Miksi matkailuautoilu on reissausta parhaimmillaan
Yhä useampi meistä haaveilee nykyisin omasta liikkuvasta matkakodistaan ja riippumattomasta reissaamisesta tien päällä. Kotimaanmatkailun uuden buumin myötä perinteinen karavaanarikulttuuri on noussut Suomessa uuteen nousukauteen – osittain koronaepidemian siivittämänä.
Myös kansainvälisesti vanlife-ilmiö vaikuttaa olevan selkeästi vahvassa nousujohteessa. Viimeisen vuoden parin aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat tuunanneet autotalleissaan käytetystä pakettiauton raakileesta omaa unelmien matkakotiaan. Instagram ja youtube ovat näitä projekteja pullollaan.
Lisäksi entistä useammat paitsi lomailevat, myös asuvat ympärivuotisesti omissa reissupakuissaan ja asuntoautoissaan.

Matkailuautolla reissaamisessa on monia huikeita etuja. Suurin plussa on tietty se, että oma minikotisi seuraa mukanasi minne ikinä menetkin. Sekä majoitus- että ravintolakustannuksissa on mahdollista säästää huomattavia summia, kun sekä keittiö että oma vuode kulkevat kätevästi matkassa.
Vaihtovaatetta sekä muuta henkilökohtaista omaisuutta mahtuu mukaan huomattavasti runsaammin täyteen sullottuun rinkkaan tai matkalaukkuun verrattuna. Myös harrastusvälineet, kuten maastopyörät ja surffilaudat, kulkevat usein vaivattomasti mukana.
Reissaaminen on myös luonnollisesti riippumattomampaa ja spontaanimpaa, kun majoitusvarauksia- ja tätä myötä matkan reittiä ja aikataulua – ei tarvitse pähkäillä ja suunnitella etukäteen. Samalla jää pois stressi siitä, että myöhästyy varatulta lennolta, junasta tai bussista.
Suunnitelmia voi myös vaihtaa lennosta vaikkapa säätiedotuksen kertoessa, että aurinkoisin juhannussää näyttäisikin vallitsevan sittenkin Länsi-Rannikon sijaan Kainuussa.



Moni on viime aikoina havahtunut lentoliikenteen epäekologisuuteen sekä sen haavoittuvuuteen maailmanlaajuisen pandemian edessä.
Euroopan ilmatilan lamaannuttua lähes sataprosenttisesti useat ovat jatkaneet edelleen kansainvälistä reissuaan omassa matkakodissaan. Suunnitelmiaan on mahdollista mukauttaa tarpeen mukaan maakohtaisista matkustus- ja karanteenisäännöksistä riippuen.
Suurkaupunkien ihmispaljouden ja ruuhkaisten turistirysien sijaan suunnan voi ottaa kohti kansallispuistoja ja luonnon helmaa. Ylipäätään monet suositut turistikohteet ammottavat tyhjyyttään, mikä mahdollistaa normaalia autenttisemman – ja terveyden kannalta turvallisemman elämyksen.



Matkailuautossa myös lemmikit kulkevat reissun päällä mukana huomattavasti vaivattomammin ja edullisemmin verrattuna esimerkiksi ilmateitse matkustamiseen.
Lasten kannalta on tuskin mahdollista löytää vaivattomampaa koko perheen matkustusmuotoa. Voisin kuvitella helposti perheen nuorimpien nauttivan tämän tyyppisestä reissaamisesta ja yhdessäolosta.



Itse muistelen edelleen lämmöllä oman lapsuuteni kesälomareissuja. Vietimme usein kesälomamme perheen kanssa kierrellen ympäri Suomea isovanhemmiltani lainatussa Soliferin asuntovaunussa.
Matkailuauton myötä ei myöskään tarvitse välttämättä leimautua ns. vanhan liiton karavaanariksi, jollei sitä halua. Perinteiset leirintäalueet ja lomakeskukset voi halutessaan kiertää kaukaa. Vaikuttaakin siltä, että monet uuden matkailuautosukupolven edustajat viettävät aikansa ja etsivät yösijansa mieluummin jostain luonnon ääreltä kuin täyden palvelun leirintäalueelta.



Kesällä 2020 majoitumme yhteensä kolmisen viikkoa campervanissamme ympäri Suomea reissaten. Yksikään näistä yöpymisistä ei tapahtunut virallisilla leirintäalueilla.
Itselläni ei ole kuitenkaan mitään leirintäalueita vastaan. Puskaparkkeilu sattuu vaan sopimaan enemmän meidän tyyppiseen itsenäisen, seikkailumielisen matkailijan pirtaan.
Matkailuautolla reissaaminen on erityisen mahtavaa, koska:
1. Kotisi mukavuuksineen kulkee mukanasi
“Home is where you park it”. Ruokaa voi kokata silloin kun huvittaa ja sänkyyn pötkähtää silloin kun sattuu väsyttämään. Myös WC- ja suihkumahdollisuus voi olla matkailuautosi tyypistä riippuen aina käden ulottuvilla.
2. Mahdollisuus budjettimatkailuun
Budjettimatkailu tässä yhteydessä on toki suhteellinen käsite. Jo pelkästään ajoneuvon ylläpito veroineen, vakuutusmaksuineen, huoltoineen, katsastuksineen jne. voi maksaa helposti toista tonnia vuosittain, vaikka itse tien päällä voikin elää verrattain edullisesti.
Jos tarkoituksena on reissata autollaan viikko pari vuosittain, voi kyseessä olla siis suhteellisen kalliskin matkustus- ja lomailumuoto. Mitä useammin ja pidempiä aikoja matkailuautollaan reissaa, sitä suuremman taloudellisen hyödyn hankintahinnalle sekä ylläpitokustannuksille voi ajatella saavansa.
Parhaimman rahallisen vastineen saavat tietty ne, jotka päätyvät irtisanomaan / myymään / vuokraamaan asuntonsa ja muuttamaan matkailuautoonsa asumaan vakituisesti.
3. Vapaus, riippumattomuus ja spontaanius
Vapaus suunnitelmien vaihtamiseen lennosta. Ja mikä vielä parempaa – mahdollisuus reissata ilman suunnitelmia!
4. Näe ja koe mahdollisimman paljon
Kyseessä on ehkäpä paras mahdollinen matkustustapa meille levottomille sieluille, jotka eivät vaan pysty viettämään lomaansa paikoillaan ainoastaan yhdessä paikassa. Matkailuautolla tapahtuvaan reissuun on mahdolllista mahduttaa lukuisia erilaisia elämyksiä, kokemuksia ja paikkoja.
5. “Off the beaten track” -kohteiden parempi saavutettavuus
Samoin kuin mahdollisuus sattumalta löytää piilotettuja helmiä ja päätyä upeisiin kohteisiin, joista ei ole aiemmin kuullutkaan.
6. Mahdollisuus elää ulkona ja päästä lähemmäksi luontoa
Riippumatta siitä, miten erähenkinen sielu noin muutoin on. Jo pelkästään rajoitettujen sisätilojen johdosta tulee lähes automaattisesti vietettyä suuren osan aikaa ulkona – oli se sitten ruokaa laittaen, pelaillen, uiden, harrastaen, luonnossa samoillen tai vain yksinkertaisesti oleskellen.
Samalla vahvistuu ihmiselle luonnollinen, mutta hyvin usein lähes kadoksissa oleva yhteys luontoon.
7. Harrastusvälineet kulkevat mukanasi
Olipa rakas harrastuksesi sitten kalliokiipeily, melonta, lumilautailu, maastopyöräily, vaellus, tai vaikkapa Craigin tavoin leijasurffaus.
Oman ja koirien lempiharrastuksen kannalta on sääli, että vaikka harrastusvälineille on retkeilyautossamme mukavasti tilaa, sitä ei kuitenkaan ole ihan riittävästi agility-esteitä varten… :’)
8. Suhteellisen ekologinen tapa elää ja matkustaa
Luonnollisesti mitä useampi henkilö samassa kyydissä reissaa, sitä suurempi hyöty päästöjen kannalta on saavutettavissa esimerkiksi lentomatkustamiseen verrattuna. “Kiireetön” matkustaminen sekä useamman yön kestävät leiriytymiset pienentävät matkailuautoilijan aiheuttamaa ympäristörasitusta.
Matkailuautolla reissatessa tiedostaa myös konkreettisesti veden- ja energiankulutuksensa. 70 litran vesisäiliö voi kahden hengen campervan-taloudessa kestää lähes viikon. Sama määrä kunnallisen vesijohtoverkoston piirissä ei normaalioloissa riittäisi edes yhteen suihkussa käyntiin.
9. Seikkailumieliset lemmikit kulkevat huolettomasti laumansa mukana
Meille yksi suurimmista retkeilyautoilun tuomista eduista on, ettei meidän tarvitse etsiä koirillemme matkojemme ajaksi hoitopaikkaa. Sen sijaan Torres ja Vasco pääsevät mukaan rikastuttamaan seikkailujamme. Ne molemmat näyttävät nauttivan tien päällä olosta vähintään yhtä paljon kuin omistajansa.



10. Minimalismin viehätys
Yhtenä minimalismin pääajatuksena on omistaa ainoastaan se, mitä oikeasti tarvitsee. Minimalisti löytääkin onnellisuuden materian sijaan aineettomista asioista: ihmis- (ja eläin)suhteista, uusista kokemuksista, luonnon ääreltä, itsensä toteuttamisesta. Tiivistettynä minimalismissa on kyse elämän yksinkertaistamista tavoittelevasta elämäntavasta.
Matkailuautossa tapahtuva reissaus ja asuminen tukee minimalismin aatetta lähes luonnostaan. Tien päällä on oivallinen tilaisuus havahtua siihen, miten vähän materiaa ympärilleen oikeasti tarvitsee. Samalla kun luopuu turhasta, tulee luotua tilaa sille, mikä oikeasti on oleellista ja tärkeää, tulee niin sanotusti keskityttyä olennaiseen. Eikö kuulostakin vapauttavalta?
Ja tämä on vasta alkua…
Kutkuttaako sinuakin jo ajatus seikkailusta tien päällä omassa reissuautossasi? Innostuitko tästä kaikesta lukemastasi? Et ole yksin!
Tällaisen riippumattoman, seikkailuhenkisen matkailun sekä tien päällä elämisen ympärille rakentuu myös tämä Vanlife-päiväkirjat -blogi.
Jos sinussa asuu yhtään samanhenkinen reissusielu – tai olet ylipäätään kiinnostunut tämän tyyppisestä matkailusta taikka elämäntavasta – kannattaa ottaa blogi seurantaan.
Oletko jo kenties tien päällä toteuttamassa omaa reissu-unelmaasi? Olisi mahtavaa päästä kuulemaan muista projekteista, jakamaan kokemuksia ja tutustua muiden samanhenkisten reissaajien kanssa!
Meidän projektiamme sekä reissutunnelmia pääsee seuraamaan instagramissa ottamalla @vanventurous -tilin seurantaan. Muuta henkilökohtaisen elämäni sisältöä laidasta laitaan (lue: lähinnä koiria ja reissuja) löytää @emmajohannam -nimimerkin takaa.
Voit myös heittää kommentti-osiossa omat yhteystietosi tai linkin omaan blogiisi, youtube -sivustoosi tai instagram-tiliisi.