Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.

Ericeira – lyömätöntä surffikulttuuria ja eloisan pikkukaupungin valloittavaa charmia

Ericeira – piilotetusta surffirannikon helmestä trendaavaksi suosikkikohteeksi

Kolmen edellisen talven aikana Portugalista on muodostunut lempitalvehtimispaikkamme. Olemme ennättäneet nähdä ja kokea monia upeita ja ainutlaatuisia kohteita eri puolilla maata Algarven aurinkoiselta etelärannikolta pohjoisen Douron jokilaakson vehreän kumpuileviin maisemiin.

Tsekkaa tästä postauksesta Portugalin suurimmat plussat ja merkittävimmät miinukset matkailuautoilijan näkökulmasta!

Tähän postaukseen olen puolestani koonnut 10 + 1 itseäni ihastuttanutta Portugalin kohdesuositusta Portugalin reissua suunnittelevalle, tai muutoin Portugalista matkailumaana kiinnostuneelle.

Yhdeksi ehdottomista kestosuosikeistamme koko Portugalissa on noussut Ericeiran viihtyisä pikku rannikkokaupunki. Nykyisin reilu 10 000 asukkaan entinen kalastajakylä on sekä paikallisten että kansainvälisten matkailijoiden – etenkin surffareiden – suosittu lomanviettopaikka.

Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Ericeiran tunnelmallisessa vanhassakaupungissa saa käsityksen siitä, miltä vanhan kalastajakylän kaduilla näytti vuosisatoja sitten.
Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Rua 5 de Outubro on yksi Ericeiran vanhankaupungin viihtyisistä pääkaduista.
Rantaan vyöryvät aallot, Ericeira.
Meri on muinaisista ajoista alkaen ollut erottamaton osa Ericeiraa sekä sen asukkaiden toimeentuloa, vapaa-aikaa ja kulttuuria.

Tunnelmaltaan rennon ja leppoisan Ericeiran vanhankaupungin mukulakivikaduilla käppäillen sekä sen lukuisiin ravintoloihin, kuppiloihin ja trendikkäisiin pikkupuoteihin tutustuen vierähtää vähintään päivä pari rattoisasti, vaikkei niin olisikaan itse surffauksesta innostunut. Kaupunki pääsee kuitenkin mielestäni parhaiten oikeuksiinsa muutamaa päivää pidemmällä visiitillä, kun sen rentoon ja mutkattomaan tunnelmaan on aikaa uppoutua perinpohjaisesti ja antaumuksella.

Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Ericeiran kadut, kujat ja surffirannat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun niiden koluamiseen on käytettävissä viikonloppua pidempi aika.
Pieni kappeli meren edustalla Ericeirassa.
Yksinkertaisen kaunis São Sebastiãon kappeli sijaitsee Ericeiran vanhankaupungin kupeessa samannimisen rannan edustalla. Paikalliset seniorit kokoontuvat tänne usein tapaamaan toisiaan.

Kapea katu Ericeiran vanhassakaupungissa.

Jotkut menettävät sydämensä Ericeiralle niin täysin, että jumittuvat tänne viikoiksi tai kuukausiksi – jotkut jopa pysyvästi. Meillekin Ericeirasta on ennättänyt muodostua kolmen talven aikana kodinomainen rakkaalta tuntuva paikka.

Pieni aukio Ericeiran vanhassakaupungissa.
Ericeira sijaitsee vain vajaan tunnin ajomatkan päässä Lissabonista pohjoiseen. Tunnelma hektiseen pääkaupunkiin verrattuna on mukavan rento, rauhaisa ja seesteinen.
Ericairan vanhankaupungin katukuvaa.
Ericeirasta on hiljalleen muodostunut yksi Portugalin ehdottomista kestosuosikkikohteistamme, johon palaamme yhä uudelleen ja uudelleen.
Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Ericeiran vanhankaupungin kadut ja kujat ovat ehtineet käydä meille kolmen talven aikana mukavan tutuiksi. Näillä mukulakivikaduilla olo tuntuu jo kuin kotona olisi!

Tässä postauksessa tutustutaan tarkemmin Ericeiran hurmaavaan pikku surffikaupunkiin, josta on viime vuosina muodostunut surffareiden lisäksi lukuisten ekspattien kotipaikka ja Portugalin talvehtijoiden rakastama tukikohta. Postaus sisältää useita ravintola- ja parkkisuosituksia sekä muita insider-vinkkejä unohtumattomaan Ericeiran vierailuun!

Kokemuksemme Ericeirasta rajoittuvat lokakuun lopun ja maaliskuun alun väliselle ajanjaksolle. Kesäisin kaupungissa on ilmeisesti erilainen, hektisempi tunnelma, ja majoitushinnat ovat talven hiljaiseen sesonkiin verrattuna ihan eri luokissa.

Ankkuri ja muistomerkki Ericeirassa meren äärellä.

Ericeiran parhaat puolet

+ Surffikaupunki vailla vertaa

Koko Ericeiran kaupunki huokuu ja hengittää surffikulttuuria. Kaupunki ja sitä ympäröivä rannikkoalue tarjoavat kilometrien edestä surffirantoja kaiken tasoisille surffaajille. Muun muassa São Sebastiãon ja Ribeira D’Ilhasin rannolla voi nauttia oikeilla olosuhteilla maailmanluokan beach breikistä.

Kaupungissa toimii useampi laadukas surffikoulu, joten jos toiveissa on opetella surffaamaan, Ericeira tarjoaa tähän mitä oivallisimmat puitteet! Täällä järjestetään myös kansainvälisen tason surffikilpailuja, ja niiden ulkopuolellakin Ericeirassa on mahdollista päästä ihailemaan ammattitason surffaajien mykistäviä taidonnäytteitä.

Rantaan lyövät aallot ylhäältä käsin kuvattuna, Ericeira.
Ericeiraa tituleerataan oikeutetusti Portugalin surffipääkaupungiksi.
Aaltoja Ericeiran rannikolla auringonlaskussa.
Ericeira tarjoilee maailmanluokan surffiaaltoja ja toinen toistaan kauniimpia auringonlaskuja. Monet surffirannat löytyvät aivan keskustan liepeiltä.

Ericeira on Euroopan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa World Surfing Reserve -nimiseen ohjelmaan valittu paikka. WSR on maailmanlaajuinen ohjelma, joka pyrkii suojelemaan uniikkeja surffauspaikkoja ja niiden ympäristöä esimerkiksi rakennusprojekteilta. Ohjelman tarkoituksena on turvata, että Ericeiran ainutlaatuiset surffipuitteet ja rannikon luonto säilyisivät myös tulevien sukupolvien nautittaviksi.

Surffipatsas, Ericeira.
Ericeira oli vuonna 2011 toinen kohde maailmassa ja ensimmäinen Euroopassa, joka nimitettiin World Surfing Reserve -ohjelman suojelukohteeksi. Kuvassa Homenagem ao Surfista -patsas katselee näköalapaikalta Ribeira D’Ilhasin surffirannalle.
Surffilauta seurakunnan ikkunassa Ericeirassa.
Jopa paikallinen seurakunta henkii surffiviboja.
Craigin lempparisurffirannat:

Praia Pedra Branca: Tämä paikallisten suosima surffiranta sijaitsee kaupungin keskustan tuntumassa leirintäaluetta vastapäätä. Täällä olen ihaillut rantakallioiden päältä käsin monesti ammattilaissurffareiden huikeaa menoa maailmanluokan aalloilla.

Praia do São Sebastião: Niin ikään paikallisten suosima, keskivertosurffareille soveltuva breikki aivan Ericeiran keskustan liepeillä.

São Sebastião, Ericeira.

Ribeira d’Ilhas: Kenties yksi koko Portugalin – ja samalla koko Euroopan –suosituimmista surffirannoista. Tarjoaa yleensä sopivat aallot kaikentasoisille surffaajille. Tosin talvikaudella aallot voivat joskus yltyä täälläkin hyvinkin massiivisiksi. Paikan päällä järjestetään toisinaan surffikilpailuja. Rannan edustalta löytyy mukava ravintola.

Ribeira D'Ilhasin ranta, Ericeira.

Rantakalliota Ribeira D'Ilhasin rannalla, Ericeira.
Ribeira D’Ilhasin rannan pohjoispuolen kallioilla risteilee kävelypolkuja, joilta avautuu mukavat maisemat surffiaalloille.
Ribeira D'Ilhas -rannan parkkipaikka, Ericeira.
Ribeira D’Ilhasin rannan parkkipaikka on valitettavasti ollut puomitettu kevättalvesta 2022 saakka, joten matkailuautonsa voi joutua pysäköimään hieman kauemmaksi rannasta.
Muita surffirantoja

Praia dos Coxos: Toinen erinomainen surffipaikka ja kaunis ranta noin viiden kilometrin päässä Ericeirasta. Aallot ovat yleensä voimakkaita, joten tämä spotti soveltuu parhaiten kokeneemmille surffaajille.

Praia dos Pescadores: Aivan Ericeiran vanhankaupungin kupeessa sijaitseva, aloittelijoille hyvin soveltuva ranta.

Peacadores-ranta Ericeirassa auringonlaskun aikaan.
Praia dos Pescadores – kalastajien ranta.

Foz do Lizandro: Suosittu surffiranta nelisen kilometriä Ericeiran keskustasta etelään. Aallot ovat täällä yleensä sopivan kokoisia kaikentasoisille surffaajille. Rannan edustalta löytyy tilava parkkipaikka, suihkut ja muutama rantaravintola. Myöhäisiltaisin Indigo ja muutama muu rantaravintola muuttuvat clubeiksi, joissa DJ:t viihdyttävät juhlakansaa.

Praia do Matadouro: São Sebastião -rannan vieressä. Ranta on erityisesti aloittelevien surffaajien suosiossa, ja useat surffikoulut tuovat surffioppilaansa tänne harjoittelemaan aaltojen pyydystystä. Muun muassa Boardriders vuokraa surffilautoja tien toisella puolella. Itse vien usein laskuveden aikaan koirat lenkille Praia do Matadouron rantakallioille ja -hietikolle.

Matadouron ranta auringonlaskussa, Ericeira.
Matadouro-rannan edusta.

Matadouron ranta auringonlaskun aikaan, Ericeira.

Taloja Matadouro-rannan edustalla, Ericeira.

+ Lissabonin läheisyys

 Yksi Ericeiran lyömätön valtti on sen maantieteellinen sijainti: pääkaupunki Lissabon ja sen kansainvälinen lentokenttä sijaitsevat vain noin 50 kilometrin päässä. Maksullista moottoritietä ajettaessa matka taittuu lentokentälle 40 minuutissa. Bussillakin pääsee liikkumaan tarvittaessa, mutta oma auto on kätevin kulkupeli.

Retroraitiovaunu Lissabonissa.
Ericeiran vierailu on helppoa yhdistää Lissabonin lomaan – tai toisin päin.

+ Mukavan pieni, mutta samalla tarpeeksi iso

Ericeira on tarpeeksi pieni, jotta kaupungista on helppo saada ote. Ericeirassa on helppoa liikkua paikasta toiseen pyöräillen, jalkaisin, tai – monien surffaajien tavoin  – skeittilaudalla. Samalla kaupunki on kuitenkin tarpeeksi iso, jotta täältä löytää isojen supermarkettien ohella lähes kaikki tarvittavat palvelut sekä lisäksi viihdettä ja erilaisia tapahtumia.

Mukulakivikatu Ericeiran vanhassakaupungissa.
Vaikka Ericeiran vanhakaupunki ei ole erityisen suuri, tuntuu että edelleenkin täältä löytyy toisinaan uusia mukulakivikatuja ja -kujia koluttavaksi.
Matkailija Ericeiran markkinoilla.
Kerran pari kuussa São Sebastiãossa vanhankaupungin tuntumassa järjestettävät Ericeiran viikonloppumarkkinat ovat oivallinen tilaisuus ostaa paikallista käsityötä, second hand -tuotteita sekä hedelmiä ja vihanneksia, ja tukea siinä samassa paikallisia käsityöläisiä ja muita yrittäjiä. Markkinakojuja on mukava kierrellä, vaikkei mitään erityistä olisi ostamassakaan.
Surffari astelee hämärtyvän Ericeiran kadulla.
Surffaaja palaamassa surffilta Ericeiran vanhankaupungin hämärtyvässä illassa tammikuussa 2024.

Myös Ericeiran ravintolakattaus on laaja, eikä tarjontaan pääse kyllästymään helposti. Erityisesti merenelävien ystäviä hemmotellaan, mutta myös kasvisruokailijoilla on Ericeirassa mukavat oltavat.

Ravintolakylttejä Ericeiran vanhassakaupungissa.
Ericeiran vanhastakaupungista löytyy vieri vierestä kokeilemisen arvoisia ravintoloita laidasta laitaan.

Suuret vaatteiden ketjumyymälät puuttuvat Ericeirasta pitkälti kokonaan (onneksi). Niiden sijaan ostoksia voi tehdä vanhankaupungin keskustan lukuisissa sympaattisissa surffi- ja vaateputiikeissa.

Surffipuoti Ericeirassa.

Surffipuoti Ericeirassa.
Yksi Craigin lempparisurffipuoteja, Wavegliders, jossa saa poiketa myös koiran kanssa.
Wavegliders-surffipuoti Ericeirassa.
Wavegliders.

+ ympärivuotinen matkakohde

Ilmastonsa puolesta Ericeira soveltuu mainiosti ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Talvikuukausina täällä voi nauttia tyypillisesti noin 14-21 asteen päivälämpötiloista ja öisinkin elohopea pysyttelee turvallisesti plussan puolella. Välillä sataa, suurimmaksi osaksi ei. Sateisimmat kuukaudet ovat marras- ja joulukuu.

Kesäisin on lämmintä, muttei tyypillisesti kuitenkaan tukalan kuumaa, kuten paikoitellen Portugalissa. Esimerkiksi useat lissabonilaiset pakenevat kuulemma kesäisin helteistä pääkaupunkia Ericeiran hieman viileämpiin maisemiin.

Palmuja auringonlaskussa, Ericeira.
Atlantti pitää Ericeiran talvet leutoina ja kesät viileinä: Ericeirassa kärvistellään harvoin yli 30 asteen lämpötiloissa.

Ericeiran kaduilla vallitsee mukavan eloisa tunnelma myös talvikuukausina. Keskustan mukulakivikadut ja rantabulevardit täyttyvät paikallisista ja matkailijoista etenkin kauniina aurinkoisina päivinä. Monien mielestä kaupunki on itse asiassa parhaimmillaan ruuhkaisien kesäkuukausien ulkopuolella.

Vilkasta yökerhoskeneä on silti turha odottaa: Ericeirassa illanvietto vaikuttaa painottuvan hyvästä ruoasta ja juomasta nauttimiseen pöydän ääressä ystävien seurassa. Melkeinpä kaikki Ericeiran baarit sulkevat ovensa viimeistään klo 02:00 ainakin talviaikaan. Jos aamuun saakka kestävät bileet houkuttelee, parasta lienee suunnata Lissaboniin.

Ericeiran vanhankaupungin keskusaukio.
Ericeiran vanhankaupungin keskusaukio on paikallisten suosittu kohtaamispaikka.

+ kansainvälinen Digital Nomad -yhteisö

Diginomadit ympäri maailmaa ovat löytäneet viime vuosina tiensä Ericeiraan. Diginomadien näkökulmasta Ericeira voi hyvinkin olla yksi Euroopan potentiaalisimpia paikkoja asettua etätyöskentelemään joko pariksi viikoksi, kuukaudeksi, tai joidenkin tapauksessa ihan pysyvästikin.

Täällä on verrattain helppoa tutustua samanhenkisiin tyyppeihin. Esimerkiksi Facebookista löytyy useampi Ericeira-aiheinen yhteistö, muun muassa ”Expats in Ericeira area” “Ericeira people” ja ”Ericeira Freelancers & Digital Nomads”, joita seuraamalla voi verkostoitua muiden Ericeirassa oleskelevien nomadien kanssa.

Toki suosittelen yhtä lailla tekemään tuttavuutta myös paikallisiin portugalilaisiin – useimmat heistä ovat todella mukavia ja puhuvat yleensä hyvää englantia!

Ericeiran vanhankaupungin katukuvaa.
Jos etsit pakopaikkaa Suomen hyytävästä ja pimeästä talvesta, Ericeira voi olla potentiaalinen vaihtoehto. Lukuisat diginomadit suuntaavat tänne talvenviettoon. 
Logan-niminen bokseri kurottautuu ulos asunnon ikkunasta Ericeirassa.
Ikkunassa päivystävä Logan-niminen bokseri (jolta löytyy myös oma suosittu Instagram-tilinsä) on ericeiralaisille tuttu näky. Haaste Ericeiran visiitille: spottaa Logan!

Diginomadin työskentelypuitteet ovat Ericeirassa kunnossa: puhelimen nettisignaali on kaikkialla loistava, ja jollei suomalaisen liittymän lisämaksuton EU-datan määrä ole riittävä, Vodafonen liikkeestä on mahdollista napata itselleen 35 euron kuukausimaksulla rajattoman netin sisältävä prepaid-SIM-kortti.

Ericeirasta löytyy ainakin pari coworking space -tilaa sekä lisäksi liuta nopealla wifillä varustettuja kahviloita ja ravintoloita, joissa istuskelu läppärin äärellä lienee ainakin tunnin pari ok – niin kauan kuin muistaa myös tilata jotain juotavaa/purtavaa työskentelyn lomassa.

Kahvikuppi kahvilan pöydällä Ericeirassa.

Vinkki: lyhytaikaisesti vuokrattavien asuntojen ja huoneiden hinnat ovat Ericeirassa huomattavasti edullisempia talvikuukausina; kesäisin hinnat ryöpsähtävät reilusti ylöspäin.

Coworking-tila Ericeiran vanhassakaupungissa.
Coworking-tila Ericeiran vanhassakaupungissa.

Tämä kansainvälisten ekspattien, diginomadien ja länsimaisten maahanmuuttajien hyökyaalto ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta. Välillä kuulee kritisoitavan, ettei Ericeiran alkuperäisestä autenttisesta portugalilaisen kalastajakylän olemuksesta ole jäljellä enää mitään.

En ole harmikseni saanut kokea, millainen tunnelma Ericeirassa on vallinnut ennen pandemiaa (jonka jälkeen asuntojen kysyntä ja hinnat ovat ryöpsähtäneet massiivisesti), joten en voi juurikaan ottaa kantaa siihen, kuinka hurjasti kaupunki on viime vuosina muuttunut. Uskon kuitenkin, ettei kritiikki kumpua tyhjästä – vaikkakin ainakin omasta mielestäni Ericeirassa on vielä mahdollista tavoittaa aito portugalilainen tunnelma.

Taloja Matadouro-rannan edustalla Ericeirassa.

Fakta on kuitenkin se, että varakkaiden ulkomaalaisten vyöryminen kaupunkiin nostaa selkeästi hintoja. Muun muassa Ericeiran vuokra- ja omistusasuntojen hinnat ovat kavunneet viime vuosien aikana useiden portugalilaisten ulottumattomiin – portugalilaisen keskipalkka kun on hyvin kaukana saksalaisen tai suomalaisen vastaavasta.

Asuntoja Ericeirassa merinäköalalla auringonlaskun aikaan.
Näidenkin asuntojen hinnat ovat viime vuosina kohonneet useimpien portugalilaisten saavuttamattomiin.

Lisäksi monet asuntojen omistajat vuokraavat asuntonsa pitkäaikaisia vuokrasuhteita mieluummin lyhytaikaisilla sopimuksilla tuottojen maksimoimiseksi – eli ongelma on sama kuin monissa muissa suosituissa matkailukaupungeissa. Ongelman hillitsemiseksi uusia Airbnb-lisenssejä ei käsittääkseni enää toistaiseksi myönnetä Ericeiran keskustan alueella.

+ Suhteellisen koiraystävällinen

Yleisesti Portugali ei ole eurooppalaisessa mittakaavassa sieltä koiraystävällisimmästä päästä: julkisissa kulkuvälineissä koiran kanssa matkustaminen voi tuottaa hankaluuksia, eikä suurin osa ravintoloista hyväksy sisätiloihinsa koiravieraita.

Ericeirasta löytyy onneksi useampi koiraystävällinen ravintola, joista muutamia olen listannut jäljempänä tässä postauksessa. Ericeiran kaduilla ja rannoilla näkyy paljon koiria ja yleinen ilmapiiri vaikuttaa suhteellisen rennolta ja koiramyönteiseltä.

Koirat ovat yleensä tervetulleet myös Ericeiran lukuisille rannoille. Koirat saavat kirmata rannoilla täysin vapaana – tässä yksi syy, miksi koirien ulkoiluttaminen näissä maisemissa on niin mahtavaa!

Borderterrieri makoilee Ericeiran rannalla lelu suussa.
Ainakin talvikuukausina rannat ovat myös koirien valtakuntaa ilman, että kenelläkään vaikuttaa olevan mitään sitä vastaan. Muistathan kuitenkin huolehtia aina koirasi jätökset pois rannalta!

Reaktiivisten koirien kanssa matkaajien kannattaa huomioida, että valtaosa koirista juoksentelee Ericeiran rannoilla vapaana – usein omistajiensa kontrollin ja näköpiirin ulottumattomissa. Yleensä nämä koirat tulevat tekemään tuttavuutta täysin harmittomasti, mutta tilanteissa kannattaa olla varmuudeksi hereillä. Koiransa on suositeltavaa pyrkiä totuttamaan tällaisiin irrallaan tapahtuviin kohtaamisiin mahdollisuuksien mukaan etukäteen.

Rantakallioiden päällä kulkeva polku Ericeirassa.
Ericeirassa on runsaasti ihania rantareittejä koirien ulkoilutukseen.
Borderterrierit Vasco ja Torres Eriveiran surffirannikon auringonlaskussa.
Ainakin nämä kaksi ovat viettäneet Ericeirassa hyvin onnellista koiranelämää.

Ericeiran huonot puolet

– Keskimääräistä korkeampi hintataso

Nykyisin Ericeira vetää puoleensa surffareita huomattavasti laajempaa matkailijakuntaa. Tämä näkyy myös paikallisessa hintatasossa, joka on keskimääräistä portugalilaista hintatasoa korkeampaa. Tätä ei välttämättä huomaa Lissaboniin ja moniin rannikon turistikohteisiin verrattuna, mutta yleiseen maan hintatasoon nähden kylläkin.

Ravintoloissa voi paikoitellen varautua maksamaan annoksestaan jopa lähestulkoon Suomen hinnan. Yleensä tilaamamme pääruoat maksavat Ericeirassa 15-20 euroa. Lempipizzeriassamme pulitimme pizzoistamme 2023-2024 talvella 13-15 euroa kappaleelta.

Viini ja olut on suhteessa edullisempaa: perus Super Bock -lagerin voi saada tilattua reilu eurolla, mutta paikalliset artesaanioluet ovat helposti 5-7 euroa tuopilta / pullolta. Viinilasillinen kustantaa nykyisin normaalisti jo 3,50-5,00 euroa.

Vanlife-bloggaaja Emma terassilla auringonlaskussa Ericeirassa.
Viininystäviä hemmotellaan Portugalissa yleisesti oluenjuojia enmmän, mutta Ericeirasta voi onneksi löytää myös mukavan monipuolisen olutvalikoiman. Kuva helmikuulta 2023.
Vanlife-bloggaaja Emma reissupakussa kampaamokäynnin jälkeen.
Kampaamokäyntini Ericeirassa tammikuussa 2024 maksoi 140,00 euroa, mikä on keskimääräistä portugalilaista kampaamoa korkeampi, muttei silti mielestäni raidoista, leikkauksesta ja sävytyksestä kuitenkaan paha hinta.

Jo aiemmin mainitsin, kuinka asuntojen hinnat ovat ryöpsähtäneet pandemian jälkeen, kun etätyöskentelijät ja diginomadit ympäri maailmaa ovat valmiita ostamaan ja vuokraamaan Ericeirasta asunnon huomattavasti kalliimmalla kuin valtaosalla portugalilaisista on varaa. Portugalilaisten palkkataso on Länsi-Euroopan matalin. Lakisääteinen minimipalkka Portugalissa vuonna 2024 on 820 euroa kuukaudessa. Ericeirassa yksittäisten huoneiden kuukausivuokrat näyttävät alkavan 400-500 eurosta ylöspäin.

– Rajalliset parkkimahdollisuudet matkailuautoille

Ericeiran surffirantojen edustoille on edellisten vuosien aikana ilmestynyt yksi kerrallaan matkailuautojen parkkeerauksen estävät puomit. Päiväsaikaan Ericeirassa on ollut mahdollista parkkeerata merinäköalalla aivan vanhankaupungin ja surffirantojen kupeeseen, mutta valitettavasti nämäkin parkkipaikat alkavat olla puomitettuja ja siten korkeiden ajoneuvojen saavuttamattomissa.

Ericeiran parkkivinkit

Lähes kaikki Ericeiran surffirantojen parkit ovat nykyisin valitettavasti puomitettuja. Vielä joulukuussa 2023 Ericeiran keskustan liepeillä São Sebastiãon parkkipaikalla oli mahdollista parkkeerata pakunsa päiväksi, mutta tammikuussa 2024 nämäkin parkkipaikat puomitettiin. Todennäköisesti syy on matkailuautoilijoissa, jotka kiellosta huolimatta ovat yöpyneet näillä parkkipaikoilla.

Matkailuauto parkissa merimaiseman äärellä Ericeirassa. Vieressä korkeuspuomi.
Ericeiran surffirantojen edustat alkavat nykyisin olla lähes täysin puomitettua aluetta, johon korkeilla matkailuajoneuvoilla ei ole asiaa edes päiväsaikaan.
São Sebastião auringonlaskussa, Ericeira.
Kuvassa näkyvälle São Sebastiãon edustalla sijaitsevalle parkkipaikalle on vuodenvaihteen 2023-2024 aikoihin ilmestynyt matkailuautot blokkaavat puomit.

Yksi koruttomista, mutta asiansa ajavista luvallisista parkkipaikoista, joita olemme hyödyntäneet, on Ericeiran bussiasema puolentoista kilometrin päässä vanhastakaupungista. Täältä löytyy myös WC:n ja vedentyhjennysmahdollisuus sekä vedentäyttöfasiliteetit. Matkailuautoille on varattuna kourallinen isompia parkkiruutuja, mutta retkeilyautolla voi tarvittaessa pysäköidä normaaliinkin parkkiruutuun. 

Toinen ilmainen, mutta samalla ei-niin-hohdokas matkailuautoparkki löytyy Intermarche-supermarketin edustalla olevan bensa-aseman takaa. Paikkoja on kuitenkin vain neljä ja ne ovat käytännössä aina varattu.

Päivisin matkailuautonsa voi parkkeerata vaikkapa leirintäalueen viereiselle tilavalle parkkipaikalle. Täältä on lyhyt matka useammalle surffirannalle ja vanhaankaupunkiin.

Ericeira Camping & Bungalows -leirintäalue

Vaikka yleensä emme majoitu leirintäalueilla, Ericeiran leirintäaluetta olemme hyödyntäneet melko usein – suureksi osaksi siitä syystä, että parkkimahdollisuudet kaupungissa ovat muutoin niin tiukassa. Leirintäalue on siisti ja vartioitu ja se sijaitsee kohtuullisen kävelymatkan päässä keskustasta ja surffirannoilta. 58 Surf Store ja Maikai’i the good food place -ravintola sijaitsevat ihan vieressä.

Ford Transit reissupaku leirintäalueella Ericeirassa.
Ericeiran leirintäalueella marraskuussa 2023.

Leirintäalueen suihkut ovat hieman aikansa eläneet, mutta ainakin kuumasta suihkusta saa nauttia mielin määrin ilman aikarajoitusta. Saniteettitiloja on tarpeeksi ja ne siivotaan usein. Hinta 2023–2024 talvella on 24 euroa kahdelta henkilöltä ja ajoneuvolta, mikä on huomattavasti enemmän kuin vielä pari talvea sitten. Rahalleen saa kuitenkin kohtuullisen vastineen.

Ericeira Camping.

Ericeira Camping -leirintäalueen mökkejä.
Ericeiran leirintäalue tarjoaa myös mökkimajoitusta.

São Juliãon rantaparkki

Noin 10–15 minuutin ajomatkan päässä Ericeirasta etelään sijaitsee São Juliãon kylä ja samanniminen mukava ranta. Oikeilla olosuhteilla São Juliãon biitsillä on mahdollista myös surffata. Laskuveden aikaan rantaa riittää käveltäväksi parin kilometrin verran. Ylhäällä kallioiden laella kulkee mukavin näköaloin varustettuja kävelypolkuja.

Sao Juliaon ranta auringonlaskussa.

Sao Juliaon ranta, Portugali.

Rannan edustalla sijaitsee tilava hiekkapohjainen parkkialue, jossa matalalla profiililla yöpymistä vaikutetaan toleroitavan ainakin talviaikaan. Muistathan käyttäytyä siivosti ja ”huomaamattomasti” ja pidä omalta osaltasi paikat siistinä, niin saadaan hyödyntää toivon mukaan tätä mukavaa luonnonläheistä parkkia jatkossakin!

Parkkipaikka Sao Juliaon rannalla Ericeiran lähistöllä.

Ericeiran ravintolasuositukset

Kaikissa listatuissa ravintoloissa on hyvä, tai vähintäänkin kelvollinen valikoima myös kasvisvaihtoehtoja. Ravintoloiden mahdollinen koiraystävällisyys on mainittu erikseen.

Secret Oven: Kenties koko Portugalin parhaat sourdough-pizzat. Kokeile vaikkapa vegaanista sienipizzaa tryffeliöljyllä – et tule katumaan. Koiraystävällinen!

Pizzat pöydällä, Secret Oven, Ericeira.
Secret Ovenin menussa riittää houkuttelevia pizzavaihtoehtoja sekä kasvis- että sekasyöjille. Kuvassa etualalla vegaaninen sienipizza.

GiG – Green is Good: Täydellinen brunssiravintola. Kokeile kaverin kanssa kahden hengen brunssitarjotinta – ette tule pettymään (saati poistumaan paikan päältä nälkäisinä)! Koirien kanssa pitää herkutella ulkona terassipöydän ääressä.

Kahden hengen prunssitarjotin GiG – Green Is Good -ravintolassa, Ericeira.
Kahden hengen brunssitarjotin pitää nälän loitolla koko loppupäivän.

Tik Tapas: Luultavasti kaupungin suosituin tapasravintola. Mukava tunnelma ja ystävällinen palvelu. Runsas valikoima erilaisia portugalilaisia liha-, kala-, ja kasvistapaksia. Pöytävaraus on yleensä tarpeen! Koirien kanssa ruokailu vain terassilla.

Adega Bar 1987: Kotoisa baari. joku voisi väittää, että kaupungin ykkösmenomesta. Joku toinen voisi väittää, että paras baari koko Ericeirassa. Drinkkien lisäksi tarjolla on myös mukiinmeneviä tapasannoksia. Myös koiravieraat ovat tervetulleita! Varoitus: Illanvietto Adegassa voi odottamatta venähtää….

P.S. Toinen potentiaalinen illanviettopaikkaa Ericeirassa on Vibes Ericeira Cafe & Bar.

Pao da Vila Central: Kohtuuhintainen paikallisten suosima kahvilaravintola paraatipaikalla vanhankaupungin aukiolla. Ruoka ei ole erityisen säväyttävää, mutta annosten hinnat ovat keskimääräistä edullisempia. Jälkiruokavitriinistä löytyy runsaasti makeita herkkuja pikkuhintaan.

Pao da Vila Central -kahvila iltahämärässä Ericeirassa.

Maika’i the good food place: 58 Surf Shop -surffiliikkeen yhteydessä leirintäalueen vieressä hieman loitommalla vanhastakaupungista sijaitseva mukava koiraystävällinen ja surffihenkinen ravintola. Talvella 2023 ravintolan nurkkaukseen ilmestyi kuuden hengen coworking space, joka on testattu ja hyväksi todettu! Koirat ovat tervetulleita paitsi ravintolaan myös viereiseen 58 Surf Shop -myymälään (jossa Craig ostaa ja myy yleensä surffilautansa).

Maika'i the good food place, Ericeira.
Maika’i the good food place.
Ruoka-annokset pöydällä Maika'i -ravintolassa, Ericeira.
Tällä kertaa lounasvalintamme olivat thaimaalaistyylinen maittava nuudelikeitto ja raikas falafel-bowl.
58surf shop ulkoa käsin kuvattuna, Ericeira.
58 Surf Shop.

Prédio – Asian & Sushi Restaurant: Todella hyvä ja monipuolinen valikoima sushia ja muita aasian makuja miellyttävässä miljöössä aivan vanhankaupungin keskusaukion kupeessa. Ravintolan kattoterassille kannattaa tulla nauttimaan kauniina iltana cocktailit – erityissuositus paikan passionhedelmäcaipirinhalle!

Gyoza-annos ravintolassa, Ericeira.
Kasvisgyoza-annos Prediossa.
Vanlife-bloggaaja drinkillä Predio-ravintolan kattoterassilla, Ericeira.
Predion kattoterassilla syntymäpäivädrinksulla joulukuussa 2023.

Muut Ericeira-vinkit

Pieni huoneistohotelli saunaosastoineen: You and the sea

You and the sea on pieni neljän tähden huoneistohotelli noin kilometrin päässä Ericeiran keskustasta. Olemme käyneet täällä pari kertaa hieronnassa ja saunomassa.

Suomalainen sauna oli ihan ehta Harvian kiukaineen päivineen lukuun ottamatta sitä pikkuseikkaa, että saunasta puuttui löylykiulu ja -kauha. Suomalaisen saunan lisäksi tarjolla on turkkilainen höyrysauna sekä uima-allas.

Sauna You and the sea -hotellissa Ericeirassa.

Ensimmäisellä kerralla täällä jäimme myös illallistamaan hotellin Jangandanimiseen ravintolaan, mikä oli myös onnistunut kokemus. Jos Erireiran visiitilleen kaipaa tasokasta huoneistomajoitusta, kannattaa ehdottomasti harkita majoittuvansa You and the sea:ssa. Täällä on mahdollista majoittua myös koiran kanssa!

Janganda-ravintola, Ericeira.
Janganda-ravintolan ceviche-alkupala.

Eläinlääkäriklinikka: Doc Strange Vet Services

Pieni yhden naisen eläinlääkäriklinikka Ericeiran vanhassakaupungissa. Eläinlääkäri on hyvin ystävällinen ja puhuu hyvää englantia. Hoidimme klinikalla koiriemme rabieksen vasta-ainetestauksen Marokon ja Turkin kaltaisia maita varten kuntoon ja hankimme samalla lisää sydänmatolääkkeitä. Vasta-ainetesti maksoi noin 140 euroa per koira, mikä on kansainvälisessä vertailussa hyvin kohtuullinen hinta.

Second Hand Store: Revestir

Pieni ja suositun oloinen kirppispuoti vanhankaupungin sydämessä. Itse en ole onnistunut toistaiseksi (useista yrityksistä huolimatta) tekemään täällä vielä löytöjä, mutta en ole toisaalta kovin kokenut kirppareiden kiertäjä. Ehkä sinua onnistaa paremmin!

Revestir second hand -puoti Ericeirassa.

Kampaamo: Hairwaves Ericeira

Brittiläinen Louise on aiemmin toiminut kampaajana Itä-Lontoossa, mutta nykyisin hän pyörittää hiussalonkiaan Ericeiran vanhassakaupungissa. Kampaamo on koiraystävällinen, ja salongin lattialla pedissään lepäileekin Louisen suloinen rescue-koira. Kampaamo vaikuttaa olevan lukuisten ekspattien ja muiden kansainvälisten matkailijoiden suosiossa – ja ymmärrän syyn!

Ericeira – tuleva kotimme?

Täydelliset surffipuitteet yhdistettynä huolettoman rentoon ja eloisaan pikkukaupungin tunnelmaan ovat tehneet tehtävänsä: Ericeiran charmi on purrut meihin lujaa, ja olemme löytäneet tiemme kaupunkiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Mitä kauemmin täällä viihtyy, sitä tiukemmin Ericeira kietoo otteeseensa.

Auringonlasku Ericeirassa.
Näistä maisemista on päässyt muodostumaan meille tietynlainen Portugalin henkinen koti.

Reissupaku parkissa meren edustalla Ericeirassa.

Kevättalvella 2023 Ericeira alkoi tuntua jopa siinä määrin kotoisalta, että aloimme pohtia, tahtoisimmeko mekin kenties asettua asumaan näille kulmille pysyvämminkin. Lähdön lähestyessä meillä olikin jo ostohousut jalassa ja jopa alustava ostotarjous eräästä merinäköalalla varustetusta kaksiosta hyväksyttynä.

Maltoimme kuitenkin mielemme ja vetäydyimme kaupoista viime hetkellä – mikä näin jälkeenpäin ajateltuna oli ehdottomasti järkevää. Tulemme varmasti palaamaan Ericeiraan viettämään huolettoman rentoja ja lämpöisiä talvipäiviä myös tulevina vuosina, mutta oman asunnon sijaan tulemme fiilistelemään Ericeiraa myös jatkossa retkeilyautostamme käsin.

Ericeiran rannikon auringonlaskumaisemaa.
Näihin rakkaisiin maisemiin tulemme takuulla palaamaan myös vastaisuudessa.

Psst! Joko olet tutustunut muihin maa- ja kaupunkikohtaisiin postauksiini? Pääset matkavinkkien pariin alla olevista linkeistä!

Etelä-Ruotsi ja Tanska

Päivä Bremenissä

Vanlife Hollanti

Belgian kaupunkikohteet Brugge ja Ghent

Ranskan suurimmat plussat ja miinukset

Ranskan kohdevinkit eri puolille maata

Espanjan suurimmat plussat ja miinukset

Frigiliana – Espanjan Aurinkorannikon valkoinen helmi

Italian suurimmat plussat ja miinukset

Vanlife Slovenia

Vanlife Romania

Vanlife Sveitsi

1 thought on “Ericeira – lyömätöntä surffikulttuuria ja eloisan pikkukaupungin valloittavaa charmia”

  1. Kattava juttu taas!

    Näyttääpä viihtyisältä paikalta, ja nuo vanhankaupungin kadut ovat kyllä kauniita. Jostain syystä surffaus ei itseäni ole ikinä kiinnostanut, vaikka lumilautailu ja skeittaus on. Silti uskon, että tuolla viettäisi mielellään leppoisat pari päivää. Toki taidokkaiden surffaajien seuraus on mukavaa. Myös sijainti on tosiaan hyvä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *