Lissabonin kaupunkinäkymää kukkulalta käsin kuvattuna.

Portugalin helmet – 10 kohdevinkkiä reissuun

Maa täynnä matkailuaarteita 

Tammikuu – maaliskuu 2022 välisenä aikana reissasimme puolentoista kuukauden aikana halki Portugalin.

Näiden kuuden viikon aikana ennätimme nähdä ja kokea monia upeita ja ainutlaatuisia kohteita Algarven aurinkoiselta rannikolta pohjoisen Douron jokilaakson vehreän kumpuileviin maisemiin. Huomasimme, kuinka runsaasti tällä monipuolisella matkailumaalla on itsenäiselle vanlife-reissaajalle tarjottavanaan.

Päivitys: Sittemmin Portugalista on muodostunut koko Euroopan  lempitalvehtimispaikkamme. Olen päivittänyt tätä postausta joulukuussa 2023 niiden kokemusten pohjalta, joita olemme ennättäneet ammentaa Portugalin eri kolkista näiden yhteensä noin 5-6 maassa vietetyn kuukauden aikana.

Portugalin suurimmat plussat ja merkittävimmät miinukset matkailuautoilijan näkökulmasta pääset tsekkaamaan tästä postauksesta!

Tähän postaukseen olen koonnut kymmenen itseäni ihastuttanutta kohdesuositusta Portugalin reissua suunnittelevalle, tai muutoin Portugalista matkailumaana kiinnostuneelle.

Kaikkiin postauksessa mainittuihin kohteisiin olemme tutustuneet henkilökohtaisesti Portugalissa viettämiemme kuukausien aikana. Jokainen niistä on onnistunut tekemään vaikutuksen omalla tavallaan ja useisiin näistä kohteista, kuten Ericeiraan, Lissaboniin, Portoon ja Algarveen, palaamme yhä uudelleen ja uudelleen.

Bloggaaja ja Praia dos Tomates-rannan punaisia kallioita.
Mars-planeetalla? Vaiko Praia dos Tomatesin rannalla Algarvessa?

Juttu on laadittu itsenäisen retkeilyautoilijan näkökulmasta, mutta myös matkailuautoitta liikkujat voivat hyötyä vinkeistä yhtälailla. Kohdesuositukset eivät ole niinkään paremmuusjärjestyksessä, vaan sen sijaan pyrin jäsentelemään ne kutakuinkin maantieteellisesti, etelästä pohjoiseen. Aloitetaan reissu Portugalin eteläisimmästä kolkasta:

1. Algarve – rannikkoseutu vailla vertaa

Jos Portugaliin saapuu Etelä-Espanjan rannikon suunnilta, on vastassa ensimmäisenä Portugalin eteläisin maakunta Algarve.

Algarve ei turhaan ole rantalomailijoiden ja auringonpalvojien valtavassa suosiossa. Seudun rannoissa, rannikkomaisemissa ja pikku kaupungeissa on todellakin sitä jotain.

Turkoosin meriveden ympäröimät, kymmenien miljoonien vuosien aikana hioutuneet dramaattiset kalliomuodostelmat terävine huippuineen, lähes mielikuvituksellisine kivikaarineen ja -pylväineen sekä salaisine meriluolineen tarjoilevat uniikkeja maisemaelämyksiä koko etelärannikon täydeltä.

Kalliomuodostelmia meren äärellä Lagosissa.
Näistä maisemista on vaikeaa saada tarpeekseen! Kuvassa Lagosin rantaviivaa.
Carvoeiron rantakallio ja -luolamaisemaa.
Praia de Vale Covo, Carvoeiro.

Kalliomuodostelman muodostama ikkuna ja turkoosina kimmeltävä meri.

Algarven rantamaisemaa.

Vanlife-bloggaaja Portugalin Algarven rantakalliomaisemissa.
Sain viettää 33. syntymäpäivääni joulukuun 2022 lopulla Carvoeiron kauniissa rantamaisemissa aurinkoisessa säässä.

Suuri osa Algarven lyömätöntä vetovoimaa on sen ympärivuotinen leuto, välimerellinen ilmasto. Se on melkeinpä ainoa kohde, joka pystyy edes jollain tapaa panemaan kampoihin Etelä-Espanjalle Euroopan lämpimimmän ja aurinkovarmimman talvenviettopaikan kategoriassa.

Kylmin kuukausi on tammikuu, jonka keskimääräinen päivän korkein lämpötila on tuolloinkin kohtuulliset 16 astetta. Olemme saaneet nauttia täällä t-paitakeleistä toisinaan jopa joulu-tammikuun aikoihin. Tosin marras-tammikuun aikoihin päivä on täälläkin lyhyt ja pimeä saapuu jo ennen kello kuutta.

Bloggaaja ja Lagosin rantamaisemaa.
Tammi-helmikuussa Algarven seudulla matkatessamme päivälämpötila on huidellut tyypillisesti 17-21 asteen seutuvilla.
Vanlife-bloggaaja ja borderterrierit kävelevät rannalla Portugalin Algarvessa.
Marraskuu 2023.
Vanlife-bloggaaja Portugalin Algarven rannikon auringonlaskumaisemissa.
Aurinko laskee talvella Algarvessakin aikaisin, ja lämpötila viilenee sen jälkeen nopeasti. Kuva Sagresista auringonlaskun aikaan tammikuussa 2023.

Kesällä turistimassat saapuvat, rannikko ruuhkautuu ja elohopea kohoaa helposti yli kolmenkymmenenkin asteen. Ideaalein aika Algarven vierailulle lieneekin etenkin matkailuautoilijan näkökulmasta suurin piirtein lokakuusta huhtikuulle yltävän ajanjakson aikana.

Olen toki kuullut myös mielipiteitä, joiden mukaan Algarve on liian turistisoitunut ja täyteen rakennettu.

Riippuu suuresti siitä, mihin vertaa. Meistä Algarven rannikko vaikutti suurilta osin miellyttävän väljään rakennetulta ja kansainvälisen turismin valtavasta määrästä huolimatta jollain tapaa yllättävän hillityltä ja “autenttiselta”.

Craig ja borderterrieri Vasco istuskelevat rantakallioilla illan hämärtyessä.
Yleistunnelma helmikuisessa Algarvessa oli meidän näkökulmastamme rauhaisa. Kuvassa pojat fiilistelevät hämärtyvää iltaa Carvoeiron rantakallioilla.

Tähän tuntemukseen vaikuttanee suurilta osin se, että olimme vastikään ennen Algarveen saapumistamme kokeneet betoniresortteja täyteen ammutun lomakylä- ja viihdemaailman, joka myös Espanjan Aurinkorannikkona tunnetaan.

Tosin myönnettäköön, että paikoitellen lomaresorttitunnelmaa oli aistittavissa täälläkin – esimerkkinä mainittakoon Portimão (jonka ranta oli silti laskuveden aikaan vierailun arvoinen!).

Borderterrieri Vasco istumassa Portimaon hiekkarannalla.
Craig pulahti rohkeasti mereen helmikuussa Portimãon rannalla minun ja koirien seuratessa turvallisesti etäämmältä.
Auringonlasku merellä rantakallioilta käsin kuvattuna.
Portimãon auringonlasku.
Sininen, vanha, koristeellinen rakennus Farossa.
Faro ja monet muut Algarven “suurista” kaupungeista osoittautuivat lopulta etukäteen kuvittelemaani pienemmiksi.
Hymyilevä pakuyrittäjä brunssipöydän ääressä Portugalissa.
Hurmaavassa Carvoeiron rantakaupungissa sijaitsevasta koiraystävällisestä Earth Shop & Cafe:sta on ehtinyt muodostua meidän kantapaikka ihanille, täyttäville Portugalin brunsseille. Lämmin suositus!

Algarven miinuksena todettakoon, että alueella on haastavaa löytää minkäänlaista luvallista parkkipaikkaa yöpymiseen. Rannikko täällä päin, etenkin Sagresin niemenkärjen ympärillä, on suurilta osin suojeltua aluetta, jossa yöpyminen ajoneuvoissa on lain nojalla kielletty.

Puskaparkkeilijan kannattaa kiinnittää tähän erityistä huomiota ja ongelmien välttämiseksi suunnata parhaansa mukaan yöksi parkkiin leirintäalueelle, matkaparkkiin, tai muuhun luvalliseen yöpymispaikkaan.

Muistutan myös itsestäänselvyydestä, eli ethän jätä luvallisilla alueilla puskaparkkeillessasi mitään jälkiä itsestäsi ympäröivään luontoon! Monet Portugalin rannikon luonnonläheiset parkit ovat – vastenmielistä ja surullista kyllä – saastuneet vessapaperista ja ihmisjätöksistä.

Onneksi edulliset matkaparkit ynnä muut yösijaa ja peruspalveluita matkailuautoilijoille tarjoavat majoituspaikat ovat Algarvessakin pikkuhiljaa lisääntymään päin, kun niiden tarpeeseen on herätty vuoden 2021 puskaparkkeilua rajoittaneen lakimuutoksen jälkeen.

Ford Transit retkeilyauto parkissa luonnonhelmassa.
Algarvessa – kuten kaikkialla muuallakin – puskaparkkeilu kysyy tarkkuutta ja vastuullisuutta.
Surffaaja surffilaudan kanssa Portugalin rannikolla auringonlaskussa.
Surffaajat viihtyvät Algarvessa erityisesti Sagres-nimisen surffi- ja kalastajakylän rannoilla. Itsekin olemme päätyneet viettämään Sagresin nurkilla kenties eniten aikaa kaikista Algarven kohteista.
Vanlife-bloggaaja auringonlaskussa Portugalin rannikon kallioilla.
Sagresia kutsutaan myös nimellä ”The End of the World” – maailman loppu. Tunnettu maailma päättyi nimittäin Euroopan lounaiskolkassa ennen löytöretkiä tänne Sagresin pystysuorien rantakallioiden jylhiin maisemiin.
Ford Transit -retkeilyauto ja suuremman luokan matkailuajoneuvo parkissa vieretysten.
Sagresin niemenkärjen tilavalla parkkipaikalla yöpymistä vaikutetaan toleroitavan ainakin talviaikaan – kunhan leiriytymiskäytöksestä muistaa pidättäytyä (olemme nähneet poliisin sakottavan, jos ajoneuvon ulkopuolelta löytyy ulkokalusteita, tai edes kynnysmatto). Täällä on hyvin tilaa suuremmankin luokan ajoneuvoille.
Matkailuautoja parkissa Portugalin Sagresissa surffirannan edustalla.
Praia do Beliche -nimisen rannan edustalta Sagresin liepeiltä rantakallioiden laelta löytyy helposti saavutettava oivallinen päiväparkki, josta on upeat näköalat surffirannalle. Saavu ajoissa saadaksesi spotin merinäköalalla. Yöpyminen tiukasti kielletty!
Borderterrieri loikoilee rannalla Portugalin Sagresissa.
Joulukuinen lekotteluhetki praia da Maretan rannalla Sagresissa.
Vanlife-pariskunta ja koirat reissupakun edustalla Portugalissa.
Joulun 2022 vietimme aurinkoisessa säässä edullisessa Algarve camping car park -matkaparkissa Armação de Pêrassa. Olimme onnekkaita, kun satuimme saamaan jouluksi viimeisen vapaan paikan.

2. Lissabon – yksi Euroopan hurmaavimmista pääkaupungeista

Teimme ensimmäisen vierailumme tänne reilu 500 000 asukkaan pääkaupunkiin huhtikuussa 2019. Kyse oli tuolloin neljän päivän kaupunkilomasta, joista kolme vietimme Lissaboniin ja yhden Sintraan tutustuen. Ihastuimme jo tuolloin Lissaboniin suuresti ja tiesimme haluavamme palata fiilistelemään sen mäkisille kaduille vielä uudemmankin kerran.

Paluu todellakin kannatti: helmikuun 2022 kaupunkivisiitillä törmäsimme jälleen uusin löytöihin ja pääsimme hemmottelemaan itseämme muutamissa kaupungin lukuisista mainioista kasvisravintoloista. Uusimman parin päivän visiitin kaupunkiin teimme marraskuussa 2023 – tällä kertaa Portugalin lomalle saapuneille vanhemmilleni matkaoppaina toimien.

Keltainen raitiovaunu Lissabonin kadulla.

Bloggaaja Lissabonin mukulakivikaduilla.

Lissabonin katumaisemaa ja punaisia lyhtyjä iltahämärässä.

Portugalin tunnelmallinen pääkaupunki on tunnettu erityisesti omaleimaisista kaupunginosistaan, fado-musiikistaan, azulejos-laatoilla koristelluista rakennuksistaan, mäkisistä kaduistaan, lukuisista näköalapaikoistaan, retro-raitiovaunuistaan sekä moninaisista kahviloistaan. 

A Brasileira-kahvilan sisäänkäynti, Lissabon.
A Brasileira on yksi Lissabonin vanhimpia ja kuuluisimpia kahviloita.

Monipuolinen Lissabon pääsee kunnolla oikeuksiinsa päivää paria pidemmällä vierailulla – kaupungissa on suositeltavaa viettää vähintäänkin pidennetty viikonloppu!

Lissabonin taloja kukkulalta kuvattuna.

Raitiovaunun kiskot Lissabonin mäkisellä, kapealla kadulla.

Pastel de nata -leivoksia.
Lissabonissa on lähes pakollista herkutella vaniljakreemitäytteisillä, Lidlin paistopisteeltäkin tutuilla pienillä pastel de nata -leivoksilla. Näitä saa käytännössä jokaisesta lissabonilaisesta kahvilasta ja leipomosta yleensä noin euron kappalehintaan. Kuva: Unsplash.

Lissabonin mäkiset ja kapeat kadut soveltuvat matkailuautoille melkoisen kehnosti. Ajoneuvolleen kannattaneekin pyrkiä löytämään parkkipaikka kaupunkipäivän ajaksi jostain ydinkeskustan ulkopuolelta.

Matkailija Lissabonin Alfaman-kaupunginosan mukulakivikaduilla.

Itse jätimme helmikuussa 2022 vanimme Seixalin sataman maksulliselle, mutta hyvin edulliselle parkkipaikalle (merkitty mm. Park4night -sovellukseen). Seixalin ja Lissabonin keskustan välillä kulkee säännöllinen ja edullinen lauttaliikenne, jota hyödyntäen kaupunkivierailu onnistuu kätevästi. Yhdensuuntainen lauttamatka kestää noin 18 minuuttia. Lautta-aikataulun pääsee tsekkaamaan vaikkapa täältä!

Marraskuussa 2023 jätimme pakumme Lissabonin satama-alueella sijaitsevaan ilmaiseen parkkiin (osoite 5 Rua General Gomes Araujo), josta kuljimme keskustaan uber-taksikyydeillä (myös julkiset kulkevat täältä keskustaan hyvin, mutta koirien vuoksi suosimme uber-taksia). Satama-alue voi läheisine yökerhoineen olla varsin levoton nukkumapaikka, mutta ainakin se on ilmeisen turvallinen paikka parkkeerata ajoneuvonsa kaupunkipäivän ajaksi.

Näe ja koe:

* Näköalapaikat

Lissabon tunnetaan seitsemän kukkulan kaupunkina (aivan kuten Roomakin!). Kaupunki hemmotteleekin matkailijaa monilla mainioilla näköalapaikoilla. Tsekkaa ainakin nämä miradourot:

 • Miradouro das Portas do Sol
 • Miradouro de São Pedro de Alcântara
 • São Jorgen linna
 • Miradouro da Senhora do Monte
 • Miradouro da Graça
Miradouro das portas do sol
Miradouro das portas do sol
* Raitiovaunu numero 28

Matka vanhanaikaisessa raitiovaunussa on kiistaton Lissabon-klassikko. Linja 28 on suosituin turistireitti ja se kulkee monien suosittujen alueiden läpi. Reitillä operoi ainoastaan 1930-luvun retrovaunuja.

Koiramatkustajat eivät valitettavasti ole tervetulleita Lissabonin ratikkoihin. Marraskuussa 2023 Lissabonissa vieraillessamme hyödynsimme ensimmäistä kertaa koiriemme kanssa Uber-taksikyyditystä. Uber-sovelluksessa pystyy Lissabonissa valitsemaan koiraystävällisen kuljetuksen muutaman euron lisämaksua vastaan, ja tämä toimi meillä ihan mukavasti.

Ikoninen raitiovaunu numero 28, Lissabon.

* São Jorgen linna

Kaupungin korkeimmalla kukkulalla kohoava ikoninen linna on alunperin peräisin 400-luvulta. 1000-luvulla linnaa laajennettiin maurihallitsijoiden toimesta ja 1100-luvulla siitä tehtiin Portugalin ensimmäisen kuninkaan, Alfonso ensimmäisen, kuninkaallinen palatsi.

Linnan kulta-aika päättyi 1500-luvulla sen miehitykseen. Nykyisin São Jorgen linnasta on jäljellä 11 tornin lisäksi jykevät muurit. Linnakukkulalta avautuu panorama-maisemat yli kaupungin.

Bloggaaja São Jorgen linnassa.

Näkymä São Jorgen linnan ikkunasta Lissaboniin.

* Belémin torni

Tämä kuutisen kilometrin päässä Lissabonin ytimestä sijaitseva torni on peräisin 1500-luvulta, jolloin se rakennettiin kaupungin sataman puolustukseksi. Myöhempinä vuosisatoina se on toiminut myös majakkana ja vankilana. 

Tänä päivänä torni kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja se on yksi Lissabonin suosituimpia turistikohteita. Belemin tornin ja lähellä sijaitsevan Hieronymoksen luostarin vierailu kannattaa niputtaa samalle päivälle.

Belemin torni.
Matkailijoita jonottamassa Belemin torniin huhtikuussa 2019.
Bloggaaja Belemin tornissa, merimaisema taustalla.
* Hieronymoksen luostari (Mosteiro dos Jerónimos)

Toinen Lissabonin Unesco-kohteista, joka sijaitsee niin ikään Belemin kaupunginosassa. Tämä kaunis, väkimassoista huolimatta rauhallisen tunnelman omaava luostari teki meihin suuren vaikutuksen. Se rakennettiin 1500-luvulla kunnioittamaan Vasco da Gaman merireitin löytämistä Intiaan. Luostarin kirkossa on kuuluisan löytöretkeilijän viimeinen leposija.

Hieronymoksen luostari.

Bloggaaja Hieronymoksen luostarissa.

Hieronymoksen luostari.

* Alfaman kaupunginosa

Keskiaikaisten, vieri viereen rakennettujen talojen, labyrinttimäisten pikku kujien, kapeiden mukulakivikatujen sekä moninaisten portaikkojen täyteinen värikäs Alfama on yksi Lissabonin suloisimpia ja fotogeenisimpiä kaupunginosia.

Kaupungin vanhin, alun perin köyhälistön kansoittama naapurusto on viime vuosikymmeninä noussut Lissabonin trendikkäimpien asuinalueiden joukkoon. Kaupunginosa selvisi suhteellisen pienin vaurioin myös vuoden 1755 tuhoisasta maanjäristyksestä.

Bloggaaja kävelyllä Alfaman kapeilla kujilla.
Alfaman kaupunginosa houkuttelee jalkaisin tapahtuvalle tutkimusretkelle.

Matkailija Alfaman kapeilla kaduilla.

Bloggaaja ja azulejos-kaakelitalot.
Azulejos-laatoilla koristellut rakennukset kuuluvat vahvasti myös Alfaman katukuvaan. Tämä kuva on otettu Alfamasta huhtikuussa 2018…
Vanlife-bloggaaja ja borderterrierit Lissabonin Alfamassa.
… ja tämä kuva samaisesta paikasta on marraskuulta 2023.

Ensimmäistä kertaa kaupungissa vieraillessamme majoituimme ihanassa ullakkostudiossa sokkeloisen Alfaman sydämessä.  Se oli kerrassaan täydellinen tukikohta Lissaboniin tutustumiseen!

Alfaman talojen kattoja.
Alfaman ullakkostudion ikkunan tunnelmallinen näkymä.
* Pink street (Rua Cor de Rosa)

Menneisyydessä Cais do Sodrén kaupunginosa oli paitsi Lissabonin satamaan saapuvien merimiesten, niin myös rikollisten, prostituoitujen ja kaikenlaisten hämäräheikkien suosiossa.

Sittemmin alue on kokenut huomattavan imagon kohotuksen. Nykyisin pinkki katu ympäristöineen onkin uhkapeliluolien ja bordellien sijaan täynnä trendikkäitä ravintoloita ja baareja. Tänne kannattaa suunnata illanviettoon!

Bloggaaja Pink Street -kadulla LIssabonissa.
Pink Street vuonna 2019.
Pensão Amor -coctailbaarin kattomaalauksia ja -valaisin.
Pink streetin kulmilla sijaitsevassa Pensão Amor (’rakkauden majatalo’) -nimisessä cocktail-baarissa on aistittavissa menneiden aikojen tunnelmaa. Moulin Rouge -henkinen drinkkibaari toimii entisen bordellin tiloissa.
Pensão Amor -coctailbaarin drinkkilistaa.
Pensão Amor -coctail-baarin omintakeista drinkkilistaa.
* LX Factory

Kaipaatko kaupunkilomaltasi ripauksen hipsteriviboja?

Siinä tapauksessa kannattaa tsekata (vaikkapa matkalla Belemiin) tämä ikonisen huhtikuun 25. päivän sillan alapuolelle, vanhalle teollisuusalueelle muodostunut pieni, urbaani taidemekka.

LX-factoryn katutaidetta, Lissabon.

Vain muutaman kadunpätkän suuruinen taidekeskus tarjoilee ravintoloita, baareja, trendikkäitä pikku kauppoja ja katutaidetta. Älä missaa Ler Devagar -kirjakauppaa (ja kirjakaupan baarin massiivisia, mutta hinnaltaan kohtuullisia Gin Toniceja)!

Ler devagar -kirjakauppa, Lissabon.
Ler Devagar -kirjakaupassa on tarjolla myös englanninkielistä lukuvalikoimaa.

Ravintolatärpit

* Tiffin Cafe & Restaurant

Viihtyisä, paikallisten suosima kulmakahvila aamiaiselle, brunssille tai lounaalle. 

Craig brunssipöydän ääressä.
Parhaat koskaan nauttimani kevätrullat!
* O Botanista

Trendikäs vegaaniravintola, jossa nautimme runsaat ja maittavat Pad Thai -annokset.

Vegan padthai -annos ja viinilasi.

* Kong – Food Made With Compassion

Pieni ja tunnelmallinen vegaaniravintola Lissabonin sydämessä. Hinta-laatusuhde sekä palvelu kaikki 10/10. Täällä on mahdollista kokeilla muun ohella perinteisiä portugalilaisia ruokalajeja veganisoituina versioina!

* Organi Chiado

Suosittu vegaaniravintola keskeisellä sijainnilla. Lounaaksi nautittu maittava pestopasta piti nälän loitolla koko pitkän kaupunkipäivän.

Vegaaninen pestopasta-annos ja viinilasillinen ravintolan pöydällä.

* Leonetta

Ihastuttava koiraystävällinen italialainen pastaravintola suositussa Bairro Alton kaupunginosassa. Suosittelen pöytävarausta. Meidän seurueella kävi marraskuussa 2023 onni, kun satuimme saamaan keskiviikkoalkuillasta neljän hengen pöydän ilman varausta. Ravintolasta lähtiessämme ihmiset jonottivat tänne pöytää kadulla saakka.

3. Sintra ja Cascais  – päiväretkikohteiden parhautta

Niputan nämä kaksi viehättävää kaupunkia samaan nippuun, sillä ne molemmat ovat täydellisiä päiväretkikohteita Lissabonista käsin. Kumpikin niistä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Lissabonista ja kumpaiseenkin pääsee pääkaupungista myös junalla.

Sintra

Vierailimme ensi kertaa Sintrassa, satukirjojen maisemilla koristetussa kaupungissa, huhtikuussa 2019. Tällöin teimme tänne omintakeiseen linnakaupunkiin päiväretken junalla Lissabonista käsin.

Vietimme antoisan kaupunkipäivän tutustuen Quinta da Regaleiraan sekä Palácio Nacional da Penaan, eli Pena Palaceen, eli suomeksi tuttavallisesti Penan palatsiin.

Quinta da Regaleiran huvila, Sintra.
1900-luvun taitteessa rakennetussa Quinta da Regaleiran huvilassa sekä sen puutarhassa, kappelissa, luolissa ja mystisessä spiraalikaivossa riittää ihmeteltävää.

Quinta da Regaleira

Bloggaaja Quinta da Regaleiran puutarhan tornissa.

Pena's palace, Sintra.
Penan palatsi edustaa tyyliltään 1800-luvun romantiikkaa. Tämä mielikuvituksellisesti koristeltu ja värikkäin värein maalattu palatsi on Sintran turistivetonaula numero yksi.

Pena's palace, Sintra.

Bloggaaja istuu Pena's palacen keltaisella muurilla.

Pena's palace, Sintra.

Suosittelenkin näitä edellä mainittuja nähtävyksiä Sintran ensikertalaiselle. Molemmat kohteet on mahdollista kokea yhden kaupunkipäivän aikana – kunhan vain on aikaisin liikkeellä ja varustautuu päivään vesipullolla ja hyvin kävelyjalkinein.

Uudemman kerran (helmikuussa 2022) Sintrassa vieraillessamme nämä must see -nähtävyydet oli siis jo koluttu pois alta. Pääsimme tällä kertaa fiilistelemään vuoristokaupungin tunnelmaa vapaamuotoisemmin koirien kanssa käppäillen ja ympäristöön tutustuen.

Kipusimme mm. extempore kukkulan laella sijaitsevalle, yli 1000 vuotta vanhalle Maurien linnoitukselle, jonka pääsylippuja myyvällä portilla piti kuitenkin koirien vuoksi kääntyä takaisin. 

Maurien linna, Sintra.
Maurien linna. Kuva: Unsplash.

Sintra on ollut aikoinaan kuninkaallisten sekä muun ylimystön ja eliitin suosima asuinpaikka (kiitos sen Lissabonia hieman viileämpien kesälämpötilojen), mikä selittää kaupungin lukuisia linnoja ja huviloita, palatseja ja puutarhoja.

En voinut olla huomaamatta, kuinka monet näistä luksusluokan huviloista on nykyisin jätetty rappiolle ränsistymään. Tämä on Sintran lisäksi yleinen ilmiö kaikkialla Portugalissa.

Vaaleanpunainen huvila puun varjossa Sintrassa.
Monet Sintran hulppeista huviloista olisivat nykyisin vähintäänkin pienen pintaremontin tarpeessa.

Sintra on hyvin suosittu vierailukohde, jossa turisteja riittää tungokseen asti varsinkin kesäkuukausina. Vaan eipä täällä ollut autiota helmikuussakaan.

Matkailuautojen parkkimahdollisuudet ovat Sintrassa heikonlaiset. Maltillisen kokoisella ajoneuvolla on mahdollista löytää parkkipaikka kadunvarresta, tai tiloiltaan hyvin rajatulta kaupunginaukion parkkipaikalta. Kesällä kuumimman turistisesongin aikaan tämä voi tosin osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi.

Yksi vaihtoehto on parkkeerata ajoneuvonsa suosiolla Sintran ulkopuolelle ja saapua kaupunkipäivän viettoon junalla.

Cascais

Toisin kuin Sintra, Cascais oli meille kokonaan uusi tuttavuus. Vietimme aurinkoisen iltapäivän tähän tyylikkääseen rannikkokaupunkiin tutustuen ja tykästyimme paikkaan kovasti.

Cascais on mukavan kompakti, viihtyisä, hienostunut, kaunis ja kaikin puolin helppo ja miellyttävä päiväretkikohde, joka tarjoaa leppoisaa vastapainoa Lissabonin kovatempoiseen suurkaupungin sykkeeseen. 

Kaupungista löytyy pieni, idyllinen vanha kaupunki, kauniita rantoja, suuri kaupunginpuisto (jossa ankat, hanhet, kilpikonnat, kukot, kanat ja riikinkukot käyskentelevät vapaasti ihmisistä tai koirista välittämättä), rantakallioita aallokon äärellä, eloisia kahviloita ja ravintoloita, viihtyisä satama-alue sekä näyttäviä vanhoja rakennuksia monine 1800-luvun huviloine ja villoineen.

Cascaisin kaupunki ja merenrantaa.
Kuva: Unsplash.

Cascaisissa pääsee nauttimaan niin rannoista kuin kulttuuristakin. Myös pubikulttuurin ystäviä hemmotellaan: Silmiimme osui Cascaisin vanhassa kaupungissa useampi irkkupubi. Itse onnistuimme välttämään tällä kertaa täpärästi houkutuksen.

Cascaisin majakka ja rannikkomaisemaa.

Vaaleapuna-keltaraidallinen talo Cascaisissa Portugalissa.
Talo kuin Pirkka Amppari.

Cascaisin rantamaisemaa.

Täälläkin on mahdollista päästä myös surffauksen makuun. Lissabonin läheisyyden ansiosta Cascais on yksi Portugalin suosituimpia surffikohteita, jonka rannat soveltuvat hyvin myös aloittelijoille.

Rantaan iskeytyvän aallon pärskeet Cascaisissa.
Ihmisiä oli kerääntynyt ihailemaan Cascaisin rantakallioille rantaan vyöryviä massiivisia aaltoja ja niiden aikaansaamia komeita pärskeitä.

Pysäköimme vanimme Cascaisin vierailun ajaksi yhteen rantapromenadin varrella olevista maksullisista parkkiruuduista. Reilut kolme tuntia parkkiaikaa riitti ihan mukavasti yleisluontoiselle kaupunkikierroksellemme. Cascaisin vanhassa kaupungin mukulakivikaduilla käppäillessä lämpimän aurinkoisessa iltapäivänä tuli tosin sellainen fiilis, että täällä voisi kyllä piipahtaa toistekin!

* Ravintolasuositus: House of Wonders

Mene, näe ja koe tämä omintakeinen kasvisruokaravintola Cascaisin vanhan kaupungin kulmilla – et tule katumaan!

House of Wonders -ravintolan pinkki porraskäytävä.
House of wonders.
Craig ja lounasannokset aurinkoisella terassilla.
Perinteistä menua ei ollut – tilaus tehtiin vitriiniin tehtyjen malliannosten pohjalta.

4. Ericeira – surffikulttuuria ja pikku kaupungin tunnelmaa

Tämä viihtyisä, alle tunnin ajomatkan päässä Lissabonista pohjoiseen sijaitseva pikku rannikkokaupunki huokuu surffikulttuuria. Reilu 10 000 asukkaan Ericeira on sekä paikallisten että kansainvälisten matkailijoiden – etenkin surffareiden -suosittu lomanviettopaikka.

Ericeira tarjoaa kilometrien edestä surffirantoja kaiken tasoisille surffaajille. Esimerkiksi São Sebastiãon ja Ribeira D’ilhasin rannolla voi nauttia oikeilla olosuhteilla maailmanluokan beach breikistä.

Tunnelmaltaan rennon ja leppoisan Ericeiran vanhankaupungin mukulakivikaduilla käppäillen sekä sen lukuisiin ravintoloihin, kuppiloihin ja trendikkäisiin pikku puoteihin tutustuen vierähtää päivä pari rattoisasti, vaikkei niin olisikaan itse surffauksesta innostunut.

Ericeira auringonlaskussa.
Nykyisin Ericeira vetää puoleensa huomattavasti surffareita laajempaa matkailijakuntaa. Tämä näkyy myös paikallisessa hintatasossa, joka on keskimääräistä portugalilaista hintatasoa korkeampaa.

Jotkut rakastuvat kaupungin rentoon ja mutkattomaan tunnelmaan niin täysin, että jumittuvat tänne pidemmäksikin aikaa. Meillekin Ericeirasta on ennättänyt muodostua kolmen talven aikana kodinomainen, rakkaalta tuntuva paikka.

Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Ericeiran vanhankaupungin kadut ja kujat ovat ehtineet käydä meille kolmen talven aikana mukavan tutuiksi. Näillä mukulakivikaduilla olo tuntuu jo kuin kotona olisi. <3
Surffipuoti Ericeirassa.
Yksi kaupungin trendikkäistä puodeista.
Surffipuoti Ericeirassa.
Ericeirasta löytyy lukuisia suloisia surffipuoteja. Tämän putiikin käsintehdyt kauniit uniikit surffilaudat maksavat noin 800-1300 euroa kappaleelta.
Aaltoja Ericeiran rannikolla auringonlaskussa.
Ericeira tarjoilee maailmanluokan surffiaaltoja ja toinen toistaan kauniimpia auringonlaskuja. Monet surffirannat löytyvät aivan keskustan liepeiltä.
Vanlife-bloggaaja Emma terassilla auringonlaskussa Ericeirassa.
Helmikuinen auringonlasku yhdellä Ericeiran merinäköalaterasseista.

Ribeira D’Ilhasin rannan viihtyisälle ja tilavalle parkkipaikalle ilmestyi valitettavasti helmikuuussa 2022 matkailuautojen parkkeerauksen estävät puomit. Myös muut Ericeiran rantojen parkkipaikat ovat nykyisin pitkälti puomitettuja.

Päivisin Ericeirassa on mahdollista parkkeerata merinäköalalla aivan vanhankaupungin ja surffirantojen kupeeseen. Yöpyminen näillä parkkipaikoilla on kuitenkin kielletty, joten illaksi pitää malttaa siirtää matkakotinsa muualle.

Borderterrierit Vasco ja Torres Eriveiran surffirannikon auringonlaskussa.
Ericeirassa on runsaasti ihania rantareittejä koirien ulkoilutukseen, ja myös kaupungin rannoilla koirat saavat – ainakin talviaikaan – kirmata huoletta vapaasti. Kuva maaliskuulta 2023.

Yksi koruttomista, mutta asiansa ajavista luvallisista parkkipaikoista, joita olemme hyödyntäneet usein, on Ericeiran bussiasema parin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Täältä löytyy myös WC:n ja vedentyhjennysmahdollisuus ja vedentäyttöfasiliteetit. Matkailuautoille on varattuna kourallinen isompia parkkiruutuja, mutta retkeilyautolla voi tarvittaessa pysäköidä normaaliinkin parkkiruutuun. 

Ericeiran lähistön luontoparkeista suosimme usen São Juliãon rannan tilavaa luonnonläheistä parkkipaikkaa, josta ajaa Ericeiraan noin 15 minuutissa. Kyseessä on kaunis ranta, jossa on olosuhteiden salliessa mahdollista myös surffata. Yöpymistä näytetään toleroitavan ainakin talviaikaan. 

Ericeiran ravintolasuositukset

Secret Oven: Kenties koko Portugalin parhaat sourdough -pizzat. Kokeile esim. vegaanista sienipizzaa tryffeliöljyllä – et tule katumaan! Koiraystävällinen!

Pao da Vila Central: Kohtuuhintainen paikallisten suosima kahvilaravintola paraatipaikalla vanhankaupungin aukiolla.

GiG – Green is Good: Täydellinen brunssiravintola. Kokeile kaverin kanssa kahden hengen brunssitarjotinta – ette tule pettymään (saati poistumaan paikan päältä nälkäisinä)!

Tik Tapas: Luultavasti kaupungin suosituin tapasravintola. Mukava tunnelma ja ystävällinen palvelu. Runsas valikoima erilaisia portugalilaisia liha-, kala-, ja kasvistapaksia. Pöytävaraus on yleensä tarpeen!

Adega Bar 1987: Kotoisa baari. joku voisi väittää, että kaupungin ykkösmenomesta. Joku toinen voisi väittää, että paras baari koko Ericeirassa. Drinkkien lisäksi tarjolla on myös mukiinmeneviä tapasannoksia. Varoitus: Illanvietto Adegassa voi odottamatta venähtää….

Maka’i the good food place: 58 Surf Shop -surffiliikkeen yhteydessä leirintäalueen vieressä hieman loitommalla vanhastakaupungista sijaitseva mukava koiraystävällinen, surffihenkinen ravintola. Talvella 2023 ravintolan nurkkaukseen on ilmestynyt myös kuuden hengen coworking space, joka on testattu ja hyväksi todettu!

5. Obidos – keskiaikainen linnoitettu kaupunki

Tämä Keski-Portugalissa, vain puolen tunnin ajomatkan päässä Penichen ja Balealin legendaarisilta surffirannoilta sijaitseva pikkukaupunki on muodostunut keskiaikaisen linnoituksen muurien suojiin. Vuosisatojen takaista tunnelmaa henkivä Óbidos on yksi Portugalin parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Obidosin keskiaikaisen kaupungin linnanmuuria ja mukulakivikatu. 

Keskiaikaisen Obidosin kaupungin katukuvaa.

Bloggaaja ja borderterrierit Obidoksen kaupungissa.

Obidoksen linnna kaupungin muureilta kuvattuna.
Óbidosin linna on alkujaan Rooman valtakunnan aikaista perua, mutta nykyisen ulkomuotonsa se on saanut 1100-luvulta eteenpäin jatkuneissa restauroinneissa. Linnan tornit ovat peräisin 1300-luvulta.

Varsinainen piilotettu helmi ei ole kyseessä; helmikuisenakin lauantaina vierailumme aikaan Óbidoksen pääkaduilla ja linnan muureilla kävi kova tunku sekä portugalilaisista että ulkomaalaisista turisteista. 

Veikeät, valkoisiksi kalkitut vanhat talot väriläiskineen ovatkin täynnä matkailijoita houkuttelevia kahviloita, ravintoloita, artisaanipuoteja, liköörikauppoja (paikallinen erikoisuus on ginjinha-niminen kirsikkalikööri) ynnä muita pikku putiikkeja.

Obidoksen katukuvaa.

Varsin kultturelli ja eläväinen pikku kaupunki isännöi nykyisin myös useita suosittuja vuotuisia tapahtumia: Keskiaikaisia markkinoita (heinäkuu), suklaafestivaaleja (maalis-huhtikuu), oopperajuhlia (elokuu) sekä joulumarkkinoita. 

Borderterrierit Torres ja Vasco istumassa Obidoksen mukulakiviportailla.

Bloggaaja ja borderterrierit Torres ja Vasco Obidoksen mukulakivikujalla.
Suosittelen poikkeamaan Rua Direita -nimiseltä linnan portille johtavalta pääkadulta tutkailemaan myös Óbidosin sivukujia, joissa turistien virta tyrehtyy välittömästi!

Matkailuautolla ei luonnollisesti pääse hurauttamaan kaupungin muurien sisälle, mutta ei hätää – vain kivenheiton päässä linnoitetun kaupungin portilta sijaitsee kelvollinen, ilmainen matkaparkki. Jos majapaikan upgreidaus vierailun ajaksi kiinnostelee, niin Óbidoksen linnassa toimii nykyisin loistelias hotelli.

Kaupunki on tosin hyvin pieni, ja puolipäivääkin voi riittää vierailuun mainiosti. Tämän jälkeen voi hurauttaa jälleen vaikkapa rannikon surffirantojen maisemiin. 

6. Nazaré – maailman suurimpia aaltoja

Reilu tunnin ajomatkan päässä Ericeirasta pohjoiseen sijaitsee 15 00 asukkaan Nazarén kalastajakylä. Tämä legendaariseen maineeseen noussut kaunis rantakaupunki ei surffipiireissä esittelyjä kaipaa. 

Talviaikaan oikeilla olosuhteilla niin paikalliset kuin matkailijatkin kerääntyvät tänne – tarkemmin sanottuna Farol de Nazarén majakalle – ihailemaan rohkeita ammattilaissurffareita, jotka haastavat itsensä maailman suurimmilla, jopa 20-30 metrisillä aalloilla. Nazarén edustalla sijaitsee Euroopan suurin, jopa viisi kilometriä syvä merenalainen kanjoni, joka muovaa aalloista poikkeuksellisen valtavia.

Nazaréssa onkin rikottu maailmanennätyksiä suurimmista koskaan surffatuista aalloista.

Nazaren aaltoja ja surffareita.
Nazaren aaltoja. Kuva: Unsplash.
Nazaren vanha kirkko.
1300-luvun pyhäkkö The Sanctuary of Our Lady.
Nazaren funikulaarirata ylhäältä päin kuvattuna.
1800-luvulta peräisin olevalla funikulaarilla voi matkata merenrannalta kukkulan laelle Sition alueelle, mistä avautuu mukavat näkymät merelle ja rannikolle. Kuva: Unsplash.
Nazaren puolikuun muotoista rantaviivaa.
Puolikuun muotoinen, vanhan kaupungin edustalla sijaitseva Praia da Nazarén hiekkaranta on suojassa Atlantin tuulilta. Toisin kuin pohjoinen ranta, se on ihanteellinen paikka auringosta nauttimista ja rentoutumista varten. Kesäisin täällä vallitsee ruuhkaa niin paikallisista kuin kansainvälisistäkin auringonpalvojista.

Nazare ei ole varsinainen puskaparkkeilijan paratiisi. Kaupungin keskustan ja sen rantojen tuntumassa on kuitenkin mahdollista yöpyä luvallisesti tilavalla, kaupunginpuiston viereisellä parkkipaikalla. Täällä oli parkissa helmikuisena viikonloppunakin toistakymmentä matkailuautoa.

Ravintolasuositus: Bontà – Bistro Italiano

Nazaréssa vieraillessa tätä ystävällisen italialaispariskunnan pyörittämää pientä kortteliravintolaa ei kannata missata! Kirjoitetun menun sijaan isäntäväki selostaa suullisesti, mitä pastaruokia heillä on sinä iltana listallaan tarjolla. Talo tarjoaa taattua italialaista laatua ja saapasmaan makumaailmaa hyvin kohtuulliseen hintaan.

7. Conímbrigan roomalaiset rauniot ja museo

Luin näiden raunioiden olemassaolosta sattumalta, kun olimme tutustumassa 16 kilometrin päässä raunioilta sijaitsevaan Coimbran kaupunkiin.

Onneksi, sillä kyseessä on Portugalin laajin ja merkittävin Rooman imperiumin aikainen arkeologinen löydös. Vehreän maaseudun ympäröimistä muinaisen kaupungin raunioista on kaivettu esiin muun muassa hyvin säilyneitä mosaiikkilattioita, kivettyjä katuja, uima-altaita, akvedukteja, sekä rakennusten seiniä ja kaaria. 

Roomalaiset rauniot Conimbrigassa.

Bloggaaja ja borderterrierit kävelemässä roomalaisen kaupungin raunioilla.

Roomalaiset saapuivat Conímbrigaan vuonna 139 ennen ajanlaskun alkua. Roomalaisten valloituksen jälkeen Conímbrigasta muotoutui vauras Lusitanian provinssin kaupunki.

Sen sijainti oli strateginen antiikin aikaisen Lissabonin (’Olisipo’) sekä Bragan (’Bracara Augusta‘) kaupunkien välisellä kulkuväylällä. Myös pätkä tästä vanhasta Lissabonin ja Bragan välisestä mukulakivitiestä on säilynyt ja nähtävillä Conímbrigassa.

Ajanlaskun alussa keisari Augustuksen aikakautena kaupunki laajeni entisestään. Tältä ajanjaksolta ovat peräisin monet rauniokaupungin tärkeimmistä rakennuksista; esimerkiksi foorumi, amfiteatteri ja kylpyläkompleksi kuuma- ja kylmävesialtaineen sekä jonkinlaisine saunoineen.

Borderterrieri Vasco Conimbrigan raunioilla.
Myös koirat ovat tervetulleita tutustumaan Conímbrigan raunioihin!
House of the fountains, Conimbrigan rauniot.
Yksi kaivausten vaikuttavimpia löydöksiä on House of the Fountains. Kyseessä on aikansa hyvin varakkaan roomalaisen asumus, jonka lattioiden mosaiikkilaatat ovat säilyneet äärimmäisen hyvin kahden vuosituhannen ajan. Sen suihkulähteistäkin pulppuaa edelleen vesi.

Raunioilla vierailun alkajaisiksi tai päätteeksi kannattaa tutustua paikan päällä olevaan museoon. Museossa on nähtävillä suht laaja kokoelma kaupungin raunioista esiin kaivettuja esineitä, kuten Rooman valtakunnan kolikoita eri aikakausilta, astioita, kaula-, korva- ja rannekoruja, ja mm. sellaisia mielenkiintoisia käyttö- ja vapaa-ajan esineitä kuin parranajohöylä, sakset, pinsetit, huilu ja nopat. 

Conimbrigan roomalaisen museon esineistöä.

Conimbrigan roomalaisen museon esineistöä.

Antiikin Rooman ajoista kiinnostuneet saavat 4,50 euron pääsymaksulleen täällä mukavasti vastinetta. Kaupungin raunioilla kiertelyyn saa kulumaan aikaa toista tuntia ja myös museossa riittää tutkailtavaa helposti puoleksi tunniksi.

Museon parkkipaikka soveltuu myös puskaparkiksi! Vessat ovat auki museon aukioloaikoina. Raunioihin ja museoon pääsee tutustumaan päivittäin klo 10-18. 

P.S. Museon kahvilaravintolassa raaskii herkutella. Kahvi, olut ja tolkun kokoinen leivos maksoivat yhteensä kolme euroa. Ravintolasta löytyy annoksia myös suurempaankin nälkään.

8. Costa Nova – raidallisten talojen leikkisää lumoa

Aveiron, eli ”Portugalin Venetsian” kyljessä, noin tunnin ajomatkan päässä Portosta etelään, sijaitsee Costa Novan perinteinen mutta samalla omaleimainen kalastajakylä. Kylä on tunnettu ennen kaikkea sen raidallisista, karkkimaisen suloisista taloistaan (palheiros).

Bloggaaja raidallisen talon edustalla Costa Novassa.
Talo kuin raitapaita.

Costa Novasta tuli suosittu lomakohde jo 1800-luvun puolenvälin tienoilla. Raidallisten talojen tarina sai alkunsa, kun paikalliset vähävaraiset kalastajat pyrkivät vuokraamaan kalastusmajansa kesäksi lomailijoille. Lisätäkseen yksinkertaisten mökkiensä vetovoimaa syntyi idea maalata niiden julkisivut kirkkaan raidallisiksi. 

Homma kaikesta päätellen toimi (siitäkin huolimatta, ettei tuolloin vielä eletty Instagramin aikakautta). 

Bloggaaja kävelemässä Porto Novon raitatalojen edustalla.
Sympaattisista raidallisista taloistaan tunnettu Costa Nova on pysähdyksen arvoinen merenrantakylä Portugalin pohjoisosiin matkatessa.

Bloggaaja ja borderterrieri pienen punaraidallisen talon edustalla Costa Novassa.

Costa Novan rantabulevardin taloja.

Kuuluisimmat ja kuvatuimmat talot sijaitsevat rantapromenadilla, mutta raitataloja voi spottailla ympäri kylänraittia.

Moderni raitakuosinen talo Costa Novassa.
Tähän moderniin taloon on luotu rohkeasti raidoilla paikallista twistiä.

Omaleimaisten raitatalojen lisäksi Costa Novasta löytyy muun muassa hiekka-/surffiranta, kahviloita sekä erityisesti mereneläviin erikoistuneita ravintoloita. Kohtuullisia puskaparkkimahdollisuuksia voi löytää aivan rannan sekä rantabulevardin tuntumasta.

Costa Novan raitataloja.

Bloggaaja ja borderterrierit siniraidallisen talon edustalla.

Vieraillessamme Costa Novassa helmikuun lopulla porukkaa oli tuskin nimeksikään ja saimme ihailla ja valokuvata näitä ikonisia raitataloja melkolailla keskenämme. Kesäkuukausina paikan päällä voi sen sijaan olla tunkua.

Costa Novan raidallisia taloja rantadyyneiltä kuvattuna Portugalissa.
Costa Novasta löytyy mukavia luvallisia puskaparkkeja aivan rannan tuntumasta keskustan liepeiltä. Tänne on reissupakuilijan helppo parkkeerata päiväksi pariksi!

9. Porto – rento kaupunkikohde, joka hurmaa rosoisella charmillaan

Dourojoen suulla kohoaville rinteille rakentunut Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki ja viime vuosina kansainvälistä suosiotaan roimasti kasvattanut kaupunkikohde.

Olemme vierailleet Portossa tähän mennessä kahdesti, ja jälkimmäisellä kerralla kaupungin rosoista rappioromantiikkaa huokuva charmi tuntui purevan meihin entistäkin kovemmin. Portoon on pakko päästä vielä takaisin tunnelmoimaan!

Porto, Portugali.
Portosta on muodostunut yksi suosikkikaupunkikohteitamme koko Euroopassa.

Pohjois-Portugalissa sijaitseva, tutkimusretkien aikakaudella vaurastunut kaupunki vaikuttaa tarjoavan matkailijalle kompaktissa koossa lähes kaikkea, mitä kaupunkilomaltaan voi toivoa: historiaa, kulttuuria, ravintoloita ja kuppiloita kutsuvine terasseineen, mielenkiintoista, värikästä katukuvaa, katutaiteilijoita ja musikantteja sekä vanhaa ja modernia arkkitehtuuria kiehtovasti sekoitettuna.

Värikkäitä taloja Porton vanhassa keskustassa.
Monien mielestä juuri Portossa pääsee aistimaan “sitä aitoa” portugalilaista tunnelmaa.

Värikkäitä taloja Porton satamabulevardilla Portugalissa.

Matkailija ja oluttuoppi koristeellisen kirkon kulmilla Portossa.

Porton rosoista katukuvaa.

Portossa olemme saaneet viettää rentoja kaupunkipäiviä lähinnä mukavilla näköaloilla höystettyjä keskustan katuja kierrellen, hyvällä ruoalla ja juomalla itseämme hemmotellen sekä paikallista tunnelmaa aistien.

Toisin kuin Lissabonin tapauksessa, jo yksi kokonainen kaupunkipäivä Portossa voi riittää kohtuullisen kattavan yleisvaikutelman saamiseksi ja vanhakaupunki Ribeiran, jokirannan sekä keskustan tärkeimpien tärppien kiertämiseksi. Paikasta toiseen on yksinkertaisinta kulkea jalan.

Portviinilasillinen viinibaarin pöydällä Portossa.
When in Porto… portviinin maistelu on näillä kulmilla lähes pakollista, vaikkei kyseisen viinin ystäväksi niin muutoin tunnustautuisikaan.

Mikä yhdistää Lissabonia ja Portoa, on kaupunkien mäkinen katukuva ja suuret korkeuserot. Kaupunkia kolutessaan saa kivuta ylös ja laskeutua alas monia kertoja – kaupunkipäivä käy siis myös varsin kohtuullisesta mäkitreenistä.

Muutoin kyseessä onkin yleisfiilikseltään kaksi melkolailla erilaista kaupunkia. Jos Lissabon olisi Lontoo, niin Porto olisi ehkä Edinburgh, pähkäilin itsekseni Porton kaduilla tunnelmaa aistiessani. 

Edinburghin vertaus on itse asiassa osuva ainakin siinä mielessä, että Porto on eteläisen Euroopan suurista kaupungeista yksi sateisimpia.

Borderterrierit istumassa katedraalin edustalla.
Sén katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla, vaikkakin katedraalissa on näkyvillä myös myöhempien vuosisatojen kädenjälkeä.
Santa Claran kirkko Portossa.
Perinteisen portugalilainen Santa Claran kirkko.

Porton vanhakaupunki Ribeira on yksi Portugalin 17 Unescon maailmanperintökohteesta ja samalla kaupungin suosituin nähtävyys. Menneiden vuosisatojen tunnelmaa henkivät mukulakivikadut ja mäkiset kujat, monenkirjavat, punatiiliset talot, lukuisat perinteiset ravintolat ja kuppilat… Täällä voisi kadottaa ajantajunsa ja jumittua fiilistelemään pidemmäksikin aikaa.

Ribeiran vanhaa kaupunkia Portossa.
Ribeira illan hämärtyessä.

Ribeiran vanhat korttelit rajautuvat turistien suosimaan jokirantaan. Täältä avautuu näkymä mm. näyttävälle, teräksiselle Dom Luis I -sillalle, joka yhdistää Porton vanhankaupungin joen toiselta puolelta alkavaan Vila Nova de Gaiaan (jossa puolestaan sijaitsevat Porton moninaiset viinikellarit).

Kaksi olutlasia ja -pulloa aurinkoisen terassin pöydällä Porton jokirannassa.
Siltaa ja Douron jokinäkymää voi istahtaa ihailemaan vaikkapa joltain jokivarren viihtyisältä terassilta käsin – kuten mekin teimme ensimmäisen citypäivämme alkajaisiksi.
Porton satamabulevardia iltahämärässä.
Jokivarsi illan hämärtyessä.

Yksi Porton suosituimmista nähtävyyksistä on maailman kauneimmaksi kirjakaupaksi tituleerattu Livraria Lello. Tämä yksi Portugalin vanhimpia kirjakauppoja on inspiroinut tiettävästi myös Harry Potter -maailman Tylypahkaa – kirjailija J. K. Rowling asui Portossa 1990-luvulla ja vieraili kirjakaupassa usein. 

Livraria Lellon sisätilat.
Livraria Lello. Kuva: Unsplash.

Kirjakaupassa vieraillakseen lippu pitää nykyisin varata netissä etukäteen. Kirjakaupan ulkopuolella kiemurteli maaliskuisena perjantainakin pitkä jono.

Porton hämärtyvä ilta kattojen päällä.
Porton hämärtyvä ilta.

Portosta tai sen välittömästä läheisyydestä voi olla haastavaa löytää ajoneuvolleen turvallista parkkipaikkaa citypäivän ajaksi. Lisäksi matkailuautoihin murtautumiset ovat täällä suht yleinen ilmiö, joten ihan mihin tahansa ei autoaan kannata iskeä parkkiin. 

Parkkipaikka Portossa.
Parque Dantesin parkkipaikka.

Retkeilyautoille ja muille pienemmän luokan matkakodeille suosittelen turvallista Parque Dantesin parkkipaikkaa. Parkkeeraus täällä vartioidulla parkkipaikalla kustansi maaliskuussa 2022 15 euroa vuorokausi / 1,5 euroa euroa tunti (hintapäivitys: talvella 2023 hinta on kohonnut 22,50 euroon per vuorokausi). Asiakkaiden käytössä on myös parkkipaikan WC sekä vesipiste – pyynnöstä myös suihku. Porton keskusta on vain lyhyen kävelymatkan päässä Luis I -sillan toisella puolen. Parkkipaikan keskeisestä sijainnista huolimatta olemme saaneet nukuttua täällä viikonloppuisinkin hyvin. Kohonneesta hinnasta huolimatta tämä lienee edelleen paras paikka parkkeerata Porton vierailun ajaksi.

Huom! Käynti parkkipaikalle on suht tiukka ja kapea, ja siten melkolailla mahdoton suuremman luokan matkailuajoneuvoille.

Ravintolatärpit:

* Zen Wonderland

Nautimme täällä yhdet elämämme parhaista burgereista – ja ihmekös tuo, kun mieluisen vegeburgerinsa saa itse rakentaa sämpylän tyypistä ja lisukkeista lähtien! 

Sinisämpyläinen burgeri.
Sämpylän sininen väri on peräisin spirulinasta.
* da Terra Baixa 

Runsas ja monipuolinen kasvisbuffet kohtuuhintaan! Kävimme kokoamassa mukaan lounasboksit täynnä noutopöydän herkullisia antimia 7,50 euron kappalehintaan.

* Rota do cha

Teen ystävien ei kannata missata tätä kaupungin ihaninta teehuonetta! Täällä pääsee maistelemaan eri teelaatuja ympäri maailman. Itämaisia viboja henkivällä takaterassilla oli seesteinen tunnelma siemailla nepalilaista teetä (ja portugalilaista viiniä). Listalta löytyy ihania jälkiruokia teen kyytipojaksi.

* DUH! Vegan

Kaupungin parhaat donitsit. Ajauduimme tänne pikkuruiseen donitsibaariin lauantaina keskipäivän aikoihin, jolloin muutama donitsilajike oli jo myyty siltä päivältä loppuun. Makeat donitsit vievät kielen mennessään, mutta myös suolainen täytetty bagel toimi mainiosti. Herkkujen hintakaan ei päätä huimaa.

DUH Vegan -donitsikioskin luukulla.

10. Douron laakso – laatuviinejä ja silmää hiveleviä maisemia

Etenkään viininystävän ei kannata Portugalissa reissatessaan missata Pohjois-Portugalin Douron jokilaakson viinialuetta!

Mutkittelevan Dourojoen varrella sijaitseva, Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva viinialue on yksi maailman vanhimmista laatuviinialueista – ja samalla todennäköisesti yksi kauneimpia. Alueella on harjoitettu viininvalmistusta jo 2000 vuoden ajan. 

Seudun ylpeys on etenkin makea ja vahva, jälkiruokajuomana nautittava portviini.

Viinitynnyreitä vieritysten.
Portviiniä voidaan kypsyttää tynnyreissä toistakymmentä vuotta.

Alueella viljellään viiniä hyvin vaihtelevissa olosuhteissa: Kesäisin lämpötila voi hipoa 40 astetta, eikä sadetta saada kuukausiin. Talvisin puolestaan seudulla sataa runsaasti ja lämpötila voi pudota pakkasen puolelle.

Dourojoen laaksosta löytyy monia roadtrippaajaa hemmottelevia maisemareittejä. Tunnetuin näistä on kurvikas, reilut 200 kilometriä pitkä N-222 (Estrada Nacional 222). Tämän Portosta sisämaahan päin mutkittelevan tien varresta löytyvät myös monet alueen tunnetuimmista viinitiloista. 

Douron laakson viiniviljelmiä.
Jyrkille vuorten ja kukkuloiden rinteille pengerretyt, silmänkantamattomiin jatkuvat viiniviljelmät hallitsevat Douron laakson maisemaa. Kuva: Unsplash.

Laadukasta hotellimajoitusta kaipaavalle Douron laaksossa on runsaasti vaihtoehtoja viiden tähden luksushotelleista lähtien. Henkilökohtaisesti suosittelen kuitenkin etsimään majoitusta paikallisilta viinitiloilta. 

Itse yövyimme Douron laakson vierailullamme Quinta da Padrela -nimisellä viinitilalla. Täällä saimme veloituksettoman majoituksen (sisältäen muun muassa wifin sekä WC- ja suihkufasiliteetit!) lisäksi nauttia viinitilan isännän hyvin kattavasta ja informatiivisesta viinitourneesta sekä maistella tilan viinejä ja oliiviöljyä. Täällä kannattaa viinialueella matkailuautolla reissatessaan ehdottomasti poiketa!

Viinitila auringonpaisteessa.
Quinta da Padrela -viinitila.

Viinitilan rakennus ja ulkouima-allas auringonpaisteessa.

Viinitilan isäntä esittelemässä viinintuotantolaitosta.
Kysyin asiasta ja ei – viiniä ei ainakaan tällä kyseisellä tilalla poljeta enää jalkaisin. Saman työn suorittaa nykyisin kone (kuvassa vasemmalla näkyvä masiina) paljon ihmistyövoimaa tehokkaammin.
Käsi pitelee viininmaistiaislasia, viinipulloja tynnyrin päällä taustalla.
Viinitilan herkkujen maistelua. Mukaan tarttui muutama tuliaispullo.

Otollisinta aikaa Douron laakson vierailulle lienee syksy ja kevät. Lämpötilat ovat tällöin miellyttäviä. Syksyllä täällä pääsee nauttimaan ruskasta, alkukeväästä (kuten meidän vierailumme aikoihin maaliskuun alussa) kukkivat puolestaan mantelipuut ja luonto muutenkin heräilee pikku hiljaa talviuniltaan. 

Kukkiva mantelipuu ja sininen taivas.

Bonusvinkki ja vaihtoehto Douron laaksolle: Pohjois-Portugalin kiinnostavat kaupunkikohteet

Maaliskuussa 2023 päätimme suunnata jo aiemmin koetun Douron laakson sijaan Portugalin pohjoisosien kaupunkikohteisiin ja viekoittelevan vihreän viinin, vinho verden, synnyinseuduille. Siispä emme kääntyneetkään Portosta itään, vaan suuntasimme Transitin keulan kohti vieläkin kaukaisempaa pohjoista.

Pohjois-Portugalissa meitä odotti useampi mukava kaupunkikohde, joihin jokaiseen oli helppo tutustua yhdenkin päivän aikana.

Kirkko Portugalin Guimaraesissa.
Jo 300-luvulla perustettu Guimarães on yksi Pohjois-Portugalin vaikuttavia historiallisia kaupunkeja. Kuvassa Nossa Senhora da Consolação e Santos Passoksen kirkko.

Pohjois-Portugali eroaa melko paljon yleistunnelmaltaan ja mentaliteetiltaan eteläisestä osasta maata, ja turismia on selkeästi maan eteläosia vähemmän (ainakin talvi- ja kevätkuukausina). Kyseessä on kuitenkin yhtä lailla kokemisen arvoinen seutu!

Täällä on talvisin yleisesti maan eteläosia sateisempaa ja kylmempää, mutta maaliskuun aikoihin kevät teki täällä kauniisti tuloaan, luonto heräili ja aurinko lämmitti jo mukavasti. Seutu on ideaalia matkustuksen kannalta uskoakseni maalis-toukokuun ja syys-lokakuun aikoihin.

Vanlife-reissaaja Pragassa, Portugalissa.
Portugalin kolmanneksi suurin kaupunki, 2000 vuotta vanha Braga, oli meille keväällä 2023 uusi, miellyttävä tuttavuus. Vaikka “Portugalin Roomaksi” nimitetty kaupunki on suht iso, tutustuu sen keskustaan ihan mukavasti yhdenkin päivän aikana.
Bon Jesus do Monte -kirkko Bragassa, Portugalissa.
Suosittelen Bragassa yön viettämistä Largo do Arcon parkkipaikalla, josta voi tehdä kävelyretken vaikuttavalle Bon Jesus do Monte -kirkolle kukkulan laelle. Kirkkokukkulalta avautuu upeat maisemat yli kaupungin.
Guimarãesin vanhan keskustan katukuvaa.
Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Guimarãesin historiallinen keskusta on poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

Pohjois-Portugalin matkaajien on lähes pakollista kokeilla paikallista, alkujaan Portosta lähtöisin olevaa erikoisuutta: Francesinhaa.

Annoksen perusajatuksena on kerrosvoileipä, jonka sisään ladotaan pihviä, erilaisia makkaroita, kinkkua, pekonia ja / tai muuta lihaa. Koko komeuden päälle tulee aimo annos juustokuorrutetta, minkä jälkeen annos kostutetaan vielä paksulla tomaatti-olut-kastikkeella, jonka tarkka resepti on tyypillisesti jokaisen ravintolan oma varjeltu salaisuutensa. Ja aivan kuin tässä ei olisi vielä kaloreita tarpeeksi, tarjoillaan tämä vaatimaton voileipä kunnon ranskalaiskeon kera.

Francesinha-annokset pöydällä.

Tämä krapulamättöjen kuninkaaksikin nimitetty perinneannos on alkuperäisessä asussaan varsin lihaisa, mutta nykyisin useat paikat tarjoavat Francesinha-leivästä onneksi myös erilaisia kasvisversioita. Me testasimme tällaiset vegeversiot In Francesinhas-ravintolan takeawayna Viana do Castelon kaupungissa, emmekä joutuneet pettymään!

Toivottavasti tästä minioppaasta oli apua Portugalin matkavinkkejä kaipaavalle! Entä mikä Portugalin must see -kohde jäi mahdollisesti mainitsematta? Jaa oma kohdesuosituksesi seuraavalle Portugalin visiitillemme ja myös muiden lukijoiden iloksi kommenteissa!

Psst! Joko olet tutustunut muihin maakohtaisiin matkakertomuksiimme? Pääset kohdemaapostauksiin alla olevista linkeistä!

Etelä-Ruotsi ja Tanska

Päivä Bremenissä

Vanlife Hollanti

Belgian kaupunkikohteet Brugge ja Ghent

Ranskan suurimmat plussat ja miinukset

Ranskan kohdevinkit eri puolille maata

Espanjan suurimmat plussat ja miinukset

Frigiliana – Espanjan Aurinkorannikon valkoinen helmi

Italian suurimmat plussat ja miinukset

Vanlife Slovenia

Vanlife Romania 

Vanlife Sveitsi

11 thoughts on “Portugalin helmet – 10 kohdevinkkiä reissuun”

 1. Gerês oli ihan mahtava paikka, siellä on monia vesiputouksia ja näimme esimerkiksi valkoisen villihevosen. Bragassa on ainakin hieno kirkko :)

  1. Kiitos Miia, pistin vinkkisi korvan taakse! Pohjoinen osa Portugalia jäi meiltä tällä kertaa valitettavasti vähemmälle huomiolle, mutta ensi kerralla maahan suunnatessamme pyrimme varmasti poikkeamaan myös Gerêsissä! Braga löytyykin jo to do -listalta; kaupungin pitkä historia kiehtoo. :)

 2. Henna Sillanpää

  Ihana postaus, kiitos! Sain tästä omalle reissulle hyviä vinkkejä :) Mikähän mahtoi olla tämän Lissabonin ullakkostudion tarkemmat tiedot, kiinnostaa tutkia.

  1. Kiitos Henna, mukava kuulla. :) Olen itse asiassa päivittämässä tätä Portugalin postausta vielä nyt loppuvuoden aikana uusimmilla vinkeillä – kannattaa pysyä siis kuulolla! Täytyy tunnustaa, etten muista yhtään, mikä tuo ullakkohuoneisto tarkemmin ottaen oli, Airbnb-asunnosta oli kuitenkin kyse ja tunnelmallisessa vanhassa Alfaman kaupunginosassa sijaitsi!

 3. Oi Portugali! Tässä postauksessa vilisi kovasti tuttuja paikkoja, ja olen aivan samaa mieltä siitä, että Portugali on todella kiehtova ja yllättävän monipuolinen matkailumaa! Me olemme viettäneet maassa kahteen kertaan muutaman viikon, ajellen ihan etelästä ihan pohjoiseen ja koluten niin sisämaata kuin rannikkoa, mutta edelleen riittäisi vaikka kuinka paljon kiinnostavia kohteita! Tästä postauksesta listalle menee Conímbriga, josta en ollut kuullut, vaikka Coimbrassa on käyty, sekä nuo söpöt raitatalot, jotka meillä meni kirjaimellisesti ohitse viime road tripilla. Pohjois-Portugalin Guimarães on näistä kohteista myös käymättä.

  1. Moi Anne,

   Kiitos viestistäsi, ja mukavaa että sielläkin ollaan ilmeisesti kovasti ihastuttu Portugaliin. Täällä riittää kyllä nähtävää tosiaan useammallekin reissulle! Kiva kuulla, että postaukseeni mahtui jo entuudestaan teille tuttujen kohteiden ohella muutama uusikin kohdevinkki. :)

  1. No hei kiva kuulla! Suurin osa mainitsemistani kohteista soveltuu tosiaan varmasti hyvin myös lapsiperheille. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *