Kattotuuletin ja aurinkopaneelin valkoisen Ford Transitin katolla.

Pakuprojekti: Kattotuulettimen asennus

Miksi tuuletin on tarpeen

Monien mielestä kattotuuletin on yksi oleellisimpia yksittäisiä reissupakun elementtejä. Itsekin liputan vahvasti kattotuulettimen asennuksen puolesta – se vaan tekee reissupakussa elämisestä niin paljon helpompaa!

Riippumatta siitä, rakennatko luksustason retkeilyautoa kaikilla herkuilla vai vaatimattomamman varustelutason omaavaa budjettivaihtoehtoa, asianmukainen kattotuuletin on melkeinpä jokaisen pakuntuunaajan must have -hankinta. Tähän on useampi syy.

Laadukas kattotuuletin muun muassa:

  • säätelee vanin sisälämpötilaa auttaen luomaan ja ylläpitämään miellyttävää asuinlämpötilaa
  • auttaa ilmanvaihdon myötä ehkäisemään kosteuden kertymistä, joka voisi pidemmän päälle aiheuttaa kondensaatiota ja kosteusongelmia
  • tuo raikkautta matkustamoon poistamalla vanhentunutta tunkkaista ilmaa ja mahdollisia epämiellyttäviä hajuja, kuten märän koiran tuoksua
  • paikkaa puuttuvan liesituulettimen virkaa vanin sisätiloissa kokatessa

Reiän leikkaaminen uutukaisen pakusi kattoon voi tuntua ymmärrettävästi pelottavalta ja aiheuttaa ylimääräistä tykytystä rinnassa. Kattotuulettimen asennus ei kuitenkaan ollut kaiken kaikkiaan niin monimutkaista ja haastavaa kuin etukäteen olisi voinut ajatella. Järjestelmällisyydellä ja huolellisuudella pääsee jo pitkälle.

kattotuuletin pakun takaosassa odottamassa asennusta.
Uhka vai mahdollisuus? Ehdottomasti mahdollisuus – ei muutako hommiin!

Tässä postauksessa kerron, mihin kattotuulettimeen itse päädyimme, kuinka itse asennustyö sujui sekä jaan muutamia itse hyödylliseksi kokemiamme vinkkejä kyseiseen, monien haastavaksi mieltämään projektin vaiheeseen liittyen.

Omia kykyjään epäilevä ensikertalainen löytää Youtubesta paljon hyödyllistä videomateriaalia kattotuulettimen asennuksesta – sieltä mekin ammensimme vinkkejä ja rohkeutta ennen toimeen tarttumista!

MaxxAir MaxxFan Deluxe – odotukset lunastava klassikko 

Valtaosa pakujen tuunaajista vaikuttaa päätyneen kattotuulettimensa osalta yhteen ja samaan vaihteohtoon: Airxcelin MaxxAir MaxxFan Deluxe -nimiseen tuulettimeen.

Tuulettimen suosion sekä lukuisten positiivisten arvostelujen ja käyttäjäarvioiden perusteella päädyimme itsekin tähän samaiseen tuotteeseen- eikä ole tarvinnut hetkeäkään katua (huom. en ole yhteistyössä Airxcelin kanssa; tämä on heidän mainiolle tuotteelleen täysin ilmaista pyyteetöntä mainosta). 

MaxxAir MaxxFan Deluxe 12V -tuulettimen ominaisuuksia:

  • integroitu sadesuoja, joka mahdollistaa tuulettimen käytön ja siten vanin ilmanvaihdon myös sadesäällä. Tämä on todella hyödyllinen ominaisuus ja ehdottomasti SUURI PLUSSA moniin kilpaileviin tuotteisiin nähden! Tuulettimessa on myös automaattinen sadetunnistin.
  • tuplaominaisuus: tuuletin pystyy paitsi “pumppaamaan” raitista ilmaa matkustamoon, myös imemään pois tunkkaista, kuumaa ilmaa sisätiloista.
  • kaikki toiminnot, kuten puhaltimen nopeus ja lämpötila, voidaan säätää sekä manuaalisesti että kätevästi kaukosäätimen avulla.
  • ylläpitää automaattisesti haluttua lämpötilaa
  • helposti irrotettava hyttysverkko
  • helppo asentaa; mukana tulee kaikki tarvittavat kiinnityselementit (tiivistysainetta lukuun ottamatta) sekä selkeät asennusohjeet
  • pienemmillä tehoilla käydessään tuuletin on hyvin hiljainen, lähes äänetön
MaxxAir MaxxFan -kattotuuletin pakun sisältäpäin kuvattuna.
MaxxAir MaxxFan Deluxe kaikilla herkuilla.

MaxxAir -tuulettimemme lukeutuu niihin tuotteisiin, jotka tilasimme hintasyistä Suomen ulkopuolelta. Päädyimme ostamaan tuotteen Camper Interiors UK -sivustolta, josta tilasimme itse asiassa paljon muutakin tarpeellista, muun muassa keittiön lieden ja altaan.

Maksoimme tuulettimesta toimituskuluineen 378 euroa. Suomessa saman tuulettimen hinta näyttäisi liikkuvan äkkiseltään tarkasteltuna 500 euron paikkeilla.

Asennustyön vaiheet

Ennen asennusta

Tuulettimen sijainti 

Edessä

Tuulettimen asennus matkustamon etuosaan lähelle ohjaamoa voi olla perusteltua joissain tapauksissa. Jos esimerkiksi retkeilyautossa on tarkoitus oleskella ja kokata talviolosuhteissa, voi olla hyödyllistä että liesituulettimen virkaa keittiössä toimittaa avoimen sivuoven / ikkunoiden sijaan kattotuuletin. Tällöin tuuletin kannattaa sijoittaa kaasulieden yläpuolelle.

Takana

Itse päädyimme sijoittamaan kattotuulettimen retkeilyauton takaosaan sänkymme yläpuolelle. Auton takaosassa on luonnostaan vähiten ilmankiertoa ja tuuletin täällä päässä pakua ehkäisee kostean tunkkaisen ilman pakkautumista asuintilojen takaosaan. Sängyn yläpuolella tuuletin auttaa tehokkaasti kontrolloimaan ”makuuhuoneen” lämpötilaa ja poistaa öisin ruumiinlämmön aikaansaamaa kosteutta.

Bloggaaja ja borderterrieri istuvat campervanin takaosan sängyn vaneerin päällä.
Melko tyypillinen ja käytännöllinen kattotuulettimen sijainti on retkiksen takaosassa sängyn yläpuolella.

Varsinkin jos retkeilyautosi on pidempää mallia, kannattaakin harkita sijoittavansa tuuletin auton takaosaan. Toisaalta miksi tyytyä joko-tai ratkaisuun…

Molempi parempi

Eteen vai taakse. Etkö osaa päättää? Jos haluat maksimoida ilmanvaihdon tehokkuuden ja budjetti sallii, valitse molemmat ja asenna tuulettimet sekä vanin etu- että takaosaan!

Kahden kattotuulettimen malli mahdollistaa hyvin tehokkaan ilmanvaihtojärjestelmän, jossa toinen tuuletin puhaltaa raitista ilmaa sisätiloihin ja toinen poistaa tunkkaista ilmaa ulos. Monet varsinkin pitkiä aikoja reissupakussaan oleskelevat sekä pidempien retkeilyautomallien omistajat ovat päätyneet hyvästä syystä tähän vaihtoehtoon.

Muista ottaa kattotuulettimien sijoittelussa ja suunnittelussa huomioon aurinkopaneelit ynnä muu katolla tarvittava tila! Jos suunnittelet paneeleiden ja tuulettimen lisäksi vaniisi esimerkiksi kattoterassia, tullee sinun tyytyä yhden tuulettimen malliin tai tinkiä terassisuunnitelmista.

Kattotuuletin sekä aurinkopaneelit ratkeilyauton katolla.
Ennen kattotuulettimen asennusta on hyvä varmistaa, että myös suunnitellulle määrälle aurinkopaneeleja jää tarpeeksi tilaa. Entäpä mahdollinen kattoteline?

Varaa kaikki tarpeellinen

Tässä projektin vaiheessa jos missä kannattaa pitää huoli siitä, että tarpeelliset työvälineet ja asennustarvikkeet ovat työhön ryhdyttäessä valmiina käden ulottuvilla. On turhauttavaa ajella lähimpään rautakauppaan vettä tihkuttaessa siinä vaiheessa, kun pakun katossa ammottaa halkaisijaltaan useiden kymmenien senttien mittainen aukko.

Me laadimme etukäteen listan eri asennuksen vaiheista tarvittavine työkaluineen. Tämä auttoi hahmottamaan kokonaisuutta paremmin ja pystyimme tsekkaamaan, että meillä varmasti on kaikki tarvittava kätemme ulottuvilla.

Tarvikkeet

  • MaxxAir MaxxFan Deluxe -tuuletin
  • Sikaflex 221 liima- ja tiivistemassa
  • butyyliteippi
  • pahvia
  • mastikteippi
  • valkoinen pohjamaali
  • valkoinen topcoat -maali
  • Dinitrol ruostesuoja-aine
  • ohuehkoa puulistaa
  • kynä / tussi
  • suojalasit
  • 100 mm Sikaflex multi seal -teippiä

Työkalut

  • pistosaha
  • pistosahanteriä
  • sähköpora
  • poranteriä
  • metalliviila
  • saumaruisku

Tässä työvaiheessa työskennellään vanin katolta käsin, joten myös tikkaat voivat olla mukava plussa!

Ford Transit -pakettiauton katolla työkalut ja asennettava kattotuuletin.
Asennusurakka lähtökuopissaan. Kuvassa näkyy mm. jäljempänä mainittava tuulettimen kehikko-osa sekä sen mittojen mukaan leikattu pahvinen sapluuna.

Huomioi sää

Tämä vaihe jos jokin kannattaa toteuttaa hyvän sään aikaan. Ennen tuulettimen paikoilleen asennusta vanin katossa tulee ammottamaan suuri neliönmuotoinen aukko; olisi kovin tympeää, jos sade ehtisi tätä kautta sisään ennen kun tuuletin on ehditty saada tiiviisti paikoilleen.

Neliönmuotoinen aukko campervanin katossa ennen kattotuulettimen asennusta.
Ehkä koko pakuprojektin kuumottavin hetki – onneksi taivas on sentään sininen.

Meillä ei ollut tässä vaiheessa projektia käytössämme autotallia, tai muuta katosta. Pidimmekin huolen siitä, että suoritimme oman urakkamme pilvettömänä aurinkoisena pitkäperjantaina.

Ja sitten toimeen!

Meidän kattotuulettimen asennusprojektimme sujui vaihe vaiheelta seuraavasti:

  1. Puhdistimme katon saippuavedellä. Tämä on hyvä vaihe pestä auton katto ja hankkiutua epäpuhtauksista eroon. Katonpesu voi tosin olla tarpeen toistaa myös asennusurakan päätteeksi.
  2. Leikkasimme pahvista tuulettimen mittojen mukaisen, neliön muotoisen sapluunan (engl. template).
  3. Teippasimme sapluunan katolle tuulettimelle varattuun paikkaan.
    Huom. Jotkut ovat päätyneet poraamaan / sahaamaan tuuletinaukon aukon sisäpuolelta käsin. Homma sujunee tarvittaessa sitäkin kautta, mutta meidän näkemyksemme mukaan tämä työvaihe on helpompi suorittaa katolta käsin, mm. työkalujen käyttömukavuus huomioon ottaen. Sisällä kattoa kohti kurottelemalla voi äkkiä alkaa särkeä paikkoja, ja voisin kuvitella että reiän sahaaminen tätä kautta on työläämpää ja epämukavampaa.
  4. Kiinnitimme sisätilojen kattoon tuulettimen alapuolelle muovipussin, jottei pieniä metallinosia päätyisi kattoaukkoa poratessa / sahatessa vanin sisätiloihin.
  5. Takaisin katolle. Henkeä pidätellen porasimme pienen testireiän jokaiseen pahvisapluunan osoittamaan kulmaan.
  6. Syvä henkäys. The point of no return.
  7. Seuraavaksi käytimme suurempaa poranterää suurentaaksemme testireikiä. Poranterän pitäisi olla tarpeeksi suuri kattoaukon sahaukseen käytettävää pistosahanterää varten.


    Päätimme käyttää kattoaukon sahaamiseen pistosahaa, joka lienee yleisin vaihtoehto. Jotkut puolestaan ovat päätyneet käyttämään tässä työvaiheessa kulmahiomakonetta. Hiomakoneen käyttö synnyttää kuitenkin kipinöitä ja pienien kuumien metallipalojen sinkoilemista ympäriinsä. Kuumat metallipalat olisivat myös voineet potentiaalisesti vahingoittaa aiemmin asennettua vanimme vinyylilattiaa, jos niitä olisi päätynyt vanin sisätiloihin. Myöskin kulmien leikkaus olisi hiomakonetta käyttäen ollut sahaukseen nähden haastavampaa. Kaiken kaikkiaan emme lähtisi suosittelemaan hiomakoneen käyttöä kattoaukon leikkaukseen.

  8. Poistimme pahvisapluunan ja loimme porattujen reikien ulkoreunoja myötäilevän neliön teippiä käyttäen. Tämä joitakin senttejä paksu teippi auttaa hahmottamaan sahattavaa aluetta; sahattaessa vanin ohut metallikatto heiluu suht voimakkaasti ja ohuella kynällä piirrettyjä viivoja on haastavampaa hahmottaa heiluvassa liikkeessä. 
    pora poraa reikää valkoisen pakettiauton katolla.

  9. Sahasimme tuulettimen aukon pistosahalla teipin sisäreunoja myötäillen, kunnes vajaan tunnin mittaisin urakoinnin jälkeen neliön muotoinen pala auton kattoa irtosi siististi paikoiltaan ja putosi sen alapuolelle asetettuun muovipussiin.

    Huom. Varmasti monelle itsestäänselvyys, mutta  käytä ehdottomasti suojalaseja tämän työvaiheen aikana! Metallia leikatassa pieniä metallin sirpaleita lentelee ilmassa, etkä todellakaan halua niiden päätyvän silmiisi.

  10. Hetki ihastella / kauhistella juuri tekemäämme aukkoa. Mielenrauhan vuoksi tässä vaiheessa voi testata, asettuuko tuulettimen kehysosa aukkoon oikeaoppisesti.
  11. Käsittelimme epätasaiset / terävät reunat viilalla ja sen jälkeen Dinitrol-ruostesuoja-aineella. Lopuksi viimeistelimme työnjäljen valkoisella pohjamaalilla sekä topcoat -maalilla.
  12. Vedenpitävän lopputuloksen varmistamiseksi tiivistimme tuulettimen ”kehysosan” reunat alapuolelta sekä mastikteipillä että varmuudeksi myös bitumisella tiivistysteipillä. Vedenpitävyyden varmistamiseksi meistä oli hyvä ratkaisu yrittää pelata tässä vaiheessa varman päälle.
  13. Kun tuulettimen kehikon pohja on tiivistetty, on aika asentaa kehikko-osa paikoilleen. Tämä on tärkeää saada millintarkasti kohdilleen! MaxxFan-tuulettimen kehyksessä on valmiit reiät ruuveja varten. Ennen kun ruuvasimme kehyksen paikoilleen, porasimme ruuvien kohdille kattoon reiät, jotka käsittelimme aiemmin mainitulla Dinitrolin ruostesuoja-aineella.
  14. Takaisin hetkeksi sisätiloihin. Liimasimme kattoluukun aukon ympärille kehikoksi ohuet puulistat, jotta katon läpi seuraavassa työvaiheessa porattavilla ruuveilla olisi sisäpuolella kattoa jokin kiinnityspinta.
  15. Ruuvinreikien ruostekäsittelyn sekä puulistojen asennuksen jälkeen ruuvasimme tuulettimen kehysosan / kehikon paikoilleen.
  16. Kehikon asetuttua täydellisesti paikoilleen olikin seuraavana vuorossa jo varsinaisen tuuletinosan asennus. Asetimme tuulettimen kehikon päälle ja ruuvasimme sen kiinni; tuulettimessa on valmiiksi merkattuna reiät tätä varten.

    Huom! Tuuletinosan tulee olla auki asennusvaiheen ajan, jotta sen näkee kiinnittää oikein kehikkoon. Samoin kannattaa varmistaa, että sähköjohdot on vedetty tuulettimen sisäpuolelle ennen sen paikoilleen ruuvaamista, jotta ne voidaan myöhemmin kytkeä sähköjärjestelmään.

  17. Tiivistimme tuulettimen kehikon reunat ja ruuvien kiinnityskohdat ulkoa käsin Sikaflex 221 liima- ja tiivistemassalla saumausruiskua käyttäen.
  18. Annoimme tiivisteen asettua noin vuorokauden ajan, jonka jälkeen testasimme kattoaukon vedenpitävyyden. Tässä vaiheessa tuuletinaukossa ilmeni pieni vuoto. Viimeistelimme tiivistyksen 100 mm Sikaflex multi seal -teipillä. Tämän jälkeen pisaraakaan ei ole vuotanut läpi!
  19. Kippistelimme ansaitut voiton oluset!
Teipillä tiivistetty kattotuuletin pakettiauton katolta kuvattuna.
Kuvassa näkyvä vihreä Sikaflex-teippi viimeisteli tiivistyksen. Tämän teippikerroksen jälkeen pisaraakaan vettä ei ole päätynyt tuuletinaukon kautta auton sisätiloihin.

Tässä vaiheessa tuuletin näyttää vielä keskeneräiseltä sisätiloista käsin. Tuulettimen mukana tulee auton sisäpuolelle kiinnitettävä valkoinen ”koristekehys”, lista, tai miksi sitä nyt kutsuisikaan. Kehys on helppo kiinnittää ruuveilla paikoilleen ja se tulee viimeistelemään sisätilojen lookin myöhemmin siinä vaiheessa, kun katon panelointi / muu päällystystyö tämän sallii.

pakun tuunaaja asentaa kattopaneelia ja kattotuuletinta auton sisätiloissa.
Tuulettimen viimeistely onnistuu siinä vaiheessa, kun katon panelointi ja sähkötyöt ovat edenneet tiettyyn pisteeseen.

Myös varsinaisten sähkötöiden aika koittaisi vasta myöhemmin. Koska meillä kuitenkin oli jo hupiakut valmiina, pystyimme kytkemään tuulettimen näihin ja tsekkaamaan sen toimivuuden. Oli palkitseva tunne, kun tuuletin hurahti vaivattomasti käyntiin!

Pääset lukemaan retkeilyauton sähköjärjestelmästä enemmän tästä postauksesta!

Aika, raha ja vaikeustaso

Kattotuulettimen asennustyöhön meiltä kului yksi kokonainen päivä. Kyseessä oli tähänastisista työvaiheista jännittävin ja tarkkuutta vaativin osio lähinnä kattoon porattavan / sahattavan reiän johdosta.

MaxxAir MaxxFan -tuulettimen mukana tulevat asennusohjeet ovat selkeät ja helppotajuiset (ulkomailta tilattaessa voi kylläkin olla, ettei suomenkielisiä ohjeita ole saatavilla), ja näitä seuraamalla homma onnistui hyvin – huolimatta siitä, että kuulin muutoin niin rauhallisen ja kärsivällisen Craigin suusta projektin ensimmäiset “f*ck off!” -sadatukset hänen jutellessaan tuulettimelle asennustyön aikana. 

Tuulettimen lisäksi tähän projektin vaiheeseen ei uponnut juurikaan rahaa – varsinkin jos omistat valmiiksi tai sinun onnistuu lainata asennuksessa tarvittavat työkalut. Kaiken kaikkiaan tuulettimen asennusvaihe tuli kustantamaan meille työkalut poislukien reilu 400 euroa.

Hymyilevä bloggaaja ja campervanin kattotuuletin.
Kattotuulettimen hinta voi ostohetkellä kirpaista, mutta tässä tapauksessa hankinta on hintansa väärti. Laadukas kattotuuletin lisää asuinmukavuutta siinä määrin, että se maksaa kyllä itsensä takaisin!

Toivottavasti tästä postauksestani oli hyötyä pakuprojektisi toteutuksessa! Muista pakuprojektimme vaiheista pääsee lukemaan oheisista postauksista: 

Lattian rakennus

Sängyn rakennus

Seinien eritys ja panelointi

Retkeilyauton pohjaratkaisu ja sisätilojen suunnittelu

Sähköjärjestelmän perusteet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *