There’s no place like bed
Miellyttävä sänky on itselleni henkilökohtaisesti hyvin oleellinen osa reissukodin kokonaisuutta. Se on tärkeä elementti sekä kodikkuuden että asuinmukavuuden lisäämisessä.
Sänkyyn voi satsata tai olla satsaamatta. Itse satsaisin – varsinkin jos aikoo olla reissun päällä yhtään pidempiä aikoja.
Panostaminen ei välttämättä tarkoita kalliita ratkaisuja tai työlästä rakennusprosessia. Meidän sängynrunko, metallikiinnikkeet ym. kiinteät osat kustansivat yhteensä noin satasen ja ottivat aikaa koota yhden aamupäivän verran.
Sen sijaan investoimme mittatilaustyönä valmistettuun kunnon Gel Memory Foam -patjaan; vaivaton, mutta ei se kaikista edullisin ratkaisu.

Tulevan sängyn koko, tyyppi ja sijainti kannattaa määrittää jo vanin pohjapiirrustusta suunniteltaessa. Täältä pääset lukemaan enemmän vanin sisätilojen suunnittelua koskevia vinkkejä!
Kiinteä, koottava, vai jotain muuta
Rakastan nukkumista. Rakastan hitaita aamuja. Rakastan päiväunia. Rakastan breakfast in bed -sunnuntaita.
Mukavuudenhalua tai laiskuutta, en millään viitsisi kasata joka illan tullen sänkyä kasaan, asetella lakanoita, tyynyjä ym. petitarpeita, ja aamulla jälleen siivota niitä pois. Näiden säilytys myös söisi muutenkin rajallista säilytystilojen kapasiteettia.



Muun muassa näiden syiden vuoksi kiinteä sänky oli meille ainoa oikea ratkaisu, emmekä edes harkinneet sohvakalusteista koottavaa, pois taitettavaa tms. versiota.



Toisaalta joillekin edellä mainittu vaihtoehto voi puolestaan olla hyvinkin käytännöllisin ratkaisu. Sohvista muunnettava / pois taittuva sänky voi olla paras vaihtoehto vaikkapa silloin, kun halutaan maksimoida päivisin toimivat oleskelu- ja työskentelytilat. Tämä ratkaisu mahdollistaa parhaiten myös kahta useamman henkilön yhtäaikaisen sisätiloissa oleskelun ja vaikkapa pienten illanistujaisten hostaamisen.



Suosituin ja ehkäpä myös käytännöllisin sijainti sängylle on vanin takaosassa. Kiinteän sängyn rakentaminen auton takaosaan mahdollistaa sängyn alaosan hyödyntäminen “autotallina / romuvarastona” – varsinkin siinä yleisessä ideaalitilanteessa että vanissa on takaovet, joiden kautta tänne varastoon pääsee.



Tänne varastotilaan voi mahduttaa harrastusvälineitä, työkaluja, grilliä, retkeilykalusteita, koirien ruokasäkkejä, talvivaatteita sun muuta suurempaa tai kausiluontoista tavaraa. Myös 65 litran vesisäiliömme sijaitsee sängyn alla.



Varastotilojen lisäksi rakensimme sänkymme alle koirien rauhalliseksi lepo- ja nukkumapaikaksi niille oman “kopin”, jonne sisäänkäynti on vanin asuintiloista. Tämä koirien oma tila on erotettu muusta varastotilasta väliseinällä.
Huono puoli tässä kiinteän sängyn ratkaisussa on, ettei se jätä varsinkaan pienempään vaniin juurikaan tilaa kunnolliselle oleskelualueelle, kuten sohvalle. Retkeilyautoa suunniteltaessa ja rakennettaessa tällainen kompromissien teko ja monista mukavuuksista tinkiminen kuuluu vahvasti asiaan.
Campervanin tuunaajan ei tarvitse kuitenkaan kangistua välttämättä perinteisiin kaavoihin. Varsinkin jos matkustat ja elät vanissasi yksin, miksei vaikka viritellä yöksi itselleen riippukeinua.



Ne, jotka reissaavat koko perheen voimin, voivat ideoida kerrossängyn tyylisiä ratkaisuja; tällaisista toteutuksista löytyy esimerkkejä ja inspiraatiota muun muassa YouTubesta sekä Instagramin puolelta vaikkapa #vanbed -tunnisteella.
Huom. jos autosi on rekisteröity pakettiautoksi, se ei ilmeisesti saisi sisältää kiinteitä kalusteita, vaan rakenteiden on oltava tarvittaessa irrotettavissa. Tällöin myös peti pitää pystyä tarvittaessa kasaamaan tai taittamaan pois esimerkiksi seinää vasten. Jos taas ajoneuvosi on rekisteröity tai tähtäät rekisteröidä sen verovapaaksi matkailuautoksi, sen tulisi lain mukaan sisältää kiinteän tai istuimista muunnettavan makuupaikan vähintään kahdelle hengelle.
Mitat ja rakenne
Sisätiloja ja sängyn paikkaa mittaillessa kannattaa huomioida, että sängyssä pitäisi ideaalitilanteessa mahtua nukkumaan jalat suorana.
Alle 170-senttisinä meillä on etunamme se, että mahdumme makaamaan Transitissamme koko pituudeltamme myös leveyssuunnassa. Pystyimme toteuttamaan sänkyratkaisumme tämän mukaisesti. Näin pystyimme säästämään tilaa auton pituussuunnassa.



Meidän sänkymme on noin 135 senttiä leveä ja 165 senttiä pitkä. Se on kaiken kaikkiaan hyvin yksinkertaisesti toteutettu.
Varsinainen runko rakennettiin alunperin viidestä 75 x 50 mm havupuupalkista. Nämä palkit kiinnitettiin lattiaan metallikiinnikkeillä. Kannattaakin niin sängyn kuin muidenkin huonekalujen osalta pyrkiä turvallisuusmielessä mahdollisimman tukevaan kiinnitykseen.
Alunperin näitä palkkeja oli kuusi, mutta päädyimme myöhemmin poistamaan kaksi näistä tarpeettomana luodaksemme sängyn alle enemmän säilytystilaa.
Palkkien päälle asennettiin 25 mm kuusivaneri, joka sahattiin sopivaan mittaan ja ruuvattiin sen jälkeen paikoilleen.



Sängystä kannattaa tehdä korkeahko, jotta sen alapuolinen säilytystila saadaan maksimoitua. Sänkyä rakentaessa on hyvä muistaa huomioida kuitenkin myös tulevan patjan korkeus. Me mitoitimme sängyn korkeuden siten, että mahdumme istumaan sängyn päällä selkä suorassa. Tämä lisää sen käyttömukavuutta.



Moni vanin tuunaaja hyödyntää sängyn rakennuksessaan valmista sälepohjaa. Tämä voi tuoda lisämukavuutta jakamalla kehon painon tasaisesti sängyn mitalle. Näitä sälepohjia saa edullisesti Ikeasta.
Panosta patjaan
Alkuperäinen suunnitelmamme oli hankkia memory foam -vaahtomuovipatja jostain perus huonekaluliikkeestä ja leikata se omatoimisesti sänkyymme sopivaan muotoon. Kävimme myös Jyskissä kokeilemassa muutamaa eri vaihtoehtoa.
Memory foam -patja on helppo leikata oikeaan mittoihinsa ihan kotikonstein. Materiaali on suhteellisen hyvin hengittävää ja sitä voi hyödyntää vanin rakennuksessa paitsi makuualustana, myös vaikkapa penkkien istuintyynyinä.
Loppujen lopuksi päädyimme kuitenkin tilaamaan patjan mittatilaustyönä Englannista kotiinkuljetuksella suoraan kotiovelle. Laadukkaan, valmiiksi tarpeisiimme kustomoidun patjan hinta kuljetuskustannuksilla lisättynä ei nimittäin ollut juurikaan sen kalliimpi kuin esim. Jyskistä katsomamme memory foam -patjat, jotka olisi pitänyt vielä itse leikata ja viimeistellä lopulliseen muotoonsa.
Suomesta tilatut mittatilauspatjat olisivat puolestaan olleet lyhyen selvittelyn perusteella ihan omassa hintaluokassaan.



Tilasimme patjamme Customsizebeds.co.uk -sivustolta. Näitä mittatilaustyönä toteutettavia patjoja on saatavilla kolmea eri laatutasoa, joista voi valita omiin vaatimuksiinsa sopivan vaihtoehdon.
Me valitsimme laatutason kaksi mukaisen ComfiCel Gel Foam -version. Erona normi Memory foam -patjaan on ennen kaikkea se, että geeliä sisältävällä patjalla on parempi ilmankierto-ominaisuus; geelin ansiosta se lukitsee vähemmän lämpöä sisäänsä ja säilyttää neutraalin lämpötilan tehokkaammin. Tämä ehkäisee hikoilua yön aikana.
Geeliä sisältävä patja palauttaa lisäksi muotonsa perus Memory foam -patjaa huomattavasti nopeammin. Patjamme muodostuu kahdesta eri kerroksesta, joista päällimmäinen on pehmeämpi ja joustavampi, kun taas alempi tarjoaa jämäkkyyttä ja tukea.



Tilausvaiheessa voi syöttää haluamansa patjan pituuden, leveyden sekä paksuuden (max. 25 cm). Me valitsimme itsellemme 135 x 165 cm mittaisen ja 20 sentin paksuisen Gel Foam -patjan.
Sivujen hintalaskuri näyttää, mitä haluttu vaihtoehto kustantaa; tähän hintaan lisätään kansainvälisissä tilauksissa kuljetuskulut, jotka olivat meidän tapauksessamme muistaakseni satasen luokkaa. Patjalla on viiden vuoden takuu.
Huom. Teimme tilauksemme ennen Brexitin voimaantuloa, jolloin kaikki oli vielä ihanan mutkatonta. Toimitusehdot voivat olla muuttuneet ja myös tullimuodollisuudet tulee nykyisin ottaa huomioon Briteistä tilatessa.
Vastaavaa (tai jopa kehnompaa) laatua oleva Memory foam -patja Suomesta olisi maksanut lähes saman verran ja lisäksi se olisi pitänyt leikata itse sopiviin mittoihin. Patjamme ominaisuudet sekä vaivaton tilaus- ja kuljetusprosessi huomioiden olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaamme.
Jos yöpyisimme vanissamme pääsääntöisesti vain viikonloppuisin tai kesälomareissuilla, olisimme todennäköisesti tyytyneet edullisempaan patjavaihtoehtoon. Kuitenkin; kun kyseessä tulee olemaan vakituinen sänkymme, jossa on tarkoitus nukkua makoisia yöunia viikkoja ja kuukausia putkeen, käy järkeen yrittää satsata laadukkaaseen ja pitkäaikaiseen vaihtoehtoon.
Aika ja hinta
“Keep it simple” oli mottomme sängyn suhteen. Sängyn rakenteiden paikoilleen fiksaus otti aikaa vain puoli päivää. Rungon materiaali maksoi kaiken kaikkiaan satasen verran.
Briteistä kotiovelle kuljetettu, mittatilaustyönä valmistettu Gel memory foam -patja kustansi 510 euroa. Se on osoittautunut todella miellyttäväksi nukkua ja vaikuttaa olevan kaikin puolin hintansa väärti. Kokonaisuudessaan campervanimme sänky tuli kustantamaan meille reilu 600 euroa.
Kun sänky on saatu kuosiinsa, alkaa vani olla valmis ensimmäisiä yön yli -reissuja varten – ja se jos mikä palkitsee!


