hymyilevä pariskunta ja valkoinen ford transit retkeilyauto.

Campervanin hankinta – kuinka löytää se oikea

Aika aloittaa retkeilyauton etsintä

Olet siis päättänyt hankkia itsellesi ikioman retkeilyauton aka reissupakun aka campervanin? Mahtavaa, tätä tuskin tulet katumaan! Siispä ostohousut jalkaan ja kaupoille.

Kannattaa kuitenkin samalla malttaa tässä vaiheessa mielensä. Ostoksille ei ehkä ole fiksua ryhtyä kiireen johdosta tai hetken mielijohteesta. Sen sijaan sopivan yksilön valintaan kannattaa panostaa.

On hyvä pohtia etukäteen sinulle sopivan retkeilyauton ominaisuuksia, vertailla vaihtoehtoja ja odottaa rauhassa, että se oikealta vaikuttava yksilö sattuu vastaan. Tällöin voit myöhemmin todennäköisesti onnitella itseäsi onnistuneesta valinnasta.

Samalla voit säästyä monelta päänvaivalta, jotka olisivat olleet kokonaan vältettävissä huolellisen taustatyön tekemisellä.

Retkeilyauto ei ehkä ole täysin sama asia kuin loppuelämäsi kumppani, mutta siitä huolimatta ei ole pahitteeksi suhtautua sen valintaan vähän vastaavanlaisella hartaudella. Parhaimmillaan kun teillä voi olla edessänne vuosien – jopa vuosikymmenten – pituinen yhteinen ikimuistoinen taival! 

Valinnanvaraa löytyy

Meille oli melko alusta asti selvää, että meidän tarpeisiimme paras matkailuajoneuvo ja liikkuva reissukoti on itse tuunattu reissupaku. Syitä sille, miksi päädyimme nimenomaan retkeilyautoon ja vertailua retkeilyautojen ja asuntoautojen välillä voi lukea enemmän täältä! 

Ford Transit -retkeilyauto parkkipaikalla.

Myös retkeilyautoista löytyy valinnanvaraa erilaisiin tarpeisiin. On matalakattoista ns. klassista mallia ja korkeakattoista vaihtoehtoa.

Viime vuosina tehdasvalmisteisten joukossa on alkanut yleistyä myös niin sanotut nostokattoiset versiot sellaisissakin retkeilyautoissa, jotka täyttävät Suomen matkailuautomääräykset. Pop-top -tyyppisellä nostokatolla luotu väliaikainen sisäkorkeus kun ei täytä Traficomille matkailuauton kriteeriä, vaan asuinkorkeuden on oltava, hassua kyllä, “käytettävissä” myös ajettaessa.

perinteinen retkeilyauto luonnon helmassa ilta-auringossa.
Kuvan kaltainen pop-top malli kelpaa varmasti monelle, mutta Traficomin vaatimuksia verovapaalle matkailuautolle se ei kuitenkaan korkeutensa puolesta täytä. Kuva: Unsplash.

Markkinoilta löytyy retkeilyautoksi entisen omistajansa toimesta muunnettuja pakettiautoja; tällaisen voi saada omakseen reilusti alle kymppitonnilla. Jos taas arvostaa huolettomuutta ja takuuvarmoja ratkaisuja ilman remonttihuolia, voi kääntää katseensa tehdasvalmisteisiin retkeilyautoihin. Näiden hinnat liikkuvat helposti kymmenissä tuhansissa euroissa.

retkeilyauto takaa päiv kuvattuna takaluukku auki ja nainen tietokoneellaan selkä kameraan päin.
Simppeli, itsetuunattu versio retkeilyhenkisen yksilön tarpeisiin. Kuva: Unsplash.

Kannattaa heti alusta alkaen päättää, millaisen “valmiusasteen” omaava retkeilyauto on hakusessa. Haluatko jotain täysin valmista, puolitiessä olevaa (myös keskeneräisiä projekteja voi olla tarjolla), vai tahdotko kenties aloittaa ihan alusta hankkimalla pakettiauton, josta tuunaat alusta alkaen itse unelmiesi matkakodin?

Me päädyimme viimeisimpään vaihtoehtoon useammastakin syystä. Lähtökohtanamme oli, että tulisimme viettämään reissupakussamme huomattavasti aikaa. Se tulisi olemaan paitsi viikonloppu- ja kesälomareissujen majapaikka ja tukikohta, myös meidän pidempiaikainen, niin sanottu pysyvä koti. 

retkeilyauton sisätilat kuvattuna, kaksi penkkiä, pöytä ja yksinkertainen sänky.
Projektin lähtötilanne näytti meidän tapauksessamme tältä.

Lisäksi meillä oli tarpeeksi aikaa käytettävissämme auton remontointiin ja kunnostamiseen.

Kun Tranistin hankintahinnan aiheuttama lompakon loven suuruus oli tiedossa (lisättynä karkealla remonttibudjettiarviolla), pystyimme arvioimaan tarvitsevamme reilu vuoden haluamamme suuruisen matkakassan kerryttämiseen. Tämä aikajänne kuulosti sellaiselta, että uskoimme saavamme myös tuunausprojektimme valmiiksi sen puitteissa. 

pakettiauto Ford Transit sisätilat takaovilta päin kuvattuna.
Vuoden kuluttua silmiemme edessä avautuisi näkymä unelmien matkakotiin.

Siispä katsoimme järkeväksi – ja ennen kaikkea jännittäväksi – luoda alusta alkaen omat ratkaisumme tilojen, materiaalien, sisustuksen ja toiminnallisuuksien suhteen. Tuunaus on ollut kiehtova osa itse suurempaan matkaan valmistautumistamme.

Nyt kun projekti alkaa olla pikku hiljaa loppusuoralla, voimme katsoa Transitiamme ylpeydellä ja lämmöllä. Olemme sitä mieltä, että se on täydellisen uniikki, juuri meille parhaiten sopiva matkakoti. Täsmälleen samanlaista ei ole kenelläkään muulla. 

Määritä budjetti

Hinta on suurimmalla osalla meistä yksi retkeilyauton valintaan olennaisimmin vaikuttavista tekijöistä. 

Sopivan yksilön metsästys on helpointa aloittaa siitä, että asettaa itselleen oman taloudellisen kantokykynsä rajoissa olevan hintakaton. 

Tässä kannattaa sittemmin pitäytyä ja rajata nettiautosivustojen hakutoiminnolla suosiolla pois hakutuloksista ne ajoneuvot, jotka eivät mahdu sovittuun budjettiin. Samalla saat heti suuntaa-antavaa käsitystä siitä, millaisen menopelin omalla budjetillaan on mahdollista saada.

Budjettiin kannattaa sisällyttää myös karkea arvio mahdollisista auton remontointikustannuksista, joihin *vink vink* saa uppoamaan hyvin helposti tuhansia euroja ilman sen suurempia hifistelyjäkin.

Itse olimme päättäneet etukäteen retkeilyautomme ehdottomaksi kustannuskatoksi 20 000 euroa. Saimme tingittyä 2007 vuoden Ford Transitimme 8900 euroon. Siihen remontointikulut päälle ja näyttää siltä, että tulemme ehkä juuri ja juuri pysymään budjetissamme. (Edit: Budjetti kosahti sittenkin).

Tylsä fakta on se, että eurooppalaisessa skaalassa ajoneuvon hankinta on Suomessa verrattain kallista hommaa – eivätkä matkailuautot tee tähän poikkeusta. Auton maahantuontiin ja siihen liittyvään verotukseen tuntui kuitenkin liittyvän lyhyen selvitystyön perusteella meidän näkökulmasta epämiellyttävän paljon epävarmuutta ja säännöskoukeroita.

Tämän vuoksi päätimme suosiolla pysyttäytyä kotimaisen tarjonnan parissa sen sijaan, että olisimme kuikuilleet halvemman menopelin toivossa esimerkiksi Saksan markkinoiden suuntaan.

Ne, jotka ovat meitä viitseliäämpiä ja vaivautuvat perehtymään matkailuauton maahantuontiin ja noutavat ajoneuvonsa vaikkapa juuri Saksasta, voivat säästää projektissaan pitkän pennin. 

Vinkki: kannattaa yrittää metsästää sopivaa reissuautoa kuumimman matkailuautosesongin – eli loppukevään ja kesäkauden – ulkopuolella. Esimerkiksi syyslomien jälkeen ja helmi-maaliskuun aikoihin voi törmätä lupaaviin diileihin – varsinkin jos etsii jo valmiiksi matkailuautokäytössä olevaa autoa. 

Ja ei muuta kuin nettiä selaamaan!

Missä unelmiensa reissuautoon voi sitten todennäköisimmin törmätä? 

Jos kiikarissa on tehdasvalmisteinen retkeilyauto tai meidän tapaan pakettiauto, joka on (ainakin jollain tasolla) muunnettu retkeilyautoksi – tai joka ainakin pyritään myymään tällaisessa projektitarkoituksessa – kannattaa sopivaa yksilöä metsästää esimerkiksi tori.fi ja nettikaravaani.com -sivustoilta. 

Edellä mainituilta sivustoilta löytyy sekä autoliikkeiden että yksityisten myyjien ilmoituksia. Kummallakin  sivustolla saa myös kätevästi suodatettua hakutoiminnon näyttämään ainoastaan retkeilyautot (ei siis asuntoautoja tai -vaunuja). 

Tällä kirjoitushetkellä talvella 2020 nettikaravaani.com -sivustolta löytyy 400 kpl myynnissä olevaa retkeilyautoa. Hintahaarukka vaihtelee 1500 eurosta 115 000 euroon. Suurin osa kohteista on myynnissä autoliikkeiden ja noin viidennes yksityisten myyjien toimesta. 

Aina voi myös aloittaa ihan alusta ja hankkia ns. normi pakettiauton, jota ei ole vielä rekisteröity matkailuautoksi. Esimerkiksi nettiauto.com -sivustolla vaikuttaa olevan kattava valikoima pakettiautoja kaikissa hintaluokissa. 

Onko retkeilyauton merkillä väliä? 

Ford Transit on yksi maailman yleisimmistä pakettiautoista ja samalla retkeilyauton pohjista. Tämä indikoi ainakin tietynasteista luotettavuutta, vaikka omat tyyppivikansa näistäkin pakuista toki löytyy. Voimme olla tien päällä siinä mielessä luottavaisin mielin, että varaosia ja osaavan mekaanikon auton fiksaukseen löytää tarvittaessa mistä Euroopan (tai maailman) kolkasta tahansa. 

ikoninen Volkswagen T2 campervan nostoteltalla.
Kaikkien aikojen ikonisin campervan: klassinen Volkswagen T2.

Jos tarkoituksena on reissata retkeilyautossaan pidempiäkin rupeamia, kehottaisin ehkä harvinaisuuksien sijaan suosimaan tunnettuja, luotettavia merkkejä, joiden varaosia löytyy maailmanlaajuisesti.

Harvinaiset retromallit voivat olla herkkua silmälle, mutta vähemmän mairittelevia hermoille siinä vaiheessa, kun keräilyharvinaisuus sattuu hajoamaan vuoristotielle ja varaosaa täytyy alkaa metsästää jostain balkanilaisesta pikku kylästä. 

Jos haluaa pitää silmällä eurooppalaisittain suosittuja pakettiauto-/retkeilyautomerkkejä, Ford Transitin lisäksi Fiat Ducato, Mercedes-Benz Sprinter ja Vito sekä Volkswagen Crafter ja Transporter ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja.

Muutoskatsastuksesta ja verotuksesta 

Huomioi  mahdollisen muutoskatsastuksen tarve

Auton valinnassa kannattaa huomioida se, onko kyseinen ajoneuvo jo rekisteröity matkailuautoksi, vai tuleeko sen käyttötarkoitus ja luokittelutieto mahdollisesti myöhemmin muuttumaan. Tällöin täytyy varautua siihen, että autoa katsastettaessa myös sen autoverotusperusteet voivat muuttua. 

Autovero on maksettava Suomessa ensimmäistä kertaa rekisteröitävistä tai käyttöönotettavista henkilö- ja pakettiautoista. Tietyt lain vaatimukset täyttävät matkailuautot ovat vapautettuja kyseisestä autoverosta. Jos auto ei enää jossain vaiheessa vastaa käyttötarkoitustaan tai täytä verovapauden edellytyksiä, autovero voidaan panna maksuun. 

Ajoneuvon luokittelutiedon tai autoveroperusteiden muuttuessa ajoneuvo on muutoskatsastettava. Katsastustoimipaikat ja valvovat viranomaiset ilmoittavat Traficomille, jos vaadittavaa muutoskatsastusta ei ole tehty. Traficomin sivuilta pääset lukemaan muutoskatsastuksesta lisää.

Tilanne, jossa ajoneuvo ei enää vastaa pakettiauton määritelmää, mutta ei myöskään täytä matkailuautolle lain asettamia vähimmäisvaatimuksia, voi olla ongelmallinen. Tällöin seurauksena voi olla autoveron (jälkikäteinen) maksuunpano. 

Lisäksi diesel-ajoneuvojen kohdalla kannattaa huomioida ajoneuvoveron (joka siis eri asia kuin edellä mainittu autovero) käyttövoimavero. Jos pakettiautoon tekee muutoksia asentamalla siihen kiinteitä retkeilyvälineitä siten, ettei se täytä matkailuauton minimikriteerejä, mutta ei toisaalta myöskään enää pakettiautolle asetettuja kriteerejä, voi ajoneuvoveron käyttövoimavero kasvaa moninkertaiseksi. 

Verovapaan matkailuauton vaatimukset

Matkailuautoksi rekisteröintiin liittyen laissa on tietyt vaatimukset, jotka ajoneuvon tulee täyttää. Nämä vaatimukset koskevat auton varustelutason lisäksi muun muassa painorajaa sekä sisätilojen minimikorkeutta. Näihin kannattaa siis perehtyä huolella välttyäkseen yllätyksiltä muutoskatsastuksen hetkellä.

Nämä lakisääteiset matkailuauton vähimmäiskriteerit ovat myös muuttuneet kesäkuun 2018 jälkeen ensirekisteröitäville ajoneuvoille. 

Retkeilyauton sisätilat ja matkustajan jalat.
Kuva: Unsplash.

Rehellisyyden nimissä todettakoot, ettei itselläni ollut etukäteen hajuakaan näistä kyseisistä lain vaatimuksista ja niiden vaikutuksesta verotukseen. Meitä sattui kuitenkin onnistamaan. Ford Transit -pakumme oli jo rekisteröity verovapaaksi matkailuautoksi 2018 lakimuutosta edeltäneiden säännösten mukaisesti jonkun edeltävän omistajansa toimesta.

Meidän ei siis tarvinnut erikseen muutoskatsastaa autoamme matkailuautoksi. Tosin määräaikaiskatsastuksen hetkellä oli tärkeää, että autostamme löytyi kaikki lain vaatimat matkailuauton elementit muun muassa yöpymisen ja keittomahdollisuuksien osalta. 

Ford Transit retkeilyauto, näkymä liukuovelta sisätiloihin.
Näin pelkistetty sisustus riitti ainakin 30.6.2018. saakka täyttämään verovapaalle matkailuautolle asetettavat vaatimukset.

Jos muutoskatsastus mietityttää, asiantuntevalta katsastusasemalta voi saada neuvontaa ja palvelua tähän liittyen. Samalla on myös mahdollista vähän tunnustella, kannattaako ajoneuvoaan viedä katsastettavaksi kyseiseen paikkaan. 

Autoveroasioissa lisätietoa saa myös Traficomin kautta. Traficomin sivuilla kehotetaan olemaan yhteydessä katsastusasemaan, jos kysymys on ajoneuvon rakenteeseen liittyvistä teknisistä ominaisuuksista. 

Millaisia retkeilyauton ominaisuuksia kannattaa pitää silmällä 

Ihmiset hakevat unelmiensa retkeilyautosta luonnollisesti eri asioita, ominaisuuksia ja mukavuuksia. Näihin vaikuttaa pitkälti jo käytettävissä oleva budjettikin. Listaan tähän kuitenkin joitain ratkaisuja, joita itse Ford Transitissamme arvostamme.

Teknisten seikkojen osalta itse kiinnittäisin huomiota ainakin ajokilometreihin sekä auton huoltohistoriaan.

Me päätimme asettaa ehdottoman kilometrikattomme 250 000 kilometriin. Vanhempi, hyvin huollettu auto voi olla varmempi vaihtoehto kuin uudempi, huonosti ylläpidetty auto. Kannattaa myös muistaa, että vikoja kertyy ajettujen kilometrien, ei niinkään auton iän myötä. 

Törmäsimme projektimme alkuvaiheessa päällisin puolin lupaavalta vaikuttavaan paketti-/retkeilyautoon, jota läheinen autoliike myi äkkiseltään kohtuulliselta kuulostavaan kymppitonnin hintaan. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei kukaan tiennyt kyseisen auton todellisia ajokilometrejä (moottori oli jossain vaiheessa elinkaarta vaihdettu; autoliikkeessä veikkailivat kilometrien määräksi reilua 400 000). Auton huoltohistoria oli raapustettu epämääräisesti käsin ruutupaperille. Kyseinen arvoituksellinen yksilö jäi meiltä koeajamatta. 

Mieti, mitkä mahdolliset viat / puutteet ovat kohtuullisella vaivalla ja rahalla fiksattavissa (vaikkapa maltillinen pintaruoste). Pidä kuitenkin huoli, ettet joudu mittaviin ja hintaviin koneistoremontteihin Jos autossa on jakohihna, on hyvä tarkistaa sen mahdollinen vaihdon tarve ja ottaa tämä huomioon jo ostotarjouksessa. Jakoketjun sen sijaan pitäisi kestää koko moottorin käyttöikä tai vähintään 250 000 kilometriä. 

Kosmeettiset virheet ovat yleensä helpommin korjattavissa – varsinkin jos olet joka tapauksessa aikeissa tuunata sisätilat mieleiseksesi. Sen sijaan koneiston ja ns. teknisen puolen on hyvä olla jos ei ihan priimaa, niin ainakin suurin piirtein reilassa. 

retro valkoinen VW retkeilyauto.
Diesel-koneistolla voi usein pötkiä yli puoli miljoonaa kilometriä. Mitä enemmän kilometrejä alla, sitä tärkeämpää on että pakua on huollettu säännöllisesti. Kuva: Unsplash.

Huomioi myös alusta alkaen, haluatko tuunata ja remontoida itse ja kuinka perusteellisesti. Ei kannata maksaa turhaa varusteista ja sisustuselementeistä, jotka joka tapauksessa aikoo hävittää ja korvata omillaan. Sen sijaan kannattaa tällaisessa tilanteessa pyrkiä löytämään jokin sisustukseltaan mahdollisimman simppeli, pelkistetty yksilö. 

Meidän tarpeisiimme paras ratkaisu oli vaatimattomasti varusteltu, mutta kuitenkin valmiiksi matkailuautoksi rekisteröity reissupaku. Näin emme maksaneet sisustuksen osalta ns. turhasta ja samalla vältyimme muutoskatsastuksen tuomalta lisävaivalta ja -stressiltä. 

Eli lyhyesti; varo maksamasta turhasta, jos kuitenkin aiot tuunata alusta alkaen itse. 

On myös hyvä huomioida matkailuauton painoja ja kantavuuksia. 3 500 kilogramman suurin sallittu kokonaismassa B-kortilla ajettavalla matkailuautolla voi tulla nopeastikin vastaan. Jos retkeilyauton omamassa on jo itsessään korkea, mukaan otettavan lastin määrä vähenee vastaavassa suhteessa. 

Muita Transit-retkeilyautossamme arvostamiamme ominaisuuksia: 

+ Korkeus

Tiedän monien viettävän ihan sujuvaa campervan-elämää myös matalakattoisissa retkeilyautoissa. Meille oli kuitenkin selvää, että tahdomme reissuautoksemme – ja tulevaksi kodiksemme – ajoneuvon, jossa on tarpeeksi tilaa seistä ja oleskella selkä suorassa. Tämä helpottaa huomattavasti jokapäiväistä elämää ja muun muassa ruoanlaittoa vanin sisätiloissa. 

Kannattaa huomioita, että katon eristys ja mahdollinen panelointi voi syödä pois joitain senttejä korkeudesta pakun tuunausvaiheessa. 

Lisäksi, mitä korkeampi vani, sitä korkeammalle sängyn voi rakentaa ja sitä enemmän säilytystilaa on mahdollista luoda sängyn alle; tämä hyöty maksimoituu etenkin silloin, kun sänky on asetettu retkeilyauton takaosaan, ja kun autosta löytyy takaovet.

Meillä sängyn alle on tällä hetkellä ahdettuna muun muassa 70 litran vesisäiliö, Craigin surffilauta ja kitesurffausvälineet, retkituolit ja -pöytä, työkalupakki, talvivaatteet, makuupussit, koiranruokasäkit, koirien “luola”…

Mikäli ajoneuvoa ei ole vielä rekisteröity matkailuautoksi, kannattaa pitää mielessä myös lain vaatima verovapaan matkailuauton majoitustilojen sisäkorkeus; vähintään 185 senttimetriä. 

+ Liukuva sivuovi

Tämä ratkaisu löytyy lähes kaikista pakuista ja retkeilyautoista. Joidenkin mielestä raskas ja epäkäytännöllinen “perkeleen lousku”,  meidän mielestä just kätevä. Sivuttain liukuva ovi voi olla hyödyksi ahtaissa parkkiruuduissa. Se auttaa auton ilmanvaihdossa ajaen myös liesituulettimen asemaa; etenkin jos rakentaa keittiönsä siten, että oven saa liu’utettua lieden tieltä sivuun. 

+ Ikkunoita asuintiloissa

Transitissamme on ikkunoita sekä auton sivuilla että takaovissa tuomassa luonnonvaloa sisään. Ainoa “ikkuna”, jonka porasimme pakuun itse, oli Maxxair-kattotuuletinta varten sängyn yläpuolelle. Ja sepäs olikin varsin jännä osuus…  

On myös niitä, jotka ikkunoiden sijaan arvostavat umpinaisia asuintiloja, esimerkiksi eristyssyistä tai paremman yksityisyyden varmistamiseksi.

+ Takaovet

Tämä ylellisyydeksi luokittelemani ominaisuus puuttuu asuntoautoista ilmeisesti lähes poikkeuksetta. Takaovet mahdollistavat vaivattoman pääsyn takaosan säilytystiloihin aka romuvarastoon, auttavat tuulettamaan auton sisätiloja ja mikä parasta; voit nauttia upeista maisemista suoraan sängystäsi käsin vaikkapa aamukahvia siemaillessasi – vanlifea parhaimmillaan!

näkymä retkeilyauton sängystä merelle ja kallioille.
Room with a view. Kuva: Unsplash.

+ Kompakti koko

Meitä on helpottanut valtavasti se, että pakumme mahtuu kerrostalomme parkkiruutuun. Meidän ei ole siten tarvinnut etsiä retkeilyautollemme mitään erillistä vuokra-autotallin kaltaista tilaa. Tämä on ollut myös huomattava kustannussäästö. 

valkoinen Ford Transit kesäisellä parkkipaikalla.
Kompakti reissukoti mahtuu taloyhtiön parkkiruutuun.

En voi kuitenkaan varsinaisesti suositella pakun tuunaamista taloyhtiön parkkipaikalla. Vähintäänkin alun rakennusvaiheessa (ruosteenpoisto, lattia, seinät, eristeet, kalusteiden rungot…) olisi remontoinnille hyvä olla tilavammat – ja kaikista ihanteellisimmassa tapauksessa säänpitävät puitteet – etenkin, jos rakentaminen ajoittuu talvikuukausille. Taloyhtiön parkkipaikka on tarkoitettu ensisijassa ainoastaan ajoneuvon pysäköintiin.

Edit: Kun talvi 2021 edeltäjästään poiketen yllätti Etelä-Suomen, päätimme mekin viimein tammikuussa investoida lämpimiin autotallitiloihin kylmimpien kuukausien ajaksi. Tuunausprojekti on muuten (yllätys yllätys) niiiin paljon helpompaa ja miellyttävämpää lämpimissä sisätiloissa!

Ja se plussa joka meidän pakustamme puuttuu…

Useissa retkeilyautoissa ohjaamon istuimet saa käännettyä ympäri osaksi ruokailu- ja oleskelutilaa. Tämä voisi olla suuri, tilaakin säästävä plussa, jota meillä ei kuitenkaan Transitissamme ole. 

Kun potentiaalinen yksilö löytyy

Nyt ollaan päästy jo pitkälle. Tässä vaiheessa sinulla lienee jo jonkinlainen tuntuma tulevan retkeilyautosi hinta- ja kokoluokasta sekä sen toivotusta “valmiusasteesta”.

Samoin tiedät ainakin karkeasti, millaisia mukavuuksia ja sisätilaratkaisuja retkeilyautossasi arvostat. Osaat tunnistaa potentiaalisia yksilöistä esimerkiksi sillä perusteella, onko niissä takaovet, korkea katto, tai vaikkapa sopivissa määrin ikkunoita (näitä saa toki aina tarvittaessa porattua myös itse lisää). 

Retkeilyauton sisätilat ja matkustajan jalat.
Kuva: Unsplash.

Vinkkilista retkeilyauton hankintaan

  • Yritä olla hurahtamatta ensimmäiseen lupaavaan retkeilyautoehdokkaaseen. Varsinkin, jos olet ensimmäistä kertaa tämän tyyppisen hankinnan äärellä, käy rohkeasti tutustumassa ja koeajamassa muutama erityyppinen yksilö. Tällöin saat todellista tuntumaa siitä, millainen reissupaku vastaa eniten omia tarpeitasi.
  • Ei ole myöskään yhtään hölmö idea yrittää etsiä kyseisen tyyppinen retkeilyauto vuokralle kokeilutarkoituksessa. Viikonlopun mittaisella reissulla voi jo saada hyvän käsityksen kyseisen ajoneuvotyypin ajo- ja asuinominaisuuksista.
  • Jos et ole itse autojen asiantuntija, ota mukaan retkeilyautoa katsomaan joku, joka on. Omassa tapauksessani olisi ollut yhtä tyhjän kanssa yrittää lähteä itsekseni autokaupoille ilman Craigia. Myös isääni konsultoitiin puhelimitse ennen ratkaisevien päätösten tekemistä.
  • Koeaja! Ota myyjä vänkärin paikalle mukaan. Ajon aikana voi juolahtaa mieleen useampikin kysymys, joista voitte myyjän kanssa jutella ajon aikana. Tästä päästiinkin jo seuraavaan vinkkiin, eli:
  • Kysele! Luotettava myyjä kertoo kyllä ja vastailee kysymyksiisi mielellään parhaan ymmärryksensä mukaan. Autoliikkeiden myyjällä on kauppalain ja kuluttajansuojalain mukainen velvollisuus antaa asiakkaalle autosta kaikki tiedot, jotka voivat vaikuttaa kaupantekoon.

    Jos myyjästä on vaikeaa saada mitään tietoa irti, hän silminnähden kokee kysymyksesi vaivaannuttaviksi, tai sinulle tulee muutoin tunne siitä että tämä salailee tai on epärehellinen, kannattanee harkita ajoneuvon hankkimista suosiolla jostain muualta. 

    Koeajaessamme Ford Transitimme myyjä kertoi jutustelumme lomassa rehellisesti  muun muassa kuluneista talvirenkaista sekä ilmastoinnista, jonka tehossa olisi kuulemma parantamisen varaa. 

  • Ota etukäteen selvää kyseisen ajoneuvomerkin tyyppivioista. Transitimme kohdalla tämä tarkoittaa muun muassa pohjan ruosteongelmia. Craig kömpikin koeajon yhteydessä auton alle tsekkaamaan, näkyykö siellä ruosteongelmaa tai mahdollisia nestevuotoja.
    Ford Transit oven pielen pintaruostetta.
    Tällainen pintaruoste on vielä siedettävää ja käsiteltävissä kotikonstein.
  • Ota selvää, milloin on auton katsastuksen määräaika. Jos katsastus on tuloillaan lähikuukausien aikana, sovi myyjän kanssa, että tämä katsastuttaa auton ennen luovutusta.
  • Tingi! Tämä koskee paitsi yksityismyyjiä, myös autoliikkeitä. 

    Mielestämme Transitistamme pyydetty hinta vaikutti muihin netissä näkemiimme vertailukelpoisiin hintapyyntöihin nähden varsin reilulta. Siten päätimme tinkiä ainaoastaan ilmastoinnin ja talvirenkaiden uusimisen verran ja perustelimme tarjouksemme myös myyjälle. Myyjä hyväksyi tarjouksemme. 

Äläkä stressaa

Itse en tiennyt vielä viime keväänä retkeilyautoa metsästäessämme puoliakaan näistä tässä postauksessani jakamistani neuvoista. Myöskään Craig ei ollut tietoinen esimerkiksi Suomen lain matkailuauton rekisteröinnille asettamista vaatimuksista tai siitä, miten matkailuautojen verokohtelu poikkeaa normi diesel-pakuista.

Meitä näytti onnistavan oman reissukotimme kanssa keltanokkaisuudestamme huolimatta – tai ehkä osittain sen ansiostakin. 

Joten viimeisenä vinkkinä; älä stressaa liikaa! Muista, että sen juuri sinulle täydellisen retkeilyauton löytymisessä on todennäköisesti kyse paitsi järkeilystä, harkinnasta ja vertailusta, niin myös intuitiosta sekä hitusesta onnea. 🙂 Tsemppiä projektiin!

pariskunta retkeilyauton takaosassa skumppalasit kädessä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *