Näin me sen teimme
Tämä postaus ohjeineen on hyödyllisin niille, jotka meidän tapaan tahtovat toteuttaa pakuprojektinsa aivan alusta alkaen.
Huolellinen suunnittelutyö heti projektin alussa kannattaa. Mitä perusteellisemmin campervanin sisätilaratkaisut maltetaan suunnitella etukäteen, sitä tehokkaammin pystyy minimoimaan turhaa työtä ja välttää esimerkiksi kertaalleen tehtyjen rakenteiden purkamista itse toteutusvaiheessa.
Kaikkea ei toki pysty ennakoimaan etukäteen. Itsekin olemme tehneet jälkeenpäin joitain muutostöitä todettuamme jotkin tekemämme ratkaisut epäkäytännöllisiksi, tai olemme muuten vain keksineet toimivamman toteutusvaihtoehdon.

Olemme esimerkiksi päätyneet vaihtamaan alkuperäisen vesisäiliömme uuteen ja sijoittamaan sen pystyasennon sijaan vaakatasoon auton takaosaan. Sijoitimme alunperin myös harmaavesisäiliön auton takaosaan, mutta sen lopullinen sijainti lienee keittiöaltaan alla. Porta potti -pyttymme säilytystila on vaihtunut penkin sisältä kaapin lattiatasolle.
Olemme vaihtaneet keittiöpöytämme teleskooppijalan ensimmäistä versiota toimivampaan. Olemme myös muokanneet “makuuhuoneen” säilytyshyllyt tilavammaksi kaapeiksi säilytystilan maksimoimiseksi.



Kaikki tähän mennessä toteutetut ja havaitut muutostarpeet ovat onneksi olleet helposti toteutettavissa, eikä meidän ole tarvinnut kajota niiden vuoksi perusteellisella tavalla vanimme rakenteisiin.
Olen listannut ohessa kymmenen hyödylliseksi ja oleelliseksi kokemaamme vinkkiä ja suunnittelun vaihetta.
1. Mittaa
Pohjaratkaisun suunnittelun alkajaisiksi kannattaa mitata reissupakusi sisätilat. Tämä on helpompaa siinä vaiheessa, kun mahdolliset ylimääräiset elementit ja tarpeettomat kalusteet on poistettu.



Ota huomioon myös ns. epätasaisuudet ja poikkeamat, joita esimerkiksi ikkunat, takapyörien kaaret sekä kattoa kohti “kaartuvat” seinät aiheuttavat.
Huomioi, että seinien ja katon eristys- ja päällystystöissä, kuten paneloinnissa, voi hävitä muutamia senttejä.
2. Päätä, miten haluat sijoittaa suurimmat huonekalut ja oleellisimmat toiminnat
Tämä tulee määrittämään sisätilojen yleisilmeen. Suunnitelman olisi hyvä kattaa ainakin sänky, keittiökalusteet jääkaappeineen, vesisäiliöt putkineen ja johtoineen, kaasupullo sekä sähkökomponentit.
Pyri ajattelemaan käytännönläheisesti. Huomioi muun muassa vesitankkien ja kaasupullon helppo täytettävyys.
Jos toiveissa on mahduttaa matkakotiisi myös suihku- ja WC-tilat, luovuuden ja totuuden hetki on koittanut.



Suunnittelussa ja visualisoinnissa voi käyttää apuna paitsi kynää ja paperia, myös netin suunnitteluohjelmia ja -sovelluksia. SketchUp on suosittu ilmainen 3D-suunnitteluohjelma, jota monet ovat käyttäneet apuna pakuprojektissaan.
3. Sänky
Mielestäni se kaikista oleellisin yksittäinen reissuauton komponentti. Ihan jo siksi, että todennäköisesti suurimman osan vanin sisätiloissa viettämästäsi ajasta tulet nukkumaan, lepäämään tai muuten oleskelemaan sängyssäsi.
Heti aluksi on hyvä tehdä päätös siitä, tahdotko kiinteän, vai sohvista (ja mahdollisesti näiden lisäksi pöydästä) muunnettavissa olevan sängyn.
Muunnettava sänky voi olla paras ratkaisu silloin, kun halutaan maksimoida toimivat oleskelutilat päivisin silloin, kun sänkyä ei tarvita.



Me päädyimme yksinkertaisuuden ja mukavuuden vuoksi kiinteään sänkyyn. Päikkäreitä rakastavana ihmisenä arvostan suuresti, että valmis sänky odottaa minua valmiina auton takaosassa vuorokauden ajasta riippumatta. Mukavuudenhaluinen (lue; laiska) kun olen, en millään viitsisi joka illan tullen kasata sänkyä kokoon auton sohvakalusteista.
Sisätiloja ja sängyn paikkaa mittaillessa kannattaa huomioida, että sängyssä pitäisi ideaalitilanteessa mahtua nukkumaan suorassa.
Alle 170-senttisinä meillä on etunamme se, että mahdumme makaamaan Transitissamme suorana myös poikittaissuunnassa. Pystyimme toteuttamaan sänkyratkaisumme tämän mukaisesti.



4. Sähköpistokkeet ja USB-portit
Huomioitta ei kannata jättää myöskään sähköpistokkeiden sekä USB-porttien määrää ja sijoittelua. Esimerkiksi “makuuhuoneessa” ja istuinryhmän tienoilla olisi käytännöllistä olla vähintään muutama pistoke sähkölaitteita ja latureita varten.
Meillä USB-portit sijaitsevat säilytyskaappimme seinässä istuinryhmän yhteydessä. Samasta yhteydestä löytyvät myös valokatkaisimet sekä vesipumpun ja kattotuulettimen katkaisimet.



Olisi kieltämättä kätevää, jos meilläkin olisi sängyn yhteydessä lisäksi edes yksi USB-portti puhelimen latausta varten.
Läppäreitä varten meillä on pistoke invertterin yhteydessä. Invertteri sijaitsee säilytyskaapin sisällä seinään kiinnitettynä. Tarkoituksena on vielä jossain vaiheessa luoda ulompi pistoke latauksen helpottamiseksi, jotta laturia ei tarvitse kytkeä suoraan invertteriin.
Sijoita sähköpääkeskus siten, että se on helposti saavutettavissa – ei vaikeasti piilossa esimerkiksi seinien rakenteissa.
5. Hupiakut
Pohjapiirrustusta pähkäillessäsi on syytä huomioida myös hupiakku/ -akut sekä niiden sijoittaminen. Hupiakkujen kautta asuintilojen sähköpistokkeet saavat sähkönsä. Ne mahdollistavat muun muassa puhelimen latauksen sekä led-valojen, kattotuulettimen, jääkaapin sekä vesipumppujen virransaannin.
Meillä on campervanissamme kaksi kappaletta 115Ah hupiakkuja. Ne sijaitsevat “keittiöryhmän” istuimen alla. Ne ovat siten aika lailla keskellä kaikkea – samalla kuitenkin mahdollisimman kaukana vanin vastakkaisella puolella sijaitsevista vesiviritelmistä.



Vinkit hupiakkujen sijoitteluun:
- lähellä elektroniikan latauspistettä
- vastaavasti ei niin lähellä vesihanaa ja -säiliötä
- ei liian kaukana aurinkopaneeleista ja auton akusta
6. Ohjaamon ja asuinosan mahdollinen erottaminen
Monissa itsetehdyissä retkeilyautoissa ohjaamo ja matkustamo on erotettu toisistaan. Matkustamo on siis luotu ohjaamoon nähden “umpinaiseksi” tilaksi, johon ei pääse kipuamaaan suoraan auton etupenkeiltä. Usein tämä tilojen erotus on toteutettu keittiötasolla ja jopa jonkinlaisella väliseinämällä.
Tämä voi tarjota asuintiloihin jonkin verran lisätilaa. Keittiötason sijaitessa ohjaamoa vasten sen tilalle pakun pituussuunnassa voidaan sijoittaa esimerkiksi sohva, tai jopa WC-/suihkukoppi.
Meille paras ratkaisu oli kuitenkin jättää ohjaamo ja asuintilat yhtenäiseksi tilaksi. Mielestämme on kätevää, että asuinosaan pääsee tarvittaessa helposti myös ohjaamon kautta, eikä aina tarvitse käyttää campervanin sivuovea. Torres ja Vasco tykkäävät torkkua ja jopa nukkua öitä auton etupenkeillä. Asuintilojen yksityisyyden lisäämiseksi tulemme erottamaaan ohjaamon ja asuinosat toisistaan verhon avulla.



7. Kattotuuletin
Jollei campervanissasi ole tällaista jo valmiina, suosittelen lämpimästi kattotuuletiimen asennusta. Kattotuuletin on tarpeen erityisesti vanin riittävän ilmanvaihdon turvaamiseksi.
Sen lisäksi, että kattotuuletin auttaa kontrolloimaan vanin sisälämpötilaa, se myös tehostaa ilmanvaihtoa erityisesti silloin, kun campervanin ovia ei voi pitää auki esimerkiksi sateen tai kylmyyden vuoksi. Tuuletin auttaa lisäksi kosteuden poistossa.



Koska meillä ei ole avautuvia ikkunoita vanimme takaosassa, ilman kattotuuletinta ilma ei kiertäisi siellä takaovien ollessa kiinni. Tämä vaikuttaisi ajan kanssa todennäköisesti myös kosteuden kertymiseen.
Kattotuuletin kannattaa asentaa auton takaosaan, jonka riittävää ilmanvaihtoa etuosan ikkunat ja avoimesta sivuovesta virtaava ilma eivät riitä turvaamaan.
Me asensimme sänkymme yläpuolelle vanimme takaosaan Airxcelin MaxxAir MaxxFan Deluxe -kattotuulettimen. Kyseiset tuulettimet ovat campervan-tuunaajien suuressa suosiossa ympäri maailman – eivätkä suotta. Tuulettimessa on sadesuoja ja sen kontrollointi onnistuu näppärästi kaukosäätimen avulla. Reiän poraaminen katon läpi oli muuten yksi jännittävimpiä pakuprojektimme hetkiä…
Voit lukea lisää kattotuulettimen asennuksesta vaihe vaiheelta täältä!
8. Säilytystilojen maksimointi
Mieti aluista alkaen, kuinka saisit maksimoitua campervanisi säilytystilat. Mitä pidempiä aikoja suunnittelet viettäväsi reissun päällä, sitä oleellisempia kunnon säilytysratkaisut ovat.
Ovelliset, lukittavat kaapit ovat matkailuautossa huomattavasti järkevämpi vaihtoehto avohyllyihin verrattuna. Ensimmäisen tiukemman kurvin tullen ymmärrät miksi. Samoin liukuestematot hyllyissä ovat kova sana!
Hyödynnä esimerkiksi nikkaroimiesi penkkien ontot sisukset, ripusta seinille koukkuja ja seinähyllyjä/-kaaappeja ja pyri maksimoimaan sängyn alla oleva säilytystila.



9. Ole luova
Anna ajatustesi soljua ja ideoidesi virrata! Yritä löytää reissupakuusi mahdollisimman käytännönläheisiä, toimivia ja tilaa säästäviä ratkaisuja.
Esimerkkinä tästä voisivat olla vaikkapa esiin vedettävät ja pois taittuvat pöydät, tasot ja tuolit. Aiempana jo mainittiin mahdollisuus hyödyntää samaa tilaa öisin levitettävänä sänkynä, päivisin sohvana (ja samalla mahdollisesti myös pöytänä).
Jollet ajatellut mahduttaa kokonaista suihku-/WC-tilaa campervaniisi, voi yhtenä ratkaisuna olla kannettava porta potti -tyyppinen kemiallinen matka-WC. Sen voi piilottaa vaikkapa istuimen tai kaapin sisään, josta sen saa kätevästi vedettyä esiin hädän hetkellä (kirjaimellisesti).
Mieti, miten esimerkiksi takaovia voisi hyödyntää säilytysratkaisujen ja sisustuksen kannalta. Jotkut pakunikkarit ovat asentaneet takaovien sisäosaan ovea vasten pois taittuvat istuinpenkit ja jopa viinilasitelineen, joita hyödyntää ulkokäytössä parkissa ollessa.



Jotkut hifistelijät ovat päättäneet maksimoida retkeilyautonsa katon hyötykäytön asentamalla sinne aurinkopaneeleiden ja kattotuulettimen lisäksi aurinkoterassin.
Instagramista löytää toinen toistaan erilaisempia campervan-toteutuksia ja sisätilaratkaisuja. Etsimällä oman autosi merkin ja mallin hashtagilla, esimerkiksi #fordtransitcampervan, voi saada inspiraatiota juuri oman pakutyyppinsä pohjaratkaisuun toteutetuista ideoista. Muun muassa #vandesign ja #vaninterior avainsanojen takaa löytyy tuhansittain erilaisia sisustusratkaisuja ja -ideoita.
10. Valmistaudu kompromisseihin
Kaikki normaalikodin – tai edes asuntoauton – mukavuudet eivät yksinkertaisesti mahdu retkeilyautoon. Mieti, mitä oikeasti tarvitset reissukotiisi ja mikä olisi ainoastaan “kivaa” olla.
Meille kompromissien teko tarkoitti muun muassa säilytystilan maksimointia WC:n ja suihkutilan kustannuksella.
Koska aiomme elää campervanissamme kokoaikaisesti, tiedämme tarvitsevamme mahdollisimman runsaasti säilytystilaa vaatteille, keittiöastioille ja -välineille, koirien tarvikkeille, hygienia- ja kosmetiikkatuotteille ynnä muille henkilökohtaisille tavaroille jne.
Tämän johdosta nikkaroimme ylijäämäpuusta sänkymme oikealle puolelle täysikorkuisen kaapin, jonka neljä tilavaa hyllyä tarjoavat mukavasti säilytystilaa. Sama kaappi kätkee sisäänsä sähköpääkeskuksemme.



Kunnollisesta WC-/suihkutiloista olimme sen sijaan valmiita tinkimään. Näiden virkaa tulevat toimittamaan kaapissamme piilossa oleva porta potti -hätäpytty sekä vanin takaosaan asennettava yksinkertainen retkeilysuihku.
Varsinkin jos suunnittelet yöpyväsi pääsääntöisesti leirintäalueilla, eivät oma WC ja suihku ole ehdottomia välttämättömyyksiä. Puskaparkkeilija varustautuu matkaansa varten muun ohella teräväkärkisellä pienellä lapiolla, jolla voi tarpeen tullen kaivaa (ja jälkeenpäin peittää) kolon käymäläksi johonkin syrjäiseen paikkaan.
Tuleeko sinulle mieleen jokin erityinen vanin rakennusvaihe, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta olisi kiinnostavaa kuulla yksityiskohtaisemmin? Kerro se kommenteissa tai laita viestiä tulemaan – otan mielelläni postausvinkkejä vastaan!
Moikka, mietin tuota MaxxFan Delux -tuuletinta. Siinä on siis lämmönsäätö, mutta onko se siis myös lämmitin, jolla voi nostaa auton sisälämpötilaa merkittävästi? Vai onko teillä autossa muu lämmitysjärjestelmä?
Moi, Tuula!
MaxxAir MaxxFan -tuulettimella pystyy tosiaan varsinaisen ilmanvaihdon ohella sääntelemään jonkin verran auton sisätilojen lämpötilaa, mutta se ei sinänsä toimita varsinaisen lämmittimen virkaa. Me olemme asentaneet tätä tarkoitusta varten vanimme etuistuimen alle Diesel-lämmittimen, joka on osoittautunut erittäin hyväksi ratkaisuksi!