Erityisesti Vasco tuntuu tykästyneen erilaisiin ravintoloihin ja kuppiloihin. Muun muassa Ljubljanassa se löi erään Irish pubin kohdalla jarrun pohjaan ja kieltäytyi liikkumasta niin hanakasti, ettei meillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin pysähtyä pikaisesti Guinnesille ennen matkan jatkumista. 

Borderterrieri coctailbaarissa Dijonissa.
Monsieur Moutarde -coctailbaarissa Dijonissa lokakuussa 2021.
Borderterrieri belgialaisessa olutkellarissa.
Le Trappiste -olutravintolassa Belgian Bruggessa syyskuussa 2021.
Bloggaaja ja borderterrieri Vasco ravintolan terassilla Romanian Sibiussa.
Drinkeillä Romanian Sibiussa toukokuussa 2022.

Monissa maissa ei tarvitse yleensä etsimällä etsiä erillistä ”koirat tervetulleita” -tarraa ravintolan tai kahvilan ovessa, vaan koiraystävällinen asenne on ikään kuin oletusarvona. Sen sijaan kieltokyltti ovessa kertoo, jolleivät koirat ole kyseiseen kuppilaan tai putiikkiin tervetulleita.

Bloggaaja ja borderterrierit agility-esteillä.
Agility on ihan paras harrastus – myös reissatessa!

Oman mausteensa tien päällä eloon on tuonut agilityharrastus yhdessä koirien kanssa. Olemme päässeet tähän mennessä kisaamaan ja / tai treenaamaan agilitya Suomen lisäksi Ruotsissa, Belgiassa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Sloveniassa, Slovakiassa ja Tšekeissä. 

Lisää agilityn harrastamisesta tien päällä pääsee lukemaan Agility on the roadaiheisesta postauksestani!

Bloggaaja ja borderterrieri Vasco palkintopallilla agility-kisoissa.
Vasco nousi kisaamaan 2-luokkaan elokuussa 2022 Ruotsin Luleåssa.

Haasteet, rajoitteet ja jännittävät tilanteet

Haasteet

Olemme onnistuneet välttymään suurilta haasteilta ja vastoinkäymisiltä toistaiseksi koko reissumme ajan. 

Vasco on käynyt eläinlääkärillä kerran punehtuneen silmänsä ja toisen kerran korvatulehduksen vuoksi. Muilta sairauksilta ja tapaturmilta koiramme ovat onneksi tähän saakka säästyneet. 

Craig ja Torres poseeraavaat aurinkolasit päässä.Ford Transitin kanssa.

Olemme kuitenkin varautuneet mahdollisiin sairauksiin ja tapaturmiin etukäteen koirien asianmukaisesta vakuutusturvasta huolehtimalla. Torreksen ja Vascon koiravakuutukset ovat voimassa myös Euroopassa reissatessa maksimissaan vuoden kerrallaan.

Eniten reissussa on ärsyttänyt toisinaan toiset koirat – tai pikemminkin välinpitämättömät koiranomistajat. 

Vai liekö kyseessä vain kulttuurillinen ero koirakansojen välillä… Joka tapauksessa varsinkin Espanjassa kuumotti useaan otteeseen, kun suuri koira saattoi jolkotella ihan itsekseen meitä vastaan ilman, että sen omistajaa näkyi mailla halmeilla.

Moni näistä itsekseen vastaan tulleista koirista on onneksi ohittanut meidät välinpitämättömästi. Toiset taas ovat tahtoneet pysähtyä tekemään innokkaasti tuttavuutta (itseni yrittäessä rauhoitella koiriani ja kannustaa niitä jatkamaan matkaa pepunnuuhkija ignooraten). 

Torres ja Vasco ovat onneksi oppineet suhtautumaan näihin kohtaamisiin pääsääntöisesti varsin tyynesti, vaikka itseäni tilanne aina hieman kuumottaakin. 

Borderterrierit Torres ja Vasco juoksemassa rannalla auringonlaskussa.
Torres ja Vascokin saavat toki juosta välillä vapaina ilman hihnaa. Tällöin kuitenkin huolehditaan aina siitä, etteivät ne lähde liian kauaksi tai mene omin päin tekemään tuttavuutta tuntemattomien koirien luokse.

“Ei se tee mitään!” huutelut jälkeenpäin koiraansa kontrolloimattomasti irrallaan pitävän omistajan taholta on näissä tilanteissa ihan yhtä tyhjän kanssa. Mistäpä sitä voi etukäteen tietää, mitä yksikseen koiriamme lähestyvä, usein näitä huomattavastikin kookkaampi koira on tehdäkseen. Sitä paitsi, entäpä jos meidän koirat eivät suhtautuisikaan yllättävään kohtaamiseen yhtä suopeasti? 

Rajoitteet

Emme ole kokeneet, että koiriemme mukanaolo olisi juurikaan rajoittanut reissuamme, tai että olisimme joutuneet suunnittelemaan matkakohteitamme tai matkareittiämme jotenkin niiden ehdoilla. 

Joitakin kertoja olemme tahtoneet toteuttaa aktiviteetin tai vierailla paikassa, johon koirat eivät ole voineet tulla mukaamme. Tällaisia ovat olleet muun muassa WONDR Experience -elämysmuseo Amsterdamissa, Montreul-Bellayn linnavierailu viininmaisteluineen Ranskassa ja kuuluisa Caminito del Rey -kävelyreitti Espanjassa.

Koirat ovat kaikkina noina kertoina odottaneet meitä keskenään vanissamme. Korkeintaan 2-3 tunnin yksinolo on onnistunut noina muutamina kertoina ongelmitta.

Olemme aina varmistaneet, että retkeilyautomme on ollut pysäköitynä turvalliseen, varjoisaan paikkaan, emmekä ole koskaan jättäneet koiria vaniin keskenään lämpiminä hellepäivinä. 

Borderterrierit torkkumassa auton etuistuimella.
Toisinaan uni yllättää vahtivuorolaiset.

Valvontakameran perusteella koirilla on tapana istua vanin etuistuimella ja tuijotella ikkunasta ulos odotellessaan isäntäväen paluuta.

Jännittävät tilanteet

Reissumme toistaiseksi ainoa epämiellyttävä uhkatilanne tapahtui kesäkuussa 2022 Slovakiassa Košicen kaupungissa. Tällöinkin koirien läsnäolosta oli meille ainoastaan hyötyä. 

Olimme parkkeeranneet yöksi suositulle pysäköintialueelle rauhallisen keskuspuiston laidalle, noin viiden minuutin kävelymatkan päähän keskustan kävelybulevardilta. 

Tuolloin perjantain ja lauantain välisenä yönä noin klo 01:00 aikoihin joku sankari päätti yrittää matkustajanpuoleisen oven kautta sisään vaniimme.

Onneksi koiramme olivat tilanteen tasalla. Torreksen raivokas haukku säpsäytti meidät hetkessä hereille ja säikäytti tunkeilijan välittömästi tiehensä. Näimme makuuhuoneen ikkunastamme tukevan miehen vaappuvan tiehensä. 

Tuolloin tuli todettua, että onneksi meillä on reissussamme mukana nämä vahtikoirat! Turhia ne eivät tapaa räksyttää, mutta tosipaikan tullen niihin voi näemmä luottaa. 

Koiraystävällisimmät maat ja kaupungit

Yleisellä tasolla on todettava, että jokainen vierailemamme maa on antanut itsestään Suomea koiraystävällisemmän vaikutelman.

Vähiten koiraystävälliset vibat tuli ehkäpä Espanjassa, Portugalissa ja Slovakiassa. Tosin kaikissa edellä mainituissakin maissa onnistuimme löytämään useita koiraystävällisiä ravintoloita. Lisäksi koirat ovat maassa kuin massa melkolailla poikkeuksetta tervetulleita ravintolan terassille, vaikka niiden tuominen sisätiloihin olisikin kielletty. 

Oman kokemuksemme perusteella kasvisravintolat ovat lähes poikkeuksetta koiraystävällisiä!

Craig ja borderterrierit kahvilassa Lissabonissa.
Vuodesta 2017 Portugalin ravintolat ovat saaneet oman harkintansa mukaan toivottaa tervetulleiksi sisätiloihinsa myös koiravieraat. Suurin osa ravintoloista kieltää koirat sisätiloissaan edelleen. Pääkaupunki Lissabonissa (kuva) on kuitenkin suhteellisen ystävällinen asenne koiria kohtaan. Helmikuu 2022.
Borderterrierit Vasco ja Torres Sevillassa.
Suuri osa espanjalaisista ravintoloista suhtautuu pidättyvästi koira-asiakkaisiin. Joitakin kertoja pääsimme sisälle lähtökohtaisesti koirat kieltävään ravintolaan sen jälkeen, kun Torres ja Vasco oltiin ensin silmämääräisesti todettu hyväkäytöksisiksi ja tarpeeksi pienikokoisiksi. Kuva Sevillasta tammikuulta 2022.

Kaikki tähän mennessä vierailemamme pääkaupungit (12 kpl) ovat olleet yleisesti hyvin koiraystävällisiä kohteita. Erityisesti mainittakoon Amsterdam, Praha, Rooma, Bukarest, Ljubljana sekä (suht rajoitetun kokemuksen perusteella) kaikki Baltian pääkaupungit.

Borderterrieri Vasco viinibaarissa Bukarestissa.
Viinibaarissa Romanian Bukarestissa kesäkuussa 2022.
Bloggaaja ja borderterrierit Amsterdamissa.
Amsterdam on viihdyttävä ja monipuolinen kaupunki, jossa myös koirat tuntevat olonsa tervetulleiksi. Syyskuu 2021.
Borderterrierit Vasco ja Torres Prahan vanhankaupungin aukiolla.
Praha on koirien kannalta ihanan mutkaton kaupunkikohde. Kuva heinäkuulta 2022.

Ranska

Ranskalaiset ovat koirakansaa henkeen ja vereen. Koirat huomioidaan maassa hyvin ja ne ovat yleensä tervetulleita omistajiensa mukana kaikkialle.

Borderterrierit Vasco ja Torres Mont Saint-Michelin luostarisaarella.
Mont Saint-Michelin luostarisaarella Normandian rannikon edustalla. Syyskuu 2021.

Jopa Michelin-tähdin palkittu ravintola Ranskan Bretagnessa olisi hyväksynyt koiramme sisätiloihin kanssamme lounastamaan (valitettavasti kyseinen ravintola oli kuitenkin sille päivälle täyteen buukattu).

Agilityharrastajaa ilahduttaa, että Ranskasta löytyy Euroopan – jollei koko maailman – paras agilityskene. Kilpailuja järjestetään joka viikonloppu runsain määrin ympäri maata.

Lisäksi kyseessä on muutoinkin uskomattoman kaunis ja monipuolinen matkailumaa, yksi koko Euroopan lemppareitamme! Matkailuautolla reissauksesta Ranskassa pääsee lukemaan enemmän tästä postauksestani.

Italia

Italia on kokemuksemme mukaan yksi Euroopan mutkattomimmista matkailumaista koirien kannalta. Vastaamme ei tainnut tulla yhtäkään pizzeriaa tai trattoriaa, joka ei olisi hyväksynyt koiriamme asiakkaakseen. 

Bloggaaja ja borderterrieri Vasco Villa D'Esten puutarhassa Tivolissa Italiassa.
Villa D’Esten barokkihuvilaan Tivolissa olivat koiratkin tervetulleita tutustumaan. Huhtikuu 2022.
Borderterrierit Eremo di San Bartolomeo -patikkareitillä.
Patikkaretkellä Eremo di San Bartolomeon -kalliopyhättöön. Italian Abruzzo huhtikuussa 2022.
Italialaiset ostoskärryt koirankuljetusbokseineen.
Italialaisen supermarketin ostoskärryissä oli oma kuljetuskorinsa pienille koirille – ihan mahtavaa!

Koirien tulisi virallisten sääntöjen mukaan ilmeisesti pitää Italiassa julkisissa kulkuvälineissä matkatessaan kuonokoppaa. Italialaisille tyypilliseen tapaan päätimme tällä kertaa olla piittaamatta säännöstä ja matkustimme pokkana koiriemme kanssa ilman kuonokoppia niin paikallisjunissa kuin -busseissakin.

Yhden kerran bussikuski kiinnitti huomiota koiriemme kuonokopan puuttumiseen. “Ei ongelmaa, nämä ovat kumpikin tosi kilttejä”, vakuutin. Kuski kumartui testimielessä silittämään Torresta ja kun hän ei saanut aggressiivista (tai minkäänlaista muutakaan) reaktiota osakseen, pääsivät koiramme hyppäämään bussin kyytiin.

Lisää Italian reissukokemuksistamme pääsee lukemaan tästä postauksesta!

Vinkki: Monet italialaiset ravintolat hyväksyvät koira-asiakkaat sisätiloihinsa myös ei-niin-koiraystävällisissä maissa!

Esimerkiksi Espanjassa (jossa koira-asiakkaisiin suhtautuminen oli yleisesti ravintoloiden osalta nihkeää tai vähintäänkin varauksellista) päädyimme ruokailemaan useamman kerran italialaisissa ravintoloissa.

Belgia

Kokemuksemme Belgiasta rajoittuvat lähinnä Bruggeen ja Gentiin. Näitä kahta kiehtovaa historiallista kohdetta pidetäänkin Belgian koiraystävällisimpinä kaupunkeina. 

Ja toden totta, Torres ja Vasco olivat tervetulleita kanssamme Belgian kaupunkipäivinämme poikkeuksetta mihin tahansa ravintolaan ja kuppilaan. Pääsivätpä Torres ja Vasco Bruggessa mukaamme jopa museovierailulle!

Borderterrierit Vasco ja Torres kadulla Gentissä.
Vasco ja Torres saivat Bruggen ja Gentin kaduilla runsaasti positiivista huomiota. Kuva Gentistä syyskuulta 2021.
Borderterrieri Torres museossa Bruggessa.
Keskiakaisen vankityrmän tiloissa sijaitseva Torture Museum Brugge toivottaa tervetulleeksi myös pienikokoiset, hyväkäytöksiset koirat.

Lisää Belgian kaupunkivisiitistämme pääsee lukemaan tästä postauksesta!

Muistilista koirien kanssa pakumatkailuun

-Lemmikkieläinpassi ja mahdollinen ekstrasuojaus “Euroopan” tauteja vastaan

Eurooppalainen lemmikkieläinpassi, johon on merkitty ajantasaiset rokotukset (rabies oikeastaan se olennainen) kantaa EU:n alueella jo pitkälle. Tunnistusmerkitty, rokotettu passinhaltija reissaa suuressa osassa Eurooppaa huoletta.

EU:n ulkopuolelle matkatessa kannattaa olla tarkkana ja tarkastaa huolellisesti kulloisenkin maan osalta koirien maahantulovaatimukset.

Meidän koiriemme passit on toistaiseksi tsekattu ainoastaan kerran: Norjan ja Suomen välisellä rajalla. 

Pakollisten rokotusten lisäksi koirille on erittäin suositeltavaa antaa reissua varten myös ekstrasuojaa paikallisia loisia ja tauteja vastaan. Paikallinen eläinlääkäri osaa kokemuksemme mukaan yleensä neuvoa parhaiten kulloisessakin maassa suositeltavan lääkityksen suhteen. Meille italialainen eläinlääkäri antoi seuraavat ohjeet:

 • Rokotus + tehoste leptospiroosia vastaan. Tehosterokotus tämän jälkeen vuoden välein niin kauan kun oleskelu taudin riskialueella jatkuu.
 • Seroste tai vastaava kaulapanta (saatavilla lemmikkieläinkaupoista)  TAI rokotus ehkäisemään leishmaniaa, joka tarttuu koiraan tavallisesti hietasääsken puremasta.
 • Tabletti kerran kuukaudessa filarian, eli sydänmatojen ehkäisyyn. Esimerkiksi Pohjois-Italiassa tabletteja kehotetaan antamaan koiralle huhtikuulta marraskuulle ulottuvana ajanjaksona. 

-Ekinokokkilääkitys 

Ekinokokki- eli heismatolääkitys täytyy muistaa antaa koiralle 1-5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Eläinlääkärin tulee tehdä tästä merkintä koiran passiin. Kannattaa eläinlääkäriaikaa varatessaan varmistaa, tuleeko lääke ostaa itse apteekista etukäteen, vai saako sen eläinlääkäriltä. 

Huom! Suomen lisäksi ekinokokkivapaita maita Euroopassa taitavat olla tällä hetkellä Norja, Malta, Iso-Britannia ja Irlanti. Joten Suomen ulkopuolelta näihin maihin matkustettaessa kyseinen matolääke on niin ikään tarpeen. 

Jos esimerkiksi matkalla Norjaan rajanylitys tapahtuu Ruotsin kautta, tulee koira lääkitä heismatotabletilla 1-5 vuorokautta ennen rajanylitystä Norjaan.

Me palasimme Norjan reissultamme takaisin Suomeen Ruotsin kautta. Niinpä kävimme Ruotsin puolella apteekissa ostamassa kyseisen matolääkkeen, joka sitten annettiin koirille Piteåssa paikallisen eläinlääkärin toimesta päivää ennen rajanylitystä.

Googlen avulla paikallisten eläinlääkäriasemien sijainti ja yhteystiedot löytyivät helposti ja ajanvaraus toimenpidettä varten sujui mutkattomasti puhelimitse. Lääkitys eläinlääkärikuluineen kustansi kahdelta koiraltamme tuolloin Ruotsissa yhteensä reilut 70 euroa.

Vuotta myöhemmin Tallinnan eläinlääkärissä (Miki OÜ Loomakliinik – suosittelen!) pääsimme huomattavasti halvemmalla: Tällöin klinikkavierailu kesti vajaat 10 minuuttia ja maksoi kahdelta koiralta yhteensä 26 euroa. 

-Koiran asuinmukavuudesta huolehtiminen

Nelijalkaisten matkustajien tarpeet sekä asuin- ja matkustusmukavuuus olisi hyvä ottaa huomioon mieluiten jo matkailuajoneuvon hankintavaiheessa. Kiinnittäisin huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin: 

 • Varmista, että reissuautossa on riittävästi tilaa koiralle oleskella ja liikkua luontevasti (esimerkiksi kääntyä asuintiloissa ympäri – jotkin retkeilyautot voivat olla varsin ahtaita suurille koirille).
 • Totuta koira rauhassa pikku hiljaa uuteen matkakotiin. Ensimmäiset yöt ja oleskelujaksot reissuautossa pennun tai ihan aikuisenkin koiran kanssa voi toteuttaa siten, että auto on koko ajan parkissa vaikkapa tutulla kotipihalla.
 • Koiralla on hyvä olla reissukodissa oma rauhallinen lepopaikkansa. Meillä tämä koirien ”luola” sijaitsee sänkymme alla.
 • Varmista  lemmikin turvallinen matkustus ajon aikana. Tähän voi olla keinona kuljetushäkki, tai turvavöihin kiinnitettävät valjaat. Meidän koirilla on käytössä valjaat. 
 • Kiinnitä huomiota reissupakun kunnolliseen lämpöeristykseen ja koirien viilennyskonsteihin kuumilla helteillä. Meillä on hellekelien helpotuksena Maxxair -kattotuulettimen lisäksi käytössä pieni USB-tuuletin sekä koirien kasteltavat ja lämpöä heijastavat viilennysliivit. 

Uuteen ruokaan totuttaminen

Koiran tuleva reissuruoka kannattaa vaihtaa mahdollisuuksien mukaan jo Suomessa merkkiin, jota olisi saatavilla mahdollisimman laajasti myös kohdemaissa – varsinkin, jos koira on herkkävatsainen ja siten valikoiva ruokansa suhteen. 

Meidän koiramme eivät ole onneksi turhan nirsoja ja olemmekin vaihtaneet niiden ruokaa reissumme aikana moneen kertaan saatavuuden mukaan. Vatsavaivojen välttämiseksi koira tulisi kuitenkin totuttaa uuteen ruokaan aina pikkuhiljaa (uutta ruokaa edellisen ruoan sekaan asteittain lisäten) hyvissä ajoin ennen edellisen ruoan loppumista. 

-Varo ”tappajatoukkia”

Mäntykulkurinirkon toukat (englanniksi processionary caterpillars) ovat myrkyllisillä poltinkarvoilla varustettuja yöperhosen toukkia. Ne ovat jokakeväinen riesa etenkin eteläisessä Euroopassa. Itse törmäsimme näihin viheliäisiin otuksiin Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa ja Italiassa.

Mäntykulkurinirkon toukat asuvat pinjamäntyjen oksistossa harsopallomaisissa pesissään. Jossain vaiheessa kevättä, tyypillisesti helmi-huhtikuun aikoihin, toukat lähtevät pesistään liikkeelle marssien maassa ja mäntyjen rungoilla pitkinä, kymmenien toukkien pituisina letkoina.

mäntykulkurinirkon toukkia.
Toukkaletka marssimassa. Kuva: Unsplash.

Toukista irtoavat mikroskooppisen pienet poltinkarvat ovat myrkyllisiä ja äärimmäisen teräviä. 

Ihmisille nämä poltinkarvat aiheuttavat tyypillisesti allergisen reaktion, mutta lemmikeille mäntykulkurinirkon toukka on hengenvaarallinen ja usein tappava: toukkaa lähestynyt koira menettää tyypillisesti vähintään osan nenäänsä, kieltään ja huulet. Monesti toukkien kanssa tekemisissä ollut koira tai kissa ei selviä ollenkaan.

Näiden toukkien takia olemme joitakin kertoja jättäneet suosiolla väliin mäntyjen ympäröimän puska- tai matkaparkin, sekä kääntyneet patikkapolulla ympäri törmätessämme mäntymetsikköön.

-Harkitse kuonokoppaa

Joissain maissa koirilta vaaditaan julkisissa kulkuvälineissä matkustettaessa kuonokoppa.

Varsinkin jos reissusuunnitelmaan sisältyy kaupunkivierailuja, kannattanee ottaa Euroopan matkalle mukaan kiltillekin koiralle varuiksi kuonokoppa ja totuttaa koira käyttämään sitä hyvissä ajoin. Aivan pienimmille koirille riittää matkustettaessa kuljetuskoppa.

-Ja viimeiseksi: Jokainen koira on yksilö

Kaikki koirat eivät valitettavasti sovellu pakumatkaajiksi. Koira voi kärsiä vaikkapa ylitsepääsemättömästä matkapahoinvoinnista, tai matkustamisen aiheuttamasta stressistä.

Jokainen koira ei myöskään tunne oloaan mukavaksi hälyisessä ravintolassa, tai vilkkaan pääkaupungin kaduilla ihmisvilinässä. Itse voin jakaa reissukokemuksia ja puhua vain omien koirieni osalta, jotka ovat sopeutuneet (ehkäpä jopa poikkeuksellisen) vaivattomasti jokaiseen kohtaamaansa ympäristöön niin luonnonhelmassa kuin miljoonakaupungeissakin.

Sinä tunnet kuitenkin parhaiten juuri oman koirasi. Sinun tehtävänäsi on (mahdollisen kokeilu- ja totuttelujakson jälkeen) arvioida, olisiko omasta lemmikistäsi onnelliseksi ja tyytyväiseksi reissukaveriksi ja jos näin on, minkä tyyppiset kohteet soveltuisivat juuri teille parhaiten yhdessä koettavaksi. 

Bloggaaja ja borderterrierit Ford Transitin kyydissä.
Antoisia reissuhetkiä yhdessä nelijalkaisten ystäviesi kanssa!

P.S. Tiesitkö, että Vanlife-päiväkirjat on nyt myös oma henkilökohtainen matka-assistenttisi?

Nyt sinulla on mahdollisuus saada henkilökohtaista apua, tukea, infoa ja sparrausta oman elämysreissusi suunnitteluun ja toteutukseen. Lue lisää täältä!

2 thoughts on “Koirien kanssa tien päällä Euroopassa”

 1. Olipa ihana kirjoitus. Vielä ihanamman tästä teki se että satuin näkemään instassa videon ja teidän koirat todellakin on mukana ihastuttavan täysillä.

  1. Suuret kiitokset! Mukava kuulla, että olet löytänyt Torreksen ja Vascon reissutunnelmien äärelle myös instagramissa – joskus liikkuva kuva välittää tunnelmia paremmin kuin tuhat sanaa 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *