Colosseum Roomassa.

Matkailuautolla Eurooppaan – arvostelussa Euroopan 14 pääkaupunkia!

Vanlifen urbaanimpi puoli 

Matkailuautolla Euroopassa reissaus ei meidän tapauksessamme tarkoita pelkästään luonnonhelmassa retkeilyä ja puskaparkeissa chillailua. Myös vanlifen urbaanimpi puoli ravintoloineen, kuppiloineen ja huvituksineen on tullut meille tutuksi. 

Vaikka matkailuautolla Eurooppassa reissaus yleisellä tasolla on miellyttävintä pienissä, luonnonläheisissä paikoissa, kuten rannikon surffipitäjissä ja pienten vuoristokylien liepeillä, on Eurooppa täynnä toinen toistaan kiehtovampia kaupunkeja, jotka olemme kokeneet vierailun arvoisiksi. 

Meidän kohdallamme eloisa ja kiihkeärytminen cityelämä sopivina makustelupaloina täydentää mukavasti niin sanottua perus vanlife-arkea.

Borderterrierit Piazza Navonalla Roomassa.
Torres ja Vasco ovat tottuneita citykoiria, eivätkä hätkähdä suurkaupunkien hälinää. Kuva Roomasta Piazza Navonan aukiolta.

Euroopan kaupunkivierailujamme auttaa se, että olemme liikkeellä suht pienen luokan matkailuautolla. 5,5 metrinen Transitimme puikkelehtii suht ketterästi myös suurkaupunkien liikenteen vilinässä ja mahtuu kääntymään hieman ahtaammissakin risteyksissä. Kaupunkivisiittejä helpottaa myös se, että matkakotimme saa monesti tarpeen mukaan parkkiin ihan perus parkkiruutuun. 

Keramiikkaa Lissabonissa.
Keramiikkataidetta Alfaman kaupunginosassa Lissabonissa.

Normaalisti suosimme majoitusmuotona puskaparkkeilua, emmekä niinkään hakeudu leirintäalueille tai maksullisiin matkaparkkeihin. Kuten postauksesta tulee ilmenemään, kaupunkivisiiteillä teemme tästä pääsäännöstä mielellämme poikkeuksen. Suurissa kaupungeissa on nimittäin syytä kiinnittää korostetusti huomiota siihen, mihin matkakotinsa kaupunkivisiitin ajaksi parkkeeraa. 

Jokaisen pääkaupungin kohdalla olenkin sisällyttänyt vinkin, mistä onnistuimme löytämään turvallisen parkin Frida-Transitillemme kaupunkivierailumme ajaksi.

Tässä postauksessa listaan kaikki matkailuautolla toistaiseksi vierailemamme Euroopan pääkaupungit. Jokainen kaupunki käydään läpi seuraavien kategorioiden avulla:

 • yleiskatsaus kaupunkiin ja sen ominaispiirteisiin
 • parkkivinkki 
 • mahdolliset ravintola- ja menovinkit
 • matkailuautolla vierailun helppous (liikenne ja parkkimahdollisuudet) sekä 
 • kokonaisarvioon perustuva yleisarvosana. 

Perustana arvioinnille toimii puhtaasti subjektiivinen kokemukseni – luonnollisesti joku toinen reissaaja saattaa saada samasta kaupungista täysin päinvastaisen fiiliksen. Olen huomannut, että sellainenkin asia kuin säätila voi vaikuttaa valtavasti kaupungin itsestään luomaan yleisvaikutelmaan.

Matkailija ja borderterrierit Prahan vanhankaupungin aukiolla auringonlaskussa.
Heinäkuisessa Prahassa saimme nauttia helteisen lämpimästä säästä.

Tapanamme on tutustua pääkaupunkeihin muun muassa niiden tarjoaman ruoka- ja juomatarjonnan kautta.

Sen sijaan kaikenlaiset museot ynnä muut maksulliset nähtävyydet jäävät meiltä pääsääntöisesti vähemmälle huomiolle; tähän vaikuttaa jo Torreksen ja Vascon mukanaolo. Niinpä tämä postaus sisältää monia baari- ja ravintolavinkkejä, kun taas pääkaupunkeja koskeviin nähtävyysvinkkeihin kannattaa tutustua muista blogeista ja matkaoppaista. 

Euroopan pääkaupungit on esitelty vierailemisjärjestyksessä. Mukana ovat ainoastaan pääkaupungit, joissa olemme vierailleet matkailuautoillen. Lista päivittyy sitä myötä, kun tiemme vie uusiin pääkaupunkeihin.

Huom! Kaikki suosittelemani parkit ja leirintäalueet löytyvät myös Park4night-sovelluksesta! Suosittelen aina tsekkaamaan etukäteen, onko vaikkapa yön yli -parkkeerauksen säännöt alueella muuttuneet, tai onko vinkkaamani matkaparkki tai leirintäalue edelleen toiminnassa.

1. Kööpenhamina – hygge-henkeä ja rentoa tyylikkyyttä

Yleiskatsaus

Köpis on viihtyisä skandinaavinen kaupunki, jossa on kuitenkin samalla aistittavissa ripaus keskieurooppalaista tunnelmaa.

Kaupunki on niittänyt mainetta muun muassa modernilla arkkitehtuurillaan ja korkeatasoisella ravintolaskenellään. Kööpenhaminaa tituleerataan myös yhdeksi maailman vihreimmistä kaupungeista!

Kööpenhaminan satama-alue värikkäine taloineen.
Värikäs Nyhavnin satama-alue sekä keskustan eläväiset kadut huokuivat kesäistä fiilistä vielä syyskuun alussa.

Vapaakaupunki Christianian boheemeja, hieman ränsistyneitä katuja pitkin astellessa tuntuu hurjalta, että Pohjoismaista vielä nykyäänkin löytyy tällainen paikka, joka elää ihan omaa, omannäköistä (vapaata) elämäänsä. 

Värikäs hippityylinen talo Christianiassa Kööpenhaminassa.

Christianian ja Nyhavnin lisäksi tutustumisen arvoisia kaupunginosia ovat muun muassa trendikäs Vesterbro ja monikulttuurinen Nørrebro.

Matkailija ja borderterrieri Kööpenhaminan mukulakivikadulla.

Lisää Tanskan kokemuksistamme pääset lukemaan tästä postauksesta!

Parkkivinkki

City Camp Copenhagen. Yksinkertainen, mutta kaupunkivierailun ajan asiansa ajava leiripaikka, 30 euroa per yö. Kävelymatkan päässä keskustasta, reitti sinne kulkee omintakeisen Christianian vapaakaupungin poikki. Sijainti on muuten carting-radan vieressä, eli ei missään nimessä kaupungin hiljaisimmassa kolkassa. Leirintäalue on auki vain kesäkuukaudet.

Polkupyörä värikästä seinää vasten Christianian kaupunginosassa.
Reitti leirintäalueelta Köpiksen keskustaan kulkee hippejä, anarkisteja ja taiteilijasieluja puoleensa vetävän vapaakaupunki Christianian poikki.

Ravintolavinkki

Inderhavnsbroen-sillan kupeessa sijaitsevasta ravintolamaailmasta löytyy takuulla mieluista syötävää ja palanpainiketta jokaiseen makuun. Ravitsimme itsemme köpispäivän ajan näiden ulkoilmaruokakojujen antimilla: vegeburritot keskustaan mentäessä ja kreikkalaiset halloumi-gyrokset takasin leirintäalueelle päin palatessa. 

Kööpenhaminan ulkoilmaruokakojuja terasseineen.
Ravintolamaailman terassialue on kaunilla säällä suosittu ruokailu- ja ajanviettopaikka sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa.

Helppous

Kaupungin liepeillä on helppoa ajella menemään; liikenne on vielä näillä main pohjoismaisen hillittyä ja “kurinalaista”. Kööpenhaminasta voi löytää muutamia leirintäalueita ja matkaparkkeja julkisten kulkuyhteyksien päässä kaupungin keskustasta, mutta ne kaikki näyttäisivät valitettavasti olevan auki vain kesäisin. Kesä on toisaalta muutoinkin se kaikkein otollisin aika Köpiksen vierailulle.

Lopullinen arvosana

Muihin vierailemiini pohjoismaisiin pääkaupunkeihin, Tukholmaan ja Helsinkiin, verraten Köpis vetoaa makuuni eniten – kenties sen rentojen, Keski-Eurooppaan vivahtavien vibojen ansiosta. Kööpenhamina on turvallinen kaupunkikohde ja sen keskustaan on helppo tutustua jalan, tai vielä parempi: köpisläiseen tapaan polkupyörän selässä!

Kyseessä on todennäköisesti hintatasoltaan kallein pääkaupunkikokemuksemme, eli tänne on hyvä varautua keskimääräistä suuremmalla päiväbudjetilla (tosin Christianian baarin terassilla nautitut pilsnerit maksoivat vain kolme euroa kipaleelta). Uskon, että lämmin, aurinkoinen sää vaikutti suuresti Köpiksen herättämään hyvään fiilikseen. 

3 ½/ 5.

2. Amsterdam – lukemattomien polkupyörien kaupunki

Yleiskatsaus

Rento, avoin, kansainvälinen, ystävällinen ja vapaamielinen. Näillä sanoilla kuvailisin Amsterdamista huokuvaa yleisfiilistä. Lisäksi meininki Damin kaduilla on varsin kansainvälinen: kaupungin 821 000 asukasta edustavat yli 170 eri kansallisuutta.

Amsterdamin kaduilla tulee vastaan toinen toistaan idyllisempiä asuinalueita sekä viihtyisiä ja persoonallisia ravintoloita, kahviloita ja baareja vieri vieressä kanaalien äärellä. Pelkästään erilaisia baareja ja pubeja kaupunkiin mahtuu yli 1100. 

Kanaalineäkymä Amsterdamissa.

Kanaaleista puheen ollen: Amsterdamissa niitä on yhteensä 165 kappaletta ja niiden yli kulkee reilusti toistatuhatta siltaa. 

Kanaalien lisäksi Amsterdamissa riittää pyöräilyreittejä – yli 500 kilometrin edestä. Amsterdamissa on lähes 850 000 polkupyörää kaupungin asukasluvun ollessa reilu 820 000.

Matkailija ja borderterrierit Amsterdamissa.
Fun fact: Amsterdamilaiset pyöräilevät yhteensä kaksi miljoonaa kilometriä per päivä. Matka vastaa 50-kertaista matkaa planeettamme ympäri.

Kaupungissa vallitseva yleinen toleranssi kannabiksen viihdekäyttöä kohtaan ei kasvata turvattomuuden tunnetta kaduilla, vaan vaikutus tuntuu olevan jopa päinvastainen: Amsterdam on rankattu maailman turvallisimpien kaupunkien joukkoon.

Kukkia ja asuntolaivoja kanaalin varrella Amsterdamissa.
Oman kiehtovan lisänsä Amsterdamin katukuvaan tuovat lukuisat asuntolaivat kanaalien varsilla. Kyseessä on täällä päin suhteellisen yleinen asumismuoto; asuntolaivoja on kaupungissa yli 2500.
Pariskunta WONDR Experience -elämysmuseossa.
Sadepäivien varalle Amsterdamista löytyy runsaasti erilaisia museoita. Kuva WONDR Experience -elämysmuseosta.

Pääset lukemaan Hollannin vanlife-kokemuksestamme lisää tästä postauksesta

Parkkivinkki

Camping Zeeburg. Olimme onnekkaita, kun meille sattui löytymään tilaa lähestulkoon täyteen buukatulta Zeeburgin leirintäalueelta vain parin päivän varoajalla. Kahden yön vierailu kustansi meiltä yhteensä 55 euroa. Vaikka kyseessä ei sinänsä ollut mikään edullinen lysti, rahalleen sai täällä mukavasti vastinetta.

Camping Zeeburg -leirintäalue.

Kyseessä on värikäs ja viihtyisä leirintäalue hyvien kulkuyhteyksien päässä Amsterdamin keskustasta. Vajaan 10 minuutin kävelymatkan päässä ratikat nro 3 ja 14 vievät suoraan kaupungin keskustaan alle 20 minuutissa. Näillä pääsi kätevästi kulkemaan keskustan ja leirintäalueen väliä. Tosin ensimmäisenä iltana kävelimme puolivahingossa koko reilu neljän kilometrin paluumatkan keskustasta leirintäalueelle.

Matkailija ja borderterrieri raitiovaunussa Amsterdamissa.
Kahden päivän passi julkisten kulkuneuvojen käyttöön kustansi 13,50 euroa per henkilö ja sen sai kätevästi ostettua leirintäalueen kioskista. Koirat matkustavat Amsterdamin julkisissa vaivattomasti veloituksetta.

Leirintäalueella oli normaalien leirintäaluemukavuuksien lisäksi oma ravintola-baarinsa, ulkoilmakeittiö ruoanlaittoa varten sekä pieni kauppa. Alue oli vierailumme aikaan siisti ja väkimäärästään huolimatta rauhallinen; edes leirintäalueen vilkkaan ravintolan illanvieton äänet eivät kantautuneet myöhään lauantai-iltana leiriimme saakka.

Leirintäalue on kesäkuukausina usein täyteen buukattu, joten pyri varaamaan majoitus etukäteen niin hyvissä ajoin kuin suinkin!

Ravintolavinkit

Mossel & Gin. Nimi kertoo melkolailla olennaisen. Tämä Westerpark-puistossa sijaitsevan viihtyisän ravintolan menu on täynnä lukuisia kiinnostavia gin & tonic -drinkkejä sekä monin eri tavoin maustettuja sinisimpukoita. Erityissuositus sinisimpukoille tryffelikastikkessa – kyseessä on luultavasti parhaat koskaan nauttimani sinisimpukat! Myöskään inkiväärillä ja limellä maustettu talon gin & tonic -drinksu ei jättänyt sijaa tyytymättömyydelle.

Gin & tonic -drinkki ja kattilallinen sinisimpukoita pöydällä.

Vegan Temple bar. Täällä olen syönyt luultavasti elämäni parhaan burgerin ja ladatut ranskalaiset! 

Savuinen ja lihaisa Moving Mountains -pihvi sämpylän välissä oli vanha, miellyttävä tuttavuus, mutta miten ihmeessä paikan päällä loihdittiin lähestulkoon aidon tuntuiset pekonisuikaleet ranskalaisten joukkoon sekä burgerin väliin? Tarjoilija myhäili uteluillemme, muttei suostunut kertomaan suussasulavan vegepekonin salaisuutta. Täältä on kuulemma moni ”lihansyöjäkin” poistunut kylläisenä ja tyytyväisenä – vahva suositus!

Vegan Burger Amsterdamin Vegan Temple Bar -ravintolassa.
Listan vihreäsämpyläinen weed burgerin testaus jäi odottamaan seuraavaa vierailuamme.

Helppous

Amsterdam on eloisa ja turvallinen kaupunki, jonka ympäristössä ajaminen on suht mutkatonta, ja jonka keskustassa on helppo liikkua ympäriinsä. Amsterdamissa on hyvin kattava ja toimiva julkinen liikenne, jota yli 700 000 ihmistä käyttää päivittäin. Raitiovaunujen, bussien ja metron avulla on helppoa liikkua paikasta toiseen (tämä on ongelmatonta myös koirien kanssa).

Kaupungin ympäristössä on useita leirintäalueita, joten ainakaan kesäaikaan täällä ei pitäisi olla ongelmia saada ajoneuvoaan turvalliseen parkkiin kaupunkivierailun ajaksi. 

Lopullinen arvosana

Damissa vaan kerta kaikkiaan on sitä jotain. Olemme vierailleet kaupungissa nyt kahdesti, emmekä ole saaneet sen eloisasta, rennosta ja vapaamielisestä tunnelmasta vieläkään tarpeeksemme. Ja tuskin tulemme koskaan saamaankaan. 

5/5.

3. Lissabon – monipuolinen kestosuosikki

Portugalin tunnelmallinen, reilu 500 000 asukkaan pääkaupunki Lissabon on tunnettu erityisesti omaleimaisista kaupunginosistaan, fado-musiikistaan, azulejos-laatoilla koristelluista rakennuksistaan, mäkisistä kaduistaan, lukuisista näköalapaikoistaan, retro-raitiovaunuistaan sekä moninaisista kahviloistaan. 

Monipuolinen Lissabon pääsee kunnolla oikeuksiinsa päivää paria pidemmällä vierailulla – kaupungissa on suositeltavaa viettää vähintäänkin pidennetty viikonloppu!

Lissabonin näköalapaikalta avautuva maisema.
Lissabon tunnetaan seitsemän kukkulan kaupunkina (aivan kuten Roomakin!). Kaupunki hemmotteleekin matkailijaa monilla mainioilla näköalapaikoilla.

Vaikka hinnat ovat täällä Portugalin keskitasoa selkeästi korkeammat, ei kaupunki ole silti hintatasolla pilattu (paitsi ilmeisesti asumisen osalta). 

Näe ja koe Lissabonissa:

 • Miradourot, eli näköalapaikat. Tsekkaa esimerkiksi Miradouro das Portas do Sol, Miradouro da Senhora do Monte ja Miradouro de São Pedro de Alcântara.
 • Belémin torni
 • Hieronymoksen luostari
 • Alfaman kaupunginosa
 • Pink street (Rua Cor de Rosa)
 • LX Factoryn taidekeskus
 • Raitiovaunu 28
Matkailija Alfaman kaupunginosassa Lissabonissa.
Alfaman kaupunginosa houkuttelee jalkaisin tapahtuvalle tutkimusretkelle.
Retroraitiovaunu Lissabonissa.
Matka vanhanaikaisessa raitiovaunussa on kiistaton Lissabon-klassikko. Linja 28 on suosituin turistireitti ja se kulkee monien suosittujen alueiden läpi. Reitillä operoi ainoastaan 1930-luvun retrovaunuja.
Hieronymuksen luostari.
Hieronymoksen luostari rakennettiin 1500-luvulla kunnioittamaan Vasco da Gaman merireitin löytämistä Intiaan. Luostarin kirkossa on kuuluisan löytöretkeilijän viimeinen leposija.
Pink street, Lissabon.
Pinkki katu ympäristöineen on täynnä trendikkäitä ravintoloita ja baareja. Tänne kannattaa suunnata illanviettoon!
Leer devagar -kirjakauppa Lissabonissa.
LX Factoryn pieni, urbaani taidemekka tarjoilee ravintoloita, baareja, trendikkäitä pikku kauppoja ja katutaidetta. Älä missaa kuvan Ler Devagar -kirjakauppaa (ja kirjakaupan baarin massiivisia, mutta hinnaltaan kohtuullisia Gin Toniceja)!

Pääset lukemaan enemmän Lissabonin vinkkejä sekä tutustumaan muihin Portugalin kohdesuosituksiini tästä postauksesta!

Ravintolavinkit

Kong – Food Made With Compassion: Pieni, tunnelmallinen ja koiraystävällinen vegaaniravintola Lissabonin sydämessä. Hinta-laatusuhde sekä palvelu kaikki 10/10. Täällä on mahdollista kokeilla muun ohella perinteisiä portugalilaisia ruokalajeja veganisoituina versioina!

Tiffin Cafe & Restaurant: Viihtyisä, paikallisten suosima, koiraystävällinen kulmakahvila aamiaiselle, brunssille, tai lounaalle. Ihastuin täällä erityisesti lounaaksi nauttimiini kesärulliin!

Tiffin cafe & restaurant.

O Botanista: Trendikäs, koiraystävällinen vegaaniravintola, jossa nautimme runsaat ja maittavat Pad Thai -annokset.

O Botanista -ravintolan pad thai -annos.

Organi Chiado: Suosittu vegaaniravintola keskeisellä sijainnilla. Lounaaksi nautittu maittava pestopasta piti nälän loitolla koko pitkän kaupunkipäivän.

Pensao Amor: Pink streetin kulmilla sijaitsevassa Pensão Amor (’rakkauden majatalo’) -nimisessä cocktail-baarissa on aistittavissa menneiden aikojen tunnelmaa. Moulin Rouge -henkinen drinkkibaari toimii entisen bordellin tiloissa.

Pensão Amor -drinkkibaarin kattomaalauksia.
Pensão Amor -cocktailbaarin kattofreskoja.

Parkkivinkki

Soflusa Seixal Car Park. Seixalin sataman maksullinen, mutta hyvin edullinen parkkipaikka (vierailumme aikaan 1,50 euroa per vuorokausi). Seixalin ja Lissabonin keskustan välillä kulkee säännöllinen ja edullinen lauttaliikenne, jota hyödyntäen kaupunkivierailu onnistuu kätevästi. Yhdensuuntainen lauttamatka kestää noin 18 minuuttia. Lautta-aikataulun pääsee tsekkaamaan vaikkapa täältä! Toisinaan satamassa voi kuulemma olla levotonta, mutta itse saimme nukuttua täällä useammat rauhalliset yöunet.

Helppous

Lissabonin mäkiset ja kapeat kadut soveltuvat matkailuautoille melkoisen kehnosti. Paras taktiikka lienee luotettavan parkin löytäminen hieman kauempaa ytimestä ja julkisilla keskustaan liikkuminen. Myös Lissabonin kaupunkia ympäröivät kehätiet voivat olla hyvin vilkkaita ja ruuhkaisia.

Huom! Valitettavasti Lissabonin raitiovaunut eivät ilmeisesti hyväksy kyytiinsä koiramatkustajia. Sen sijaan lautalla Torres ja Vasco matkustivat kanssamme ongelmitta.

Lopullinen arvosana 

Lissabon on mielestäni yksi Euroopan hurmaavimmista pääkaupungeista. Kyseessä on yksi niistä kaupungeista, jonka koluamiseen en voi kuvitella koskaan kyllästyväni. Erityistunnustusta kaupunki saa kasvisruokapaikkojen valtaisasta määrästä – täällä todellakin kannattaa hemmotella itsään hyvällä ruoalla ja juomalla!

Lissabonin kohdalla nälkä kasvaa syödessä ja odotammekin jo innolla seuraavaa Lissabonin kaupunkivierailuamme.

4 ½/ 5.

4. Rooma – maailman upein ulkoilmamuseo

Yleiskatsaus

Rakastuin Roomaan jo 17-vuotiaana vieraillessani kaupungissa ensimmäistä kertaa. Sittemmin vierailukertoja on kertynyt kolme lisää, viimeisimpänä huhtikuussa 2022. 

Rooma on kuin valtava ulkoilmamuseo, jonka nähtävyyksien parissa saisi helposti kulumaan aikaa päivä- ja viikkotolkulla. Jos ensikertalainen tahtoo ammentaa Roomasta kohtuullisen kattavan yleisvaikutelman, suosittelen viettämään kaupungissa vähintään 3-4 päivää. 

Piazza Navonan suihkulähde Roomassa.
Piazza Navona.
Fontana di Trevi- suihkulähde iltavalaistuksessa Roomassa.
Fontana di Trevi.
Matkailija Forum Romanumin edustalla Roomassa.
Forum Romanum.
Pantheonin aukio Roomassa.
Pantheonin aukio.

Minä ja Craig olimme kumpikin onneksemme tutustuneet kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin jo edellisillä visiiteillämme. Pystyimme siis tällä kertaa ottamaan suht rennosti, ilman paineita nähtävyyksien perässä juoksemisesta (vaikka myönnettäköön: yritin silti Rooma-huumassani mahduttaa reittisuunnitelmaamme niin monta tuttua monumenttia ja lempikaupunginosaa kuin mahdollista).

Rooman must see -nähtävyydet:

 • Colosseum
 • Pantheon
 • Espanjalaiset portaat
 • Piazza Navona
 • Piazza del Popolo
 • Campo de’ Fiori
 • Vatikaani, sen museo sekä Pietarinkirkko
 • Trasteveren kaupunginosa 
 • Forum Romanum
 • Fontana di Trevin suihkulähde
 • Santa Maria Maggioren kirkko
 • Castel Sant’Angelo

Näiden lisäksi Roomassa riittää antiikin raunioita, renessanssipalatseja, barokkikirkkoja sekä mielettömät määrät muuta nähtävää ja koettavaa yli kahden vuosituhannen ajalta. Tämän kaupungin nähtävyyksiä ei voi yksinkertaisesti koskaan koluta loppuun.

Parkkivinkki

Via Foiano della Chiana 4. 15 euroa vuorokaudelta on kohtuullinen hinta vartioidusta matkaparkista, kun vieressä olevalta bussiasemalta, vaikkapa bussilla nro 781, pääsee suoraan historialliseen keskustaan 1,5 eurolla noin 30 minuutissa (osta lippu etukäteen esim. tupakkakioskista). Vedentäyttö ja -tyhjennys onnistuu, mutta esimerkiksi WC- tai suihkutiloja ei ole saatavilla. Läheisestä Sale e Ojo -pizzeriasta saa mainiota levypizzaa (punnitaan ja maksetaan painon mukaan)!

Matkaparkin ympäristössä saimme havahtua siihen, miten likainen, suorastaan saastainen kaupunki Rooma historiallisen ”turistikeskustan” ulkopuolella on. Jätehuolto sakkaa ja roskia lojuu maassa ympäriinsä. Ei ihme, että kaupungissa on ollut viime aikoina ongelmia aggressiivisten villisikojen kanssa, joita joka puolella lojuvat roskat ruoan jämineen houkuttelevat lähiöihin (kuulostaa uskomattomalta, mutta Roomassa elää arviolta 20 000 villisikaa!). 

RAVINTOLAVINKKI

Origano Campo De’ Fiori. Kyseessä ei ole varsinainen kasvisravintola, vaikka sen listalta ilahduttava määrä vege- ja vegaaniannoksia löytyykin. Nautin täällä lounaaksi koko elämäni parhaan pasta carbonaran, joka oli kaiken lisäksi tässä tapauksessa vegaaninen. Voisin palata jälleen kerran Roomaan jo ainoastaan tämän carbonara-annoksen vuoksi. 

Vegaaninen carbonara-pasta-annos lautasella.
Tämä pasta-annos valloitti. <3

Ravintola sijaitsee parinsadan metrin päässä kuuluisalta Piazza Navonalta. Hintalaatu-suhde on paikan sijainti huomioon ottaen todellakin kohdillaan; runsaat pasta-annokset maksavat täällä reilu kympin. 

HELPPOUS

Rooman ympäristössä ajaminen on yhtä kaaosta, eikä missään nimessä miellyttävä kokemus. Pyrkisin välttämään kaupungin ympäristössä (saati historiallisessa keskustassa) matkailuautolla ajoa parhaani mukaan, parkkeeraamaan kauemmaksi ydinkeskustasta ja kulkemaan ytimeen julkisia käyttäen. Historiallisessa keskustassa pystyy hyvin liikkumaan kävellen paikasta toiseen; päänähtävydet eivät sijaitse kovin kaukana toisistaan.

VAROITUS: Älä jätä Roomassa matkakotiasi missään nimessä minnekään vartioimattomalle parkkipaikalle – murtautumisia tapahtuu täällä jatkuvasti myös kirkkaassa päivänvalossa!

Lopullinen arvosana

Antiikin Rooman fanina tekisi mieli antaa kaikkien aikojen lempikaupungilleni 6/5. Tällä kertaa on kuitenkin pakko sakottaa roskaisuudesta yksi piste, liikenteestä toinen ja murtautumisriskin vuoksi vielä kolmas. Myös yleinen ruuhkaisuus ja väenpaljous vaikuttaa olevan täällä aina läsnä, enkä suosittelisi Roomaa koettavaksi kesälomakuukausina lainkaan. 

3/5.

Enemmän Italian vanlife-kokemuksistamme pääset lukemaan tästä postauksesta!

5. San Marino – linnoituskaupunki vuoren laella

Yleiskatsaus

San Marino on pieni itsenäinen valtio Italian sisällä. Maailman viidenneksi pienin valtio sijaitsee Koilis-Italiassa, kymmenisen kilometriä Riminin rannikolta sisämaahan päin. Kyseessä on muuten maailman vanhin tasavalta; San Marino itsenäistyi jo vuonna 301.

4000 asukkaan pääkaupunki San Marino (italiaksi Città San Marino) kohoaa maan korkeimmalla vuorella, Monte Titanolla, reilu 700 metrin korkeudessa. Kaupungin historiallinen keskusta ja Monte Titano on listattu Unescon maailmanperintökohteiksi. 

Vanha linnoituksen torni San Marinossa.
San Marinon kolme kuuluisaa puolustustornia, Guaita, Cesta ja Montale, kohoavat edelleen vuosisatojen jälkeenkin ylväänä vuoren rinteillä.

San Marinon vanhoja linnoitusmuureja.

Matkailija ja borderterrierit San Marinossa näköalapaikalla.
Monte Titanolta avautuu näkymät aina Adrianmerelle saakka.

Matkailija San Marinon vanhassakaupungissa.

Omintakeisena yksityiskohtana San Marinon kaduilta jäi mieleen lukuisat erilaisia aseita (samuraimiekoista tuliaseisiin) myyvät puodit. Ilmeisesti täällä on läntisen Euroopan löyhimmät aseiden hallussapitoa koskevat lait, ja tämä tuo katukuvaan tuulahduksen Amerikan meininkiä.

Huom! Muista laittaa vierailun ajaksi puhelimen mobiilidata pois päältä: San Marino ei kuulu EU:hun, eikä siten myöskään EU:n roaming-sopimuksen piiriin, ja netissä surffailu voi tulla täällä kalliiksi.

Parkkivinkki

Strada Della Baldasserona. Ilmainen matkaparkki palveluineen (myös kyykkyvessat vessapapereineen ja käsisaippuoineen löytyy). Täältä pystyy nousemaan vuoren laella sijaitsevaan vanhaankaupunkiin joko kävellen tai ottamalla parinsadan metrin päästä köysiratakyydin. 

Ravintolavinkki

Locanda Jole. Soma majatalo-trattoria pienellä terassilla. Palvelu oli hyvää, samoin viini, eikä pasta-annoksissakaan ollut valittamista. Aterian kohokohta oli kuitenkin paikan taivaallinen tiramisu: Se on kuulemma kuuluisan keittiömestarin ja ruokavaikuttajan, Luca Montersinon, käsialaa. Täydellistä nautintoa joka suupalalla!

Matkailija ravintolan terassilla viinin ja pasta-annoksen kera.
Sanmarinolainen keittiö ammentaa luonnollisesti vaikutteita Italiasta.

Helppous

Yllä mainittuun matkaparkkiin ajaminen on hyvin helppoa ja suoraviivaista. Ylös kukkulalla historiallisessa keskustassa autoilu on kielletty kokonaan. Kukkulalle matkaparkista kavutessaan saa sykkeen mukavasti nousemaan; jollei sitten päätä nousta perille Funivia di San Marino -ilmaköysirataa käyttäen (nousut 15 minuutin välein, meno-paluu 4,5 euroa per henkilö).

Lopullinen arvosana

San Marino on mukava ja helppo päiväkohde, mutten ehkä lukisi sitä kuitenkaan mihinkään must see -kaupunkikohteiden joukkoon. Italiaan verrattuna täällä oli mukavan puhdasta ja siistiä. 

3/5.

6. Ljubljana: Vihreän maan vihreä pääkaupunki

Yleiskatsaus

Ljubljana on sympaattinen, viehättävä ja vihreäsieluinen kaupunki. Keskellä Sloveniaa sijaitseva maan pääkaupunki on 290 000 asukkaallaan yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista. Samalla se on kuitenkin Slovenian vilkas kulttuurillinen ja taloudellinen keskus, jonka reilut 40 000 yliopisto-opiskelijaa huolehtivat kaupungin nuorekkaasta ja eloisasta ilmapiiristä. 

Ljubljanassa voi kokea pääkaupungin humun ohella tietynlaista pikku kaupungin leppoisaa charmia ja luonnonläheisyyttä. Se on kaikin puolin miellyttävä ja helposti haltuunotettava kaupunkikohde. Suht tuoreessa European Best Destinations -äänestyksessä Ljubljana valittiinkin (ansaitusti) vuoden 2022 Euroopan parhaaksi matkakohteeksi. 

Ljubljanan keskustaa.

Kirjakauppa Ljubljanan vanhassakaupungissa.

Matkaaja ja borderterrierit Ljubljanan kaduilla.

Kahvila Ljubljanassa.

Lisäksi kyseessä on yksi Euroopan ympäristötietoisimmista kaupungeista. Ljubljanan keskusta on Euroopan Unionin suurin autovapaa vyöhyke, ja kaupunki on kaiken kaikkiaan erittäin jalankulkija- ja pyöräily-ystävällinen. 

Ljubljanan linnakukkulalta näkymä kaupunkiin.
Ljubljana on niittänyt kansainvälistä tunnustusta ympäristöystävällisyyden sekä ympäristökysymysten huomioimisen saralla.

Parkkivinkit

Dolgi Breg 10. Parkkeeraus Gostilna Livada -ravintolaa vastapäätä sijaitsevalla parkkipaikalla kustantaa kympin vuorokaudelta (maksu ravintolan tiskille). Keskustaan on täältä matkaa parisen kilometriä. 

Palveluja ei ole, mutta käytimme hyväksemme ravintolan WC-fasiliteettejä. Parkkipaikan vieressä kulkee suht vilkas tie, mutta tämä ei meitä juuri häirinnyt. Parempaa matkaparkkia ei tähän hintaan ole Ljubljanan kulmilla ainakaan vielä toistaiseksi tarjolla.

Gameljska cesta 1. Ilmainen parkkipaikka kauempana keskustasta, bussit keskustaan kulkevat kuitenkin ihan lähettyviltä. Parkkipaikalta lähtee mukava Sava-jokea seuraileva luontopolku, joten parkki soveltuu myös hyvin koirien ulkoiluttamiseen. Vietimme täällä erittäin rauhallisen yön.

Helppous

Ljubljanassa ja sen ympäristössä ajaminen on helppoa. Liikenne on paikoitellen jopa niinkin maltillista, ettei täällä välttämättä ihan heti uskoisi ajelevansa pääkaupungin katuja. Kohtuullisen kävelymatkan päässä keskustasta on muutamia matkaparkkeja, mutta kunnolliset matkailuautojen palvelut puuttuvat valitettavasti Ljubljanasta vielä toistaiseksi.

Ravintolavinkki

Lajbah – Craft Beer Bar. Mukava valikoima sekä slovenialaisia että kansainvälisiä artesaanioluita hanasta (myös sour-oluita!). Mahdollisuus myös olut-tastingiin, johon oluet saa valita listalta joko itse, tai antaa tarjoilijan päättää mieltymystesi perusteella. 

Olutta ja ruoka-annokset pöydällä.

Borderterrieri ja olutmaistelulasi terassilla.

Oluen lisäksi täällä on tarjolla mukava kansainvälinen ruokapuolen menu. Älä missaa paikan jälkkäriä, beeramisua – stout-oluen ja tiramisun yhdistelmä nimittäin toimii yllättävän valloittavalla tavalla! 

Beeramisu - olutta ja tiramisu-jälkiruoka.
Enpä olisi arvannut, että olut ja tiramisu sopivat näin hyvin yhteen!

Lopullinen arvosana

Ljubljanan viihtyisyys, kompaktius, jalankulkijaystävällisyys, puhtaus, vihreys, paikallisten ystävällisyys (ja hyvä englannin kielen taito), laadukas ja monipuolinen baari- ja ravintolaskene, ympäristöarvojen vaaliminen sekä kaupungin yleistunnelma tekevät siinä yhden Euroopan helpoimmin lähestyttävimmistä ja miellyttävimmistä pääkaupunkikohteista. Kaupungin keskusta on suht kompakti ja viikonlopunkin aikana se ehtii käydä mukavasti tutuksi.

Annan täydet pisteet, vaikka kaupunki kaipaisikin kunnollista matkaparkkia palveluineen. 

5/5.

Pääset muuten lukemaan lisää Slovenian matkakokemuksia ja -vinkkejä tästä postauksesta!

7. Bukarest – idän pikku Pariisi

Yleiskatsaus

1,8 miljoonan asukkaan Bukarest on Euroopan pääkaupunkikohteiden eräänlainen piilotettu helmi.

Aivan kuten koko Romania, maan pääkaupunki on täynnä tyyliä ja rosoisuutta, uutta ja vanhaa; kiehtovasti toisiinsa kietoutuvia kontrasteja.

Bukarest on kiehtova, nuorekas ja dynaaminen kaupunki, joka soveltuu mainiosti (pidennetyn) viikonlopun kaupunkilomakohteeksi siinä missä vaikkapa Amsterdam, Pariisi tai Berliinikin. 

Bukarestin katukuvaa.

Bukarestissa on mahdollisuus viettää aktiivista kaupunkilomaa, nauttia kulttuurista ja kaupungin monenkirjavasta arkkitehtuurista, syödä ja juoda hyvin trendiravintoloissa (ja vieläpä hyvin kohtuuhintaan!) sekä halutessaan bilettää keskustan baareissa, clubeilla ja kattoterasseilla aamuun saakka.

Gin & Tonic -drinkki bukarestilaisessa ravintolassa.

Kahvila Bukarestissa.

Keskustan ravintoloissa on runsaasti valinnanvaraa myös kasvissyöjille. Palvelu on ystävällistä ja paikalliset puhuvat hyvin englantia. Lisäksi Bukarestissa tuntui olevan yllättävän koiraystävällinen ilmapiiri! 

Bukarestin katukuvaa.

Idän pikku Pariisiksi kutsutun Bukarestin kaduilla pääsee toden totta ihailemaan pariisilaistyylisiä rakennuksia tyylikkäine putiikkeineen ja kahviloineen. Niiden vastapainoksi viereisestä korttelista voi löytää kommunistiajan karuja ja pelkistettyjä rakennuskomplekseja. Myös kaikkea tältä väliltä löytyy.

Ranskalaistyylinen puoti Bukarestissa.

Bukarestin klassista arkkitehtuuria.

Parkkivinkit

Tineretului-puiston parkkipaikka. Tämä erityisesti lapsiperheiden suosiossa oleva valtava viheralue ravintoloineen ja huvipuistoineen sijaitsee Bukarestin keskustan eteläpuolella. Puiston parkkipaikalle pysäköinti oli ainakin kesäkuussa 2022 maksutonta, ja paikka vaikutti turvalliselta kohteelta parkkeerata ajoneuvonsa Bukarestin vierailun ajaksi. 

Puiston parkissa viettämämme kaksi yötä eivät ehkä olleet reissumme rauhallisimmasta päästä, mutta eivät toisaalta sieltä karmeimmastakaan. Korvatulpat voivat joka tapauksessa olla tarpeen. Puistosta pääsimme Bolt-taksilla Bukarestin keskustaan nopeasti ja vaivattomasti 3-4 eurolla.

Park4Fly Parcare Otopeni. Toinen potentiaalinen vaihtoehto on buukata kaupunkivierailun ajaksi hotelli tai asunto Bukarestin keskustasta ja jättää ajoneuvonsa suosiolla säilytykseen keskustan ulkopuolelle.

Matkailuautonsa voi jättää parkkiin esimerkiksi Park & Fly Parcare Otopeni –parkkipaikalle lentokentän lähettyville. Vanimme oli täällä vartioidulla pysäköintialueella parkissa viitisen päivää Craigin Lontoon vierailun ajan. Parkki maksoi koko tältä ajalta ainoastaan noin 25 euroa. Bolt-kyyti keskustasta parkkipaikalle kustansi sekin alle kympin.

Ravintolavinkit

Aubergine: Mukava välimerellinen ravintola vanhankaupungin ytimessä. Runsaasti houkuttelevia kasvisvaihtoehtoja!

Falafel-annos Aubergine-ravintolan terassilla.
Falafeleja kolmeen tapaan.

LOVA Wine Bar. Täältä erittäin tyylikkäästä, ajatuksella sisustetusta ja koiraystävällisestä viinibaarista löytyi mukavan tarjoilijan avustuksella täydellinen valkkari siemailtavaksi. Romanialaiset viinit ovat ehdottomasti kokeilunarvoisia!

Viinilasi Lova-viinibaarin pöydällä.
Tiesitkö, että Romania on Euroopan seitsemän suurimman viinintuottajamaan joukossa? Valtaosa viinistä kulutetaan kuitenkin maan rajojen sisäpuolella.

French Revolution. Täältä éclair-myymälästä saa kerta kaikkiaan taivaallisia éclaireja! Parempia olen tuskin syönyt missään, edes Ranskassa. Hintaa näillä herkuilla on tuplat normaaliin nähden (noin neljä euroa kappale), mutta tässä tapauksessa korkean hinnan on valmis antamaan anteeksi. Myös leivosten makuvalikoima on kohdillaan!

Éclair-leivoksia laatikossa.
Bukarestin vierailun makea syntini.

Helppous

Bukarest ei todellakaan ole helppo kohde matkailuautolla vierailuun, ja suosittelen kaupungin keskustan tuntumassa ajoa ainoastaan kokeneille, viileähermoisille kuskeille. Huolettomin vaihtoehto on pysäköidä ajoneuvonsa suosiolla kauemmaksi keskustasta ja matkustamaan ytimeen vaikkapa edullista Bolt-kyytipalvelua hyödyntäen.

Sujuvan ja hillityn liikenteen lisäksi leirintäalueista tai matkaparkeista on täällä turha haaveilla. 

Lopullinen arvosana

Bukarest oli kokonaisuutena meille miellyttävä yllätys. Kyseessä on takuulla yksi koko reissumme kiinnostavimpia pääkaupunkikohteita!

Kokonaisarvosanaa pudottaa lähinnä kaaottinen liikenne sekä (Romanialle perinteiseen tapaan) leirintäalueiden ja matkaparkkien puute. Ilman näitä miinuksia kaupungin kokonaisarvosana hipoisi täysiä pisteitä.

3/5. 

Bukarestin lisäksi Romaniassa riittää paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Tutustu Romaniaan lisää tästä matkakertomuksesta!

8. Bratislava – pieni kaupunki suurella charmilla

Yleiskatsaus

Slovakian noin 450 000 asukkaan pääkaupunki sijaitsee maan lounaisosassa Tonavan varrella. Sijainti on melkolailla Euroopan ytimessä (Itävallan ja Unkarin rajalla), lyhyen matkan päässä useasta muusta pääkaupungista. Wien on vain 80 kilometrin, Budapest 200 kilometrin ja Praha reilu 300 kilometrin päässä. Näistä kaikista kaupungeista Bratislava on pienin, edullisin ja tietyllä tavalla helpoin kohde kaupunkipäivän tai -viikonlopun viettoon. 

Bratislavaan kuulee viitattavan ilmaisulla “Little Big City” – pieni suuri kaupunki. Kyseessä onkin yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista, joka tekee samalla suuren vaikutuksen; varsikin idyllisten vanhojen kaupunkien ja oluen ystäviin.

Bratislavan vanhankaupungin katunäkymää.

Bratislavan keskustaa.

Bratislavan katukuvaa.

Bratislavan linnan puutarhanäkymää.
Bratislavan symboli on vanhankaupungin vieressä kukkulan laella kohoava Bratislavan linna. Kuvassa Bratislavan linnan puutarhaa.
Borderterrierit Čumil-patsaan äärellä Bratislavassa.
Čumil on yksi Bratislavan kuuluisimmista patsaista, jonka kanssa poseeratakseen turistit usein jonottavat.

Parkkivinkki

Vietimme useamman helteisen yön Tonavan varrella reilun kilometrin päässä vanhastakaupungista sijaitsevalla ILMAISELLA parkkipaikalla joen toisella puolella (Parking Tyrsak 2). Aivan parkkipaikan vieressä sijaitsi muutama joenrantabaari, mutta ne sulkivat ovensa puolenyön aikoihin ja saimme city-vierailullamme suhteellisen levolliset yöunet.

Valitettavasti kyseinen parkkipaikka on näemmä kesän 2022 jälkeen poistettu Park4night-sovelluksesta kokonaan. Google Mapsin kautta selvisi syy: parkkipaikka on muuttunut maksulliseksi, ja ilmeisesti matkailuajoneuvojen pysäköinti on nykyisin kielletty paikanpäällä kokonaan. Voi pahus!

Ravintolavinkit

Hasushi Bamboo. Aivan Bratislavan ytimestä löytyy tämä palvelultaan ystävällinen ja ruoaltaan herkullinen vietnamilainen ravintola, jonka listalta löytyy myös muun muassa sushia. Päädyimme herkuttelemaan täällä lopulta parikin kertaa.

Vegan Kiosk. Bratislavasta löytyy kokoonsa nähden ilahduttavan kokoinen valikoima ravintoloita kasvisruoan ystäville. Me nautimme maittavat burgerit bataattiranskalaisineen Vegan Kiosk -nimisessä street food -ravintolassa.

Burgeri ja ranskalaiset Vegan Kiosk -ravintolan terassilla Bratislavassa.

After-viinibaari. Pieni, tyylikäs, paikallisten suosima viinibaari Nivy Centrum -ostoskeskuksen nurkilla hieman etäämmällä vanhankaupungin turististivirroista. Airbnb-asuntoni (Craigin Lontoon vierailun ajan) sijaitsi samaisessa talossa, joten täällä tuli käytyä pari kertaa lasillisella. 

After-viinibaari ulkoa päin kuvattuna Bratislavassa.

Matkailija viinilasi kädessään After-viinibaarin terassilla Bratislavassa.
Pullo Chardonnayta kustantaa täällä 14,00 euroa, lasillisen sai 2,40 eurolla.

Helppous

Bratislava ei ole järin suuri ja liikennekulttuuri on maltillinen. Kaupungin ympäristössä on helppo liikkua matkailuautolla, ja pieneen historialliseen keskustaan tutustuu vaivatta jalkaisin. Sääli vain, että leirintäalueet ja matkaparkit puuttuvat keskustan tuntumasta vielä toistaiseksi täysin.

Lopullinen arvosana

Bratislava on pieni, edullinen, viihtyisä, turvallisen tuntuinen ja helposti haltuun otettava pääkaupunki. Miinuksena matkaparkkien ja leirintäalueiden puuttuminen keskustan tuntumasta, mikä voi hankaloittaa kaupunkivierailua. Vinkkaa, jos onnistut löytämään jostain hyvän spotin Bratislavan kaupunkivierailun ajaksi! 

4/5.

9. Praha – maailman olutpääkaupunki

Yleiskatsaus

Tšekin pääkaupunki, 1,3 miljoonan asukkaan Praha, on yksi Euroopan suosituimpia kaupunkikohteita. Vltavajoen rannalla sijaitsevan kaupungin hyvin säilynyt historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja se onkin mielestäni yksi koko Euroopan kauneimpia vanhojakaupunkeja. Täällä hullaantuvat muutkin kuin oluen ystävät. 

Prahan tunnetaan myös lempinimillä ”Kultainen kaupunki”, ”Sadan tornin kaupunki” ja ”Kaikkien kaupunkien äiti”. 

Matkailija ja borderterrieri Kaarlensillan kupeessa Prahassa.

Tanssiva talo Prahassa.
Tanssiva talo on yksi Prahan modernin arkkitehtuurin taidonnäytteistä.
Prahan vanhankaupungin aukio.
Astrologinen kello on Prahan vanhankaupungin raatihuoneen seinässä oleva tunnettu historiallinen kello, jonka juurella parveilee aina turisteja.
Matkailija ja borderterrierit Prahan ruutitornilla.
Vuonna 1475 myöhäisgoottilaiseen tyyliin rakennettu Ruutitorni.

Parkkivinkki

River Camping Prague. Suht pieni ja simppeli, mutta kaikin puolin ok leirintä Prahan vierailun ajaksi. Viiden minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevalta raitiovaunupysäkiltä matkaa keskustaan tuossa tuokiossa (koirat matkasivat kanssamme ratikassa ongelmitta).

Prahasta löytyy onneksi hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta useita leirintäalueita, jotka kuitenkin täyttyvät helposti varsinkin kesäkuukausina. Ennakkovaraus kannattaa!

Helppous

Prahan ympäristössä ajaminen ei tuottanut meille ongelmia tai ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Sen sijaan historiallisen keskustan alueelle en lähtisi kokeilemaan onneani matkailuajoneuvolla. Onneksi Prahan keskustan tuntumassa on toistakymmentä leirintäaluetta, joihin parkkeerata autonsa citypäivän ajaksi. En ehkä jättäisi matkailuajoneuvoa kaupunkivierailun ajaksi täällä vartioimattomalle parkkipaikalle. 

Ravintolasuositukset

Lehká hlava. Yksi Prahan suosituimpia kasvisravintoloita tunnelmallisessa vanhassakaupungissa. Herkuttelin täällä persoonallisesti sisustetussa ravintolassa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2013 äitini kanssa kaupunkilomalla ollessani, ja nyt piti päästä uudestaan. Muista pöytävaraus!

kasvisravintolan kyltti Prahan vanhankaupungin kapealla kadulla.

Ravintola Lehká hlava Prahassa.

Střecha. Vähemmän tunnetumpi kasvisravintola hieman historiallisen ydinkeskustan ulkopuolella. Edullisia, perinteisistä tsekkiläisistä ruokalajeista veganisoituja versioita paikallisten suosimassa konstailemattomassa bistromiljöössä. Mahtava hintalaatusuhde, ystävällinen palvelu. Iso peukku!

Vegaaninen goulash Prahassa.
Vegaaninen goulash ja iso huurteinen – enempää en voinut tuossa hetkessä toivoa.

AnonymouS Bar. Vanhankaupungin coolein cocktailbaari! Pöytävaraus kannattaa.

Prague beer museum: Oluen ystävää hemmotellaan Prahassa käytännössä joka paikassa. Täällä on tarjolla yli 30 pienpanimoiden hanaolutta, joista saa koottua itselleen halutessaan mukavan maistelupaletin.

Matkailija Prahan olutmuseossa oluiden äärellä.

Lopullinen arvosana

Edullista olutta, hyvää (kasvis)ruokaa, upeaa arkkitehtuuria eri aikakausilta… Praha on mielestäni kokonaisuutena yksi Euroopan ihastuttavimpia kaupunkikohteita. Kaiken muun lisäksi kyseessä on takuulla yksi Euroopan koiraystävällisimmistä pääkaupungeista. Fanitan.

5/5.

10. Vilna – leppoisaa meininkiä ja kiinnostavaa katutaidetta

Yleiskatsaus

Vilna on Baltian pääkaupungeista suomalaiselle tyypillisesti se kaikista tuntemattomin – onhan se maantieteellisestikin Pohjolasta käsin etäimmällä. Vilna on pääkaupunkina melkoisen tuore – siitä tuli Liettuan pääkaupunki vasta toisen maailmansodan saksalaismiehityksen päätyttyä. Ennen tätä maan pääkaupunkina toimi vain noin 100 kilometrin päässä Vilnasta sijaitseva Kaunas.

Yleistunnelma Vilnan kaduilla on rauhallinen ja leppoisa. Vaikka heinäkuussa vanhankaupungin kaduilla kuljeskeli runsaasti matkailijoita, eivät valtavat turistimassat ole koskaan saavuttaneet Vilnaa.

Vilnan viehättävä vanhakaupunki on yksi itäisen Euroopan suurimpia ja se löytyy myös Unescon maailmanperintöluettelosta. Siihen ehtii tutustua mainiosti yhdenkin kaupunkipäivän aikana.

Vilnan katukuvaa.

Vilnan katukuvaa.

Katutaidetta Vilnassa.
Vilnan kaduilla huomiota kiinnitti Ukrainalle osoitetun tuen lisäksi katutaiteen runsas määrä.

Parkkivinkki

T. Kosciuszko g. 1A parking. Parin sadan metrin päässä historiallisesta keskustasta sijaitseva parkkipaikka, jossa parkkeeraus maksaa kohtuulliset 12 euroa 24 tunnilta, tai 60 senttiä tunnilta. Kameravalvonta tunnistaa ajoneuvon rekisterikilven ja laskuttaa automaattisesti oikean summan. Meidän piti heinäkuisena päivänä jonottaa hetki, ennen kuin mahduimme sisään (parkkipaikan edessä on puomit kontrolloimassa sisään- ja ulosajoa). Julkiset vessat lähellä.

Ravintolavinkki

RoseHip Vegan Bistro. Trendikäs, koiraystävällinen, maittavaa kasvisruokaa tarjoileva bistro vanhankaupungin laitamilla. 

Rosehip vegan bistro.

Helppous

Reilu 500 000 asukkaan Vilna on suhteellisen helppo ja mutkaton vierailukohde matkailuautolla. Valitettavasti matkaparkit ja leirintäalueet puuttuvat keskustan liepeiltä melkolailla kokonaan. 

Lopullinen arvosana 

Vilna oli ihan nätti ja viihtyisä onnistumatta kuitenkaan sen suuremmin sykähdyttämään. Kaupunki ei tuntunut erityisen edulliselta, vaikka se sitä varmasti suomalaisesta näkökulmasta onkin. Kenties syynä oli se, että saavuimme Vilnaan käytännössä suoraan Puolasta, jossa olimme saaneet nauttia kauniista vanhoista kaupungeista (suosikkina Toruń) ja eurooppalaisittain erittäin edullisesta hintatasosta.

Summa summarum: pysähtyisin Vilnassa Baltian läpiajomatkalla, mutten välttämättä matkaisi tänne vartavasten kaupunkiloman viettoon. Ensi kerralla kiinnostaisi vierailla vertailun vuoksi Vilnan sijaan läheisessä Kaunasissa. 

3/5.

11. Riika – art nouveau  -arkkitehtuurin mekka

Yleiskatsaus

Jos Bukarest on Idän pariisi, niin Baltian Pariisin titteliä pitää hallussaan Riika (huvittavaa muuten, kuinka näitä ”pariiseja” ja ”venetsioita” viljellään ympäriinsä).

Riika on Baltian pääkaupungeista kenties monipuolisin ja kosmopoliittisin. Kaupungista löytyy toki tunnelmallinen vanha kaupunki, mutta mistä Riika on erityisen tunnettu, on sen runsas koristeellinen jugend-arkkitehtuuri. Riiasta löytyy yli 800 jugendrakennusta, mikä on enemmän kuin missään muualla maailmassa. Jopa 40 prosenttia Riian keskustan rakennuksista edustaa tyyliltään jugendia.

Myös Riian kulttuuritarjonta on rikasta. Kaupungin ytimessä kuttuurinnälkäinen pääsee nautimaan konserteista, tanssista, oopperasta, baletista ja muista näytöksistä.

Riikan vanhakaupunki.

Vanha, vaaleanpunainen kivitalo Riikassa.

Riikan vanhakaupunki.
Riian historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Vanhoja rakennuksia Riikassa.

Parkkivinkki

2 Ojāra Vācieša iela, 1004 Mangalsala. 30 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva ilmainen Uzvaras parks -puiston parkkipaikka, jossa vietimme rauhallisen yön. Poliisit päivystivät puistossa sijaitsevan venäläisten sotilaiden muistoksi pystytetyn obeliskin ympärillä vartiossa yötä päivää, joten olo oli varsin turvallinen (ilmeisesti kyseinen monumentti on sittemmin Ukrainan sodan seurauksena purettu kokonaan).

Ravintolavinkki

Mazā terapija. Tässä kasvisravintolassa annoksilla on mukavasti makua ja kokoa. Craig hehkutti falafelannostaan, eikä nauttimani vegaaninen risottokaan jättänyt todellakaan kylmäksi!

Mazā terapija -kasvisravintola Riikassa.
Ravintola sijaitsee tässä kauniissa puutalossa. Riian katukuvasta pystyy bongaamaan jonkin verran myös puurakennuksia, joita Euroopassa yleisesti näkee vain harvakseltaan.

Mazā terapija -ravintolan kasvisrisottoannos.

Helppous

Riian keskustan läheisyydessä ajaminen sujui ongelmitta. Testaamamme ilmaisen puistoparkin lisäksi Riian keskustan läheisyydestä löytyy (kesäaikaan) useampia kohtuuhintaisia leirintäalueita ja matkaparkkeja, mikä on iso plussa muihin Baltian pääkaupunkeihin verrattuna! 

Lopullinen arvosana

Riika antoi itsestään Vilnaa suuremman ja vilkkaamman vaikutelman – ja toisaalta onhan se reilulla 600 000 asukkaallaan Baltian suurin kaupunki. Riiassa olisi yhden iltapäivän sijaan hurahtanut helposti parikin päivää.  

4/5.

12. Tallinna – mainettaan hurmaavampi

Yleiskatsaus

Suomenlahden etelärannalla sijaitseva suomalaisten risteily- ja viinaturistien suosikkikohde ei esittelyjä kaipaa. Samalla Tallinna on kuitenkin niin paljon mainettaan enemmän. Tästä kertoo muun muassa se, että Wanderlist Travel Magazinen lukijat äänestivät vuonna 2022 Tallinnan koko Euroopan toiseksi vetovoimaisimmaksi kaupungiksi (heti Dubrovnikin jälkeen, kolmannelle sijalle ylsi Lissabon).

Tallinna yhdistää saumattomasti uutta ja vanhaa, modernia cityelämää ja keskiajalle ulottuvaa historiaa. Jos Tallinnalle antaa mahdollisuuden, kaupunki pääsee yllättämään monipuolisuudellaan. Vilkkaan yöelämän lisäksi täältä löytää muun muassa yhden maailman parhaiten säilyneistä vanhoista hansakaupungeista sekä todella monipuolisen kulttuuri- ja ravintolaskenen. Arkkitehtuuriset tyylisuunnat ovat edustettuina laidasta laitaan.

Tallinnan keskustan katukuvaa.
Vanhankaupungin lisäksi Tallinnan modernimmat keskustan korttelit on onnistuttu rakentamaan viihtyisiksi.

Tallinnan vanhaakaupunkia.

Tallinnan vanhakaupunki.

Parkkivinkit

Europark, Ahtri 3. Vietimme pari yötä tällä sorapohjaisella parkkipaikalla A- ja D-satamaterminaalien liepeillä aivan keskustan ja Nautica-ostarin tuntumassa. Neljän euron vuorokausihinta on hyvin kohtuullinen. Jostain satamabaarista kantautui karaoken sävelet, mutta kaiken kaikkiaan saimme keskeisestä sijainnista huolimatta nukuttua yllättävän hyvät yöunet.

Matkailuautoja parkissa Tallinnan Europark-parkkipaikalla.
Tästä Europarkin pysäköinnistä maksoi mielellään neljä euroa vuorokaudelta.

Ilmainen hiekkapohjainen pysäköintipaikka Lentosatama-nimisen merimuseon liepeillä; hieman edellistä parkkipaikkaa kauempana, mutta edelleen kävelymatkan päässä keskustasta. Yövyimme täällä ensimmäisen Tallinnan yömme, jonka jälkeen ajoimme varsinaisen kaupunkivierailun ajaksi edellä mainittuun Europarkkiin. 

Ravintolavinkki

Vegan Restoran V. Legendaarinen, valtavan suosittu kasvisravintola – ja syystä! Meitä ei onnistanut pöytävarauksen kanssa (pyri varaamaan pöytä hyvissä ajoin!), mutta satuimme onneksemme saamaan pöydän terassilta ilmaantumalla paikan päälle alkuillasta. Paikka osoittautui maineensa veroiseksi. 

Alkupalalautanen V-ravintolassa Tallinnassa.
Alkupaloja (sisältäen mm. vegaanista “kaviaaria” ja “juusto”lajitelman)…
Ruoka-annokset ja viinilasi V-ravintolan pöydällä Tallinnassa.
… ja pääruoat. Kaikki oli täydellistä!

Helppous

Liikenne ei aiheuttanut Tallinnassa ongelmia. Välittömästä keskustan läheisyydestä puuttuvat leirintäalueet ja matkaparkit, mutta niiden sijaan Tallinnan keskustasta ja sen läheisyydestä löytyy paljon kohtuuhintaisia ja jopa ilmaisia parkkipaikkoja ja puskaparkkeja. Hieman kauempana keskustasta löytyy muutamia leirintäalueita, joista pääsee kulkemaan ytimeen julkisilla. Kaiken kaikkiaan Tallinnan campervan-meininki on helppoa ja vaivatonta. 

Lopullinen arvosana

Kulttuuria, laadukkaita ravintoloita, harvinaisen hyvin säilynyt keskiaikainen vanhakaupunki, kiinnostavaa arkkitehtuuria keskiajalta nykypäivään… Tallinnan puolesta harmittaa sen maine eritoten suomalaisten “halpana” ryyppäys- ja rellestyskohteena – kaupunki kun voi tarjota sataman karaokebaarien ja SuperAlkon lisäksi niin paljon enemmän. 

Craig oli Tallinnassa ensimmäistä kertaa ja hän pystyi muodostamaan ensivaikutelman kaupungista suomalaisen viinaturistin lasien läpi katsomatta. Hän ihastui kaupunkiin suuresti. Oli pakko kompata ja todeta: Tallinna on suomalaisesta näkökulmasta aliarvostettu kaupunkikohde. 

4 ½/ 5.

13. Bern – sykähdyttävän alppimaan kompakti “pääkaupunki”

Yleiskatsaus

Reilu 430 000 asukkaan Bern on Sveitsin de facto pääkaupunki ja vasta maan neljänneksi suurin kaupunki. Sveitsillä ei ole virallista pääkaupunkia, vaan Bern toimii niin sanottuna liittokaupunkina, jossa sijaitsevat Sveitsin liittovaltion hallintoelimet.

Aarejoen niemellä sijaitseva Bernin vanhakaupunki on alun perin peräisin 1200-luvullta. Puutalovaltainen kaupunki kuitenkin paloi maan tasalle vuonna 1405, ja tämän jälkeen se rakennettiin uudelleen kivisistä rakennuksista. Valloitusten myötä 1500-luvulla Bern kasvoi Alppien pohjoispuolen suurimmaksi kaupunkivaltioksi.

Bernissä on edelleen jäljellä runsaasti 1500-luvulle ajoittuvaa arkkitehtuuria. Kaupungin tunnusomainen piirre on useiden kilometrien pituiset kiviarkadit, jotka ovat täynnä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi kaupungin keskustasta voi löytää muun muassa 11 renessanssiajan suihkulähdettä.

Poikkesimme tällä kertaa Bernissä vain Craigin boulderointiharrastuksen vuoksi. Kaupunkivierailu jäi siten tällä kertaa varsin rajoittuneeksi. Tutustuin kaupunkiin alunperin Sveitsin vaihto-oppilasvuotenani, jolloin tein Berniin päiväretken Fribourgista käsin. Tällä kertaa jatkoimme kiipeilykeskukselta suoraan kohti Fribourgia. 

Bernin kaupunki.
Bernin vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kuva: Pixabay.
Bernin kaupunki Sveitsissä.
Kuvassa näkyvä Sveitsin korkein katedraali kohosi Berniin vähitellen 1400- ja 1500-lukujen aikana. Kuva: Pixabay.

Helppous

Sveitsin tiukat ja lähes poikkeuksetta maksulliset parkkikäytännöt tekevät kaupunkivierailusta hieman nihkeän. Noin 30 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta löytyy nelisenkymmentä euroa vuorokaudelta kustantava leirintäalue, mutta muutoin pysäköintimahdollisuuksia vaikuttaa olevan suht kitsaasti tarjolla.

Bern ei ole järin suuri pääkaupunki ja kaupungin ympäristössä ajaminen on helppoa. Historiallinen keskusta on helppo ottaa haltuun kävellen, ja myös julkinen liikenne toimii. 

Lopullinen arvosana

Huonot ja kalliit parkkeerausmahdollisuudet eivät erityisesti houkuttele tutustumaan Berniin. Lisäksi Sveitsistä löytyy kiinnostavampiakin kaupunkikohteita; suuntaisin ehkä Bernin sijaan mieluummin esimerkiksi Geneveen, Luzerniin tai vaikkapa vain 30 minuutin ajomatkan päässä Bernistä sijaitsevaan keskiaikaiseen Fribourgin yliopistokaupunkiin, missä allekirjoittanut vietti aikanaan vaihtolukukauden. Toisaalta Bern voisi hyvinkin ansaita vielä uuden mahdollisuuden.

2/5.

Upeasta Sveitsin vanlife-kokemuksestamme Sveitsin matkavinkkeineen pääsee lukemaan tästä postauksesta!

14. Zagreb – omintakeinen ja monikerroksinen 

Yleiskatsaus

Vajaan 700 000 asukkaan Zagreb sijaitsee Kroatian pohjoisosassa Medvednica-vuoren rinteiden ja Savajoen välissä. Se sijaitsee suhteellisen etäällä Kroatian suosituista rannikkokohteista ja ehkäpä tästä syystä se jää Kroatian matkailijoilta usein vähemmälle huomiolle. Sen sijaan Slovenian rajalta ja vaikkapa Ljubljanasta tänne on vain lyhyt matka. Zagrebin visiitin voikin yhdistää helposti Slovenian vierailuun – näin mekin teimme syksyllä 2022.

Zagreb on verrattain uusi pääkaupunki. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen muodostetun Jugoslavian aikana Zagreb oli maan kakkoskaupunki Belgradin jälkeen. Kroatian itsenäistyttyä 1991 Zagrebista tuli sen pääkaupunki. Kroatian Jugoslaviasta irtautuminen vuonna 1991 johti veriseen sotaan serbi- ja kroaattijoukkojen välillä. Tämän sodan perintö on vahvasti läsnä Zagrebissa edelleen, vaikka kaupunki onkin nykyisin turvallinen ja viihtyisä.

Zagreb on muutoinkin historialtaan hyvin mielenkiintoinen ja monikerroksinen kaupunki. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan kaupunkiin opastetulla kaupunkikierroksella, jolloin Zagrebin tarina ja värikäs menneisyys avautuu aivan uudella tavalla. Me osallistuimme ilmaiselle (tai pikemminkin vapaaehtoiseen tippaukseen perustuvalle) Free Spirit Tourin järjestämälle kahden tunnin pituiselle kaupunkikierrokselle, ja voimme suositella tätä hyvin informatiivista ja hauskaa kaupunkikierrosta muillekin!

1600-luvulta peräisin oleva keskusaukio eversti Josip Jelacicib ratsastajapatsaineen. 

Zagrebin katunäkymää.

Zagrebin vanhankaupungin katukuvaa.
Zagrebin vanha kaupunki koostuu kahdesta keskiaikaisesta kaupungista, Kaptolista ja Gradecista.

Syksyisesti sisustettu ravintolan terassi Zagrebissa.

Pariskunnan selfie Zagrebissa näköalapaikalla.
Yläkaupungista on hyvät näkymät yli koko kaupungin. Taustalla näkyy komea 1200-1400-luvuilla rakennettu Zagrebin katedraali.

Parkkivinkki

Dom Sportova -urheilukeskuksen parkkipaikka, Trg Krešimira Ćosića 11. Turvallisen oloinen parkki 25-30 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin ytimestä. Veloitus kahdeksan euroa vuorokaudelta, WC-tilat käytettävissä urheilukeskuksen sisällä.

Ravintolavinkki

Valhalla beer bar. Pieni rock-henkinen ja koiraystävällinen olutravintola Zagrebin vanhankaupungin ytimessä. Meillä vierähti pubin valtavan olutvalikoiman äärellä mukavassa seurassa huomaamatta useampi tunti.

Helppous

Zagrebin keskustan liepeiltä puuttuvat valitettavasti matkaparkit ja leirintäalueet. Emme ajaneet aivan kaupungin ytimessä, mutta edellä mainitulle urheilukeskukselle saapuminen Slovenian rajan suunnasta oli hyvin suoraviivaista ja vaivatonta. 

Lopullinen arvosana

En tiennyt etukäteen Zagrebista juurikaan mitään, enkä oikein tiennyt, mitä kaupunkivierailultamme odottaa. Puolitoista päivää Zagrebin kaduilla riitti saamaan kaupungista ja sen värikkäistä historian vaiheista kohtuullisen kokonaiskuvan. Tosin Zagreb vaikuttaa kaupungilta, joka pääsee kunnolla oikeuksiinsa ja “avaa itsensä” vasta pidempiaikaisella vierailulla. 

Kaiken kaikkiaan monikerroksinen ja kiinnostava kaupunki antoi itsestään positiivisen vaikutelman. Miinuksena on kuitenkin pakko mainita paikallisten runsas tupakanpoltto – vieläpä ihan ravintoloiden sisätiloissa. Emme muista kohdanneemme missään muualla Euroopassa vastaavaa.

Zagreb ei myöskään arkkitehtuurisen kauneutensa, tai baari- ja ravintolaskenensä puolesta kokonaisuutena kilpaile aivan pääkaupunkikokemustemme korkeatasoisessa kärkikahinassa. 

3 ½/ 5.

Mikä on oma suosikkisi matkailuautoillen kokemistasi Euroopan pääkaupungeista? Entä mihin pääkaupunkiin meidän kannattaisi ehdottomasti vielä suunnata? Jaa vinkkisi ja kokemuksesi kommenteissa!

Matkailijoiden ja borderterriereiden selfie Prahan astronomisella kellolla.
Kohti uusia pääkaupunkeja ja Euroopan seikkailuja!

P.S. Tiesitkö, että Vanlife-päiväkirjat on nyt myös oma henkilökohtainen matka-assistenttisi?

Nyt sinulla on mahdollisuus saada henkilökohtaista apua, tukea, infoa ja sparrausta oman elämysreissusi suunnitteluun ja toteutukseen. Lue lisää täältä!

Kaipaatko lisävinkkejä Eurooppaan? Klikkaa siinä tapauksessa muiden matkapostausteni pariin:

Etelä-Ruotsi ja Tanska

Päivä Saksan Bremenissä

Hollannin parhaat matkakohteet

Belgian kaupunkikohteet Brugge ja Ghent

Ranskan suurimmat plussat ja miinukset

Espanjan suurimmat plussat ja miinukset

Portugalin suurimmat plussat ja miinukset

Portugalin 10 kohdevinkkiä

Italian suurimmat plussat ja miinukset

Vanlife Slovenia

Vanlife Romania 

Vanlife Sveitsi

Vanlife Skotlanti 

2 thoughts on “Matkailuautolla Eurooppaan – arvostelussa Euroopan 14 pääkaupunkia!”

 1. Oli hauskaa lukea näkemyksiä Euroopan pääkaupungeista. Vaikka ne eivät ehkä olekaan se meidän ykkösmatkakohde yleensä, niin niitä on mukava yhdistää muihin kohteisiin. Näistä mainituista käytyinä ovat Kööpenhamina, Lissabon (joskin lyhyesti ja siellä pitäisi päästä uudelleen käymään), Rooma, Ljubljana, Bratislava, Praha ja Tallinna. Oikeastaan mukavia kaupunkeja kaikki mainitut.

  Amsterdam on sen sijaan käymättä ja uskon, että olisi kyllä myös minun makuun. Bukarestista kaupunkina en ole ihan varma, mutta maa noin muuten luontonsa puolesta kiinnostaa kovasti. Myös muun muassa Bern on käymättä eikä ehkä ihan esnimmäisenä ole matkalistallakaan, vaikka muuten Sveitsissä olemme matkanneeet ja maahan maisemineen kovasti tykästyneet.

  1. Mukavasti on sielläkin reissattu Euroopan pääkaupunkeja! Amsterdam on mielestäni kaupunkikohteena ihan ehdoton, ja kyllä Bukarestikin ansaitsee vähintään päivän pari visiitin, jos matka suuntautuu Romanian suunnille. Romaniaa olenkin jo suositellut sinulle aiemmissa kommenteissani. :) Olen samaa mieltä, että Sveitsin parhaat palat sijaitsevat jossain muualla kuin Bernissä, vaikka ihan viehättävä vanha kaupunki onkin kyseessä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *