Pakujuristi ja borderterrierit reissupakun sängyllä.

Pakujuristi ja muut oman alansa asiantuntijat tien päällä – näin vanlife muovaa työelämää

Pakumatkaajasta yrittäjäksi

Vielä pakumatkamme alussa minulle ei suinkaan ollut selvillä, että tulisin työllistämään itseni tulevaisuudessa paikkariippumattomana yrittäjänä.

Reissumme ensimmäiseen reilu vuoteen en huolehtinutkaan turhia tulevista työkuvioista: olin saanut systemaattisella säästämisellä kokoon reissukassan, jonka turvin pakumatkamme alkuaika sujui minulta leppoisasti. Aika ei käynyt kertaakaan pitkäksi ja kalenterissani oli mukavasti tilaa uusien seikkailujen ohella muun muassa tämän matkablogin kirjoitustyölle sekä ajankohtaisten reissukuulumisten someen päivittämiselle.

Pakuyrittäjä reissupakussa pöydän ääressä borderterrierien kanssa.
Arki pakussa ennen yrittäjyyttä oli sopiva yhdistelmä lepoa, arkirutiineja, yhdessäoloa ja vapaa-ajan aktiviteetteja. Tasapainosta näiden ja työn välillä pyritään pitämään kiinni edelleen.

Tyhjän päälle heittäytyminen ja säästöillä eläminen reissumme alkuvaiheessa oli onnistunut päätös. Sain työasioiden miettimisen ja elantoni tienaamisen sijaan keskittyä niin sanotusti olennaiseen: nauttimaan reissaamisesta, simppelistä tien päällä elosta sekä uusien paikkojen näkemisestä ja uuden kokemisesta.

Suorittajan mielelle teki todella hyvää saada keskittyä reilu vuoden päivät täysillä vain itseeni, hyvinvointiini ja niihin asioihin, jotka antavat minulle energiaa. Sisälläni asuva täydellisyyteen tähtäävä perfektionisti sai ansaitun lepotauon ja mahdollisuuden löysätä ohjaksista.

Vanlife-bloggaaja ja borderterrieri Vasco Saint-Emilionin viinikylässä Ranskassa.
Runsaasti aikaa tutustua uusiin, ihaniin paikkoihin.
Hymyilevä pakuyrittäjä brunssipöydän ääressä Portugalissa.
Hitaita aamuja ja makoisia brunsseja – sekä pakussa että toisinaan myös ravintolassa nautittuna.
Bloggaaja pakun sängyllä lukemassa kirjaa Italiassa.
Arvokasta omaa aikaa ja rentoja päiviä ilman suorituspaineita.
Vanlife-pariskunta ja koirat reissupakun edustalla Portugalissa.
Riittävästi yhdessäoloa koko lauman kesken.

Reissumme alettua kesti lähes puolitoista vuotta, ennen kuin urani ja työelämäni seuraava suunta oli selvillä. Jäljellä oli lopulta vain yksi ainoa looginen vaihtoehto. Silti vastauksen piti häilyä silmieni edessä hyvän aikaa, ennen kuin päätin lopulta tarttua tilaisuuteen.

Ja niin minusta tuli yrittäjä.

Täältä voit lukea vinkkini yritystoiminnan kevyeen aloitukseen ja muun muassa starttirahan hakemiseen!

Täältä pääset puolestaan lukemaan tuntojani yrittäjän arkeni ensikuukausilta.

Suurimpana innoittajana ja inspiraation lähteenä yrittäjänpolulle astumiselleni toimi Craig, joka on reissumme alusta saakka tehnyt joustavaa työviikkoa rakennuskonsultointipuolen yrittäjänä. Craigin on onnistunut alusta alkaen yhteensovittaa liikkuva elämäntyylimme ja haastava asiantuntijatyönsä toimivaksi kokonaisuudeksi. Hän on onnistunut löytämään ja ylläpitämään tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä ihailtavan hyvin.

Toisena motivaattorina yrittäjyydelleni toimi se fakta, ettei meistä kumpikaan ole vielä toistaiseksi innostunut ideasta palata takaisin Suomeen ”normaalin” elämän ja päivätyön pariin. Emme myöskään ole tehneet vielä lopullisia päätöksiä sen suhteen, mihin tahdomme seuraavaksi lähteä rakentamaan pysyvämpää arkea ja perustamaan ”kiinteää” kotia.

Reissaaja ja boderterrieri Kroatian rannikolla.
Kroatian rannikolla kotitoimistostaan voi halutessaan pulahtaa virkistävälle uinnille Adrianmereen vaikka kesken työpäivän.

Paikkariippumaton yrittäjyys tarjoaa siis ratkaisun vähintäänkin siihen saakka, kunnes olemme keksineet, mihin Euroopan kolkkaan tahdomme seuraavaksi alkaa rakentaa elämäämme ja arkeamme. Tosin luulenpa, ettei kumpikaan meistä ole hyppäämässä pois yrittäjän saappaista ihan hevillä riippumatta siitä, milloin ja mihin päätämme aikanamme asettua.

Transit reissupaku parkissa Sveitsin vuoristossa järven rannalla.
Parkissa Sveitin Alpeilla lokakuussa 2023.

Yrittäjyyden ensiaskeleet

Kuluneen vuoden aikana olen hoitanut Rustailex-toiminimeni kautta erilaisia lainopillisia toimeksiantoja etäyhteyden välityksellä pääosin alihankintana asiakkaideni lukuun. Lisäksi olen tuottanut blogiartikkeleita muutamalle eri asianajotoimistolle sekä oikolukenut ja editoinut erilaisia juridisia tekstejä ja dokumentteja.

Vanlife-yrittäjä rantakallioilla Portugalin Algarvessa.
Kuluneena vuotena olen saanut opetella ja kasvaa pikkuhiljaa yrittäjyyteen sekä tutustua pala kerrallaan siihen, millaisia erilaisia taitoja ja ominaisuuksia yrittäjällä on hyvä olla.

Arastelin aluksi ajatusta tarjota juristin palveluja suoraan omille asiakkailleni. Ehkä siitä syystä, että muutkaan juristit eivät asu ja työskentele retkeilyautoissa, vaan pyörittävät laki- ja asianajotoimistojaan kiinteistä toimipaikoista käsin.

Pakujuristi toimistossaan reissupakussa.
Hieman tavanomaisesta poikkeava juristin toimistonäkymä?

Kuluneen vuoden aikana ajatus omasta lakitoimistostani on kuitenkin kypsynyt hiljalleen. Lisäksi joka kerta, kun olen uskaltautunut väläyttämään ideaani jollekin läheiselle, yritysvalmentajalle tai kurssikaverille, on vastaanotto ollut positiivinen ja innostava.

Siispä lopulta tein päätöksen: olkoon se, että olen tiettävästi Suomen ensimmäinen reissupakussa kokoaikaisesti asuva ja työskentelevä juristi, ennen kaikkea mahdollisuus – ei uhka.

Täältä pääset lukemaan Alma Talentin Juristikirjeessä 31.10.2023 julkaistun artikkelin reissupakussa asuvasta ja työskentelevästä juristista.

Myös Iltalehti julkaisi 21.8.2023 artikkelin retkeilyautossa asuvasta juristista, joka ei kaipaa lomaa arjestaan.

Pakujuristi – uuden ajan lainopillinen asiantuntija

Lokakuussa 2023 koitti päivä, jolloin lanseerasin Instagramissa Pakujuristi-nimisen palvelun. Pakujuristin ajatuksena on tarjota lakipalveluita yksityishenkilöille ja pienyrittäjille paikkariippumattomasti, joustavasti ja ihmisläheisesti kohtuulliseen hintaan. Lisäksi Pakujuristi jakaa tilillään eri juridiikan aihepiirejä koskevaa hyödyllistä tietoa kiinnostavalla, helposti lähestyttävällä ja kansantajuisella tavalla.

Pakujuristi työpisteensä äärellä.

Uskon, että markkinoilla on tilaa Pakujuristin kaltaiselle toimijalle: juridiikan asiantuntijalle, joka tarjoaa palvelujaan paikkariippumattomasti etäyhteyksiä hyödyntäen, mutta samalla ihmisläheisesti asiakkaan yksilöllinen tilanne ja tämän tarpeet huomioiden.

Moni asiakas tuntuu arvostavan sitä, kun voi hoitaa lainopilliset asiansa kuntoon juristin kanssa vaikkapa illalla rennosti kotisohvaltaan käsin.

Pakujuristi osoittaa, ettei lainopillisen avun ja henkilökohtaisen asiantuntijapalvelun tarjoamiselle ole nykyisin välttämättä niinkään väliä, sijaitseeko auttavan kätensä ojentava asiantuntija viereisessä korttelissa, vai toisella puolen Eurooppaa. Sen sijaan monille juridisen avun tarpeessa oleville ratkaisevinta vaikuttaa olevan asiantuntijan osaamisen ohella ymmärtävä suhtautuminen asiakkaan tilanteeseen, välittäminen ja aito halu auttaa, sekä tämän tunteen välittäminen asiakkaalle.

Pakujuristi-palvelullani tahdon osoittaa, että juristi voi olla vahvasti läsnä ja ”lähellä” asiakasta fyysisestä etäisyydestä huolimatta.

Pakujuristi pakussa työpisteensä äärellä.
Asiakas saa Pakujuristin palvelumallista joustavuuden lisäksi myös muunlaista konkreettista hyötyä: liikkuvan ja monilta osin minimalistisen kotitoimiston pienet ylläpitokulut heijastuvat osaltaan myös asiakkaan lakipalveluista maksamaan hintaan.

Somekansan runsas mielenkiinto ja heti ensimmäisestä viikosta lähtien saamani asiakaskontaktit lakipalveluideni tiimoilta tukevat käsitystäni siitä, että Pakujuristin palveluille riittää todennäköisesti kysyntää.

Vanlife muovaa työelämää ja uramahdollisuuksia

Mahdollisuudet etätyöntekoon tien päältä käsin ovat nykyisin moninaisemmat kuin koskaan. 2020-luvulla on täysin mahdollista viettää liikkuvaa reissuarkea samalla paikkariippumattomasti työskennellen. 

Vanlife onkin pikkuhiljaa saamassa entistä vahvempaa jalansijaa myös tietotyöläisten ja korkeakoulutettujen elämäntyylinä. Koronan vauhdittama etätyökulttuuri sekä työelämän monipuolistuminen muun muassa erilaisten alihankinta- ja kevytyrittäjäpalveluiden muodossa tarjoavat entistä useammille oman alansa ammattilaisille mahdollisuuden paikkariippumattomaan ja joustavaan työntekomalliin.

Etätöskentelijä läppärin äärellä reissupakussa borderterrieri sylissään.

Yrittäjä pakun sängyllä läppärin äärellä Portugalissa surffirannan edustalla.

Liikkuva etätyöpiste on mahdollista rakentaa yhtä toimivaksi ja viihtyisäksi kuin melkeinpä mikä tahansa toimisto. Kattava maailmanlaajuinen 4G-verkko ja kohtuuhintaiset nettidiilit mahdollistavat nykyisin monenlaiset liikkuvat etätyötoimistot. Jotkut pakuyrittäjät ovat investoineet reitittimen ja puhelimen 4G-liittymän ohella satellittipohjaiseen Starlink-internetpalveluun.

Matkailuauton sähköntuotanto- ja akkukapasiteetista on mahdollista rakentaa tarpeeksi tehokas siten, että töitä voi tehdä ”omavaraisesti” lähes mistä tahansa, eikä läppärin latausta varten tarvitse joka kerta kytkeytyä leirintäalueen tai matkaparkin sähkötolppaan.

Ford Transit -reissupaku Ranskassa.
Riittävä määrä aurinkopaneeleja tai tarpeeksi jämerät hupiakut eivät useinkaan kuulu tehdasvalmisteisten matkailuautojen vakiovarustukseen, vaan pakuyrittäjän tulee yleensä itse huolehtia nämä seikat kuntoon ja mitoittaa ajoneuvon sähköjärjestelmä optimaaliseksi etätyötoimiston tarpeisiin. Myös invertteri on reissupakun must-varuste läppärin äärellä työskenteleville etätyöläisille.

Voit lukea lisää retkeilyauton sähköjärjestelmästä ja -laitteista tästä sähköjärjestelmän perusteet -postauksestani, josta selviää muun muassa, kuinka me olemme toteuttaneet oman reissupakumme sähköratkaisut!

Pakuyrittäjyyden edut

Vanlife tarjoaa monille ihanteellisen tavan yhdistää ammatinharjoittaminen antoisaan, omannäköiseen arkeen. Lukemani, kuulemani ja omakohtaiseen kokemukseeni pohjautuen uskaltaisin myös väittää, että pakuyrittäjillä on työ ja arki keskimääräistä paremmin balanssissa.

Pakuyrittäjä Ranskan Atlantin rannikon hiekkadyyneillä.
Sopivan rento ja ihanan lämpöinen työpäivä Atlantin rannikolla Ranskan Capbretonissa lokakuussa 2023.

Useimpia pakuyrittäjiä yhdistää se, että työtä tehdään ennen kaikkea antoisan arjen mahdollistamiseksi ja omannäköisen elämän elämiseksi. Näinhän sen pitäisi ihannetapauksessa mennäkin, mutta kuinka moni meistä ajautuu huomaamattaan järjestelemään koko elämänsä sellaisen työn ehdoilla, josta ei lopulta edes pidä, tai joka kahmaisee kalenterista kohtuuttoman suuren osan?

Pakuyrittäjän tapauksessa työ mukautuu ensisijaisesti muuhun elämään ja liikkuvaan arkeen, ei toisinpäin.

Surffari ja reissupaku Italian rannikolla.
Pakuyrittäjä saattaa istua palaverissa märkäpuku päällään samaan aikaan, kun bisneskumppanit nököttävät jakkupuvuissaan ja solmioissaan kameran toisella puolen neuvotteluhuoneen pitkän pöydän ääressä. Palaverin päätyttyä pakuilija nappaa surffilaudan kainaloonsa ja luikahtaa ennen seuraavan tapaamisen alkua tuokioksi surffiaalloille.

Yrittäjän työhön ja arkeen antaa energiaa ja motivaatiota, kun palaverin voi pitää toisinaan toscanalaisen kylän matkaparkissa, tai portugalilaisen surffibiitsin edustalla. Kesken työpäivän pakuyrittäjä voi viedä koirat kirmaamaan merenrannalle, hän voi suunnata happihyppelylle upeisiin vuoristomaisemiin, tai poiketa ihailemaan läheisen tuhatvuotisen linnan raunioita.

Pakumatkaaja patikoimassa Italian vuorilla.

Webinaarin voi pitää aurinkoisen Gardajärven rannalla yhtä hyvin kuin Suomen toimiston työpisteelläkin loisteputkivalon kelmeässä loisteessa. Asiakkaan tilaaman dokumentin laatiminen onnistuu ranskalaisella viinitilalla viiniviljelmien kupeessa siinä missä kotimaan räntää tihuttavan marraskuisen taivaan allakin.

Pakujuristi Ranskan Biarritzissa.
Lounastauko Ranskan Biarritzissa maaliskuussa 2023.

Itse olen ollut useammassa Teams-kokouksessa, joka alkaa kutakuinkin seuraavilla sanoilla: ”Missäs päin Eurooppaa se Emma tällä hetkellä viilettää?” tai ”Emmahan voi tähän alkuun näyttää meille, millaisista maisemista tällä kertaa linjoille liittyy!”

Vanlife-bloggaaja Emma retkituolissa auringonlaskussa Skotlannissa.
Uusille yrittäjille tarkoitettuun valmennukseen sain yhdistää linjoille näistä Skotlannin Ylämaan erämaan rauhaa huokuvista maisemista.
Matkailijat istuvat rannalla Skotlannissa.
Pakuyrittäjillä prioriteetit ovat yleensä oikeassa järjestyksessä, ja yhteistä aikaa jää riittävästi myös läheisille. Kuva Pohjois-Skotlannista kesäkuulta 2023.

Ammattilaiset tien päällä

@Pakujuristi ei siis suinkaan ole ainoa ammatinharjoittaja, joka on mieltynyt liikkuvaan elämäntyyliin ja paikkariippumattomaan työntekoon! Pakujuristin lisäksi muun muassa seuraavat oman alansa ammattilaiset harjoittavat ammattiaan ja tienaavat toimeentulonsa tien päältä käsin vähintään osa-aikaisesti (nimet Instagram-nimimerkkejä):

Itselläni ei ole epäilystäkään siitä, etteikö vanlife houkuttelisi pariinsa tulevina vuosina entistä useampia elämännälkäisiä ja ennakkoluulottomia ammattilaisia yhä moninaisemmista ammattiryhmistä ja taustoista!

Entä keitä muita oman alansa rautaisia ammattilaisia meitä tien päällä reissaa? Ilmianna itsesi, niin täydennän listaani!

Pakujuristi ja borderterrierit reissupakun sängyllä.
Myös @Pakujuristin palveluista pääsee lukemaan ja kuulumisia seuraamaan Instagramin puolella – tervetuloa seuraamaan Suomen liikkuvimman lakitoimiston tarinaa, joka on vasta alussa!

2 thoughts on “Pakujuristi ja muut oman alansa asiantuntijat tien päällä – näin vanlife muovaa työelämää”

  1. Heh, ei tosiaan se perinteisin tapa harjoittaa juristin ammattia. Mutta mikä ettei, kuulostaahan tuo sopivalla tavalla varsin leppoisalta, ja työn ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuu tosiaan varmasti mainiosti. Ja näyttää tuo muutenkin onnistuvan oikein hyvin.

    1. Hei Mikko,

      Ihan totta: ei se perinteisin – muttei taatusti tylsinkään tapa harjoittaa ammattia! 🙂 Hauska nähdä, tuleeko meitä juridiikan ammattilaisia tulevaisuudessa seikkailemaan tien päällä useampiakin!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *