Bloggaaja ja borderterrieri retkeilyauton sängyllä, maisema taustalla.

Vanlife-arjen pelastajat

Pieniä suuria arjen asioita 

Olemme reissanneet Suomessa ja Euroopassa jo viisi kuukautta.

Tässä vaiheessa uusi, liikkuva arki on jo ehtinyt asettua omiin uomiinsa. Päivittäiset reissurutiinit ovat käyneet tutuiksi ja mukana kulkevat tavarat ovat löytäneet kukin melkolailla oman paikkansa. 

Tässä ajassa olemme havainneet, mitä asioita emme ennakko-odotuksista poiketen näytä matkallamme niinkään tarvitsevan. Sanoimme vastikään hyvästit muovinkeräyspisteellä pastasiivilälle, joka oli lojunut koko tämä ajan tilaa vieden käyttämättömänä keittiön kaapissamme.

Ennen kaikkea olemme kuitenkin saaneet huomata, mitkä asiat helpottavat reissuarkeamme huomattavasti.

Tässä postauksessa esittelen 15 reissukotimme ja vanlife-arkemme luottotuotetta sekä jokapäiväistä elämäämme hyödyttävää ratkaisua. 

Mikään tässä postauksessa mainittu mukavuus ei liene sinänsä riippumattoman vanlife-reissaajan elämän varsinainen perusedellytys (kuten aurinkopaneelit, vesisäiliö, tai mukava sänky). Olemme kuitenkin havainneet näistä jokaisen tekevän tien päällä elostamme omalta osaltaan helpompaa, mukavampaa, tai huolettomampaa.

1. Park4night -sovellus 

Tämä sovellus on lähes korvaamaton apu jokapäiväiseen reissurutiiniimme, eli puskaparkin tai muun majapaikan löytämiseen. 

Sovellukseen on merkitty kartalle käyttäjien sekä palveluntarjoajien toimesta leirintäalueita, matkaparkkeja, parkkipaikkoja sekä puskia luonnonhelmasta. Käyttäjiltä saadut arviot lukemalla on yleensä helppo arvioida, soveltuuko kyseinen spotti juuri meidän tarpeisiimme. 

Puskaparkkimaisemaa vuonolle päin retkailyauton avonaisista takaovista.
Puskassa vuonon varrella Pohjois-Norjassa.

Jotkin paikat jätämme suosiolla kokonaan väliin. Esimerkiksi sellaiset, joista yksi tai useampi käyttäjä on raportoinut, että tyytymätön maanomistaja tai poliisi on häätänyt heidät tiehensä. Tai että heidän autoonsa on kyseisessä parkissa murtauduttu.

Sovellus on Euroopan laajuisesti hyvin tunnettu. Näin sesongin ulkopuolella suosituimmissakin sovelluksen osoittamissa spoteissa on kuitenkin yleensä riittänyt hyvin tilaa. Kesäkuukausina tilanne saattaa olla toinen ja parhaat sovelluksen osoittamat ”puskat” täyttyvät usein hyvissä ajoin. Saimme tästä esimakua heinäkuussa Lofooteilla matkatessamme. 

Hyvin valitettava lieveilmiö on myös roskien, etenkin vessapaperin, löytyminen luonnonhelmassa sijaitsevien suosittujen puskaparkkien lähettyviltä. 

Toivonkin hartaasti, että kaikki tien päällä reissaajat sitoutuisivat tähän hyvin simppeliin, mutta samalla äärimmäisen tärkeään sääntöön: Ei sotketa luontoa ja samalla tahrata matkailuautoilijoiden mainetta yhtään enempää. Huolehditaanhan varmasti jokainen omalta osaltamme – ja mieluiten myös sen aiemman, ajattelemattoman vierailijan osalta – ettemme jätä ympäristöön roskia, tai muita jälkiä vierailustamme!

2. Diesel-lämmitin 

Olin aluksi epävarma, tarvitsemmeko kyseistä mukavuutta ollenkaan vaniimme. Tarkoituksemme kun on viettää vuoden kylmimmät kuukaudet kaukana Suomesta, auringon alla etelän lämmössä. 

Samalla kyseessä on suhteellisen hintava investointi ja lämmittimen asentamisprosessi tulisi olemaan melko työläs ja tarkkuutta vaativa tehtävä. Siispä ihan puhtaasti varmuuden vuoksi -periaatteella emme tahtoneet lähteä lämmitintä hankkimaan ja asentamaan.

ONNEKSI päädyimme lopulta pohdinnan jälkeen varustamaan vanimme Eberspacher Espar Airtonic D2 diesel-lämmittimellä! Vaikka päivät olisivatkin olleet mukavan lämpöisiä ja aurinkoisia, yölämpötilat ovat usein hiponeet vaikkapa täällä syksyisessä Ranskassa lähellä nollaa.

Kuurainen maa ja Ford Transit -retkeilyauto taustalla.
Muutama päivä sitten Pyreneiden vuoristossa herätessämme oli maa kuurassa. Diesel-lämmitin on näiden huurteisten aamujen todellinen pelastaja.

Matkustajan etuistuimen alle asennettu lämmitin on ollut etenkin kylmien aamujen pelastus. Lämmitin on helppo napsauttaa päälle seinään kiinnitetystä kontrollipaneelista. Siinä on myös kätevä ajastustoiminto. 

Vanlife hack: Olen keksinyt käyttää lämmintä ilmaa ulos hönkivää Diesel-lämmitintämme myös hiustenkuivaajana. Toimii!

Diesel-lämmittimen asennus oli pakuprojektimme yksittäisistä työvaiheista sieltä työläimmästä ja tarkkuutta vaativimmasta päästä. Vaivannäkö kuitenkin todellakin kannatti! Tilasimme lämmittimen Ebaysta ja se kustansi noin 750 euroa. Hinta-laatusude kohtaa tämän lämmittimen tapauksessa erinomaisesti. 

3. Lämpimät sukat

Lattialämmityksen puuttuessa sekä öisin jalkojen ollessa lähes kosketuksissa kylmän ikkunan kanssa, lämpimät (villa)sukat ovat ehdottomasti yksi vanlife-arjen pelastajista! Itselläni on käytössä olosukkina useampi pari merinovillasukkia. 

Merinovillasta puheen ollen; lämmin, pehmeä ja hajuja hylkivä merinovilla soveltuu ominaisuuksiltaan erinomaisesti vaihteleviin sääoloihin – ja siten myös retkeilyyn ja vanlife-elämäntyyliin!

Merinovillasukat vasten retkeilyauton paneeliseinää.

Merinovillaista vaatetta tarvitsee pestä vain harvoin – usein pelkkä tuuletus riittää. Tämä tekee materiaalista erityisen huolettoman.

Luonnonkuituinen materiaali pitää kropan tehokkaasti lämpimänä, eikä siitä irtoa mikromuovia synteettisten tekstiilien tavoin. Se myös hengittää, eikä tunnu kylmältä kosteissakaan olosuhteissa. Käyttöikänsä loppuun tulleen merinovillavaatteen voi hävittää kompostissa. 

Vaatekaupoilla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että valitsee ehdottomasti eettisen, mulesing-vapaan merinovillatuotteen. Mulesing-vapaasta villasta kertovat vaatteen yhteydessä mainitut standardit ja sertifikaatit. 

4. Lämmin ja mukava kerrasto

Monikäyttöinen, lämmin ja huoleton oloasu aamuihin, iltoihin ja öihin on vanlifen ihan MUST! Itselläni on päivittäisessä käytössä – varsinkin nyt viileään vuodenaikaan – Kari Ttraan merinovillapaita sekä tekniset pitkikset. Näistä en luovu!

Bloggaaja oloasussaan sängyllä kahvikuppi kädessään.
Monikäyttöinen kerrasto on reissun luotto-oloasu. Lisäksi se helpottaa viileään syyssäähän kerrospukeutumista.

Craig puolestaan pukeutuu yö- ja oloasunaan ensimmäisenä Suomi-talvenaan joulupukilta lahjaksi saatuun Rukan tekniseen kerrastoon. Eipä pukki tuolloin arvannut, miten hartaasti tällä lahjalla tulisi olemaan vielä käyttöä.

5. Mutteripannu ja aamukahvit

Rakastan hitaita, kahvintuoksuisia stressittömiä aamuja. Ei ole montaa vanissa elettyä aamua (lieneekö yhtään), jota emme olisi aloittaneet mutteripannukahveilla. 

Mutteripannu ja kuksa lankun päällä aamuauringossa meren rannalla.
Elokuinen aamukahvituokio Porvoon Köttbodassa.

Asiansa ajavan mutteripannun ei tarvitse maksaa maltaita. Omamme hankimme muistaakseni Porvoon Citymarketista parilla kympillä. 

Pannu on suht pieni, mutta samalla meille sopiva. Yhdellä kerralla se keittää kahden kuksan mitallisen kahvia. Santsiannos keittyy kaasuliedellä tarvittaessa – eli useimpina aamuina – hyvinkin nopeasti.

Kuksa ja aamukahvi retkeilyautossa nautittuna.
Aamun käynnistys meneillään.

6. Lukuisat seinähyllyt ja koukut

Tätä vinkkiä voin suositella kaikille pakuprojektinsa kanssa häärääjille sekä retkeilyautoaan pitkän matkan tekoa varten varustaville: Pyri maksimoimaan säilytystilat! 

Käytä luovuutta ja tähtää siihen, että mahdollisimman moni asia on helposti käden ulottuvilla, mutta samalla tukevasti kiinnitettynä. Me olemme lisänneet retkeilyautoomme säilytysratkaisuja, kuten erilaisia hyllyjä. pussukoita ja koukkuja, pitkin matkaa.

Retkeilyauton seinälokeroita.
Keittiö- ja siivoustarpeita kätevästi käden ulottuvilla. Vasemmanpuoleinen kangaslokerikko on Ikeasta, sinisen lokerikon Craig nikkaroi meille ylijäämä MDF-levystä.
Puunoksasta tehty avainnaulakko.
Vanin avaimet sekä minitaskulamppu pysyvät aina tallessa ja helposti saatavilla, kun ne roikkuvat tässä itse tehdyssä avainnaulakossa.
Retkeilyauton keittiön magneettitelineitä tykötarpeineen.
Myös magneettipinnat kannattaa hyödyntää säilytysfasiliteettien suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan.
Korvakuulokkeet roikkumassa naulakosta.
Korvakuulokkeemme ovat löytäneet paikkansa makuuhuoneesta. Craigin koukussa riippuu lisäksi Yllläkseltä hankittu ja kaiverrettu nimikkopuukko.
Naulakko, josta roikkuu flexi-talutushihna.
Lisää monikäyttöisiä koukkuja.

Ikea on osoittautunut näissä säilytysratkaisuissa, jollei nyt varsinaiseksi aarreaitaksi, niin vähintäänkin hinta-hyöty -suhteeltaan mainioksi myymäläksi erilaisten kevyiden ja vähän tilaa vievien säilytyselementtien metsästykseen.

Ikean seinähyllyt retkeilyauton keittiössä.
Nämä Ikean kolmen euron Bekväm-maustehyllyt ovat Instagramin perusteella pakun tuunaajien luottotuote ympäri maailmaa – ja syystäkin!
Retkeilyauton makuuhuoneen seinähylly.
Tämä Ikean maustehylly toimittaa makuuhuoneessa “yöpöydän” virkaa.
Ikean Nereby-lokerikko retkeilyauton makuuhuoneessa.
Myös Ikean Nereby-lokerikot ovat kevyitä ja käteviä säilytystilan tuojia.
Ikean Nereby-säilytyslokero kenkätelineenä.
Samainen Nereby-lokerikko taipuu myös kenkätelineeksi.

7. Pattereilla toimivat sekä USB-ladattavat valot

Vanimme ensisijaisena valonlähteenä toimii kuusi kappaletta 12v LED-valaisimia. Ne saavat energiansa aurinkopaneelien kautta. 

Lisäksi meillä on LED-valojamme täydentämässä muutama USB-ladattava sekä paristoilla toimiva valonlähde.

Varsinkin makuuhuoneen puolella on kätevää, kun saatavilla on tarvittaessa myös himmeämpää tunnelmavalaistusta sekä pienempää lukuvaloa, joiden sammuttamiseksi ei tarvitse könytä sängystä ylös valokatkaisimelle (koska etäisyydethän ovat retkeilyauton sisällä tunnetusti valtavia…).

Värillinen valokäynnös retkeilyauton makuuhuoneessa.

Nämä makuuhuoneen valoköynnökset löytyivät hyvin edullisesti Flying Tiger-myymälästä, olisivatkohan kustantaneet vitosen. Edullisesta hinnastaan huolimatta ne ovat osoittautuneet täysin asiansa ajaviksi. 

Yksi paristoarsenaali antaa valoille kohtuullisen pitkän käyttöiän. Olemme tainneet vaihtaa paristot puolitoista vuotta sitten hankittuihin ja suht ahkerasti käytössä olleisiin valoihimme tähän mennessä kerran.

Bloggaaja ja retkeilyauton makuuhuoneen valoköynnös.
Kesällä 2020.

Ruokailupöydän / Craigin etätyöpisteen yläpuolella meillä on USB-ladattava, kosketuksesta aktivoituva 2W LED-valaisin. Magneetilla kiinnittyvässä valaisimessa on kolme eri kirkkaustasoa. Valo on käytössä erityisesti myöhään iltaisin ja varhain aamulla työskentelyvalona. 

Craig työskentelee läppärillä LED-valaisimen alla.
Amazonista tilattuna tätä kätevää, kuvassa näkyvää valaisinta irtosi kolmen kappaleen paketti noin seitsemän euron hintaan.

8. Ponchopyyhe

Ponchopyyhkeet ovat super käteviä ja monikäyttöisiä. Ne ovat kuin pyyhkeen ja oloasun yhdistelmä – pyyhe, jonka voi pukea yllensä. 

Ponchopyyhe paitsi kuivaa märän ihon, myös lämmittää kroppaa. Lisäksi se helpottaa uima-asun vaihtoa biitsipäivinä rannalla. 

Oma Vividan ponchopyyhkeeni on kerrassaan ihana! Se on nopeasti kuivuva, miellyttävän tuntuinen ja pehmeä iholla. Paitsi että tämä ekologisesti valmistettu monikäyttöinen poncho kuivattaa ja lämmittää, käy se melkeinpä oloasusta.

Bloggaaja Vividan pyyheponcho päällään merenrannalla.
Ponchopyyhkeessä chillailua Rambergin rannalla Lofooteilla.
Craig ajamassa retkeilyautoa pyyheponcho yllään.
Reinebringenin vaelluksella Lofooteilla saimme vettä niskaan saavista kaatamalla. Matka jatkui eteenpäin sinä iltana ponchopyyhkeisiin kääriytyneinä. 

9. Vesipullot

Sekä minä että Craig hörpimme päivän aikana vetemme vesipulloistamme. Mukeja tai laseja meillä ei vedenjuontiin käytetä oikeastaan lainkaan.

Itselläni on käytössä kolme vesipulloa eri puolilla vania – jotta vettä on aina lähistöllä kätevästi saatavilla (niistä etäisyyksistä kun oli puhetta jo aiemmin).

Tähän mennessä hanavesi on ollut juomekelpoista kaikkialla Euroopassa missä sitten olemmekin reissanneet. Siten vesipullomme on ollut helppo täyttää paitsi omasta hanastamme, myös lähes mistä tahansa vastaan tulleesta vedenottopisteestä. 

Täyttämällä kestovesipullomme uudelleen ja uudelleen säästämme paitsi rahaa myös luontoa. Kaupan pullovettä emme ole vielä kertaakaan ostaneet.

Vesipulloja retkeilyauton pöydällä.

Siltä varalta, että törmäämme jossain vaiheessa juomavedeksi kelpaavan hanaveden saatavuusongelmiin, meillä on mukanamme kaksi kappaletta Lifestraw-juomapulloja.

Näissä pulloissa on sisäänrakennettu suodatin, joka puhdistaa veden bakteerit, parasiitit ja mikromuovit 99,9999 %:sti. 

Pullo on toimivaksi testattu: Latinalaisessa Amerikassa reppureissatessani nautin kuukausi tolkulla päivittäin, kertaakaan sairastumatta, Lifestraw-pulloni suodattamaa paikallista hanavettä – jota ei todellakaan suositella juotavaksi sellaisenaan. 

10. Thermomatto

Auton tuulilasiin sekä ohjaamon sivuikkunoiden sisäpuolelle imukuppien avulla kiinnitettävä thermomatto on osoittautunut todella hyödylliseksi. Eristeverho suojaa kotimme sisätiloja sekä kuumalta että kylmältä ulkoilmalta – ja näiden lisäksi myös sivullisten katseilta.

Löysimme omamme, erityisesti Ford Transiteille mitoitetun thermomaton Ebaystä. Hinta oli joitakin kymppejä. Suomalaisella sivustolla vastaavaa tuotetta kaupitellaan näemmä 90 euron hintaan, mutta me tosiaan maksoimme korkeintaan puolet kyseisestä summasta.

Ford Transit parkkeerattuna Mont Blanc-vuoren kupeeseen Ranskan Alpeilla.
Thermomatto toi kaivattua lisäeristettä ikkunoihin esimerkiksi täällä Mont Blancin kupeessa Ranskan Alpeilla yöpyessämme. Yölämpötila laski lokakuisena yönä hieman pakkasen puolelle.

11. Ekopesuaineet

Yhtenä ohjenuoranamme on elää mahdollisimman luonnonmukaista ja ympäristöä vähän kuormittavaa arkea. 

Useimmat normi tiski- ja puhdistusaineet sisältävät myrkyllisiä kemikaaleja sekä mikromuovia. Emme tahdo, että tällaisia haitallisia aineita päätyy käyttömme seurauksena luontoon.

Shampoo, hoitoaine, kasvojenpuhdistusaine, pyykinpesuaine, astianpesuaine, yleispuhdistusaine… kaikki nämä vanlife-arjessa käyttämämme puhdistustuotteet ovat luontoystävällisiä, eläinkokeettomia ja biohajoavista kasvipohjaisista ainesosista valmistettuja. 

Ekologisia, luontoa kunnioittavia puhdistustuotteita on nykyisin laajasti saatavilla ihan perus marketeissakin. Näiden tuotteiden valmistuksessa mennään aina luonto, eläinten hyvinvointi sekä ihmisten terveys edellä. 

Ekopesuaineita ja -puhdistustuotteita retkailyauton pöydällä.
Osa tämän hetken ekologisista luottotuotteistamme kodin puhtaanapitoon sekä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen: Famon shampoo- ja hoitoainepalat, Ecoverin astianpesuaine, Dr. Brennerin 18-in-1 yleispuhdistusaine, Methodin yleispuhdistusaine, sekä Avrilin kasvojenpuhdistusaine.

12. Kilinä- ja kolinavapaat astiat ja aterimet

Liikkuvassa minikodissa kannattaa suosia ”hiljaisia”, kestäviä ja monikäyttöisiä astioita ja aterimia. Esimerkiksi bambu ja komposiitti ovat meillä osoittautuneet toimiviksi materiaalivalinnoiksi. Aamukahvimme nautimme aina omista nimikkokuksistamme.

Sen sijaan lasiset, keraamiset, ynnä muut raskaat ja helposti särkyvät astiat kannattaa jättää suosiolla kokonaan matkasta. 

Komposiittiastioita ja -aterimia retkeilyauton pöydällä.

Point Virgule -merkkiset ruokailulautasemme ovat ekologista komposiittimateriaalia. Nämä pääosin ylijäämäbambukuidusta valmistetut luonnonkuituastiat ovat hyvin kevyitä, kestäviä, helposti putsattavia, eikä niihin imeydy ruoasta nesteitä tai mehuja. Uuniin tai mikroon nämä astiat tosin eivät sovellu, mikä ei kuitenkaan meidän retkikeittiössämme haittaa.

Viinilasi ja taustalla suomalainen kesäinen järvimaisema.
Myös skumppa- ja viinilasimme ovat kestäviä, muovisia matkaversioita.
Retkeilyauton astiastoa pöydän päällä.
Pyri ajattelemaan ekologisesti. Vältä kertakäyttöastioita ja varusta niiden sijaan matkakotisi pitkäikäisillä sekä monikäyttöisillä astioilla ja aterimilla. 

13. Taskulamppu / otsalamppu

Puskaparkissa on usein säkkipimeää. Helposti käden ulottuvilla oleva taskulamppu helpottaa muun muassa koirien myöhäisillan ulosvientiä, tai yöllistä puskapissareissua.

Retkeilyauto kuun valossa luonnonhelmassa.
Toisinaan taskulampun virkaa on toimittanut taivaalla loistava täysikuu.

14. Hyttysoviverho magneeteilla

Hyttysoviverho on kesän camping-kauden ykköstuote, kun autoa halutaan tuulettaa, mutta samalla pitää pienet kutsumattomat vierailijat loitolla.

Verho estää suht tehokkaasti hyttysten ja muiden ötököiden pääsyn vanin sisätiloihin. Ovesta kuljettaessa kaksiosainen oviverho sulkeutuu kätevästi magneettien ansiosta automaattisesti.

Luulin, että oviverho olisi hyödyksi lähinnä Suomen verenhimoisilta sääskeiltä suojautumisessa. Mutta kappas, riittäähän niitä kaiken maailman lentäviä itikoita, paarmoja ja herhiläisiä muuallakin. Ensimmäistä kertaa oviverhosta oli suurta hyötyä heinäkuussa Pohjois-Norjassa Senjan saarella, jossa kohtasimme varsinaisen paarmainvaasion. 

Retkeilyauton avonainen sivuovi, borderterrieri ja hyttysoviverho.

Hankimme oman oviverhomme edullisesti Motonetistä. Paikallinen porvoolainen ompeluliike Nappi-Aitta fiksasi verhot meille sopiviin mittoihin.

15. Kauneusnurkka

Tämä on puhtaasti oma, henkilökohtainen arjen mukavuuteni – Craig ei pääse nauttimaan kauneusnurkkani antimista.

Vanlife-arjen alussa oli hieman hakemista sen suhteen, missä ja miten suorittaisin päivittäiset kauneusoperaationi kaikista kätevimmin. Kasvojenpesu pitää tietty hoitaa siellä missä hanakin, mutta voiteiden, hiustuotteiden sekä meikkien sijainti haki aluksi hieman paikkaansa.

Lopulta kauneussalongikseni valikoitui auton etuistuin – useammastakin eri syystä. Ensinnäkin, kaikki päivittäiset ihonhoitotuotteeni mahtuvat samaan kätevään… kaukaloon? (Lieneeköhän Ford suunnitellut tämän alunperin jonkin sortin juomapullo- tai työkalukoteloksi…). 

Kosmetiikkatuotteita retkeilyauton etuosan lokerossa.

Toiseksi, hansikaslokeron yläpuolella on täydellinen meikkipussin mentävä syvennys. Säilytän samassa syvennyksessä myös matkakoon hiusharjaani sekä käsipeiliä.

meikkipussi auton etuosan säilytyslokerossa.

Bloggaaja ja käsipeiliselfie.

Kolmanneksi, auton ohjaamo tarjoaa parhaan päivänvalon muun muassa kevyen päivämeikin tekoon – silloin kun kyseiseen operaatioon jaksaa vaivautua. 

Kuivashampoo ja hiuslakka mahtuvat kätevästi sivuoven säilytyslokeroon. Samaiseen lokeroon on muuten sullottuna pari kolme takkiani, joista on kätevä heittää niskaansa aina tilanteeseen ja säätilaan sopivin vaihtoehto. 

Näiden lisäksi säilytyskaappimme ylähyllyllä on oma tilansa kaikille ei-päivittäisille ihonhoito-, hius-, sekä kosmetiikkatuotteille. 

Kosmetiikkaa säilytyskoreissa retkeilyauton kaapin ylähyllyllä.

Bonusniksi: Viilennyskaukalo juomapullolle

Kuulun siihen ihmistyyppiin, jolla on pakko olla nukkumaan mennessään vesipullo jossain käden ulottuvilla. Siltä varalta, että yön aikana pitää ottaa hörppy. Mikään ei ole turhauttavampaa, kun herätä keskellä yötä suu kuivana ja kammeta itsensä ylös keittiöön vettä hakemaan (nukun reilu metrin päässä keittiön vesihanastamme, mutta silti!).

Makuuhuoneemme seinäpaneelin ja ikkunan välisessä raossa, aivan tyynyni vieressä, on täydellinen vesipullon mentävä aukko. Vesi pysyy tässä kolossa ihanan viileänä, toisinaan suorastaan jääkylmänä läpi yön. 

Sininen juomapullo seinäpaneelin ja ikkunan välisessä raossa.

Tämä ei ollut mikään ennalta mietitty ratkaisu vanin sisustusratkaisuja suunniteltaessa. Jotkin kätevät pienet yksityiskohdat saattavat näemmä syntyä ihan vahingossakin!

2 thoughts on “Vanlife-arjen pelastajat”

  1. Vitsit että näitä juttuja retkeilyautossa asumisesta on kiva lukea, vaikka edes lomailu matkailuautossa – saati sitten eläminen – ei kuulu omiin suunnitelmiin. Varsinkin tällaiset niksijutut, tilankäyttöratkaisut yms. on ihania!

    Mietin jo, kuinka hyvin nuo parvekkeellamme olevat viinilaatikoista tehdyt seinähyllyt sopisivat matkailuautoon. 😀 Laatikoissa on semmoiset liu’utettavat kannet, eli seinälle laitettuina ne ovat liukuovikaapit! Hoksasin pian, että ovet vaativat kyllä liikaa tilaa sivusuunnassa avautuakseen… Sitten tajusin, että mietin tässä ratkaisuja matkailuautoon, jota minulla ei ole. 😂

    1. Kiitos Kati – todella kiva kuulla, että retkeilyautossa asumista ja reissaamista käsittelemäni jutut ilahduttavat!

      Omassakin tapauksessa matkailuautoprojekti alkoi haaveilusta ja sisätilojen sisustussuunnittelusta – jo paljon ennen kuin Transitimme saapui taloon ja varsinaisen projektin alkua. Jotkin ideat toteutuivat ja toiset taas osoittautuivat liikaa tilaavieviksi / epäkäytännöllisiksi. Jatka toki mielikuvaharjoittelua – ja kuka tietää, ehkä jokin päivä pääset vielä sisustusideoitasi toteuttamaankin! 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *