Reissaaja kukkulan laella Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Mistä paras matkavakuutus elämäntapareissaajalle?

Tämä postaus sisältää mainoslinkkejä (merkitty *tähdellä).

Huom! Tässä postauksessa esitetyt tiedot eri vakuutustuotteista ja niiden korvausmääristä, -ehdoista ynnä muista ominaisuuksista ovat esimerkinomaisia, eivät täydellisiä, ja ehdot ovat voineet tämän postauksen julkaisun jälkeen myös muuttua. Tarkista aina vakuutusehtosi ja etenkin se, minkä tyyppiset tapahtumat on suljettu pois korvattavien vahinkojen piiristä, oman vakuutusyhtiösi vakuutusesitteestä, vakuutusehdoista ja omasta vakuutuskirjastasi.

Postausta on päivitetty 2.3.2024: Lisätty kokemus SafetyWing-matkavakuutuksen korvausprosessin toimivuudesta akuutin viisaudenhampaan poiston tarpeen yhteydessä.

Postausta on päivitetty 20.3.2024: Lisätty tieto SafetyWingin Nomad-vakuutuksen omavastuuosuuden poistumisesta, hintamuutoksesta sekä mahdollisuudesta liittää vakuutukseen muun muassa elektroniikan varkausturva ja vaarallisten lajien sporttiturva!

Miksi matkavakuutus?

Olen tähän mennessä reissannut 54 maassa ympäri maailmaa. Olen muun muassa seikkaillut Amazonin viidakossa, vaeltanut Perun vuoristossa, hypännyt tandemhypyn 4000 metristä Uudessa-Seelannissa, sukeltanut Hondurasissa, patikoinut islantilaisella jäätiköllä ja alamäkipyöräillyt maailman vaarallisimpana pidetyn tien, the Yungas Roadin, Boliviassa.

Skydive-tandemhyppy Uudessa-Seelannissa.
30-vuotissyntymäpäivälahja itselleni: tandemlaskuvarjohyppy 4000 metristä Uuden-Seelannin Queenstownissa.

Nykyisin matkustaminen on itselleni paitsi rakas harrastus ja loma-aktiviteetti, myös elämäntapa. Olemme yhdessä kumppanini Craigin ja koiriemme Torreksen ja Vascon kanssa reissanneet edelliset reilut kaksi vuotta retkeilyautossamme ympäri Eurooppaa.

Vanlife-reissaaja reissupakun ovella Skotlannin vehreissä maisemissa.
Nykyisin kotimme kulkee reissuillamme kätevästi mukana!

Kuten tutuissa ja turvallisissa arjen askareissakin, myös maailmalla reissatessa voi sattua ja tapahtua: viheliäinen tauti (kuten ärhäkkä vatsavirus tai denguekuume) iskee, joudut osalliseksi liikenneonnettomuuteen, nyrjäytät nilkkasi patikointiretkellä, tai matkatavarasi eivät koskaan saavukaan perille määränpäähän.

Muun muassa näiden ja lukemattomien muiden tilanteiden varalle turvaa ja mielenrauhaa matkalle tuo matkavakuutus. Matkavakuutuksesta puhuttaessa kannattaa muistaa erottaa toisistaan:

Matkustajavakuutus

Tämä vakuutus liittyy matkustajan henkilökohtaiseen turvaan ja korvaa matkustajalle itselleen tapahtuvat vahingot – kuten sairaanhoitokulut sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Usein nämä lääkäri- ja sairaanhoitokulut korvataan ilman omavastuuta tai euromääräistä ylärajaa. Korvausta voi saada myös matkalla sattuneen tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta ja tapaturmaisen kuoleman varalta.

SafetyWing -matkavakuutuskortti.
Vakuutusyhtiöt tarjoavat perinteisesti vakuutetulle mukaan matkalle kortin, jota näyttämällä sairaala tai lääkäriklinikka saa tiedon siitä, missä vakuutusyhtiössä matkustajan vakuutus on. Näin klinikka voi joissain tapauksissa laskuttaa hoitokulut suoraan vakuutusyhtiöltä.

Matkustajavakuutuksen avulla matkustaja voi päästä kotimaahansa hoidon pariin esimerkiksi ambulanssilennolla, jos matka keskeytyy akuutin sairauden tai vakavan tapaturman takia. Lisäksi matkustajavakuutus tuo tyypillisesti turvaa matkan peruuntumisen, keskeytymisen tai myöhästymisen varalle.

Alamäkipyöräilijä The Yungas Road -tiellä Boliviassa.
Monet niin sanotut riskialttiit lajit, kuten laitesukellus, liitovarjoilu, benjihypyt, vuorikiipeily ja alamäkipyöräily, on suljettu tyypillisesti pois matkavakuutusten korvauksen piiristä. Tällaisten lajien harrastamista varten tulee hankkia erillinen lisäturva – joskus sellaisen saa hankittua suoraan aktiviteetin järjestäjätaholta. Kuva alamäkipyöräilyreissulta Bolivian pahamaineisella The Yungas Roadilla.

Matkatavaravakuutus

Matkatavaravakuutus puolestaan antaa turvaa, jos matkatavarat varastetaan, rikkoutuvat, tai myöhästyvät. Matkatavaravakuutuksen tarpeellisuus ja enimmäiskorvausmäärä kannattaa harkita sen mukaan, kuinka paljon ja kuinka arvokasta omaisuutta matkallaan kuljettaa mukanaan.

Reissupakun tavaratila.
Reissupakumme on myös kotimme, ja siksi meillä kulkee mukanamme jos jonkinlaista tavaraa. Matkatavaravakuutuksemme on mitoitettu tämän mukaisesti.

Matkatavaravakuutukseen sisältyy tyypillisesti myös matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutus, joten jo tästäkin syystä matkatavaravakuutus yleensä kannattaa. Matkavastuuvakuutuksesta voi hakea korvausta, jos matkustaja joutuu matkan aikana lain mukaan korvausvelvolliseksi ulkopuoliselle henkilö- tai omaisuusvahingosta (esimerkiksi huolimattomuudella aiheutettu pyöräilyonnettomuus).

Tällaiset korvaukset voivat nousta varsin suuriksikin. Esimerkiksi Pohjolan matkavastuuvakuutuksen enimmäiskorvausmäärä on itselläni reilut 210 000 euroa.

Onko matkavakuutus välttämätön?

Toisinaan (onneksi harvemmin!) kuulee niistäkin, jotka reissaavat jatkuvasti ilman minkäänlaista vakuutusturvaa. Tällöin voi vain toivoa, ettei pahin riski tällaisten uhkarohkeiden reissaajien tapauksessa realisoidu.

”Pahimman päivän varalle” säästötilille kerrytetystä puskurista on harvoin riittävää hyötyä, jos vaikkapa henkeä uhkaavan sairastumisen tai onnettomuuden tapauksessa on matkustettava ambulanssilennolla Suomeen toiselta puolen Eurooppaa (saati maailmaa) kiireellistä hoitoa saamaan.

Itselläni ei kävisi mielessäkään reissata ilman kattavaa matkustajavakuutusta. Reissuomaisuuteni tuhoutuminen ilman matkatavaravakuutusta ei vielä saattaisi itseäni vararikkoon, mutta vaikkapa helikopterikuljetus yksityissairaalaan kiireelliseen leikkaukseen, saati yksityislento Suomeen (tai todennäköisesti pelkkä operaatio sveitsiläisellä yksityisklinikalla) syöksisi henkilökohtaisen talouteni perikatoon.

Huom! Useat matkavakuutukset ovat voimassa myös Suomeen suuntautuvilla matkoilla, kun matkan kohde on vähintään 50 kilometrin päässä kotoa.

Mitä kauempana kotoa ollaan, sitä tärkeämpää mukana reissussa on olla vähintäänkin matkustajavakuutus – mutta kyllä sen olemassaolo tuo ihan Euroopan rajojen sisäpuolellakin huomattavaa lisäturvaa, mielenrauhaa ja parhaimmassa (tai siis pahimmassa?) tapauksessa jopa satojen tuhansien eurojen säästöt.

Matkailija Perun vuoristossa järvimaiseman äärellä.
Itse sairastuin aikoinaan Perun vuoristossa ärhäkkään vatsatautiin, joka vei hostellin sängyn pohjalle useiksi päiviksi. Lähimpään kunnolliseen sairaalaan oli matkaa satoja kilometrejä, mutta onneksi tauti parani tuolla kertaa lopulta itsestään.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti – riittävää turvaa sairauden varalle?

Jos olet sairausvakuutettu Suomessa, on sinulla oikeus Kelan myöntämään maksuttomaan eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC).

Kortti on voimassa kaikissa EU-maissa sekä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä ja Iso-Britanniassa. Se oikeuttaa äkillisen sairauden tai tapaturman sattuessa saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa samoin ehdoin ja kustannuksin kuin kyseisen maan asukkaat. Tällöin kortinhaltija maksaa hoidosta vain paikallisen omavastuun, ja hoitoa antanut maa laskuttaa Kelalta loput kustannuksista.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti.
Voit tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin OmaKela-palvelun kautta.

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, ettei eurooppalainen sairaanhoitokortti ole matkavakuutuksen vaihtoehto. Se ei kata yksityisen terveydenhuollon palveluita, tai esimerkiksi paluulentoa kotimaahan sairastumisen tai loukkaantumisen tapauksessa. Se ei myöskään takaa maksuttomia palveluita: monet Suomessa ilmaiseksi saatavissa olevat palvelut ovat useissa muissa maissa maksullisia.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti voi siis tuoda Euroopassa reissatessa mukavaa lisäturvaa joissain tapauksissa, mutten missään nimessä laskisi koko matkavakuutusturvaani sen varaan.

On myös hyvä huomioida, että Kela tulkitsee helposti yli kuuden kuukauden pituiset ulkomaanreissut vakituiseksi ulkomailla asumiseksi (ennen kyseinen raja oli 12 kuukautta). Tästä seuraa putoaminen Suomen sosiaaliturvan piiristä, eikä eurooppalainen sairaanhoitokorttikaan ole tämän jälkeen enää voimassa.

Kuinka olen järjestänyt matkavakuutusturvani tähän saakka

Suomalaisten vakuutusyhtiöiden myöntämät toistaiseksi voimassa olevat matkustajavakuutukset ovat ilmeisesti kaikki voimassa enintään 45–90 päivän pituisilla matkoilla. Tarkista matkan enimmäiskesto omasta vakuutusyhtiöstäsi!

Viimeistään kolme kuukautta pidemmille reissuille tulee hankkia lisämaksullinen matkustajavakuutuksen pidennysosa. Nämä pidennysosat ovat varsin hintavia, tyypillisesti useita satoja euroja.

Joistain suomalaisista vakuutusyhtiöistä on ilmeisesti mahdollista saada matkustajavakuutus pisimmillään kuuden kuukauden pituiselle matkalle. Pohjolasta matkavakuutuksen hankkiminen on omassa tapauksessani onnistunut enintään vuoden pituiselle reissulle kerrallaan.

Bloggaaja sand boarding -laudan kanssa Perun aavikolla.
Ensimmäistä kertaa otin Pohjolasta vuoden matkavakuutuksen lähtiessäni reppureissulle Latinalaiseen Amerikkaan 2017-2018. Kuvassa hiekkalautailemassa (“sandboarding”) Perun Huacachinassa.

Huom! Kun puhun ajallisesti rajoitetusta matkavakuutuksesta sekä matkavakuutuksen pidennysosasta, puhun nimenomaan matkustajavakuutuksesta. Ainakin Pohjolan matkatavaravakuutus on voimassa rajoittamattoman ajan ilman lisämaksuja.

Itse olen vakuuttanut matkatavarani tälläkin hetkellä Pohjolassa 3300 euroon saakka. Tämä turva maksaa minulle keskittäjäalennuksineen ilman omavastuuosuutta tällä hetkellä reilut 90 euroa vuodessa. Tämän hinnan olen valmis maksamaan matkatavaravakuutuksen tuomasta lisäturvasta – vaikkakin ainakin Pohjolan matkatavaravakuutuksessa vakuutusturvan ulkopuolelle on rajattu autosta murtautumalla viedyt arvoesineet.

Itsetehty säilytyskaappi retkipakussa.
Autosta murtautumalla viedyn arvo-omaisuuden, kuten läppäreiden, kameroiden ja puhelimien korvaamiseen sovelletaan usein rajoittavia ehtoja. Huolehdimmekin läppärit ja muun arvokkaan omaisuutemme aina erityiseen piiloon silloin, kun retkiksemme jää yksin parkkiin.

Minulla on myönteisiä kokemuksia niiltä kerroilta, kun olen joutunut turvautumaan Pohjolan matkatavaravakuutukseen. Näin tapahtui muun muassa Kolumbian Barranquillassa, maailman toiseksi suurimmassa vuotuisessa karnevaalitapahtumassa. Tuolloin olkalaukkuuni vuotanut rommikolapullo kasteli Canonin digijärjestelmäkamerani käyttökelvottomaksi.

Bloggaaja Barranquillan festivaaleilla.
Tekevälle sattuu ja rapatessa roiskuu. Monet matkailijat joutuivat näillä Barranquillan karnevaaleilla ryöstön tai näpistyksen kohteeksi, mutta itse onnistuin tuhoamaan kamerani ihan omakätisesti. Onneksi mukana karnevaalihumussa kulki myös matkatavaravakuutus.

Korvauksen hakeminen, korvausprosessi ja korvauksen maksaminen tililleni sujuivat tuolloin mutkitta, ja jo parin päivän jälkeen pääsin jatkamaan Latinalaisen Amerikan reppureissuani uusi digikamera repussani.

Ongelma: pidentyneet matkat ja reissaus elämäntapana

Matkustajavakuutuksia koskien kaikilla suomalaisilla vakuutusyhtiöillä vaikuttaa olevan sama sääntö: ollakseen turvakelpoinen on vakuutetun täytynyt oleskella Suomessa vähintään 12 kuukautta edellisen 24 kuukauden aikana.

Tämä ehto on monille reissaajille haasteellinen. Se poissulkee suomalaisten vakuutusyhtiöiden tarjoamien matkustajavakuutusten piiristä useat digital nomadit ja muut reissun päällä pitkiä aikoja viihtyvät, vaikka vakituinen asuinpaikka ja osoite Suomesta löytyisikin.

Digital Nomad läppärin äärellä retkeilyauton sängyllä Portugalin rannikolla.
Suomalaiset matkavakuutusyhtiöt eivät ainakaan vielä toistaiseksi suhtaudu kovinkaan suopeasti pitkiä aikoja ulkomailla viihtyviin. Kuvassa tammikuinen digital nomadin työpäivä Portugalin surffirannikon edustalla Sagresissa.

Ratkaisu: kansainväliset matkavakuutusyhtiöt

Myös me olimme yhtäkkiä edellä mainitun pulman edessä Pohjolan vuoden määräaikaisen matkustajavakuutuksen umpeuduttua viime kesänä: suomalaisista vakuutusyhtiöistä ei meille enää matkustajavakuutusta – tai ainakaan korvauksia vakuutuksesta – heruisi niin kauan, kuin emme malttaisi pysyä Suomessa vähintään 12 kuukautta 24 kuukauden ajanjakson aikana (ja kuinka me muka malttaisimme?).

Pakumatkamme alkoi kesällä 2021, ja vaikka olemmekin käyneet tuon jälkeekin Suomessa vähintään kerran pari vuodessa, ei maassaoloehtomme siis enää riitä suomalaisille vakuutusyhtiöille. Matkustajavakuutusturvasta huolehtiaksemme meidän pitikin nyt ensi kertaa kääntyä kansainvälisten matkavakuutusyhtiöiden puoleen.

SafetyWing, paras matkavakuutus pitkälle matkalle.
*sisältää affiliate-linkin.

Ennen matkavakuutusyhtiön valintaa tein melko kattavasti selvitystyötä monien kansainvälisten toimijoiden välillä eri vakuutusyhtiöiden korvausehtoja, hintoja ja asiakaskokemuksia vertaillen. Lopulta vertailusta yksi erottui ylitse muiden ja päädyimme kumpikin Craigin kanssa vakuuttamaan itsemme *SafetyWing -nimisen vakuutusyhtiön kautta.

SafetyWing, paras matkavakuutus digital nomadeille.
*sisältää affiliate-linkin.

En tule tässä postauksessa vertailemaan kattavasti eri kansainvälisten matkavakuutusyhtiöiden korvausehtoja, hintoja tms. (tällaisia postauksia löytyy ainakin englanninkielisinä runsain määrin). Sen sijaan keskityn seuraavaksi kertomaan, miksi me päädyimme juuri SafetyWing -matkavakuutusyhtiöön. Käyn pääpiirteissään läpi SafetyWing -vakuutusyhtiön plussat ja miinukset, hinnoittelun, millaisille matkaajille heidän *Nomad Insurance -vakuutusturvansa soveltuu parhaiten, ja millainen kokemus kyseisen yhtiön asiakkuus on tähän mennessä ollut.

Huom! SafetyWing EI suorita minulle minkäänlaista korvausta tämän artikkelin kirjoittamisesta. Artikkelissa jakamani tieto perustuu yhtiön sivuilta saatuihin tietoihin sekä henkilökohtaisiin kokemuksiini kyseisestä yhtiöstä. Postaus sisältää niin sanottuja affiliate-linkkejä (tähdellä* merkityt linkit), jolloin saan pienen korvauksen, jos päädyt hankkimaan SafetyWingiltä vakuutuksen kyseisten linkkien kautta.

SafetyWing – paras matkavakuutus digital nomadeille ja reissun päällä viihtyville?

Nomadeilta nomadeille

Niinkin vastikään kuin vuonna 2018 markkinoille tullut *SafetyWing tarjoaa raikkaan, tervetulleen tuulahduksen matkavakuutusyhtiöiden muutoin hieman kankealle ja konservatiiviselle kentälle. Vaikuttaa siltä, että tämä yhtiö elää nykyaikaa ja tahtoo tarjota oikeasti toimivan, helpon ja käytännönläheisen vakuutusratkaisun diginomadeille ja muille pitkiä aikoja reissun päällä viihtyville – ei pelkästään lomamatkoillaan ulkomaille suuntaaville.

SafetyWing, paras matkavakuutus pitkälle ulkomaanmatkalle.
*sisältää affiliate-linkin.

SafetyWingin *Nomad Insurance on kehitetty erityisesti liikkuvaa nomadin elämää viettävien tarpeisiin. SafetyWingin pitkän aikavälin tavoite on laajentaa tuotevalikoimaansa ja rakentaa yksittäisistä maista riippumaton sosiaalinen turvaverkosto paikkariippumattomille freelancereille ja muille digital nomadeille. Se tajoaa jo nyt Nomad-vakuutuksen lisäksi muutaman erityyppisen kansainvälisen *terveysvakuutuksen, joiden avulla esimerkiksi työnantaja voi vakuuttaa työntekijänsä samalla vakuutuksella kaikkialla maailmassa näiden oleskelumaasta riippumatta.

Juuri tätä moderni kansainvälinen reissuyhteisö kaipaa, eikö?

Mitä SafetyWingin Nomad Insurance kattaa?

SafetyWingin Nomad Insurance kattaa muun muassa:

 • Lääkärikäynnit ja sairaalahoidon ulkomailla sairastumisen tai loukkaantumisen tapauksessa $250 000 saakka

 • Ambulanssi- tms. kuljetuksen sairaalaan, ja / tai tarvittaessa paremmin varusteltuun sairaalaan (medical evacuation)

 • Ruumasta kadonneet matkatavarat max. $500 per tavara, yhteensä enintään $3000

 • Matkan viivästymisen aiheuttamat kustannukset

 • Evakuointi poliittisen levottomuuden tieltä (max $10 000)

 • Luonnonkatastrofin tieltä evakuoinnin aiheuttamat ylimääräiset majoituskulut

 • Perheenjäsenen kuljetus paikanpäälle, jos joudut olemaan ulkomailla sairaalassa pidemmän ajan

 • Matkavastuuvakuutus kolmannelle aiheutettujen henkilö- ja omaisuusvahinkojen varalta (max. $25 000 henkilövahingoissa, $2500 omaisuusvahingoissa) Huom! Esimerkiksi Pohjolan matkatavaravakuutus tarjoaa tätä rahamääräisesti suuremman matkavastuuvakuutusturvan

 • Akuutin hammashoidon ($1 000 saakka)

 • Odottamattomasta tapahtumasta johtuva äkillinen tarve matkustaa takaisin kotimaahan (max. $5 000)

 • Kuolemantapauksessa ruumiin kuljetuskulut (max. $20 000)

 • Korvaus edunsaajalle kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa (max. $25 000)

SafetyWing päivittää säännöllisesti vakuutusturvaansa muun muassa asiakkailtaan saadun palautteen perusteella. Tarkista aina ajantasaiset vakuutusehdot *SafetyWingin sivuilta

Uusimpana päivityksenä maaliskuussa 2024 SafetyWing poisti Nomad-matkavakuutuksensa lääkäri- ja sairaanhoitokulujen 250 dollarin omavastuuosuuden ja lisäsi mahdollisuuden liittää vakuutukseensa elektroniikan varkausturvan sekä riskialttiiden lajien sporttiturvan!

SafetyWing, paras matkavakuutus nomadeille.
*sisältää affiliate-linkin.

SafetyWing Nomad Insurance -matkavakuutuksen plussat

+ Kansainvälisen vertailun edullisin yhtiö

Vakuutus maksaa kuukaudessa (28 päivää) tällä hetkellä alle 40-vuotiaille 45,08 dollaria (visalaskultani veloittuu kuukaudessa 43,79 euroa).

Vuositasolla tämä tietää reilu 520 euron lovea kukkaroon – eli ei sen enempää kuin kotimaisetkaan määräaikaiset matkavakuutukset vuoden reissulle. Monet muut turvaltaan vertailukelpoiset kansainväliset matkavakuutusyhtiöt näyttävät veloittavan vakuutusturvastaan yli 100 dollaria kuukaudessa.

Päivitys, maaliskuu 2024: SafetyWing on nostanut Nomad-vakuutuksensa kuukausiveloitusta kymmenellä dollarilla, mutta poistanut vastineeksi aiemman 250 dollarin omavastuuosuuden!

+ Äärimmäisen joustavaa turvaa

Vakuutuksen voi aloittaa ja päättää koska tahansa. Toisin kuin vaikkapa suomalaisissa matkavakuutuksissa, vakuutuksen voi ottaa myös jo alkaneelle matkalle!

Eli vaikka matkavakuutus olisi jäänyt epähuomiossa hankkimatta Suomessa ennen Travemünden lautan kyytiin nousemista, voi reissunsa edelleen vakuuttaa SafetyWingin kautta vaikkapa saksalaisen moottoritien taukopaikalla. Lyhimmillään vakuutuksen voi ottaa vain viikoksi, pisimmillään vuodeksi – mutta tätä ei siis tarvitse päättää vielä vakuutusta otettaessa!

+ Mutkaton maksutapa

Kuukausitilaus-tyyppinen veloitus luottokortilta niin kauan kuin matka jatkuu (maksimissaan 364 vuorokautta). Vakuutuksen voi päättää koska tahansa, eli matkan kestoa ei tarvitse tietää etukäteen. Ilmeisesti vakuutusta voi myös tarvittaessa jatkaa 364 vuorokauden jälkeenkin, jos vakuutusyhtiölle ilmoittaa tästä sähköpostilla etukäteen ennen aikarajan umpeutumista.

+ Rekisteröityminen ja matkavakuutuksen tilaus SafetyWing -sivustolla on erittäin nopeaa, suoraviivaista ja helppoa

Ei tarvetta terveysselvitysten tai muiden työläiden lomakkeiden täyttämiselle!

+ Ei tarvetta vakituiselle osoitteelle ollakseen vakuutuskelpoinen

+ Vieraile kotimaassasi vakuutusturvan keskeytymättä

Vakuutus kattaa joka kolmen kuukauden ajalta enintään 30 päivän pituiset vierailut kotimaahan!

+ Vakuutus kattaa yhtä vakuutettua aikuista kohti myös yhden alle 10-vuotiaan lapsen vakuutusturvan

+ Vakuutus kattaa yksityisen terveydenhuollon vapaavalintaisella klinikalla

Sairauden tai tapaturman sattuessa voi huoletta hakeutua parhaaseen mahdolliseen hoitoon laadukkaalle yksityisklinikalle.

+ Maaliskuusta 2024 lähtien kaikki vahinkotyypit korvataan täysimääräisenä ilman omavastuuosuutta jokaisen vahinkotyypin enimmäiskorvausmäärään saakka

+ Nopea 24/7 tuki chatissa ja puhelimitse

SafetyWing Nomad Insurance -matkavakuutuksen miinukset

– SafeyWing ei korvaa matkatavaroiden rikkoutumista tai katoamista

Vain lentokoneen ruumasta kadonneet matkatavarat korvataan tietyin edellytyksin. Tämä ei tosin itseäni haittaa: matkatavaramme ovat edelleen vakuutettuina Pohjolassa, ja ihan vieläpä mitään matkan keston mukaan määräytyviä lisämaksuja. Turvakelpoisuudeksi riittää, että tosiasiallinen ja vakinainen kotikuntamme ja asuinpaikkamme on Suomessa mahdollisen vahingon sattuessa.

Huom! Maaliskuusta 2024 alkaen SafetyWingin Nomad-vakuutukseen on voinut liittää kymmenen dollarin lisämaksusta elektroniikan varkausturvan!

– SafetyWingin perusmuotoinen vakuutusturva ei ole voimassa USA:ssa

Jos matka vie Jenkkeihin, on vakuutukseen kuitenkin ostettavissa lisäosa, joka kattaa myös Yhdysvalloissa vierailun. Ilmeisesti Yhdysvalloissa terveydenhoitokulut ovat niin korkeat, että suurin osa kansainvälisistä matkavakuutusyhtiöistä hinnoittelee Yhdysvaltoihin suuntautuvien matkojen vakuutusturvan erikseen.

Omavastuuosuus ($250) terveyden- ja sairaanhoitokuluissa

Toisin kuin useimmissa muissa kansainvälisissä matkavakuutuksissa, kyseinen omavastuu koskee kuitenkin koko vakuutuskautta – eli se vähennetään vaikkapa vuoden matkavakuutuksessa korvaussummasta vain kerran.

– Monet riskialttiit urheilulajit (“adventure sport”) on lähtökohtaisesti rajattu vakuutusturvan ulkopuolelle.

Tämä käytäntö on tosin sama lähes kaikissa muissakin vakuutusyhtiöissä. Lista poissuljettavista lajeista on löydettävissä SafetyWingin *vakuutusehdoissa.

Päivitys: Maaliskuusta 2024 lähtien riskialttiiden lajien sporttiturva on kuitenkin liitettävissä Nomad-vakuutukseen 10 dollarin lisämaksua vastaan!

Reissaaja tulivuorilautailee Nicaraguan Cerro Negro -tulivuorella.
Volcano boarding, eli “tulivuorilautailu” ei ainakaan vielä löydy vakuutusyhtiöiden ei-korvattavien riskialttiiden urheilulajien listalta. Kuvassa syöksyn laudanpätkällä alas Cerro Negro -tulivuoren rinnettä Nicaraguassa.

– Vakuutusturvan hinta nousee yli 40-vuotiaille suht tuntuvasti, ja edelleen yli 50- ja 60-vuotiaille matkailijoille.

Vaan vaikuttaapa se ikä matkustajavakuusten hintoihin ihan kotimaisillakin yhtiöillä…

Ikä

Nomad-vakuutuksen hinta kuukaudessa (lokakuu 2023)

18-39

$45,08

40-49

$73,92

50-59

$115,92

60-69

$157,36

Ajankohtaiset hintatiedot voit tarkistaa *SafetyWingin sivuilta.

Käytännön kokemus vakuutuskorvauksen hakemisesta (lisätty 2.3.2024)

SafetyWingin matkavakuutuksen korvauskäytännön toimivuus ja luotettavuus pääsi omalla kohdallani ensimmäistä kertaa tulikokeeseen tammikuussa 2024. Tuolloin jouduin tulehtuneen, puhkeamattoman viisaudenhampaan vuoksi hampaanpoisto-operaatioon portugalilaiselle yksityisklinikalle. Toimenpiteen jälkeen palasin klinikalta pakulle yhtä viisaudenhammasta ja 380 euroa köyhempänä.

MV Clinic -hammasklinikka Portugalin Vilamourassa.
Tämä yksityinen hammasklinikka Portugalin Vilamourassa tarjosi hammasvaivaani nopean, ammattitaitoisen ja ystävällisen avun – lämmin suositus!

SafetyWingin Nomad-matkavakuutukseni vakuutusehtojen mukaan akuuttiin kipuun tai muuhun vastaavaan “yllättävään” tapahtumaan perustuvat hammaslääkärikulut korvataan vakuutuksesta yhteensä tuhanteen dollariin saakka.

Laadin korvaushakemuksen SafetyWingin sivuilla 26.1.2024. Korvauslomake oli luonnollisesti englanninkielinen, ja äkkiseltään se vaikutti melko pitkältä ja työläältä täyttää. Lopulta lomakkeen täyttämiseen ei kuitenkaan kulunut kuin arviolta viitisentoista minuutta – monet kohdat pystyi jättämään kokonaan tyhjiksi, koska vahinkotyyppi tai muut olosuhteeni eivät vaatineet kyseisten tietojen täyttämistä. Ei siis kannata pelästyä liikaa korvauslomakkeen lukuisia sivuja.

Lähetettyäni lomakkeen sain tiedon, että korvaushakemukseni tultaisiin käsittelemään seuraavan 45 päivän sisällä. Olen pystynyt kirjautumaan järjestelmään korvauspäätöstä odotellessani ja tarkastamaan, missä vaiheessa korvaushakemukseni käsittely on parhaillaan menossa.

Nyt kuukautta myöhemmin koin positiivisen yllätyksen: pankkitililleni oli yhtäkkiä kilahtanut vakuutuskorvaussumma, vaikken ollut ennättänyt saada vielä tietooni edes korvauspäätöstä. Tieto positiivisesta korvauspäätöksestä saapui sähköpostiini päivää paria myöhemmin.

Johtopäätökset

SafetyWingin Nomad-matkavakuutuksessa on joitakin hyötyjä, joita suomalaiset matkavakuutusyhtiöt eivät tietääkseni tarjoa lainkaan. On esimerkiksi älyttömän kätevää, kun vakuutuksen voi ottaa ja päättää koska tahansa, jopa kesken matkan, ja veloitus tapahtuu kestotilauksen tavoin kuukausittain luottokortilta niin kauan kuin vakuutusta tahdotaan jatkaa.

Myös vakuutuksen hinta on sekä kotimaisessa että kansainvälisessä vertailussa yli kolmen kuukauden matkoilla erittäin kilpailukykyinen vakuutuksen tarjoamaan turvaan nähden. 

SafetyWing, paras matkavakuutus pitkälle matkalle.
*sisältää affiliate-linkin.

Keväällä 2024 SafetyWing reagoi asiakkaidensa toiveeseen ja poisti kokonaan Nomad-vakuutuksensa 250 dollarin omavastuun! Tämä näkyy jonkin verran vakuutuksen kuukausihinnassa; maaliskuussa 2024 SafetyWingin Nomad-vakuutuksen kuukausihinta on 56,28 dollaria, eli reilu 51 euroa. Tämä on kuitenkin edelleen erittäin kilpailukykyinen hinta sekä kotimaisella että ulkomaisella matkavakuutuskentällä – varsinkin kun omavastuuta ei ole vahingon sattuessa enää lainkaan!

SafetyWing on tehnyt omavastuun poistamisen ohella muutaman muunkin positiivisen muutoksen Nomad-vakuutukseensa: nyt vakuutukseen on mahdollista liittää mukaan elektroniikkalaitteiden varkausturva 3000 dollariin saakka, sekä niin sanottujen riskialttiiden lajien sporttiturva. Kumpikin edellä mainituista tuo tällä hetkellä kymmenen dollarin lisäyksen vakuutuksen kuukausimaksuun.

SafetyWing Nomad-matkavakuutuksen uudistus.
SafetyWingin Nomad-vakuutuksen tilattaessa vakuutusturvaan on helppo liittää mukaan elektroniikan varkausturva, riskialttiiden lajien sporttiturva, tai Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkan vakuutusturva yhdellä klikkauksella. Muutos hinnassa näkyy heti ruudulla. Isot pisteet läpinäkyvästä ja selkeästä hinnoittelusta! *sisältää affiliate-linkin.

Vakuutuksen huonoissa puolissa en havaitse yhtäkään sellaista seikkaa, joka poikkeaisi huomattavasti epäedukseen kilpailijoista. Samat miinusmerkkiset huomiot koskevat lähes kaikkia muitakin vakuutusyhtiöitä, jotka kaiken lisäksi hinnoittelevat itsensä kuukausihinnoiltaan SafetyWingiin nähden moninkertaisesti.

Vakuutusturva SafetyWingin kautta ei tule välttämättä sen kalliimmaksi kuin vuoden matkavakuutus suomalaisilta vakuutusyhtiöiltäkään – päinvastoin se voi olla monille jopa edullisempi ratkaisu.

SafetyWingin vakuutusturva on tosin jonkin verran vaikkapa Pohjolaa suppeampi: Pohjolan matkustajavakuutus korvaa henkilövahingot, kuten lääkäri- ja sairaanhoitokulut sairaankuljetuksineen, ilman ylärajaa (ja ainakin omassa tapauksessani ilman omavastuuosuutta), kun taas SafetyWingillä maksimikorvaussumma on rajattu 250 000 dollariin. Tosin kyseiselläkin summalla luulisi saavan jo ensiluokkaisen hoidon tai ambulanssikyydin Suomeen lähestulkoon mistäpäin maailmaa tahansa.

Matkaaja Moorean saaren turkoosissa vesissä Ranskan Polynesiassa.
Syrjäisillä paratiisisaarilla matkatessa on hyvä muistaa, ettei lähistöltä löydy monestikaan modernia sairaalaa tai korkealuokkaista lääkäriklinikkaa. Akuuteissa tilanteissa voi edessä olla helikopteri- tai lentokonekyyti lähimpään kunnolliseen sairaalaan. Kuva Moorean saarelta Ranskan Polynesiasta.

Toki matkavakuutuksen toimivuus punnitaan todellisuudessa vasta siinä vaiheessa, jos jotain oikeasti sattuu. Edellä kuvatun viisaudenhampaan poisto-operaation myötä SafetyWing osoitti omalla kohdallani korvauskäytäntönsä toimivuuden ja luotettavuuden.  

SafetyWing -vakuutuskortti.
SafetyWingin sähköisesti toimittaman vakuutuskortin pystyy halutessaan tulostamaan myös paperiversioksi. Kortin kääntöpuolelta löytyy vakuutusyhtiön yhteystiedot vahinkojen varalle.

Myös Trustpilot-sivuston asiakasarviot (keskiarvo kirjoitushetkellä 4.1/5) viestivät muutamia soraääniä lukuun ottamatta siihen suuntaan, että SafetyWingin korvauskäytännön toimivuuteen voinee tosipaikan tullen luottaa.

Tosin itselleni on vielä hieman epäselvää se, missä laajuudessa sairaalat ja yksityisklinikat pystyvät laskuttamaan suoraan SafetyWingiä, ja missä tapauksissa kulut täytyy kattaa lähtökohtaisesti ensin itse. Itse maksoin hammasklinikan kulut ensin luottokortiltani, ja SafetyWing hyvitti minulle nämä kulut jälkeenpäin. Sain valita hammasoperaatiota varten mieluisen yksityisklinikan vapaasti.

SafetyWingin Nomad-vakuutus soveltuu hyvin sinulle, jos:

 • Olet yli 18- mutta alle 70-vuotias
 • Olet digital nomad, etätyöläinen tai paikkariippumaton yrittäjä, joka työskentelee kotimaansa ulkopuolella koko- tai osa-aikaisesti
 • Suunnitelmissa on yli kolmen kuukauden ulkomaanreissu
 • Tahdot matkavakuutuksen, joka joustaa matkasi keston ja matkasuunnitelmiesi mukaan.
 • Tahdot hankkia matkavakuutuksen nopeasti ja helposti ilman terveysselvitysten tai muiden työläiden dokumenttien täyttöä
 • Et ole varma, kuinka pitkälle ajalle matkavakuutuksen tarvitset
 • Tahdot vakuutuksen tuomaan turvaa ensisijaisesti henkilövahinkojen varalta
 • Tarvitset matkavakuutuksen, mutta olet jo ehtinyt matkustaa kotimaasi ulkopuolelle
 • Aiot harrastaa matkallasi niin sanottuja riskialttiita urheilulajeja ja tahdot liittää tätä koskevan lisäturvan matkavakuutukseesi pientä lisämaksua vastaan.

Voit tutustua SafetyWingin Nomad-vakuutuksen usein esitettyihin kysymyksiin *täältä ja lukea Nomad-vakuutuksen ehdot kokonaisuudessaan *täältä.

Matkavakuutus voi pelastaa koko reissun – tai jopa hengen 

Tietenkin toivon, ettei minun tarvitsisi koskaan hyödyntää matkavakuutustani. Toivon mukaan se tulee toimimaan ainoastaan henkisenä turvana mahdollistaen matkasta ja elämästä nauttimisen mahdollisimman huolettomasti.

Matkustaja pelastusliivit päällä aluksen kyydissä Sri Lankassa.
Matkavakuutus on kuin pelastusliivit merellä: toivottavasti sille ei tule olemaan käyttöä, mutta tosipaikan tullen se voi pelastaa jopa hengen. Kuva valassafarilta Sri Lankasta.

Jos riski kuitenkin jossain vaiheessa realisoituu, tiedän, ettei se tule kaatamaan henkilökohtaista talouttani, tai uhkaa henkeäni sen vuoksi, ettei minulla olisi varaa hakeutua asianmukaiseen hoitoon. Tästä mielenrauhasta olen valmis maksamaan.

Muistathan huolehtia, että sinullakin kulkee elämäsi seikkailuissa mukana riittävä ja ajantasainen vakuutusturva – päädyitpä sitten mihin tahansa kotimaiseen tai kansainväliseen vakuutusyhtiöön!

Reppuselkäinen matkailija patikoimassa Uudessa-Seelannissa.

Kuinka sinä olet vakuuttanut itsesi pitkillä matkoilla? Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta SafetyWingistä, tai jostain muusta kansainvälisestä matkavakuutusyhtiöstä? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

2 thoughts on “Mistä paras matkavakuutus elämäntapareissaajalle?”

 1. Joo, kyllähän se niin on, että matkavakuutus on ihan ehdoton. Todella typerää matkustaa ilman vakuutusta, vieläpä kun ottaa huomioon, että se yleensä on varsin edullinen. Ei ole onneksi mitään ihan katastrofaalista itselle käynyt, mutta kyllä siitä hyötyä on kuitenkin ollut, useampaan kertaan. Toki homma muuttuu pidempään reissussa ollessa hankalammaksi, mutta vakuutus on silti ihan ehdoton ja SafetyWing vaikuttaa kyllä varsin pätevältä.

  1. Ihan samaa mieltä – en todellakaan ottaisi riskiä ilman asianmukaista vakuutusturvaa reissaamisesta (en edes Euroopassa saati kauempana maailmalla)! Tää SafetyWing vaikuttaa itsestäkin kyl todella kätevältä ja mukavan freshiltä vaihtoehdolta vakuuttaa itsensä vähän pidemmille reissuille. Toki vakuutusyhtiön toimivuus testataan todenteolla vasta tosipaikan tullen – ja samalla pitää toivoa ettei sellaista tosipaikkaa osuisi kohdalle. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *