Retkeilyauto Sveitsin vuoristossa.

Vanlife Sveitsi: budjettimatka keskelle kauneinta Keski-Eurooppaa

Alppimaiden aatelia

Syyskuun 2022 lopulla häämötti edessämme jälleen uusi, kauan odotettu ja innolla fiilistelty reissuetappi. Transitimme keula osoitti tällä kertaa kohti Sveitsiä: suklaastaan, juustoistaan, pankeistaan ja vuoristaan tunnettua maata ja Euroopan-kiertueemme reissumaata numero 24. 

Retkeilijä Oeschinenjärven maisemissa Sveitsissä.
Sveitsissä matkailijaa vetää yleensä puoleensa erityisesti alppimaisemat.

Ylitimme Sveitsin rajan ensi kertaa Ranskan puolelta lähellä Baselia. Alsacen hurmaavalta viinialueelta on tänne vain lyhyt ajomatka.

Itselleni Sveitsi oli jo entuudestaan tuttu maa; vietinhän täällä yliopistoaikoinani vaihtolukukauden, jolloin myös matkailin ahkerasti eri puolilla maata. Tästähän ei ole ehtinyt vierähtää kuin hmmm…. vaivaiset 11 vuotta.

Craigille Sveitsin vierailu oli sen sijaan ensimmäinen. Minulla oli etukäteen vahva tunne siitä, että Craig tulee ihastumaan Sveitsiin vähintään yhtä syvästi kuin itsekin aikoinani. Olin oikeassa.

Sveitsi on käsittämättömän kaunis matkailumaa, josta jokaisen luontonähtävyyksistä innostuvan matkaajan kannattaisi ehdottomasti kokea edes pieni murunen kerran elämässään.

Reissasimme tässä suurenmoisia luontoelämyksiä tarjoilevassa alppimaassa kaikkiaan kaksi ja puoli viikkoa. Välillä pakenimme sitkeää saderintamaa Italian puolelle Comojärven maisemiin palataksemme vain muutamaa päivää myöhemmin sateiden väistyttyä jatkamaan Sveitsin seikkailujamme.

Uskaltaisin väittää, että Sveitsi lunasti paikkansa tämän hetken TOP 5 Euroopan reissukokemustemme joukossa.

Tässä postauksessa summaan Sveitsin vanlife-kokemuksemme maan suurimpien plussien ja miinusten avulla. Lisäksi tarjoilen kohdesuosituksia sekä muutamia käytännön vinkkejä Sveitsin matkaa suunnitteleville.

Jokaisen kohdesuosituksen yhteydessä kerron lisäksi, mihin onnistuimme parkkeeraamaan joko ilmaiseksi tai kohtuullisin pysäköintikustannuksin. Sveitsi ei valitettavasti ole mikään puskaparkkeilun luvattu maa ja hyvää spottia sen kohdalle osuessa osaa joka kerta arvostaa.

Sveitsiläinen alppimaisema auton avonaisilta takaovilta käsin kuvattuna.
Kuvassa parkissa Bellwaldin kylän ilmaisella parkkipaikalla 1500 metrin korkeudessa. P.S. Löydätkö kuvasta kurkkivan Dalai Laman?

Juttu on kirjoitettu budjettimatkaajan näkökulmasta. Kuten tavallista, pyrimme reissaamaan myös Sveitsissä maltillisella reissukassalla. Näin jälkeenpäin arvioituna onnistuimme tavoitteessamme hyvin, jopa yli odotusten.

Retkeilyauto parkissa järven rannalla Sveitsissä.
Leirintäalueisiin emme lopulta turvautuneet 18 päivän aikana kertaakaan.

Suositeltavin ajankohta Sveitsin roadtripille lienee suurin piirtein toukokuusta lokakuulle ulottuvana ajanjaksona. Tällöin myös elämykselliset alppitiet ovat yleensä avoinna. Itse olen ollut kummallakin roadtripilläni liikenteessä syys-lokakuun vaihteessa ja saanut osakseni niin aurinkoista +20 asteen säätä kuin päiväkausia kestävää ankeaa sadettakin. 

Valokuvaaja Brienzjärven edustalla.
Sveitsiläinen maisema voi olla kaunis myös sateella…
Bloggaaja vuoristomaisemassa Sustenpass-vuoristotien varressa.
…mutta pysäyttävän upeat vuoristomaisemat pääsevät ehdottomasti parhaiten oikeuksiinsa selkeällä säällä.

Sveitsin reissulle kannattaakin varata mahdollisuuksien mukaan muutama ekstrapäivä joustoa sadekelien varalta. Lyhyiden välimatkojen ansiosta  viikossakin voi ehtiä nähdä ja kokea jo ihan mukavasti, mutta mielestäni ihanteellinen aika Sveitsin roadtripille on noin 2-3 viikkoa. 

Hieman yleistä Sveitsi-faktaa

Puolueettomuus

Sveitsillä on pitkä historia puoluettomana valtiona. Se ei ole osallistunut sotiin yli 200 vuoteen, vuoden 1815 jälkeen. Yhdistyneisiin kansakuntiinkin maa liittyi vasta vuonna 2002. Kansanäänestykset ovat sveitsiläisen demokratian ominaispiirre – käytännössä kaikki tärkeät päätökset tehdään maassa kansanäänestyksellä. 

Kantonit

Vajaan yhdeksän miljoonan asukkaan Sveitsi on liittovaltio, joka koostuu 26 kantonista. Kantoneilla on suhteellisen paljon itsenäistä päätösvaltaa: Jokaisella kantonilla on esimerkiksi oma perustuslakinsa, oma parlamenttinsa, hallintonsa ja tuomioistuimensa.

Kielet

Sveitsiläiset eivät muodosta etnisesti tai kielellisesti yhtenäistä kansakuntaa, vaan maa jakautuu kolmeen erilaiseen kieli- ja kulttuurialueeseen. Yli puolet sveitsiläisistä puhuu äidinkielenään saksaa, viidennes ranskaa ja noin kahdeksan prosenttia italiaa. Lisäksi muutamassa alppilaaksossa puhutaan retroromaanin kieltä. 

Jules Verne -ravintola Genevessä.
Ranskan rajalla sijaitseva Geneve on ranskankielisen Sveitsin suurin ja koko maan toiseksi suurin kaupunki.

Eri kieli- ja kulttuurialueiden erot ovat selkeästi havaittavissa eri puolilla maata matkustettaessa. Esimerkiksi Genevessä vallitsee ranskalaistyyppinen ilmapiiri, Luzern on vahvan saksalaisvaikutteinen ja Luganossa tuntuu lähes siltä kuin olisi Italiassa. 

Vauraus

Toisen maailmansodan raunioittamassa Euroopassa Sveitsi sai muihin Euroopan maihin nähden varaslähdön taloutensa kehittämiseen. Nykyisin se on yksi maailman rikkaimmista maista. Keskimääräinen vauraus henkeä kohden on Sveitsissä maailman suurinta. Maan bruttokansantuote asukasta kohden on niin ikään maailman kärkitasoa.

Vuoret

Alppien vuoristo käsittää noin 60 prosenttia Sveitsin pinta-alasta. Sveitsiin mahtuu 48 kappaletta yli 4000 metrin korkuista vuorta. 

Sveitsiläistä vuoristomaisemaa.

Rahayksikkö

Sveitsin rahayksikkö on frangi. Frangi ja euro olivat vierailumme aikaan melkolailla yksi yhteen – yksi frangi oli 1,03 euroa. Käytän tässä postauksessa hinnoista puhuttaessa frangeja, jotka siis vastasivat syys-lokakuun 2022 aikoihin kutakuinkin euroja. 

Kauhallinen takapajulan mentaliteettia?

Poliittisen vakauden kääntöpuolena on Sveitsissä järjestelmän jähmeys ja tietynlainen vanhanaikaisuus. Uudistuksen rattaat pyörivät Sveitsissä yleensä hitaasti. Melkoisen shokeeraavaa on mielestäni vaikkapa se, että naiset saivat äänioikeuden joissakin Sveitsin kantoneissa vasta 1990-luvulla. 

Sveitsi ei ole myöskään kuuluisa myönteisyydestään tai avoimuudestaan muista maista ja kulttuureista tulevia kohtaan. Maan pahenevasta työvoimapulasta huolimatta maahanmuuttoa on rajoitettu myös EU-maiden osalta ja maahanmuuttajiin suhtaudutaan ilmeisesti edelleen usein syrjivästi.

Sveitsi vaikuttaakin maalta, jossa reissaa aika ajoin mielellään, mutta mihin sen sijaan ei  tahtoisi kuitenkaan välttämättä asettua pysyvästi asumaan.

Sveitsin suurimmat plussat

+Luontomatkaajan paratiisi

Muistan jo vuonna 2011 Sveitsissä roadtrippailessani lumoutuneeni maan uskomattomasta kauneudesta. Sveitsin on oltava maailman kaunein maa, ajattelin tuolloin.

Lumihuippuiset Alpit, kirkasvetiset joet ja turkoosina kimmeltävät järvet, vuorten rinteiltä alas syöksyvät vesiputoukset sekä vehreät, lehmien laiduntamat kukkulat. Niistä on sveitsiläinen maisema tehty. 

Vaikka nyt 11 vuotta myöhemmin vierailtuja maita – ja siten myös vertailukohteita – on ehtinyt kertyä huomattavasti enemmän, on todettava että Sveitsin luonnon ihmeellistä, seesteistä kauneutta on edelleen hyvin vaikeaa peitota. Jotain vastaavanlaista luonnon äärellä liikuttumista muistan kokeneeni Uudessa-Seelannissa, Pohjois-Norjassa, Portugalin Algarvessa sekä Triglavin kansallispuistossa Sloveniassa.

Retkeilijä ja borderterrierit Oeschinen-järven maisemissa Sveitsissä.
Sveitsissä risteilee huikeat 65 000 kilometriä kaikentasoisia vaellusreittejä.
Patikoitsija Oeschinen-järven maisemissa Sveitsissä.
Maahan mahtuu myös yli 1600 eri tavoin suojeltua luontokohdetta.

Kaikkialla Sveitsissä on lisäksi hyvin siistiä. Roskia ei näy lojumassa oikeastaan missään, eikä taukopaikkojen tai luontokohteiden parkkipaikkojen pusikoissa törmää (muutoin niin tyypilliseen) vessapaperi-invaasioon. 

Brienzjärven maisemaa Sveitsissä.
Brienzjärven maisemaa Iseltwaldin kylästä kuvattuna.
Kallioiden keskellä virhtaava joki Verzaskan laaksossa Sveitsissä.
Verzascan laakson jokimaisemaa Ticinon maakunnassa.

Uskomattoman luonnon lisäksi oman charminsa sveitsiläiseen maalaismaisemaan tuovat perinteiset chalet-tyyliset ruskeat, usein yksityiskohtaisin kaiverruksin ja runsain kukin koristellut alppitalot. Unohtamatta tietenkään kaikkialla kello kaulassa laiduntavia lehmiä.

Idyllistä sveitsiläismaisemaa Lauterbrunnenin kylässä.
Tyypillistä sveitsiläistä maalaismaisemaa Lauterbrunnenissa.
Lehmiä laiduntamassa vuorimaisemassa Sveitsissä.
Lehmiä laiduntamassa Kanderstegin maisemissa.

+Huoletonta matkantekoa

Sveitsi on suhteellisen kompakti maa. Välimatkat ovat usein lyhyehköjä ja tiet poikkeuksetta tiptop-kunnossa. Vuoristotiet ovat myös yleensä rehellisen kaksikaistaisia, mikä lisää turvallisuuden tunnetta myös serpentiiniteiden kurveissa.

Vuoristoteillä pätee kuitenkin sama sääntö kuin vaikkapa Norjassa: älä usko Google Mapsin aika-arviota, vaan varaa matkantekoon reilusti aikaa; sitä enemmän mitä serpentiinimäisemmästä tiestä kyse. Meiltä kului esimerkiksi erääseen navigaattorin mukaan kahden tunnin rupeamaan lopulta nelisen tuntia.

Vuoria ja vuoristotie Sveitsissä.
Tien mutkitellessa tähän tapaan on hyvä varata matkantekoon reilusti aikaa. Kuva Grimselpassin kulmilta.

Kannattaa ottaa huomioon myös säätilan vaikutus reittivalintaan varsinkin ennen vuoristoteille suuntaamista. Monet vuoristotiet suljetaan talvikuukausiksi (marras-toukokuu) kokonaan.

Simplonpass-vuoristotie.
Italian ja Sveitsin välinen, reilu 2000 metriin nouseva Simplonpass-vuoristotie oli vielä lokakuussa avoinna.

Moottoriteiltä kannattaa poiketa ajelemaan myös pienemmille maaseutu- ja vuoristoteille. Vaikka matkanteko hidastuu, ikkunasta avautuvat maisemat ovat usein moottoritien näkymiä huomattavasti sykähdyttävämpiä.

Sveitsiläistä laaksomaisemaa auton ikkunasta kuvattuna.

Sveitsiläinen maalaistie aamuhämärässä.

Sveitsiläiset kuskit ovat kaiken kaikkiaan selväpäistä porukkaa. Jyrkillä vuoristoteilläkin ajellessa oli yleensä suht rauhallinen fiilis, kun tuntui että muihin tienkäyttäjiin pystyi luottamaan. Kaikki Sveitsin teillä näkemämme uhkarohket mutkissa ohittelijat ajelivat (yllätys yllätys) italialaisin kilvin varustetuilla autoilla.

Eron kuskien mentaliteetissa huomaakin välittömästi, kun ylittää Sveitsin ja Italian välisen rajan. Liikenteessä alkaa välittömästi vallita villin lännen meininki. 

Huom! Sveitsissä jos missä kannattaa olla nopeusrajoitusten kanssa tarkkana. Ainakin taajamissa on runsaasti lähes huomaamattomia nopeuskameroita ja ilmeisesti niinkin vähästä kuin 3 km/h ylinopeudesta napsahtaa tuntuva, jopa satojen frangien sakko. Nämä sakkolappuset löytävät kuulemma hyvin perille myös Suomeen. 

Nopeusrajoituksesta kertova kyltti Sveitsin Brienzissä.
Nopeusrajoitusten kanssa on Sveitsissä syytä olla erityisen huolellinen.

+Huippuluokan turvallisuutta

Sveitsi on julistettu vastikään Euroopan turvallisimmaksi matkailumaaksi vuonna 2022. Kyseessä on melkoinen lintukoto, jossa ei todennäköisesti tapahtuisi mitään vaikka auton ovet jäisivätkin vahingossa lukitsematta. 

+Yleinen koiramyönteisyys

Sveitsi ilahdutti koiramyönteisellä ilmapiirillään. Olin jostain syystä etukäteen kuvitellut, että täällä vallitsisi sääntö-Suomen tavoin nihkeä mentaliteetti koiria kohtaan. 

Päinvastoin: Vahva oletus Sveitsissä on, että koirat ovat tervetulleita omistajiensa mukana melkolailla kaikkialle. 

Vasco ja Torres pääsivät mukaamme vaivatta paitsi niihin muutamaan ravintolaan ja pubiin joissa vierailimme, niin myös muun muassa köysiradan kyytiin Kanderstegissä ja Aareschluchtin kanjonivierailulle Meringenissä.

Borderterrieri Torres Gondolihississä.
Myös Torres (kuvassa) ja Vasco pääsivät nauttimaan kanssamme gondoliajelusta ja köysiradan huipulla odottavista vaellusreiteistä.
Bloggaaja ja borderterrierit Aareschluchtin kanjonissa.
Kapeista kulkuväylistä huolimatta koirat olivat lämpimästi tervetulleita Aareschluchtin kanjoniin.

Koirat pidetään Sveitsissä Ranskasta poiketen kytkettynä kaikkialla julkisilla paikoilla, eikä vastaamme tullut irtokoiria oikeastaan missään.

Erona muihin koiraystävällisiin kansoihin, kuten Ranskaan ja Italiaan, on myös se ettei ympäri katuja loju keräämättömiä koiran jätöksiä. Sveitsi tekee selväksi, että se suvaitsee (hihnassa pidettävät) koirat lähes kaikkialla, muttei näiden tuotoksia. Ilmaisia kakkapussipisteitä roskiksineen näkyi kaikkialla. Sveitsiläiset vaikuttavat olevan noin muutoinkin, suomalaiseen tapaan, verrattain sääntöjä noudattavaa, säntillistä kansaa. 

+Julkisten vessojen runsaus

Loppujen lopuksi pieni, mutta samalla kuitenkin suuri reissumukavuuteen vaikuttava seikka: WC-fasiliteettien saatavuus.

Vaikka retkiksemme onkin varustettu porta potti -pytyllä, on mukavaa jos sitä ei tarvitse jatkuvasti olla tyhjentelemässä. Sveitsin kunniaksi voi todeta, että se laittaa kokemistamme maista ainoana kampoihin Ranskalle julkisten vessojen siisteydessä ja lukumäärässä. 

Pieni puucee järven rannalla Sveitsissä.
Myös ns. yksinkertaisemmat vessat ja kuivakäymälät ovat Sveitsissä yleensä siistissä kunnossa. Kuva Brienzin lähettyviltä.

Lähin WC löytyy usein (ei tosin läheskään aina) yksinkertaisesti Google Mapsin hakukenttään ”toilet” kirjoittamalla. Lähes aina vessoista löytyy vessapaperia, saippuaa ja juoksevaa vettä – joskus jopa lämmintä sellaista. Luksusta.  

+Erinomaisen kattava ja nopea 4G-verkko

Paikalliset Sunrise-liittymämme toimivat erinomaisesti missä päin Sveitsiä ikinä reissasimmekin. Myös vaeltaessamme vuorilla yli 2000 metrin korkeudessa puhelinliittymiemme netti toimi aina moitteetta – yhtä poikkeusta lukuunottamatta (Göscheneralp-tekojärven ympäristössä signaali katosi tyystin).

Auringonlasku Sveitsin Alppitien huipulla.
Yöpaikan löytämistä helpotti, kun netin toimivuutta paikan päällä ei tarvinnut stressata ja Craigin etätyöskentely palavereineen sujui paikassa kuin paikassa ongelmitta. Kuvassa majapaikkamme maisemaa Sustenpass-vuoristotien huipulla reilu 2200 metrissä.

Sveitsin suurimmat miinukset

Pysäköinnin vaikeus ja maksullisuus

Jos puskaparkkeilu olisi Sveitsissä vapaata, olisi maassa reissaus liiankin helppoa ja houkuttelevaa. Eihän täältä siinä tapauksessa lähtisi enää minnekään. 

Huono uutinen on kuitenkin se, että Sveitsi on yksi nihkeimmistä Euroopan maista toleroimaan – ei ainoastaan leiriytymistä – vaan kaikenlaista yön yli -parkkeerausta lähestulkoon kaikkialla. 

Poliisilla on ilmeisesti myös tapana sakottaa surutta ja varsin tuntuvasti kieltojen rikkojia. Myöskään paikalliset eivät suhtaudu suopeasti kieltojen vastaisesti pysäköineisiin. Suosittelenkin pitäytymään Sveitsissä säännöissä; niiden rikkominen voi tulla äkkiä kalliiksi ja lisäksi tällainen käytös aiheuttaa nyreyttä paikallisten keskuudessa.

Yleensä yöpymiskielto on ilmaistu paikan päällä kyltein. Myös Park4night-sovellukseen on merkitty pääsäännön mukaan selkeästi, jos kyseessä on vain päiväparkki.

Retkeilyauto parkissa Brienzjärven rannalla.
Kaunis, ilmainen päiväparkki aivan Brienzjärven edustalla, pienen kävelymatkan päässä Brienzin kylästä. Yöpyminen täällä on mahdotonta.

Luvallisia yöpymismahdollisuuksia tarjoavat luonnollisesti erihintaiset ja -tasoiset leirintäalueet ja matkaparkit. Leirintäalueiden hinnat näyttivät liikkuvan noin 35-50 frangin hujakoilla yöltä, matkaparkin (monesti ilman palveluita) saattaa saada parilla kympillä. 

Me maksoimme kerran 20 frangia Kanderstegissa tällaisesta matkaparkista, jossa ei ollut palveluja upeiden maisemien ja läheisen vessan lisäksi. 

Lehmä laitumella Kanderstegissa Sveitsissä.
Matkaparkkimme utelias naapuri.

Muutoin onnistuimmekin viettämään yömme veloituksetta koko Sveitsin reissumme ajan.

Tiukat puskaparkkisäännöt tiedostaen olimme budjetoineet Sveitsin majoituskustannuksiin normaalia enemmän. Yllätyimmekin siten hyvin positiivisesti tajutessamme reissumme lopussa, miten halvalla lopulta majoituksen suhteen pääsimmekään. 

Matkailuauto parkissa Sveitsin maaseudulla.
Sveitsistä on onneksi mahdollista löytää myös kokonaan ilmaisia matkailuautojen palveluja, kuten harmaaveden ja vessan tyhjennys sekä raikasveden täyttö. Soveliaan jäteastian löytäminen tuotti muutaman kerran päänvaivaa.

Helppoa tämä yöpymiskustannusten minimoiminen ei suinkaan ollut. Sveitsissä optimaalisten reittivalintojen ja -aikataulujen sekä pysähdys- ja majoituspaikkojen suunnittelu vaatii budjettimatkaajalta jonkin verran ekstravaivaa. 

Yllätyimme myös siitä, kuinka valtaosa päiväparkeistakin Sveitsissä on maksullisia. Päädyimmekin maksamaan Sveitsissä huomattavasti enemmän päiväparkeistamme kuin yöpymisistämme.

Joillakin päiväaikaan maksullisilla parkkipaikoilla yön saa viettää luvallisesti veloituksetta. Tällaisissa tapauksissa tuli usein vietettyä ilmainen yö samalla kuitenkin jokunen frangi illan ja aamun parkkitunneista pulittaen.

Sitten on myös kokonaan maksuttomia päiväparkkeja, joita pyrimme hyödyntämään mahdollisimman pitkälti päiväsaikaan pysäköidessämme. Näillä ilmaisilla parkkipaikoilla yön viettäminen on kuitenkin joitain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kielletty.  

Korkea hintataso

Sveitsi on paitsi Euroopan, myös yksi koko maailman kalleimpia matkailumaita. Tämän ei kannata kuitenkaan antaa liiaksi säikäyttää – budjettimatkailu on mahdollista täälläkin!

Meillä ei kulunut Sveitsissä rahaa viikkotasolla lopulta juuri sen enempää kuin muuallakaan Eurooppassa reissatessamme. Tosin vaikkapa kiusaus ulkona syömiseen oli Sveitsissä normaalia helpommin vältettävissä (riitti kun katsoi ruoka-annosten hintoja), mistä syntyi jo tuntuvaa säästöä. 

Rolex-kello rakennuksen seinässä Luzernissa.
Sveitsiläisillä on kallis maku.

Ruokaostokset kannattaa ennen maahan saapumista hoitaa mahdollisimman pitkälti Ranskan, Saksan, Itävallan tai Italian puolella, mistä suunnasta Sveitsiin saapuukin. Elintarvikkeet sveitsiläisessä supermarketeissa ovat keskimäärin Suomen hintatasoa.

Samoin tankki kannattaa laittaa täyteen naapurimaan puolella. Syyskuussa 2022 dieselin keskimääräinen hinta Sveitsissä huiteli 2,20 frangin hujakoilla, kun samaan aikaan Ranskassa  ja Italiassa menovesi maksoi noin 1,70-1,80 euroa litralta.

Ulkona syöminen on täällä kallista. Sen sijaan vaikkapa tuopillinen vehnäolutta on mahdollista nauttia täällä Suomea edullisemmin. 

Myös vaikkapa gondolihisseillä ajelu on verrattain hintavaa; menopaluu -kyyti maksaa normaalisti useita kymppejä.

Sveitsin kohdesuositukset

Sveitsi on täynnä toinen toistaan upeampia kohteita, joista olen saanut kokea vain pienen osan. Esimerkiksi Zürichin itäpuolinen osa maata on itselläni vielä kokonaan näkemättä. Ohessa kuitenkin vinkkejä itseäni tähän mennessä ihastuttaneista kohteista.

Huom! Jäljempänä listatut parkkivinkit on kirjoitettu 5,5 metriä pitkän retkeilyauton näkökulmasta. Monesti näissä mainitsemissani parkeissa on kyse ns. normaalikokoisesta parkkiruudusta, johon ei yli kuusimetristä ajoneuvoa saa kohtuudella mahdutettua.

Suuremman kokoluokan matkailuajoneuvolla matkaajia kehotan tsekkaamaan parkin yksityiskohdat vaikkapa Park4night-sovelluksen kautta, josta löytyy yleensä tieto siitä, kuinka suurella ajoneuvolla paikan päällä pysäköinti onnistuu.

Fribourg

Bernistä 35 kilometriä lounaaseen sijaitseva vajaan 40 000 asukkaan Fribourg on samannimisen kantonin pääkaupunki. Fribourg perustettiin 1100-luvulla ja se on yksi Sveitsin suurimpia säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja.

Fribourgin kaupunki joen varrella.
Kaksikielinen kaupunki sijaitsee ranskankielisen ja saksankielisen Sveitsin rajamaastossa.

Vietin Lapin yliopistossa opiskellessani yhden vaihtolukukauden Fribourgin yliopistossa syksyllä 2011. Nyt, tasan 11 vuotta myöhemmin, oli nostalgista palata yhdeksi illaksi kaupungin kaduille muistelemaan vaihto-opintoaikojaan ja kadonnutta nuoruuttaan. 

Bloggaaja ja birderterrierit Froburgissa suihkulähteen edustalla.
Fribourgin vanhoilta kaduilta voi löytää yhteensä 11 historiallista suihkulähdettä.
Fribourgin vanhankaupungin katukuvaa.
Fribourgin vanha kaupuginosa tunnetaan myös nimellä Basse Ville (”alakaupunki”). Se tarjoilee kapeita, mutkittelevia katuja, kirkkoja, suihkulähteitä sekä parisensataa 1400-luvulta peräisin olevaa goottilaistyyliistä rakennusta.

Parkkivinkki: Route des Neigles -kadulla keskustan itäpuolella tois puol Sarine-jokkee on päivisin maksullinen, iltaseitsemän jälkeen maksuton rauhaisa parkki, josta on lyhyt kävelymatka vanhan kaupungin kaduille. Myös yöpyminen on tällä parkkipaikalla sallittua.

Gruyères

Reilu 2000 asukkaan keskiaikainen linnoituskaupunki Gruyères kohoaa uljaana 82 metrisen kukkulan laella keskellä postikorttimaista sveitsiläistä maaseutua. Kohde on pysähdyksen arvoinen matkalla Fribourgista kohti Genevenjärveä. 

Bloggaaja ja borderterrieri Gruyeresin linnan edustalla.
Gruyèresin linna (taustalla) on peräisin 1200-luvulta.
Gruyeresin kylää ympäröivää maaseutumaisemaa.
Näkymä linnakukkulalta ympäröivälle maaseudulle.
H.R. Gigerin taideteoksia Gruyeresin kylässä.
Kylän muurien sisällä on havaittavissa myös alien-teemaa – kiitos sveitsiläisen biomekaanisen tyylisuunnan taiteilijan H.R. Gigerin kädenjäljen.
Ravintoloita Gruyeresin kylässä.
Gruyèresin kylään mahtuu pienestä koostaan huolimatta useampi paikallisia erikoisuuksia tarjoileva ravintola.

Gruyères on myös koukuttavan herkullisen juuston, Gruyèren, kotiseutu. Täällä onkin mahdollista vierailla juustomeijerissä sekä sen yhteyteen perustetussa pienessä museossa – ja päästä jopa seuraamaan legendaarisen juuston valmistusprosessia. Seitsemän frangin sisäänpääsymaksu sisältää pienet juustomaistiaiset. 

Parkkivinkki: Kukkulan alapuolella sijaitseva tilava parkkipaikka P3 sallii matkailuautojen yöpymisen – tänne mahtuu suuremmallakin matkailuajoneuvolla huoletta! 10 euroa per yö, päiväsaikaan frangin tuntiveloitus.

Parkkipaikka Gruyeresin maaseutumaisemassa.

Genevenjärvi

Genevenjärvi (ranskaksi Lac Léman) on Lounais-Sveitsissä Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva suuri, kuunsirpin muotoinen järvi.

72 kilometriä pitkän järven pohjoisranta ja kumpikin kärjistä kuuluvat Sveitsiin, eteläranta puolestaan Ranskaan. Järven ympäri ajaessaan on siten kätevää pysähtyä tankkaustauolle ja ruokaostoksille Ranskan puolelle. Järven ympäristö on kokonaisuudessaan ranskankielistä aluetta.

Genevenjärvi.
Syvimmillään 310 metriä syvä Genevenjärvi on syntynyt 15 000 vuotta sitten Rhonen jäätikön vetäytyessä viimeisen jääkauden lopulla. Se on pinta-alaltaan Keski-Euroopan toiseksi suurin järvi heti Balatonin jälkeen.
Viiniviljelmiä Genevenjärveä ympäröivillä rinteillä.
Viereisen Lavaux’n viinialueen rinteillä on viljelty viiniä jo roomalaisten ajoista saakka. Viiniköynnösten välissä risteilee useita ulkoilureittejä, joilla patikoitsija voi nauttia kauniista järvimaisemista – ja miksei siinä sivussa myös paikallisesta viinistä.

Järven ympärillä on useita idyllisiä pikku taajamia, joihin pysähtyä vaikkapa lounas- ja uimatauolle. Tsekkaa seudun suuremmista kaupungeista Montreux, Lausanne ja/tai Geneve. Ranskan puolella pysähdyksen voi puolestaan tehdä vaikkapa Évian-les-Bainsissa, Evian-lähdeveden kotikaupungissa, tai tunnelmallisessa Yvoiren keskiaikaisessa pikku kylässä.

Järven lähistöltä Sveitsin puolelta on haastavaa löytää ilmaista parkkia, jossa saa kaiken lisäksi viettää yönsä täysin luvallisesti. Onnistuimme kuitenkin löytämään sekä ilmaisen viiden tunnin päiväparkin (muista parkkikiekko!) aivan järven rannalta sekä maksuttoman idyllisen parkin yöksi.

Päiväparkkivinkki: Corseaux, Chemin de la Paix 6. Vierestä löytyy myös pieni puisto vessoineen. 

Uimari Genevenjärvessä.
Päiväparkistamme oli hyvin lyhyt matka kastautumaan Genevenjärven kirkkaisiin vesiin. Tämä oli Craigin mukaan yksi koko reissun upeimmista uintikokemuksista!

Yöparkkivinkki: Belmont-Sur-Lausanne, 6 Route de la Métraude (Park4nigh-sovelluksesta löytyy tarkat koordinaatit). 

Tämä oli yksi Sveitsin reissumme idyllisimmistä yöpaikoista luonnonhelmassa alueella, jossa yöpaikat ovat tiukassa – iso suositus! 

Ford Transit parkissa sveitsiläisessä maalaismaisemassa.

Kandersteg

Keski-Sveitsissä, Bernin kantonissa lähellä Thuninjärveä sijaitseva Kandersteg on pieni ja tunnelmallinen alppikylä. Reilu 1000 asukkaan taajama sijaitsee keskellä idyllisiä vuorimaisemia 1200 metrin korkeudessa. Täältä lähtee useita vaellusreittejä kylää ympäröiville vuorille.

Kandersteg, Sveitsi.
Kandersteg on oivallinen tukikohta eripituisille patikointi- ja vaellusretkille.
Kandersteg, Sveitsi.
Autenttisen alppikylän olemuksensa säilyttänyt Kandersteg ei ole läheskään yhtä turistien kansoittama kuin vaikkapa läheiset Lauterbrunnen ja Gridelwald.

Parkkivinkki: 375 Allmenbahnstrasse. Seudulle tyypilliseen tapaan luvallisia ilmaisia yöpaikkoja ei Kanderstegin kulmilla ole käytännössä tarjolla. Maksoimme 20 frangia tästä yksinkertaisesta, mutta upeilla maisemilla höystetystä yöpaikasta. Ei palveluja läheiseltä gondoliasemalta löytyvien vessojen lisäksi. Aamulla saimme seurata varjoliitoilijoiden laskeutumista vastapäiselle nurmikentälle.

Matkailuauto parkissa Kanderstegin kylässä Sveitsissä.
Ilta ja yö sujuivat täällä kylän laitamilla rauhallisesti…
Ohikulkeva lehmäjoukko auton ikkunasta kuvattuna.
…kun taas aamulla paikan päällä oli hieman enemmän trafiikkia.

Ulkoiluvinkki: Oeschinen-järvi.

1578 metrin korkeudessa sijaitseva Oeschinen-järvi on kuvankaunis, yli 3000 metriä korkeiden vuorten ja jäätiköiden ympäröimä alppijärvi Kanderstegin yläpuolella sijaitsevilla vuorilla. 

Retkeilijä Oeschinen-järven rannalla.
Kylmää vettä kaihtamattomat voivat myös uida järven kirkkaissa vesissä (tosin järvivesi lämpenee ilmeisesti kesäkuukausina jopa 20 asteeseen). Myös soutuveneiden vuokraus järvellä on mahdollista.

Oeschinen-järvi Sveitsissä.

Teimme järvellä kolmisen tuntia kestäneen patikkaretken huikeilla panoramamaisemilla varustetulla rengasreitillä. Kyseessä on maisemakattaukseltaan ehdottomasti yksi koko elämäni hienoimmista vaelluksista!

Retkeilijä Oeschinen-järven maisemissa.
Näissä kirkkaan turkoosina kimmeltävän järven maisemissa kelpasi patikoida.Oeschinen-järvi.

Keskivaikean, 8,5 kilometriä pitkän rengasreitin pystyy kiertämään haluamaansa suuntaan. Me kävelimme gondoliasemalta ensin 15 minuutin matkan järven rantaan, sieltä kapusimme suht tiukan nousun Berghaus Unterbärgli -kahvilalle ja kiersimme tätä kautta reitin vastapäivään.

Kummin päin reitin päätyykin kiertämään, tiedossa on reitin alkuun tiukkaa nousuosuutta, joka reitin edetessä tasaantuu. Nousua mahtuu matkalle kaikkiaan 430 metrin edestä. 

Retkeilijä Oeschinen-järven maisemissa.

Suosittelen reittiä kaikille kohtuullisen fyysisen kunnon omaaville ja vuoristopoluilla patikoimaan tottuneille. Ihan perheen pienimpiä en lähtisi tälle reitille viemään, mutta reippaat vanhemmat lapset pärjäävät varmasti. 

Oeschinen-järvelle päästäkseen täytyy ottaa gondolikyyti Kanderstegin kylässä sijaitsevalta gondoliasemalta. Lysti kustansi meno-paluun osalta kolmisen kymppiä aikuiselta, koirat matkasivat mukana veloituksetta. Gondoliasemalla on maksullinen päiväparkki, johon ajoneuvon voi jättää retken ajaksi. 

Taukopaikka järven rannalla Sveitsissä.
Järvenrantaan on gondolihissiltä noin 15-20 minuutin kävelymatka. Järveä pääsee siis halutessaan ihailemaan ilman sen suurempia patikointireissuja.

Bernin Oberland

Bernin Oberland on kenties Sveitsin ikonisin ja suosituin yksittäinen alue matkailijoiden keskuudessa. Grindelwald, Interlaken, Lauterbrunnen, Jungfraujoch, Adelboden…  Täältä Keski-Sveitsin kuvankauniista maisemista löytyy lyhyin välimatkoin useita koko maan suosituimmista matkailukohteista.

Vietimme tällä seudulla kohtuullisen pitkän ajan odotellessamme saderintaman väistymistä ja parempia ulkoiluilmoja. Lopulta meidät palkittiin – mutta vasta sen jälkeen, kun olimme käyneet ensin mutkan Italian puolella.

Brienzjärvi, Sveitsi.
Brienzjärven maisema on kaunis säällä kuin säällä.
Kahvikuksa ja sveitsiläistä vuoristomaisemaa.
Seutu on melkoista retkeilijän paratiisia.
Borderterrierit Brienzjärven rannalla.
Iseltwaldissa Brienzjärven rannalla.
Vesiputous ja lehmilä Lauterbrunnenissa.
Lauterbrunnen.

Matkailuautojen yön yli -parkkeeraus on tällä suositulla seudulla tehty lähes mahdottomaksi. Esimerkiksi Lauterbrunnenissa tai Grindelwaldissa puskaparkkeilusta on turha haaveillakaan; onnensa kokeilusta voi seurauksena olla lähtöpassit ja satojen frangien sakko.

Yön yli -parkkeerauskiellosta kertovia kylttejä on pystytetty jopa keskellä korpea sijaitseville levikkeille. Jos johonkin tienvarteen kyseinen kyltti on unohdettu tai sitä ei ole ehditty vielä pystyttää, viimeistään ohi ajavat, tööttäilevät paikalliset kyllä kertovat, ettet ole tervetullut yöpymään kyseisellä paikalla (näin ainakin Park4night-kommenteista päätellen). 

Onnistuimme löytämään kuitenkin tältäkin seudulta muutaman luvallisen yöpymispaikan, joita sitten vaihtoehtojen puutteessa hyödynsimme muutamaankin eri otteeseen.

Borderterrierit maiseman äärellä retkeilyauton sängyllä Sveitsissä.
Parkki näköalalla Iseltwaldissa.

Iseltwaldin kylän edustalla parkissa ollessamme luoksemme tulivat jutustelemaan kylässä asuvat suomalainen Erja ja hänen kumppaninsa Adrian. He olivat bonganneet suomalaisen rekisterikilpemme ja tahtoivat tulla tervehtimään ja mahdollisesti tarjoamaan meille Sveitsin matkavinkkejä. Törmäävät kuulemma muihin suomalaisiin täällä suhteellisen harvoin.

Juttelimme siinä tovin ja vieraanvaraisesti meille ilmoitettiin, että heidän ulkorakennuksensa puusauna kyllä lämpenee meille niin halutessamme. Reilu viikkoa myöhemmin käytimme tilaisuuden hyväksi ja kävimme nauttimassa eräs tähtikirkas ilta suomalaisen puusaunan ihanista löylyistä. Mitä luksusta!

Puusaunan lauteet.

P.S. Erja ja Adrian vuokraavat kotinsa yhteydessä sijaitsevaa tilavaa, lemmikkiystävällistä loma-asuntoa matkailijoille. Paikan sijainti on upea, Brienzjärven rannalla sijaitseva Iseltwald on todella kaunis kylä ja paikan isäntäväki erittäin vieraanvaraista. Suosittelen kaikkia, jotka ovat täällä päin matkaillessaan vailla majapaikkaa tsekkaamaan Chalet Belvédèren!

Iseltwald, Sveitsi.
Iseltwald.

Parkkivinkki: Iseltwald.

Kauniissa Iseltwaldin kylässä on kaksikin luvallista parkkipaikkaa yöpymiselle. Ensimmäinen, pienempi mutta hienoilla maisemilla varustettu Mühlen pysäköintialue, on heti kylään saavuttaessa bussipysäkin vieressä, suurempi pari sataa metriä edempänä kylään päin jatkettaessa (Leacherboden 97, Iseltwald). 

Kumpikin parkkipaikka on maksullinen 07-19 välisenä aikana. Suuremmalla parkkipaikalla pystyy maksamaan Easypark-sovelluksella, pienemmällä maksuvälineeksi käy ainoastaan kolikot. 

Huom! Varaa 50 rappenin kolikoita käyttääksesi Iseltwaldin julkisia vessoja – tavanomaisesta poiketen WC:t ovat täällä maksullisia.

Parkkivinkki: 95 Interlakenstrasse, Faulensee.

Klo 07-19 välisenä aikana maksullinen ja muutoin ilmainen pienehkö parkkipaikka Faulenseen kylässä Thuninjärven rannalla. Järven ranta WC:ineen sijaitsee aivan parkkipaikan vieressä. Tien läheisyydestä huolimatta nukuimme täällä makoisasti kaksi yötä.

Illalliskattaus Thuninjärven rannassa.
Perjantain illallinen Thuninjärven rannalla parinkymmenen metrin päässä parkistamme.

Huom! Kyltin mukaan max. 12 tunnin parkkeeraus, mutta tätä ei ainakaan syys-lokakuussa kukaan vaikuttanut valvovan lähes tyhjällä parkkipaikalla. 

Ulkoiluvinkit:

Oberlandin seutu on täynnä toinen toistaan upeampia luonto- ja retkeilykohteita. Suurin osa suosituimmista retkeilyreiteistä (vaikkapa Grindelwaldissa ja Lauterbrunnenissa) edellyttää kuitenkin hintavien gondolihissien käyttöä. 

Itse hyödynsimme gondolihissiä retkillämme vain kerran edellä mainitulle Oeschinen-järvelle päästäksemme. Muutoin ulkoilimme ja retkeilimme seudulla budjettiystävällisiä vaihtoehtoja suosien. Ohessa muutama vaihtoehto:

Uferweg Iseltwald

Iseltwaldin kylästä alkaa järvenrantaa seuraileva kaunis ja helppokulkuinen metsäpolku, joka johtaa lopulta Giessbachin vesiputouksille. Polun varrella on levähdys- ja tulistelupaikkoja. 

Brienzjärven rannassa kulkeva luontopolku.

Faulensee-Spiez Strandweg

Faulenseen rannalta lähtee mukava, tasainen rantapolku kohti viereistä Spiezin kaupunkia. Matkan varrelle mahtuu vessoja ja levähdyspaikoja sekä omintakeisia puusta veistettyjä ihmisfiguureja.

Laituri Thuninjärvellä Sveitsissä.

Taukopaikka Sveitsissä järvenrannalla.

Ihmistä esittävä puuveistos luontopolulla.

Engstligenin putoukset

Vaikuttavat putoukset. Adelbodenin vuoristokylässä sijaitsevalta ilmaiselta parkkipaikalta alemmalle putoukselle johtaa noin 15 minuutin pituinen tasainen kävelyreitti. 

Engstligenin putoukset.

Engstligenin putouksilla.

Luzern

Keski-Sveitsissä Reiss-joen rannalla sijaitseva 80 000 asukkaan Luzern on suosittu matkailukaupunki ja monien mielestä Sveitsin kaupungeista se kaikista kaunein.

Luzernin autoilta suljettu historiallinen keskusta tarjoilee kaunista vanhaa arkkitehtuuria, viehättäviä mukulakivikatuja sekä lukuisia ravintoloita ja luksusputiikkeja charmikkaassa, mutta samalla tunnelmallisessa miljöössä.

Luzern, Sveitsi.
Joen varrella vanhankaupungin edustalla kulkee tunnelmallinen kävelybulevardi, jonka varrella on useita ravintoloita terasseineen. Kuvassa bulevardi kuvattu Kapellbrücken sillalta käsin.

Luzernissa ja sen ympäristössä riittäisi tekemistä ja nähtävää useiksi päiviksi, mutta kompaktin keskustan parhaat palat pystyy kokemaan halutessaan yhdenkin päivän aikana. Meidän Luzernin vierailu koostui tällä kertaa lauantai-iltapäivän ja -illan tunnelmoinnista.

Luzernin vanhankaupugin katukuvaa.
Useat vanhankaupungin keskiaikaisten rakennusten julkisivuista on koristeltu freskoin. Kuvassa Luzernin karnevaaleja esittävä komea muraali.
Kapellbrücken silta Luzernissa.
Luzernin tunnetuin yksittäinen nähtävyys on Reuss-joen ylittävä, 1300-luvulta peräisin oleva Kapellbrücke-silta. Kyseessä on koko Euroopan vanhin katettu puusilta.

Bloggaaja ja borderterrieri sillalla Luzernissa.

Ravintolavinkki: Shamrock Irish Pub. Irlantilaista pubiruokaa ja valikoima hanaoluita kotoisassa pubimiljöössä vanhassakaupungissa.

Parkkivinkki: Järven rannan ja keskustan lähistöltä löytyy maksullisia parkkipaikkoja (2 frangia tunnilta). Yöpyminen Alpenquai-kadun parkissa on ilmeisesti sallittua (enintään 12 tunnin pysäköinti), mutta toki yölle kertyy hintaa, kun tuntihinnoittelu on voimassa kellon ympäri. Maksuautomaatti huoli vain kolikoita, ei Easypark-mahdollisuutta. 

Aareschluchtin kanjoni

Meiringenin kunnassa sijaitseva Aareschlucht on Aarejoen kanjoni, joka on ollut seudun luontonähtävyys jo 1800-luvulta alkaen. 

Kapeimmillaan vain muutaman metrin levyinen kanjoni on 1400 metriä pitkä ja korkeimmillaan sen seinämät kohoavat lähes 200 metrin korkeuteen. 

Bloggaaja Aareschluchtin kanjonissa.

Bloggaaja Aareschluchtin kanjonissa.

Kanjonin läpi johtaa helppokulkuinen, joskin monin paikoin kapea reitti. Myös koirat ovat tervetulleita tassuttelemaan näihin upeisiin maisemiin! Sisäänpääsy aikuisilta kustantaa 10 frangia. 

Aareschluchtin kanjoni.

Aareschluchtin kanjoni.

Paikan päältä löytyy myös ravintola, lasten leikkipaikka sekä matkamuistomyymälä. Kanjoni on suljettu talvikuukaudet marraskuun alusta alkaen. 

Parkkivinkki: Kanjonin tilava parkkipaikka tarjoaa oivallisen ilmaisen päiväparkin, mutta yöpyminen on täällä(kin) kielletty. 

Simplonpass

Ottaessamme Pohjois-Italian Maggiorejärveltä suunnan jälleen kohti Sveitsiä saavuimme maahan Simplonpass-vuoristotien kautta. 

Tämä 2006 metrin korkeuteen kohoava tie toimii linkkinä Sveitsin Valaisin kantonin ja Italian Piemonten maakunnan välillä. Tie on vuoristotieksi leveä (rehellisen kaksikaistainen), eikä missään vaiheessa epämiellyttävän jyrkkä.

Simplonpass-vuoristotie, Sveitsi.

P.S. Talvisin ja huonolla kelillä Simlonpassin voi halutessaan jättää väliin ja matkustaa sen sijaan Sveitsin Brigin ja Italian Isellen välillä operoivalla autojunalla, joka oikaisee mutkittelevan vuoristotien sijaan 20 kilometriä pitkän Simplonin tunnelin läpi. Autojunasta ja sen aikatauluista saa lisää tietoa esim. täältä.

Parkkivinkki: Tien varrelle mahtuu useita upeilla vuoristomaisemilla varustettuja puskaparkkeja (löytyvät mm. Park4night-sovelluksesta). Täällä saa viettää vapaasti yönsä, kunhan muistaa suorittaa kahden frangin turistiveron.

Ulkoiluvinkki: Simplonpass-vuoristotieltä on mahdollista lähteä huiputtamaan useampia lähistöllä kohoavia 3000-4000 metrin korkuisia vuoria (Wasenhorn, Hubschhorn, Breithorn, Monte Leone…) 

Esimerkiksi hotelli-ravintola Monte-Leonen parkkipaikalta lähtee useita vaelluspolkuja ympäröivään maastoon. Me teimme täältä käsin noin tunnin pituisen kävelyretken läheiselle, 2017 metrin korkeudessa sijaitsevalle pienelle Hopschusee-järvelle hienoissa ruskamaisemissa.

Retkeilijä Sveitsin vuoristossa ruskan värittämässä maastossa.

Selfie pienen järven rannassa Sveitsin Alpeilla.

Eggishorn ja Aletschin jäätikkö

Vierailin täällä Alppien suurimman jäätikön laidalla 11 vuotta sitten vanhempieni kanssa. Tuolloin mykistävä vuori- ja jäätikkömaisema löi parikymppisen Emman ällikällä.

Jäätikön äärelle päästäkseen noustaan Valaisin kantonissa sijaitsevasta Fieschin kylästä köysiradalla ensin Fiescheralpin asemalle, josta matka jatkuu ylöspäin Eggishornin köysiradalla.

Eggishornin köysirata puolestaan vie matkaajan paraatipaikoille vajaan 2900 metrin korkeuteen ihailemaan Alppien suurinta jäätikköä. Yli 20 kilometrin pituinen Aletschin jäätikkö ylettyy korkeimmillaan 4160 metriin ja paksuutta siltä löytyy parhaimmillaan lähes kilometrin verran. 

Bloggaaja jäätikön reunalla.
Aletschin jäätikön laitamilla vuonna 2011.

Lisäksi täältä näköalapaikalta avautuu huikeat näkymät läheisille yli 4000 metriä korkeille vuorenhuipuille Jungfraulle, Mönchille sekä Finsteraarhornille.

Retkeilijä Eggishornilla Sveitsissä.
Eggishorn 2011.
Retkeilijä viinittelee Aletchin jäätikön laitamilla.
Viiniä jäätikön laidalla vuonna 2011. Hiusteni sävy sointui näemmä mainiosti yhteen jäätikön kanssa.

Aletschin jäätikön äärelle päästäkseen täytyy tosiaan matkustaa kahdella eri köysiradalla, ja elämys keventääkin matkaajan kukkaroa nelisen kymppiä. Muun muassa säästösyistä jäätikkövierailu jäikin meiltä tällä kertaa väliin. Onneksi lähistöltä, aivan jäätikön alapuolelta, löytyy muutakin hienoa nähtävää ja koettavaa.

Aletschin jäätikkö kuuluu valitettavasti nykymaailmamme vetäytyvien jäätiköiden suureen, surulliseen joukkoon. Vuodesta 1980 lähtien Aletsch on vetäytynyt reilusti toista kilometriä ja lisäksi se on menettänyt tänä aikana yli 300 metriä paksuudestaan.

Esimerkiksi kulunut vuosi 2022 on ollut yleisestikin katastrofaalinen Sveitsin jäätiköiden näkökulmasta; ne ovat menettäneet pelkästään tämän vuoden aikana käsittämättömät kuusi prosenttia jäljellä olevasta volyymistaan (aiheesta voi lukea enemmän esimeriksi täältä ja täältä).

Goms bridge

280 metriä pitkä ja 1,40 metriä leveä Gomsin riippusilta on yksi Valais-kantonin pisimpiä riipppusiltoja. 2015 rakennettu silta riippuu 92 metriä kanjonin yläpuolella.

Goms-riippusilta Sveitsissä.

Sillalle päästäkseen ei tarvitse patikoida, vaan se sijaitsee aivan Furkastrasse-valtatien vieressä. Tien toiselta puolelta löytyy pieni maksullinen parkkipaikka. Riippusilta on auki vuoden ympäri.

Parkkivinkki: Aivan riippusiltaa vastapäätä valtatien varrella sijaitsee pieni parkkipaikka vessoineen. Päivisin parkkeeraus on maksullista (ei kuitenkaan kallista), mutta kello seitsemän jälkeen parkki on ilmainen seuraavaan aamuun saakka. Yli kuusi metriä pidemmällä ajoneuvolla ei oikein mahtune parkkiruutuun.

Me vietimme täällä viereisestä Furkastrasse-tiestä huolimatta rauhallisen yön (päivisin vilkas liikenne rauhoittuu yötä kohden). Riippusillalla oli tunnelmallista käveleskellä auringonlaskun aikaan, kun muita matkailijoita ei ollut paikalla. 

Auringonlaskumaisema Sveitsin Alpeilla.

Bellwald 

1560 metrin korkeudessa Aletsch-jäätikön alapuolella sijaitseva Bellwaldin vuoristokylä on Gomsin alueen korkein kylä ja mielestäni alueen pieni piilotettu helmi.

Bellwald mainitaan ensi kertaa historiankirjoissa jo 1300-luvulla ja 
kylän keskusta on onnistunut säilyttämään vanhan ilmeensä näihin päiviin saakka. Monet kylän perinteisistä puisista taloista ovat satoja vuosia vanhoja. Niiden väliset kadut ja kujat ovat niin kapeita, ettei niillä mahdu ajamaan autolla. Varsinainen aikahyppy vuosisatoja vanhaan vuoristokylän elämään!

Bellwaldin kylä Sveitsissä.
Sveitsin Porvoo, voisi joku väittää.

Bellwaldin kylä Sveitsissä.

Huom. Kuutisen kilometriä pitkä vuoristotie Furkastrasse-valtatieltä Bellwaldiin on paikoitellen kapeahko ja kaiteeton, mikä aiheutti allekirjoittaneessa hieman hermostusta. Tarkkana siis ratin takana Bellwaldia kohti noustessa ja rotkon puolella ajettaessa!

Ulkoiluvinkki: Aspi-Titterin riippusilta

Bellwaldin kylästä johtaa tälle dramaattiselle 160 metrin pituiselle riippusillalle neljän kilometrin pituinen patikkareitti. 

Reitille sisältyy suht jyrkkää nousu- ja laskuosuutta ja riippusiltaa lähestyttäessä myös jyrkät ritiläportaat, jotka koiramme matkustivat kumpaankin suuntaan sylikyydillä. 

Reitistä selviää kunnialla kohtuullisella vaelluskunnolla ja se on sovelias myös luonnossa liikkumaan tottuneille lapsille – ei tosin aivan perheen pienimmille. 

Aspi-Titterin riippusilta.
Vuonna 2016 valmistunut silta sijaitsee aivan Aletsch-jäätikön kupeessa.
Retkeilijä ja borderterrieri Aspi-Titterin riippusillalla.
120 metrin korkeudessa kanjonin yläpuolella roikkuva silta on avoinna heinäkuun alusta lokakuun lopulle.

Craigin piti ehtiä ajoissa takaisin etätyöpisteelleen kello kolmen palaveriin, ja suht ripeästi taivaltamalla ja yhdellä evästauolla meiltä meni edestakaiseen matkaan sillalle ja takaisin tasan kolme tuntia.

Birderterrieri Aspi-titterin riippusillalla.

Parkkivinkki: 432 Chalet, Bellwald. Bellwaldin kylässä sijaitseva panoramamaisemilla varustettu ilmainen parkkialue, jolla myös yöpyminen on sallittua! WC löytyy parinsadan metrin päässä. 

Kaksi polkupyörää vuorimaisemassa Bellwaldissa.

Grimselpass

Grimselpass on Bernin ja Valaisin kantonien rajalla sijaitseva 38 kilometriä pitkä ja 2164 metriin kohoava vuoristotie, joka lukuisine serpentiinimutkineen tarjoaa hienon, mutta samalla turvallisen tuntuisen ajokokemuksen. Grimselsola on yleensä auki lumitilanteesta riippuen toukokuun lopulta marraskuun alkuun.

Grimselpass-vuoristotien serpentiinimutkia.
Vuoristotien tiukkaa serpentiiniä.

Parkkivinkki: Grimselstrasse 33, Alpenrösli-hotelliravintolan parkkipaikka. 

Hotelliravintolan edustalla Totensee-alppijärven rannalla reilu 2000 metrissä sijaitseva parkkialue. Kauniilla ilmalla päiväsaikaan parkkipaikka täyttyy äärimmilleen, mutta auringonlaskun aikaan täällä oli rauhallista ja meidän lisäksemme vain muutama yöpyjä.

Retkeilyauton parkissa järven rannalla vuoristossa.

Olimme etukäteen lukeneet, että yön yli -pysäköinti parkkipaikalla kustantaa normaalisti kymmenen frangia, joka maksetaan tien vastapäätä sijaitsevan ravintolan tiskille. Craigin mennessä maksamaan yöpymistämme tiskillä ilmoitettiin, että pysäköinti olisi ilmainen ravintolan asiakkaille, että jos kuitenkin tahdottaisiin illallistaa paikan päällä. 

Ravintolan menu ei kuitenkaan sisältänyt mitään kunnollisia lihattomia vaihtoehtoja. Craig kieltäytyi siten kohteliaasti aterioimisesta kasvisruokavalioomme vedoten ja sanoi, että maksaisimme kuitenkin mielellämme kympin yöpymisestämme. Meidän annettiin kuitenkin syystä tai toisesta yöpyä veloituksetta. 

Borderterrieri retkeilyauton sängyllä, hämärtyvä järvimaisema taustalla.

Totensee-järvi iltahämärässä.

Kyseessä oli yksi reissumme upeimmista yöpaikoista lumihuippuisten vuorten ympäröimänä tähtitaivaan alla. 

Ulkoiluvinkki: Totensee Grimselpass.

Grimselpassin huipulta lähtee useita vaellusreittejä ympäröivään vuoristoon. Itse otin koirat aamupäivän kävelylle Totensee-järveä ympäröiville poluille.

Borderterrieri istuu Alppijärven rannalla vuoristossa.

Koirat saivat tepsutella vapaina. Välillä nautimme raikasta vettä suoraan solisevasta vuoristopurosta, välillä tein koirille sulavasta lumikinoksesta lumipalloja jahdattavaksi. Pari kertaa istuuduin maiseman äärelle vain fiilistelemään ja hengittämään syvään.

Selfie Sveitsin vuoristossa.

Vuoria ja järvi Sveitsissä.

Sustenpass

Susteninsolan kautta kulkeva valtatie 11 on yksi Sveitsin upeimmista vuoristoteistä. 46 kilometrin pituinen tie mutkittelee Sveitsin Alpeilla parhaimmillaan 2224 metrin korkeudessa toimien linkkinä Bernin ja Urin kantonien välillä.

Sustenpass-vuoristotien maisemaa.

Ford Transit parkissa vuoristotien reunassa.

Roadtripillä pääsee ihailemaan mahtavia maisemia muun muassa Steinin jäätikölle. Tie on suljettu talvikuukaudet (yleensä marraskuun alusta toukokuun lopulle).

Sustenpass-tienviitta vuoristotien varressa Sveitsissä.

Parkkivinkki: Restaurant Sustenpass -kahvilaravintolaa vastapäätä oleva tilava parkkipaikka tarjoaa rauhallisen, ilmaisen yösijan upeissa maisemissa tien korkeimmalla kohdalla. Meille sattui kaiken lisäksi tänne koko Sveitsin reissumme upein auringonlasku.

Parkkipaikka Sustenpass-vuoristotien huipulla.

Auringonlasku Sveistin Alpeilla.

Göscheneralpsee

Sustenpass-vuoristotieltä on vain lyhyt ajomatka Göscheneralp-nimiselle tekojärvelle.

Tekojärveä ympäröivässä maastossa kulkee monia eripituisia vaellusreittejä. Me päätimme tehdä 8-9 kilometrin pituisen kävelyretken tekojärven ympäri.

Järven ympäri kulkeva reitti on suht helppokulkuinen; tosin paikoitellen kivinen sisältäen myös maltillisia nousu- ja laskuosuuksia. Meiltä kului patikkaretkeemme yhteensä kolme tuntia.

Retkeilijä ja koirat Göscheneralp-tekojärven edustalla.

Borderterrierit Vasco ja Torres patikoimassa Sveitsin Alpeilla.

Huom! Tekojärvelle johtava Göscheneralpstrasse mutkittelee paikoitellen suht kapeana vuoren rinnettä pitkin, joten kannattaa olla tarkkana varsinkin tien pimeissä mutkissa ja pitää vauhti maltillisena. Tien varrelta voi löytää pienempiä parkkipaikkoja, joista käsin voi myös aloittaa erilaisia patikkaretkiä.

Parkkivinkki: Tekojärven edustalla Göscheneralpstrassen päädyssä sijaitsee maksullinen päiväparkki. Pysäköinti täällä maksoi meille kolmen vaellustunnin ja ravintolassa nautiskelun ajalta viitisen frangia. Korttimaksu toimii.

Paikan päältä löytyy myös ilmaiset vessat sekä Berggasthaus Dammagletscher -niminen hotelliravintola, jonka aurinkoisella terassilla oli mukava nauttia patikointiretken jälkeinen lounas huurteisineen. Ravintolan hinnat olivat sveitsiläisittäin varsin kohtuulliset.

Pieni tuoppi vehnäolutta vuoristomaisemassa.
Tämä virvoittava vehnäolunen maksoi 4,50 frangia.

Lugano

Etelä-Sveitsissä, Ticinon kantonissa lähellä Italian rajaa sijaitseva 63 000 asukkaan Lugano henkii italialaista tunnelmaa. Kyseessä on maailman suurin italiankielinen kaupunki Italian ulkopuolella.

Luganojärven rannalla sijaitsevasta Luganosta löytää palmupuiden reunustamia bulevardeja, silmiä hivelevän kaunista järvimaisemaa, italialaista arkkitehtuuria, tyylikkäitä (ja tyyriitä…) luksusputiikkeja sekä italialaisvaikutteisia ravintoloita ja kuppiloita. Italian Comojärvelle ajaa täältä muuten vain puolessa tunnissa!

Luganon rantabulevardin näkymää järvelle.
Meille sattui tällä kertaa Luganon vierailulle aika synkeä ja sateinen sää, joten kuvasaldo jäi kaupungin ja sen ympäristön osalta melkoisen olemattomaksi.

Fun fact: Luganossa järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäiset Euroviisut vuonna 1956.

Ravintolavinkki: Il Fermento. Eritisesti oluen ystävien kannattaa tsekata tämä erinomaisella sijainnilla ja kotoisalla tunnelmalla varustettu pubi. Täällä on tarjolla runsas valikoima hana- ja pullo-oluita sijaintiinsa nähden kohtuullisin hinnoin sekä burgereita ym. pubiruokaa. Paikka vaikutti olevan torstai-iltana paikallisen afterwork-kansan suosiossa.

Il Fermento-ravintolan baaritiski Luganossa.

Parkkivinkki: 10 Viale Castagnola. Tenniskenttien takana läheltä Luganon rantabulevardia löytyy pienemmille retkeilyautoille soveltuva parkki. Julkiset vessat lähellä. Parkki on maksullinen (1 frangi per tunti) iltaseitsemään saakka, jonka jälkeen se on ilmainen ja myös yöpyminen on ilmeisesti sallittu.

Parkkivinkki: 16 Via Bosconi, Magliaso. 10 kilometrin päässä Luganon keskustasta metsän laidassa sijaitseva rauhallinen, sorapohjainen pysäköintialue. Parkkipaikalta löytyy myös siistit biokäymälät. Ilmainen klo 19-07 välisenä aikana, päivisin edullinen. Ravintola ja uimaranta lähistöllä.

Vietimme täällä rauhallisen, sateen ropinan säestämän yön. Seuraavana aamuna Craig ja koirat bongailivat viereiseltä metsäpolulta salamantereita. 

Lopuksi vielä muutamat käytännön vinkit matkaan

  • Hanki vinjettitarra jo rajalla.

    Sveitsiin saapuessa kannattaa ostaa ja liimata tuulilasiin vinjetti eli moottoriteiden käyttöön oikeuttava tietarra. 

    Tarra ei sinänsä ole välttämättömyys, mutta se nopeuttaa ja helpottaa paikoitellen huomattavastikin Sveitsissä matkaamista. Toki välillä kannattaa maisemaelämysten nimeen valita moottoritien sijaan se pienempi, mutkitteleva vuoristotie. Toisinaan tämä vaihtoehtoinen reitti voi kuitenkin olla ajallisesti neljä viisikin kertaa maksullista reittiä pidempi.

    Ostimme vinjetin Ranskan ja Sveitsin väliseltä raja-asemalta maahan saapuessamme. Vinjetti maksoi 40 frangia ja se on voimassa tammikuuhun 2023 saakka.

  • Hanki paikallinen prepaid-liittymä 

    Sveitsi ei kuulu EU:hun, eikä siten myöskään suomalaisten puhelinoperaattoreiden myöntämän roaming-lisämaksuttoman EU-datasopimuksen piiriin. Elisan liittymälläni netin käyttö Sveitsissä olisi kustantanut 0,059 euroa per megatavu, eli varsin kalliista lystistä on kyse. 

    Meillä olikin Sveitsin reissun ajan käytössä Sunrise-nimisen puhelinoperaattorin prepaid-liittymät. Hankimme sim-kortit Sunrisen myymälästä Baselista, mutta yrityksellä on myymälöitä ympäri Sveitsiä. 

    SIM-kortti ja rajattomasti dataa kahdeksi viikoksi maksoi 40 frangia. Myöhemmin kun selvisi, että Sveitsin reissumme venyy aiemmin suunnitellusta, kävimme pidentämässä Luganon Sunrise-myymälässä prepaid-sopimuksiamme viidellä päivällä.  

  • Ole tarkkana vuoristoteiden aukiolon kanssa etenkin alkukesästä ja loppusyksystä

    Vuoristoteiden ajantasaisen aukiolotilanteen voi tsekata esim. täältä.

  • Lataa Easypark -sovellus

    Suurimman osan parkkimaksuista voi hoitaa sovelluksen avulla. 

Pidä mukana myös frangeja, erityisesti kolikoita 

Joissain paikoissa pystyy maksaman myös euroilla, mutta vaihtokurssi on tällöin yleensä epäedullinen.

Käteisen tarve Sveitsissä välillä yllätti; puhutaan kuitenkin maailman vauraimmasta pankkivaltiosta. Ai niin, muutokset ottavat täällä oman aikansa. 

Retkeilijät Oeschinen-järven maisemissa Sveitsissä.
Tämänkertainen reissu ei taatusti jäänyt Sveitsin osalta viimeiseksemme. Kiitos Sveitsi – ja seuraavaan kertaan! <3

Kaipaatko lisävinkkejä Eurooppaan? Tsekkaa siinä tapauksessa myös muut maa-aiheiset matkapostaukseni:

Etelä-Ruotsi ja Tanska

Päivä Saksan Bremenissä

Hollannin parhaat matkakohteet

Belgian kaupunkikohteet Brugge ja Ghent

Ranskan suurimmat plussat ja miinukset

Espanjan suurimmat plussat ja miinukset

Portugalin suurimmat plussat ja miinukset

Portugalin 10 kohdevinkkiä

Italian suurimmat plussat ja miinukset

Vanlife Slovenia

Vanlife Romania 

Arvostelussa Euroopan pääkaupungit

6 thoughts on “Vanlife Sveitsi: budjettimatka keskelle kauneinta Keski-Eurooppaa”

  1. Vau miten kattava postaus! Ja aivan huikeita kuvia!

    Sveitsissä on kieltämättä poikkeuksellisen upeaa, mutta sitten se korkea hintataso… Me ollaan pidetty matkojen budjettia kurissa valitsemalla kohteiksi paikkoja, joissa on kohtuullinen hintataso. Kun siihen on näiden valintojen ja ajan myötä tottunut, että matkoilla asiat on kotimaata edullisempia, niin kynnys matkustaa kalliimpiin maihin kasvaa entisestään – vaikka kuinka olisi upeaa. 😛

    1. Suuret kiitokset, Kati! Tosi kiva kuulla, että postauksestani oli iloa. 🙂

      Haha, olet kyllä aivan oikeassa: suomalaisittain lomailu tarkoittaa pääsääntöisesti myös sitä, että pääsee nauttimaan kotimaataan edullisemmasta hintatasosta. Itsekin vältän usein ns. kalliisiin maihin matkustamista, mutta Sveitsin kohdalla kehottaisin kyllä jokaista tekemään pienen poikkeuksen – edes kerran elämässään. 🙂

  2. Ai vitsit miten upeita maisemia ja kuvia! Sveitsi on ihan huikean kaunis maa, jonne mekin varmasti palataan vähän pidemmän reissun merkeissä. Muutamaan otteeseen ollaan maassa piipahdettu ja tehty joitain patikoita, mutta todella paljon on näkemättä. Suuri kiitos parkkivinkeistä, nyt kun meilläkin on retkipaku alla, niin on mahdollista säästää majoituksissa paljon, Sveitsissä kun leirintäalueet on auto + teltta -yhdistelmälläkin tosi kalliita budjettireissaajalle.

    1. Kiitos paljon, Anne! Todella kiva kuulla, että siellä otetaan mahdollisesti meidän budjetti-majoitusvinkit seuraavalla Sveitsin reissulla käyttöön. 🙂

  3. Sveitsi todellakin on alppimaiden aatelia ja tarjoaa uskomattoman hienoja maisemia. Luontomatkaajana olen samaa mieltä, se ilman muuta on Sveitsin vahvuus. Mielestäni sille vetää vertoja käymistäni alppipaikoista vain Italian Dolomiitit ja mainitsemasi Slovenian Triglav. Omaa suosikkialuettani on Bernin Oberland. Ja mitä tulee noihin sakkoihin, niin perille tosiaan tulevat… Ja sen voin myös vahvistaa, että hintataso on käsittämättömän korkea.

    1. Moi Mikko,

      Kiitos kun jaoit omat Sveitsin kokemuksesi! Italian Dolomiitit on vielä meillä näkemättä – pitää kyllä ehdottomasti päästä sielläkin käymään, kerta ihan Sveitsin kauneudelle vertoja vetävät. Olen samaa mieltä, että Bernin Oberland aivan hengästyttävän kaunista seutua järvi- ja vuoristomaisemineen! Vielä ei ole meille sakkolappuja Sveitsistä kuulunut, mutta ei kyllä uskalleta vielä huokaista helpotuksesta…

      Jos Sveitsi olisi edullisempi ja puskaparkkeilu olisi siellä helpompaa, niin sinne sitä oltaisiin varmaan jumiuduttu ikihyviksi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *